|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Brak iskry nie podaje benzyny ; ( |
Autor |
Wiadomość |
wnuk99
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 13-06-2011, 15:09 Brak iskry nie podaje benzyny ; (
|
|
|
Witam ; ) Spadł mi pasek klinowy w drodze zaczela sie gotowac woda dojechalem do domu zgasilem go dolalem mu plynu chcialem go odpalic nic ;/ nalozylem mu pasek tez nic. Nie ma iskry nie daje mu paliwa swiece suche nie pali oczywisicie. Olej normalny nie ma mleka w silniku na kablu co idzie do kopólki kopie ale iskry brak.. co moze byc przyczyna help : ( Fiat Tempra 1.4 Gaznik. Lpg |
|
|
|
|
miro91
Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 200 Skąd: Olszyna/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-06-2011, 15:23
|
|
|
może:
- przepalone kable,
- kable masowe,
- moduł zapłonowy,
Sprawdzałeś czy pompa podaje paliwo?
W ogóle kręci Ci rozrusznik? |
_________________ TIPO 1.4 - zostało sprzedane
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
wnuk99
|
Wysłany: 13-06-2011, 15:33
|
|
|
Rozrusznik kreci masa jest bo do aku dotykalem bezposrednio pompka podaje i jak chwycilem za kabel to "kopie" : ) ale iskry nie daje dziwne ... jest to jest mozliwe ze na kablu kopie ale iskry nie ma ... a i zostal troche przylany woda |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 13-06-2011, 16:04
|
|
|
Jaki to silnik i czy wtrysk przypadkiem?
U mnie nie było iskry i pompa paliwa nie pracowała kiedy poszedł bezpiecznik pod maską, a przyczyną tego było zwarcie sondy lambda. |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-06-2011, 17:01
|
|
|
Guzik napisał/a: | aki to silnik i czy wtrysk przypadkiem?
U mnie nie było iskry i pompa paliwa nie pracowała kiedy poszedł bezpiecznik pod maską, a przyczyną tego było zwarcie sondy lambda. |
wnuk99 napisał/a: | Fiat Tempra 1.4 Gaznik. Lpg |
Pytanie zagotowałeś silnik? Czyli czy wystrzelił ci korek bezpieczeństwa z układu chłodzenia i wylał ci się płyn?
Moja rada jeśli rzeczywiście jest to gaźnikowiec to wykręć wszystkie świece, odkręć kopułkę z gaźnika i niech ci ktoś zakręci silnikiem. Po obserwuj co się dzieje. Czy z gaźnika wydobywa się paliwo do układu dolotowego, czy wszystkie cylindry się ładnie poruszają i czy czuć zapach benzyny wypychanej przez otwory po świecach.
Po drugie ściągnij kopułkę i sprawdź czy nie jest zalana, częsty przypadek braku iskry
Po trzecie podaj czy masz moduł zapłonowy digiplex czy tylko sam aparat zapłonowy (mechaniczny)
Po czwarte sprawdź czy nie nadtopiłeś od rozgrzanego silnika kabli zapłonowych ani innych elementów takich jak np. podciśnienie (przewody) itp.
Po piąte czy cewka zapłonowa jest sucha? Czy przypadkiem jej nie przylałeś? Akurat znajduje się w pobliżu zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego.
Info dla ciebie gaźnikowiec ma mechaniczną pompę paliwa w korpusie silnika w okolicach occ i bagnetu. Gaźnikowiec ma plastikowe elementy w samym gaźniku podatne na przegrzanie i wystrzały w dolot. Widziałem nawet raz stopione dysze rozpylacza, tu na forum u jednego z klubowiczów. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
wnuk99
|
Wysłany: 13-06-2011, 18:10
|
|
|
Cewka właśnie była zalana dziś zauważyłem że daje iskre tylko w momecie juz wylanczania kluczyka tak to nie ma i to tylko 1 raz przeskoczy iskierka ; ) Popatrze i dam znac kable ogladalem dzis juz tak patrzac sa cale nie ma przepalonych bezpieczniki tez cale. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|