Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podcisnieniowy regulator przyspieszenia zaplonu
Autor Wiadomość
maciekw 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-08-2008, 19:02   Podcisnieniowy regulator przyspieszenia zaplonu

Witam

Mam problem z 1.4 w gazniku tzn samochod dlugo juz cierpi na brak mocy a auto jest w wzorowym stanie technicznym.
Duzo by tu polemizowac o ekspertach LPG itp wiec do rzeczy.

Auto spala sporo gazu bo sr 10L/100 mocniejsze wcisniecie pedalu owocuje buczacym dzwiekiem jakby zlej regulacji LPG. Na beznynie odczucie jest praktycznie identyczne.
Jak narazie na 99 % winie podcisnieniowy regulator przyspieszenia zaplonu.
Po zdjeciu wezyka z gaznika ciagniecie nie wykazuje praktycznie zadnych zmian obrotow silnika. Z doswiadczenia pamietam ze wychylenie jezyczka tego urzadzenia w polonezie bylo bardzo duze.

Po zajrzeniu do srodka aparatu widac ze moze o 2-3st zmienia polozenie.
Prosze o potwierdzenie mojej diagnozy gdyz nie mam doswiadczenia z tymi silnikami.
Czy da sie ten element regenerowac czy trzeba szukac zamiennika ? Jesli zamiennik to czy pasuje od innych gaznikow/samochodow ?
Czy wystepuje tutaj takze regulacja na blaszki tak jak w polonezie ?
Wiem ze (przynajmniej w przypadku poloneza)sa to bardzo precyzyjnie dobrane elementy w zasadzie stricte do danego silnika. Eksperymentowalem tym i roznice byly bardzo duze.

PS.
Auto jest brata i ostatnio nim troche jezdzilem. Mam doswiadczenie z polonezowskim 1.6 GLE ktory ma dosyc podobny uklad zaplonowy. Pomijajac konstrukcje silnika w Polonezie w tej chwili OHC 1.4 plasuje sie wedlug odczucia gdzies w polowie tego co dawal stary GLE.
Z parametrow wynika ze Tipo powinno dawac sporo wiecej. Wkoncu jest to przednonapedowka i roznica w momencie obrotowym jest niewielka biorac pod uwage archaizm konstrukcji przeniesienia napedu w polonezie i reszte bubli ktore napewno sporo odbiegaja od katalogowych wartosci.

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-08-2008, 20:05   

maciekw, 1.4 ładnie zestrojone weźmie każdego poloneza (za wyjątkiem rowera :lalala: ) to ta a propo osiągów. Mam jakieś tam doświadczenie jeśli chodzi o gaźnik weber 32/34 TLDE i silnik 1.4 bo sam mam taki zestaw a gaźnik rozebrałem na części pierwsze. Spalanie i ile mówisz o mieście to masz cudowne najlepiej zestrojone LPG na tym silniku daje wynik w mieście 10l w trasie koło 8l. Podeśle ci link do reperacji gaźnika http://forum.tempra.org/t...lde-vt10501.htm tu masz o mechanizmie sterującym aparatem zapłonowym. Co do samego aparatu to ci niestety nie pomogę bo nigdy go nie ściągałem. Ogólnie to musisz mieć sprawne przewody podciśnieniowe, i membrany w gaźniku i nie powinno być problemów ze sterowaniem aparatu zapłonowego. Sprawdzałeś w ogóle kont zapłonu na biegu jałowym? Przy instalacji LPG powinien wynosić 11-12stopni dla silnika bez lpg 10stopni
     assistance   Moneta

maciekw 
witamy nowego

Wysłany: 05-08-2008, 07:38   

Nie chce ruszac gaznika bo tam jest raczej wszystko ok a to latwo rozstroic przez rozbiorke.
Zaplon jest ok.

Nie pogodze sie z tym spalaniem LPG. W trasie ma to palic maksimum 7. Jak polonez mogl lyknac 6,5L emerycim tepem to Tipo tez.
Troche martwi mnie zasilanie lpg. Jest to gaznik dwu przelotowy a wszystkie miksery sa z pojedyncza sruba. Ciezko tu jest wlasnie z dostrojeniem tego pod ekonomie. Za duzo tych wynalazkow jest u gory i pewnie dlatego nie zrobili stereo mikserow.
Wracajac do regulatora to jest cos moze w intrukcji napraw ? (domniemywam ze jest taka ksiazka tez do Tipo).

