Tuning wydechu |
Autor |
Wiadomość |
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-11-2005, 07:19
|
|
|
nie kupuj koncowki przykrecanej srubami,totalna wiocha,bura po całości! |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 02-11-2005, 10:41
|
|
|
ego napisał/a: | nie kupuj koncowki przykrecanej srubami,totalna wiocha,bura po całości! |
To by mi tlumaczylo reakcje pewnych osob na moj pomysl |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
Piterro
Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 181 Skąd: Scunthorpe - UK
|
Wysłany: 02-11-2005, 19:23
|
|
|
ego napisał/a: | nie kupuj koncowki przykrecanej srubami,totalna wiocha,bura po całości! |
Nie tylko wiejski wygląd, ale także to, ze ty zapłacisz za taką końcówkę kilkadziesiąt złotych, przykręcisz do tłumika, a rano wyjdziesz i już jej nie będzie, bo ktoś inny też umiał skorzystać ze śrubokrętu ...
Dołóż już pare zł i przyspawaj |
_________________ In UK at this moment - workin'
Fiat Tipo 1.4 S 1995r., LPG - Forever |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-11-2005, 14:34
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | Mam pytanie co daje takowe "cudo" oprocz "tuningu" |
Nic nie daje. Czasem obciach jak w srodku widac oryginalna rure o malej srednicy |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-11-2005, 16:48
|
|
|
przeczytajcie sobie jeszcze raz moj post, bo widze ze czesc z was albo nie przeczytala albo nie umie czytac...
...NIE MYLIC POJECIA KONCOWKA I NAKLADKA TO RAZ
przyjmuje sie zawze ze koncowki sa do wspawywania i takie cos by Zuzie w zupelnosci wystarczylo. Dyfuzor da ci minimalny przyjemny efekt dzwiekowy.
A nakladka to jest wlasnie cus co Zuza juz ma, bo na taki wynalazek wyglada mi to na zdjeciu |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 03-11-2005, 18:30
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | przeczytajcie sobie jeszcze raz moj post, bo widze ze czesc z was albo nie przeczytala albo nie umie czytac...
...NIE MYLIC POJECIA KONCOWKA I NAKLADKA TO RAZ
przyjmuje sie zawze ze koncowki sa do wspawywania i takie cos by Zuzie w zupelnosci wystarczylo. Dyfuzor da ci minimalny przyjemny efekt dzwiekowy.
A nakladka to jest wlasnie cus co Zuza juz ma, bo na taki wynalazek wyglada mi to na zdjeciu |
Juz chyba wiem jaka chce nagrode:] |
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 03-11-2005, 21:47
|
|
|
|
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 04-11-2005, 07:05
|
|
|
jakis bunt co to ma znaczyc??:] nie zartuje po nagrode zglosze sie pozniej. Ale jakis instruktarz co do przyspawania i wymiany to by sie przydal. |
|
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 04-11-2005, 07:23
|
|
|
uciac stara koncowke przy samym tlumiku,wyciac dziure odpowiednia do wielkosci nowej koncówki (ja wypalalem zwykla spawarka) ustawic nowa koncowke,zeby sie zgadzala z wycieciem w zderzaku i obspawac wkolo,dobrze jest zamalowac spaw,bo szybko rdzewieje.Dziekuje |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 04-11-2005, 13:45
|
|
|
dlatego ze rdzewieje dobrze jest dobrac koncowke o podobnej srednicy, by uciac zostawiajac kawalek 1-2cm od puszki, wtedy nie spawa sie pod katem 90st tylko na plasko, jest tez lepsze dojscie by to zebezpieczyc.
no i zderzak - chyba najlepiej zostawic taki jaki jest i dobrac pojedyncza koncowke zeby nie przeszkadzala, ew. predzej sprobowac lekko obnizyc tlumik na ostatnim mocowaniu
za browka lub 2 powinien to zrobic kazdy tlumikarz |
|
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
|
Wysłany: 04-11-2005, 18:19
|
|
|
Wiocha to jest jak jakiś idiota wywali wszystko z układu wydechowego i jeździ rycząc po miescie myśląc, że to "fajowo". Nie, to obciach...
Dobrze dobrany układ wydechowy to miękki, basowy pomruk na niskich i prawie fabryczne dźwięki na wyższych obrotach. Nie mylcie sportowego układu z rajdowym bo to nie o to chodzi kto ma głośniejszy. Mocy przy takim układzie przybywa co kot napłakał... Ekstremalnie można całkowicie uwalić rurę przy silniku i też będzie ryczał...ale czy to jest radość z jazdy? Oczywiście zawsze można sie wytłumaczyć, że mocy przybyło.
Zawsze wszystkim "rajdowcow" zazdroszczę kilkudzięsięciu minut spędzonych na trasie w tym ryku. Jechałem kilka razy z takim "tjunerem" co sobie tłumik na allegro kupił. Głowa po tym boli no i po roku takich jazd trzeba się z laryngologiem przywitac. Gościu zresztą ma już problemy ze słuchem.
Jesli ktoś chce żeby oglądały sie za nim "blachary" i ludzie z politowaniem to niech usuwa wszystko, ale ktoś kto ma choćby blade pojęcie o rzeczy od razu rozpozna odpowiednio dobrany układ. No i wtedy kopara odpada...a widziałem kilka takich cacek. Przy niskich obrotach słyszysz mruk i własciwie to nawet czujezsz. Tłumik jest cichy ale tak basowy, że słyszysz już z daleka. W środku efekt super. Ale jak wjeżdzasz na trasę to żadnego ryczenia tylko cichy pomruk.
