Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tipo 2.0 16v z gazem
Autor Wiadomość
rogal141090 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 12-10-2010, 09:16   tipo 2.0 16v z gazem

Witam jestem tu nowy. znalazlem to forum przez google. zarejstrowalem sie poniewaz jestem zainteresowany kupnem tipo 2.0 16v 3 drzwiowe czarna perla:) auto super zrobione przez mojego kumpla wujka. tu zaczyna sie pytanie czy wogole sie oplaca. chce za nie 3000 wyglada naprawde super:) czerna perla siedzi na glebie na 14 alusach,sportowy wydech remusa, sportowe zawieszenie naprawde nie widzialem drugie takiego:) zrobione nie bez przesady jak niektorzy to robia. Stan techniczny. hmm i tu jest jeden najwiekszy problem ale o tym napisze za momet. Kiedys mielismy wyjazd z kumplem na wawe na pare dni poimprezowac on nie mial prawka a ja juz mialem ale nie mialem samochodu wiec wziol od ojca ten samochod. jechalismi ze sztutowo wiec troche km juz nim kiedys przejechalem. Przebieg hmm 260000tys i jest w gazie. na trasie super sie sprawowal i sie zachowywal zwlaszcza ze ma kontrole trakcji a jak jechalismi to byla zima:) wiec kumpel mowil ze niemam sie co bac tylko do blatu:) srednia predkosc jak jechalismi to 180,nic sie z nim wtedy nie dzialo,bylem w szoku bo chodzil lepij niz nie ktore nowsze samochody. jedynym mankamentem u niego bylo to ze problem na poczatku byl z biegami ale teraz ta skrzynia jest w nim wymieniona i jest wstawiona po przebiegu 75tys. samochod naprawde niczego sobie. jednak napisalem bo niewiem czy mam go brac czy nie. wtedy jak jechalismi mielismi problem jak wrocilismi z imprezy rano bo zaczela sie palic kontrolka od oleju,wiec sprawdzilismi. Zadzwonil do ojca ojcec kazal kupic taki i taki olej kupilismi i dolalismi ile trzeba. z tego co wtedy mowil to byla podobno wina skrzynia bo byla nie do konca szczelna i puszczala olej a nie zauwazylem zeby samochod kopcil,bo z tego co slyszalem to samochod kopci jak bierze olej. zmierzajac do setna jego ojciec jest mechanikiem i wszystko robil w nim sam. Z tego co mowil to jest na podzespolach lanci. naprawde super sie wtedy sprawowal od tamtego czasu minol nie caly rok. i chce go sprzedac bo kupil sobie teraz potwora z 3 l silnikiem i znowu go robi pod siebie. Jedyny mankament ktory najmniej mi w tym samochodzie przeszkadza to brak wbitego w dowud gazu:D to akurat mi nie przeszkadza bo przeglad zalatwic nie problem a wlew ladnie schowany pod klapka obok wlewu benzyny,mieszalnik i przewody takze ladnie pochowane:). moje pytanie czy za ta cene oplaca sie go brac i na co zwrocic uwage??nie mam zdjec ale postaram sie zalatwic na dniach:) prosze o pomoc

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-10-2010, 11:14   

rogal141090 napisał/a:
zwlaszcza ze ma kontrole trakcji

co ma? chyba żartujesz...

na forum masz do kupna tipka za 6666zł więc za połowę ceny opłaca się :lalala:

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-10-2010, 11:31   

Panewki zaraz polecą.
i do tego jak ma 14" to znaczy że ma mały hamulec.

Pokaż fotki.
     Moneta

rogal141090 

Wysłany: 12-10-2010, 12:25   

fotki wzuce za pare dni;)
a co do kontroli trakcji to nie zartuje:) ma tam jakis specjanly osobny komputer z kontrolka:)
zreszta byl sprawdzany na hamowni:) i facet ktory tam byl sie pytal czy ma ta kontrole trakcji byl w szoku tak jak ty ze ma;)

** Dodano: 12-10-2010, 13:30 **
Raku napisał/a:
Panewki zaraz polecą.
i do tego jak ma 14" to znaczy że ma mały hamulec.

odnosnie panewek to mowil ze 50 tys km temu okolo byly robione,bo ogolem chcial dalej jezdzic tym samochodem ale zobna namawia go zeby wrescie go sprzedal i tak robi.

a z tym hamulcem malym mozesz cos wiecej przyblizyc ?? bo ja taki znawca samochodow nie jestem;) dopiero zaczynam

tu masz takie jedyne zdjecie nie dokladne z przodu wejdz na nk to zobaczysz. reszte w tygodniu wzuce http://nk.pl/profile/17888421/gallery/46

Moderowany:
!!! słownictwo !!!

Raku 

Wysłany: 12-10-2010, 13:09   

Tipo 2.0 16v powinien mieć hamulce średnicy 284mm na przodzie, na które nie wiejdzie felga 14".

O kontroli trakcji pierwsze słyszę.

