Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana hamulcow 240mm na 257mm
Autor Wiadomość
opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-04-2007, 17:30   Zmiana hamulcow 240mm na 257mm

No i zapodalem hamulcowanie na 275mm.. udalo mi sie namierzyc kpl. zaciski hamulcowe na przod od tipolca 1.9td w cenie 100zl i wzialem przyjechaly we wtorek, do tego sciagnalem sobie nowe tarcze hamulcowe 257mm w Lucasa + klocki Maff'a, paste do tloczkow, i gumki na zaciski co by odrazu zmienic jesli by sie okazalo ze stare juz wytarte.. operacje zmiany hamulcow z przyjacielem zaczelismy w srode w nocy.. rozebralismy silowniki i wyczyscilismy je i nasmarowalismy i poskladalismy do kupy.. efekty sa takie ze juz tarcze i klocki sie ulozyly i tipolec hamuje o wiele lepiej niz na tych miniaturkach fabrycznych jakie byly zapodane
koszt operacji wyszedl 300zl i to jest tak, zaciski z przesylka 120zl, tarcze hamulcowe z lucasa 55zl sztuka, klocki hamulcowe z maffa 42zl, rep. zaciskow 9zl sztuka, pasta do tloczkow 3zl sztuka.. koszt prac bezcenny ale naprawde bylo warto polecam taka operacje wszystkim ktorzy maja w tipkach tarcze z klockami na 240mm

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 28-04-2007, 08:29   Re: Zmiana hamulcow 240mm na 257mm

opti napisał/a:
No i zapodalem hamulcowanie na 275mm.. udalo mi sie namierzyc kpl. zaciski hamulcowe na przod od tipolca 1.9td [/url]

Z tego co pamietam [ i sie raczej nie myle] to w turbo dieslach siedziały tarcze 257mm pełne niewentylowane, ja niedługo u ojca będe tez chyba taka przekaldke robil, tyle ze na hamulce z 2.0 8V 275mm wentylowane, bo obecne i tak juz sa praktycznie do wymiany a te 240mm standardowe to porazka.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

opti 

Wysłany: 28-04-2007, 09:55   Re: Zmiana hamulcow 240mm na 257mm

tak 257mm pelne tarcze.. ale roznica w hamowaniu jest o niebo lepsza niz na tych 240mm, chcialem zapodac wlasnie zaciski od 2.0 8v na tarcze 257mm wentylowane ale nie udalo mi sie nigdzie lyknac ich w dobrej kasie.. a akurat trafilem te z 1.9td i warto bylo, nie te hamulce :)

Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-04-2007, 11:13   

Cytat:
ja niedługo u ojca będe tez chyba taka przekaldke robil, tyle ze na hamulce z 2.0 8V 275mm wentylowane, bo obecne i tak juz sa praktycznie do wymiany a te 240mm standardowe to porazka.

Tylko pamiętaj, że w starszych wersjach tipo <93r. z tarczami 240mm jest inna osłona tarczy hamulcowej i może nie wejść tarcza 257mm, ja razem z wymianą na tarcze 257/20 wymieniłem również te osłony na nowego typu.

Moneta

Bratek 

Wysłany: 29-04-2007, 12:11   

Opti a gdzie kupiłeś te zaciski na tarczę 275? ja szukałem i nie mogłem nigdzie znaleźć :?

opti 

Wysłany: 29-04-2007, 15:55   

Bratek napisał/a:
Opti a gdzie kupiłeś te zaciski na tarczę 275? ja szukałem i nie mogłem nigdzie znaleźć :?

mialo byc 257 sorki.. kliknalem nie w tej kolejnosci 8-[ ja sciagnalem z krakowa od gostka ktory mial calego 1.9td na szesci, moge Ci podeslac na priv namiar do goscia ktory ma tez kpl zaciski na 257mm z 1.9td do sprzedania i chce 150zl

Bratek 

Wysłany: 29-04-2007, 21:55   

A pytanie takiej treści, czy bedą mia pasować te zaciski 257mm na felge 13" (mam jako zimówki) :?: :?:

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-04-2007, 06:10   

Bratek napisał/a:
A pytanie takiej treści, czy bedą mia pasować te zaciski 257mm na felge 13" (mam jako zimówki)

Nie będą ! Musisz mieć 14' !!!
     assistance

opti 

Wysłany: 30-04-2007, 06:49   

dokladnie.. musza byc 14"tki, tez mam zimowki z prawie nowymi oponkami po jednym sezonie na 13tkach ale bedzie trzeba zmienic zime na 14tki ;)

Bratek 

Wysłany: 30-04-2007, 17:46   

tak właśnie myślałem ze nie podejdą 13 :( szkoda bo też mam nowe oponki zimowe

opti 

Wysłany: 30-04-2007, 22:00   

Bratek napisał/a:
tak właśnie myślałem ze nie podejdą 13 :( szkoda bo też mam nowe oponki zimowe

mimo tego naprawde polecam bo warto.. ja to chyba teraz wyrwe jakies alufelgi moze wzorem takie same jak mam w tej chwili na lato zalozone i bede mial zime na alu.. zobaczymy 8)

keves 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-05-2007, 19:20   Re: Zmiana hamulcow 240mm na 257mm

opti napisał/a:
tak 257mm pelne tarcze.. ale roznica w hamowaniu jest o niebo lepsza niz na tych 240mm, chcialem zapodac wlasnie zaciski od 2.0 8v na tarcze 257mm wentylowane ale nie udalo mi sie nigdzie lyknac ich w dobrej kasie.. a akurat trafilem te z 1.9td i warto bylo, nie te hamulce :)
Witam. Zaciski do tarcz wentylowanych i pełnych o średnicy 257 są takie same.Nie ma problemu z zamianą tarcz z pełnych na wentylowane.