Dobre 1.6GLE nie jest zle ale zadko spotyka sie naprwade zdrowy silnik. Moj szarpal na 2ce swojego czasu tyle ze krotkim dyfrem :) Ale dotarly sie pierscienie i czar prysl :) 1.4 to silnik o 50 lat nowoczesniejszy dlatego tez szukam przyczyny zabieracza mocy.

look.toronto 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-08-2008, 08:56   

maciekw napisał/a:
Nie pogodze sie z tym spalaniem LPG. W trasie ma to palic maksimum 7. Jak polonez mogl lyknac 6,5L emerycim tepem to Tipo tez.

Nie jesteś zbyt wymagający? Jak chcesz 7 litrów żeby palił to cienkiego sobie kup. Mój przy nowych świecach, kablach i idealnym wyregulowaniu na trasie przy V max 120km/h pali 7,3 - 8,0 w zależności na jakiej stacji naleje.

Gość - ;)

Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto

maciekw 
witamy nowego

Wysłany: 05-08-2008, 11:20   

Czy ja wiem dla mnie testowa trasa to czestochowa-wroclaw przy max ~90km/h.
Polonezem (w dodatku Cargo)zszedlem do wymienionej wartosci.
Doblo 1.6 16v z sekwencja wychodze cos ok 7 ale nie znam dokladnej wartosci bo tankujac na jetcie we wroclawiu oni zawsze dobijaja mi butle na fulla a w czestochowie maja poustawiane odbijanie na dystrybutorze. Raz w Kluczborku zatrzymalem sie na kawe i przy okazji zatankowalem doblo... za 2zl.
Dlatego uwazam ze na Tipo w tym porownaniu 8L to duzo.
Wez pod uwage ile polonez musial za sobia ciagnac ciezaru tzn caly dyferencjal + opory powietrza(cargo) + prawie wiek historii :) )

Oczywiscie przy 100-120 zgodze sie z tym co podajesz ze to b.dobre wyniki.
Jadac z tymi predkosciami FSO lykal 10 a doblo siega juz 11 ale tam jest 16v i troche inny swiat juz.
Taka moja mala fobia troche z ciekawosci jak malo to wypije jadac jedynie z taka predkoscia gdzie zaczyna sie maks moment silnika.

Myslalem ze ktos z was przerabial juz moze ten temat ale w czwartek skocze do elektromechanika aby potwierdzil moja diagnoze.

Czy regulator/aparat bedzie ten sam co w Uno 1.4 ?

** Dodano: 07-08-2008, 07:55 **
Regulator i reszta zaplonu wykluczona.
Sprawdze jeszcze kompresje bo juz nic innego nie przychodzi mi do glowy.

Gibson 

Wysłany: 28-08-2008, 11:25   

maciekw napisał/a:
testowa trasa to czestochowa-wroclaw

Cześć, regularnie jeździłem tą trasą przez Kluczbork i na tym odcinku zawsze spalał mi 8 litrów.
Co do Twoich objawów ... nie mam pojęcia ... ale jeśli chodzi o zapłon ... to jeden mechanik szukając objawów pewnej usterki przestawił mi zapłon w nadziei że robi dobrze ... usterki nie usunął ale wyprzedzając zapłon na kopułce spowodował że samochód dostał mocy i spadło spalanie o litr ... digiplex przyjął to do wiadomości .. a może po prostu miał też i takie ustawienia.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-08-2008, 11:45   

maciekw napisał/a:
pedalu owocuje buczacym dzwiekiem jakby zlej regulacji LPG.

Sprawdz pasek rozrządu. Ja w Uno miałem podobnie, zakładałem pasek i się walnąłem o jeden ząbek.
Auto jeździło, ale taki trochę mułowaty był. Jak mu wdepłem do oporu pedał gazu to straszenie buczał i buczenie to dochodziło właśnie z układu dolotowego.

Szybko na kanał, rozebrałem obudowę, stwierdziłęm przesunięcie paska i poprawiłem ustawienie.

Jadąc na LPG z nad morza do siebie (centrum Polski) Tempra 1.6 gaźnik, 4 osoby na poładzie, bagażnik załadowany spalil mi 7.6l, drugie tankowanie wyszło cos koło 8 litrów. Trzymałem się około 90-100km/h.

A podciśnienie masz ok? Wszystkie przewody są szczelne?

Odpowiedz do tematu