Jeżeli twierdzisz, że nie ubywa oleju, silnik nie kopci, nie cieknie. To można podejrzewać, że kontrolka zapaliła się z powodu kiepskiego ciśnienia, a jeżeli tak jest to padną panewki.
rogal141090 napisał/a:
odnosnie panewek to mowil ze 50 tys km temu okolo byly robione

Robienie, a zrobienie, to dwie różne rzeczy. Jaki olej tam jest teraz lany?

Podejrzewam też, że to nie jest 16v, a 8v.

Nie mam konta na naszej klasie. Pokaż fotki...
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 12-10-2010, 13:18   

rogal141090, do fajnych jeździsz mechaników i z tego co tu piszesz każdy za przeproszeniem ci takich kitów wciska że głowa boli ....
po 1. w żadnym tipo nie ma kontroli trakcji
po 2. w tipo 2.0 16v wielkość tarcz i zacisków hamulców z przodu powodują że felgi 14" nie da się wsadzić bo będzie obcierała o kopyto, więc albo ktoś tam wsadził mniejsze tarcze albo to nie są felgi 14"
po 3. ciekawe jak były zrobione te panewki,tzn wymiana panewek w tym silniku wiąże się bardzo dużymi kosztami , chociaż skoro tata kolegi to mechanik więc może zrobili to za 1/3 kosztów :)

powiedz coś wiecej o tym tipo, pokaż fotki, rok produkcji , numer silnika i/lub vin, jaka instalacja LPG, na jakim oleju jeździ to wtedy może powiemy ci cos więcej :)

btw skoro było na hamowni to ile pajaców i momentu wypluło na rolki ?

** Dodano: 12-10-2010, 14:21 **
o widzę że kolega Raku, mnie wyprzedził z postem :P

Guzik 

Wysłany: 12-10-2010, 13:22   

Raku napisał/a:
Tipo 2.0 16v powinien mieć hamulce średnicy 284mm na przodzie, na które nie wiejdzie felga 14".

Zgadza się :)
Raku napisał/a:
O kontroli trakcji pierwsze słyszę.

Pewnie chodzi o ABS :lol:

Raku napisał/a:
Jeżeli twierdzisz, że nie ubywa oleju, silnik nie kopci, nie cieknie. To można podejrzewać, że kontrolka zapaliła się z powodu kiepskiego ciśnienia, a jeżeli tak jest to padną panewki.

rogal141090 napisał/a:
Zadzwonil do ojca ojcec kazal kupic taki i taki olej kupilismi i dolalismi ile trzeba. z tego co wtedy mowil to byla podobno wina skrzynia bo byla nie do konca szczelna i puszczala olej

Na skrzyni jest jeden olej, w silniku drugi, nieszczelność skrzyni nie ma zupełnie nic do oleju silnikowego więc nie powinno go ubywać i ktoś Ci chyba wciska kit albo nie do końca rozumiesz o co chodziło. Jeszcze pytanie, czy to była kontrolka niskiego ciśnienia oleju czy może niskiego poziomu oleju? Poziom oleju może świecić nawet jeśli masz prawidłowy poziom w silniku, po wjechaniu prawą stroną na wysoki krawężnik (czujnik po prawej stronie miski oleju).

Raku napisał/a:

Wszystkie znaki na niebie i ziemi na to wskazują.

Raku napisał/a:
Nie mam konta na naszej klasie. Pokaż fotki...

Gratuluję :) Swoją drogą nic na nich nie widać, jedynie kształt tipo (równie dobrze może to być 1.1 z tej fotki). :lol:

Leśniczy 

Wysłany: 12-10-2010, 13:26   

zresztą już nie jeden osobnik ( w tym mechanik ) widząc 2 wałki śmiało stwierdzali obecność 16 zaworów :)

rogal141090 

Wysłany: 12-10-2010, 13:40   

Cytat:
Na skrzyni jest jeden olej, w silniku drugi, nieszczelność skrzyni nie ma zupełnie nic do oleju silnikowego więc nie powinno go ubywać i ktoś Ci chyba wciska kit albo nie do końca rozumiesz o co chodziło. Jeszcze pytanie, czy to była kontrolka niskiego ciśnienia oleju czy może niskiego poziomu oleju? Poziom oleju może świecić nawet jeśli masz prawidłowy poziom w silniku, po wjechaniu prawą stroną na wysoki krawężnik (czujnik po prawej stronie miski oleju).