MiKuS 

Wysłany: 01-05-2007, 19:28   

Witam!
Czy może ktoś napisać dokładnie wszystko co jest potrzebne do zmiany tarcz na tytułowe 257? Bo sie coraz bardziej na nie nakręcam;)

opti 

Wysłany: 01-05-2007, 23:09   

MiKuS napisał/a:
Witam!
Czy może ktoś napisać dokładnie wszystko co jest potrzebne do zmiany tarcz na tytułowe 257? Bo sie coraz bardziej na nie nakręcam;)

zaciski hamulcowe + jarzma, nowe tarcze hamulcowe + klocki.. i plyn hamulcowy bo bedzie trzeba odpowietrzyc uklad.. dobra sprawa bedzie sprawdzenie stanu oslon na zaciskach i jesli beda spekane to ew. wymiana na nowe, ja sciagnalem sobie cale zestawy naprawcze zaciskow ale wykorzystalem tylko oslonki na jarzma zacisku reszta byla w dobrym stanie i nie wymagala wymiany.. odrazu przesmarowalismy z przyajcielem tloczek hamulcowy specjalna pasta do tloczkow.. jest jeszcze jedna mozliwosc nie wymianiajac zaciskow hamulcowych mozna zmienic tylko jarzma od wersji z wiekszymi klockami na tarcze 275mm, ja wymienialem cale za ciski z tego wzgledu ze rozmiar tloczka w zaciskach ktore kupilem byl 54mm a ja fabrycznie do tarcz 240mm mialem 48mm.. a wiadome wiekszy to lepszy :P czyli robiac podsumowanie potrzebne beda tak: zaciski z jarzmami, nowe tarcze 257mm + klocki, plyn hamulcowy, mozesz wziasc rep. zaciskow w razie w i nowe wezyki hamulcowe jesli by sie okazalo ze stare beda spekane to zawsze mozna od razu zmienic..

** Dodano: 02-05-2007, 01:10 **
keves napisał/a:
Witam. Zaciski do tarcz wentylowanych i pełnych o średnicy 257 są takie same.Nie ma problemu z zamianą tarcz z pełnych na wentylowane.

co do zaciskow bym sie zgodzil ale jarzma przeciez na wentylowki beda szersze bo tarcza wentylowana jest szersza od zwyklej :roll:

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-05-2007, 06:40   Re: Zmiana hamulcow 240mm na 257mm

keves napisał/a:

Bardzo mi przykro , ale się mylisz .
Tarcza wentylowana jest o kilkanaście milimetrów grubsza od nie-wentylowanej i o tyle samo muszą mieć większy zasięg szczęki zacisku hamulcowego . Chcąc włożyć do zacisku od tarcz niewentylowanych tarczę wentylowaną - musiałbyć od razu zakładać zużyte klocki ! Natomiast wkładając odwrotnie - do zacisku od tarcz wentylowanych - tarczę dużo cieńszą bo pojedynczą - ryzykowałbyś wypadnięcie tłoczka z zacisku przy maksymalnie zużytych okładzinach klocka . Jeżeli nie wierzysz - służę fotografiami . Sam się przekonałem o tym , że różnica jest - kiedy okazało się że mam zapieczoną śrubę trzymającą zacisk do jarzma . Też stwierdziłem , że co za problem - mam cały zestaw hamulców - a tu zonk ... Jarzma - oczywiście też są inne !
     assistance

opti 

Wysłany: 02-05-2007, 06:56   Re: Zmiana hamulcow 240mm na 257mm

schab napisał/a:

Tarcza wentylowana jest o kilkanaście milimetrów grubsza od nie-wentylowanej i o tyle samo muszą mieć większy zasięg szczęki zacisku hamulcowego . Chcąc włożyć do zacisku od tarcz niewentylowanych tarczę wentylowaną - musiałbyć od razu zakładać zużyte klocki ! Natomiast wkładając odwrotnie - do zacisku od tarcz wentylowanych - tarczę dużo cieńszą bo pojedynczą - ryzykowałbyś wypadnięcie tłoczka z zacisku przy maksymalnie zużytych okładzinach klocka . Jeżeli nie wierzysz - służę fotografiami . Sam się przekonałem o tym , że różnica jest - kiedy okazało się że mam zapieczoną śrubę trzymającą zacisk do jarzma . Też stwierdziłem , że co za problem - mam cały zestaw hamulców - a tu zonk ... Jarzma - oczywiście też są inne !

keves 

Wysłany: 02-05-2007, 17:31   Re: Zmiana hamulcow 240mm na 257mm

schab napisał/a:
keves napisał/a:

Witam.Tak naprawdę róznica między grubości miedzy tarczami wentylowanymi ,a nie....wynosi jedynie 8 mm(to nie jest kilkanaście mm.)Mam na myśli oczywiście tarcze o średnicy 257 mm-zarówno pełne jak i wentylowane.Tak się składa,że niedawno wymieniałem w swojej Temprze 1.8 8v oba komplety tarcz i zamiast seryjnych pełnych mam zamontowane wentylowane...Być może ktoś wcześniej zmieniał jarzma i zaciski(jak mówicie),tylko po co....mogę o tym nie wiedzieć.Swoją drogą ciekawostka... :lol:

Odpowiedz do tematu