Zresztą proponuję zobaczyć jak robią to choćby NIemcy. Wymogi głośności sa wyśrubowane, a i tak robią super tłumiki które ładnie brzmią.
Moje zdanie. Jesli masz kasę to zrób profesjonalny tuning wydechu (na sportowo a nie rajdowo), jeśli nie masz kasy to wspawaj choćby ładną końcówkę. Naprawdę szkoda własnego słuchu na "tjuning po polsku" |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 04-11-2005, 18:21
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | dlatego ze rdzewieje dobrze jest dobrac koncowke o podobnej srednicy, by uciac zostawiajac kawalek 1-2cm od puszki |
nie ma znaczenia co i jak zrobisz,bo rdzewieje spaw po migomaciei to jest kwesta gustu,przypatrz sie z boku jak to wyglada jak dospawasz do seryjnej koncowki jakas nowe ,porażka,lepiej wcale nie robic |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 04-11-2005, 19:09
|
|
|
ale gdy przyspawasz 1-2cm od puszki to i tak nie widac spawu, bo mimo podobnej srednicy wewnetrznej, zewnetrzna jest w wiekszosci sporo wieksza
no i to jest daleko pod zderzakiem, bez przesady nikt sie nie bedzie tak przygladal, a w razie co obcina sie drugi raz, wspawuje kawalek dosztukowany i spawa kolejny raz, a jak przytniesz od puchy to musisz sie bujac z rdzewiejaca pucha
A z MKaminskim sie nie zgodze totalnie... wlasnie cos takiego nie jest ani troche sportowe w mojej definicji.
A uklad uciety przy kolektorze sie do chuja nadaje, bo zeby pojawil sie chociaz przeplyw dynamiczny musza byc zblizone do siebie pojemnosci ukladow dolotowego i wydechowego
dopiero srednica wzgledem dlugosci ma znaczenie dla zjawisk falowych
i wydech do jednego i drugiego wcale nie musi byc glosny, ale na pewno nie bedzie pomrukiwal na dole na gorze bedac jak seryjny |
|
|
|
|
|
Arczej
|
Wysłany: 07-11-2005, 23:27
|
|
|
hehehe taak sobie czytam i czytam to az minie to rozbawilo. uczepiliscie sie dziewczyny ludzie troche fantazji tlumiczek sie lsni obwoluta widoczna z drugiego pokoju a wy jej nie widzicie . zuzanna jak chcesz doczyscic rurke (hehe bez skojarzen) to w sklepach motoryzacyjnych lub na stacjach jest taka pasta polerska co sie zwie TEMPO idealnie usuwa zanieczyszczenia, zadrapania, przytarcia lakieru itp. nie polecam polerowac tym samochodu bo sciera lakier ale do chromowanych rzeczy jest zarabista. a co do tlumika to mialem uniwersalny z dwurorka to sie nie dalo wytrzymac to byl chyba tlumik K&M. teraz mam koncowy od duzego fiata. do tego kupilem kawalek rory nierdzewki polerowanej o srednicy ok 100mm i nawet calkiem fajnie gra. dziwek nie jest moze bassowy ale daje taki fajny sportowy dzwiek i za jakia kase. wszystko moze mnie wynioslo ze 30-35zl
pozdrawiam |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 11-11-2005, 13:37
|
|
|
kiepsko Cie zrozumialem o co chodzi czego nie widzimy...
...ja widze co to jest i jakbys przeczytal caly temat to bys zauwazyl...
I zacznij od tego ze nie K&M tylko K.M. => Krzysztof Malon
Polska produkcja, tania, robiaca duuuze buuuu dla tych co po prostu chca miec taki basssss, zeby ich bylo slychac na kilometr nie tylko muzyka ale i wydechem |
|
|
|
|
|
Arczej
|
Wysłany: 11-11-2005, 17:33
|
|
|
pele tipo chodzilo mi o wypowiedz zuzanny ale od niedawna jestem na forum i nie zauwazylem ze sa 3 strony o wydechu i napisalem wypowiedz czytajac tylko jedna ( moj blad) |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 11-11-2005, 18:09
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Jesli ktoś chce żeby oglądały sie za nim "blachary" |
Ja niechce |
|
|
|
|
|
Kairan
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 11-11-2005, 19:35
|
|
|
Zuza ale obejrzal sie pewnie za Toba ten "blacharz" od Opla bo pewnie zarobil cosik |
_________________ Tipo 2.0 16v w moim wydaniu |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 12-11-2005, 11:52
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | mkaminski100 napisał/a: | Jesli ktoś chce żeby oglądały sie za nim "blachary" |
Ja niechce |
a skad my niby mamy wiedziec ze Ty hetero jestes ?? |
|
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 12-11-2005, 11:55
|
|
|
Kairan napisał/a: | Zuza ale obejrzal sie pewnie za Toba ten "blacharz" od Opla bo pewnie zarobil cosik |
Raczej niezarobil bo poszlo z ubezpieczenia. Zuzanna jest przeciwniczka dawania w lape zeby latwiej cos zalatwic.
[ Dodano: 12-11-2005, 10:57 ]
Pele_Tipo napisał/a: | a skad my niby mamy wiedziec ze Ty hetero jestes |
Zgadzam sie nie mozecie tego wiedziec, ale wystarczy ze ja wiem |
|
|
|
|
|
|