Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejna Tempra kefira
Autor Wiadomość
kefir 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-01-2017, 20:29   Kolejna Tempra kefira

W styczniu ubiegłego roku, po 3-miesięcznych poszukiwaniach nabyłem kolejną niunię :) Tempra 1.6 SLX w bardzo bogatej opcji. Na wyposażeniu posiada: elektryczne, podgrzewane lusterka; elektryczne szyby; centralny zamek; AHS; deska digital; electronic check; ekonomizer; wnętrze z jasnej alcantary; podłokietnik przód; podłokietnik tył; dzielona, składana tylna kanapa; podświetlany schowek; wspomaganie kierownicy; skórzana kierownica; autopoziomowanie reflektorów(oczywiście nie działa); dodatkowa lampka w podsufitce na tylną kanapę; dodatkowy nawiew dla pasażerów; sterowanie nawiewem z poziomu tylnej kanapy; przeciwsłoneczne rolety tylnej szyby; ABS; tarcze hamulcowe przód + tył; silnik 1.6 na jednopunktowym wtrysku.

Niedługo dopiszę więcej ;)

Bombell 

Wysłany: 10-01-2017, 17:39   

Się pochwalił wkońcu ;)

mikee72 

Wysłany: 10-01-2017, 20:48   

kefir, a może znasz kogoś kto by więcej fajnych fotek umiał zrobić?
Bo ta jedna jest oczywiście fajna.. ale jedna fota to trochę bieda :badgrin:
     Moneta

kefir 

Wysłany: 11-01-2017, 09:15   

mikee72, mogę nawrzucać więcej zlotowych zdjęć, teraz jest mega zapuszczona, bo ani umyć w tej pogodzie, ani nic :( Swoją drogą jadę dzisiaj na parking Pestki troszeczkę ją odgruzować, to się możemy pod wieczór spyknąć ;) Będę robił siłowniki centralnego, bo jedne drzwi nie chcą mi się zamykać, jedne nie chcą się otwierać, jedne otwierają się same. Dramat :(

rafallos 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-01-2017, 21:07   

Fajna felga, co to za kółka? Myślę, że by siadło na moim kombiaku :)
Ps. Bardzo udany zakup 8)

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-01-2017, 21:09   

Ładna sztuka, rób jej dobrze ;)
     Moneta

Bombell 

Wysłany: 14-01-2017, 17:20   

Kółka to BBS Pininfarina 15 bodajże. Wzór ten oryginalnie wychodził na jakimś Ferrari, oczywiście w innych parametrach ale pasuje ta rolka do włoszczyzny :)

kefir 

Wysłany: 16-01-2017, 15:17   

rafallos, dokładnie tak, jak pisał Bombell, BBS Pininfarina, jeden z fabrycznych wzorów felg do Ferrari Testarossa.
Raku, będę :D

Bombell 

Wysłany: 17-01-2017, 17:51   

Twoja który jest rok? Może na PKN już wpuszczą i byśmy kiedyś meeteing sobie zrobili Temprami? :)

Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-01-2017, 23:24   

kefir, Takie kółeczka idealnie by pasowały do mojej C. :)

kefir 

Wysłany: 26-02-2017, 20:46   

Bombell napisał/a:
Twoja który jest rok? Może na PKN już wpuszczą i byśmy kiedyś meeteing sobie zrobili Temprami? :)

Rocznik do negocjacji :) W dowodzie ma '93, w papierach z Niemiec '92, a wersja(polift-przejściówka) wskazuje na późny '93/wczesny '94. Wiem na jej temat tyle, że pierwszy właściciel(Hans ;) ) miał ją 10 lat, drugi- już w Polsce 14. PKN totalnie odpuszczam, bo najpierw mi powiedzą, że Tempra za młode auto, a potem wpuszczą 30 maluchów(młodszych), 30 125p i 500 golfów II :evil:

Lasgo07 napisał/a:
kefir, Takie kółeczka idealnie by pasowały do mojej C. :)

Musisz zaczekać, aż uzbieram na jakieś ładne szesnastki ;) A to się chyba w tym sezonie nie uda...

Korzystając z chwili czasu krótki wpis o tym, co w samochodzie porobiłem od zakupu:
Na pierwszy ogień do wymiany były wszystkie 3 poduszki pod silnikiem, w krótkim czasie dostała też nowe klocki na przód(ori/pierwszy montaż- TRW), klocki + tarcze tył(Bosch + TRW) oraz nowe świece(NGK). W czerwcu samochód musiałem holować przez awarię alternatora; Po jego wymianie jazdą nacieszyłem się aż jeden dzień: kabel alternator-aku dotknął kolektora wydechowego i go dosłownie przyspawało do niego + klema na aku się roztopiła. Po ogarnięciu tematu okazało się, że ładowanie na wolnych obrotach oscyluje w okolicach 17V, więc kolejny raz trzeba było wyciągać alternator- tym razem, żeby wymienić regulator napięcia. Późnym latem założyłem sekwencyjną instalację gazową(którą do dzisiaj "magicy" usiłują wystroić...) Na początku zimy strzeliła mi pompa wody, nowej szukałem 3 tygodnie- totalnie niedostępna w Polsce. Około tygodnia po wymianie pompy działać przestał termostat :roll: więc czekała mnie kolejna "zabawa". Przy okazji wymieniłem też cewkę zapłonową, kable WN i kilka innych pierdół. W ostatnich dniach udało mi się wreszcie ogarnąć do końca centralny i wymienić prawe lusterko na sprawne(miałem wsadzone chwilowo ręczne). W międzyczasie pochłaniało mnie ogarnianie niezliczonych awarii elektryki. O połowie rzeczy pewnie zapomniałem, ale bez przerwy coś dłubię, więc będę dopisywał na bieżąco, o i le czas pozwoli.

W bonusie zimowe zdjęcie(fociła oczywiście Karolina)

I zlotowe:
pucu-pucu, glancu-glancu
z Lasgo :)
na tle ośrodka

Edit: ostatnio spod maski wyleciały Valteki, ustępując miejsca czarnym STAGom(do 50KM/cylinder, więc mocy starczy :D ) + centralka podmieniona na najnowszy AG Compact+. Strojenie w toku.

** Dodano: 05-04-2017, 09:34 **
Update: Kolejna listwa wtryskowa. Tym razem LPG-Tech Yeti. Praca silnika jest teraz odrobinę niestabilna, za to od 4k RPM samochód jedzie jakby miał turbinę :D Prace trwają.

Edit 06-07-2017:
Tempra po remoncie silnika po kolizji rozrządu :) Dostała głowicę z grafitowej, po szlifie i delikatnym doprężeniu + ostrzejszy wałek z 159.000. Zalana obecnie olejem ELF Sporti STI, chodzi pięknie i ma pewnie z pół kuca więcej niż fabryka dała :lol: Przy okazji wymieniłem przednie przewody hamulcowe, bo już wołały o pomstę do nieba.

Odpowiedz do tematu