możliwe. że mi kity wciskają żeby porostu się go pozbyć. Wiec tak z tym olejem było tak. odpalam z rana samochód, odpaliłem pięknie i ładnie chodzi, patrze na deskę a tam mi się pali cały czas kontrolka na czerwono od oleju. Wysiadłem, podniosłem maskę sprawdziłem stan oleju i był bardzo mały chociaż był. Teraz mi się przypomniało :D jak w nocy jechaliśmy to się z jakaś toyota ścigaliśmy ;D pol position zielone światło i poszli:D pamiętam, że wtedy po dupie dawałem mu ale na następny dzień właśnie był z tym problem. Jego ojciec mu powiedział, że mamy dolać pól syntetyka czy coś takiego nie pamiętam jaki dokładnie bo na zwale bylem:D druga rzecz jak wróciliśmy to mówił, że niby pewnie od skrzyni to puszcza, bo przy zmianie biegów ciężko było z jedynka 3 i piątka bodajże ciężko wchodziły i miały bardzo strasznie krótkie przełożenia.
Cytat:

niewiem naprawde nieznam sie :Dtak mi powiedzial zreszta jak chcialem na recznym w zime zawinac to za nic w świecie nie moglem troche dupa ruszylo.
co mnie zastanawia to ma tylnie kola leko pochylone cos takiego / a po drgiej strone tak sam tylko ze tak \. pytalem sie znajomych co maja samochody i troche juz jezdza ale nie maja pojecia czemu tam tak sa kola.
Cytat:

dzwonilem i sie zapiera ze to 16 v jest. niewiem naprawde bo sie kompletnie na tym nieznam:D
Cytat:
rogal141090, do fajnych jeździsz mechaników i z tego co tu piszesz każdy za przeproszeniem ci takich kitów wciska że głowa boli ....

lesniczy chcesz krytkuj ile razy mam powtarzac ze sie nie znam zbytnio na samochodach? chyba po to sie zarejstrowalem i napisalem ten temat zeby sie dowiedziec od starszych ktorzy mieli albo maja doswiadczenie z tym samochodem.
Cytat:
powiedz coś wiecej o tym tipo, pokaż fotki, rok produkcji , numer silnika i/lub vin, jaka instalacja LPG, na jakim oleju jeździ to wtedy może powiemy ci cos więcej :)

na ta chwile moge powiedziec ze 93 rok produkcji w 2007roku sciagniety z niemiec wiecej jest mi co kolwiek teraz ciezko powiedziec,a odnosnie fotek to juz napisalem ze na dniach wzuce.Instalacja gazowa z tego co pamietam jest 4 generacji czy cos takiego sekwencyjna

Moderowany:
!!! !!! słownictwo !!! !!!

Raku 

Wysłany: 12-10-2010, 13:54   

Wiesz w ogóle jak wygląda ten silnik?
     Moneta

rogal141090 

Wysłany: 12-10-2010, 14:04   

dobra chlopaki jade po 17 robic zdjecia. wiec okolo 20 wstawie juz zdjecia :)

Raku 

Wysłany: 12-10-2010, 14:25   

Koła krzywo stojące, to wahacze z tyłu do zrobienia.

zrób zdjęcia środka.
Odpal silnik i zrób zdjęcie wskaźnika ciśnienia oleju w środkowej części deski rozdzielczej, o ile ma takie wskaźniki.
Do tego fotki silnika.
     Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-10-2010, 14:32   

rogal141090 napisał/a:

niewiem naprawde nieznam sie :Dtak mi powiedzial zreszta jak chcialem na recznym w zime zawinac to za chuja nie moglem troche dupa ruszylo.
ABS ma się nijak do hamulca ręcznego, bo ten system nie popuszcza linki hamulca. Więc wynika z tego że ręcznego prawie nie ma :)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Guzik 

Wysłany: 12-10-2010, 14:59   

Ogólnie z opisu to padaczka(wypija o0lej litrami skoro po jednej trasie było na tyle mało żeby się świeciła kontrolka). i w dodatku pewnie 8v.
Czekamy na zdjęcia :)
Środka, silnika i całego auta. Tylko postaraj się o dokładne, w świetle jakimś żeby było widać cokolwiek.

Maciek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-10-2010, 15:03   

A że się tak wtrącę , z tego co wiem to nie było Tipo 3d z silnikiem 2.0 8v :lalala:
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-10-2010, 16:16   

Guzik napisał/a:
..........Jeszcze pytanie, czy to była kontrolka niskiego ciśnienia oleju czy może niskiego poziomu oleju? Poziom oleju może świecić nawet jeśli masz prawidłowy poziom w silniku, po wjechaniu prawą stroną na wysoki krawężnik (czujnik po prawej stronie miski oleju).

w 3d
jest tylko wskaźnik ciśnienia

nie ma wsk. poziomu

** Dodano: 12-10-2010, 17:26 **
Guzik napisał/a:
Ogólnie z opisu to padaczka(wypija o0lej litrami skoro po jednej trasie było na tyle mało żeby się świeciła kontrolka). i w dodatku pewnie 8v.
Czekamy na zdjęcia :)
Środka, silnika i całego auta. Tylko postaraj się o dokładne, w świetle jakimś żeby było widać cokolwiek.

między max i min na miarce poziomu oleju jest 1 litr

średnia prędkość 180 km/h
to duże obciążenie dla tego silnika

jeżeli olej został "zagotowany" - ciśnienie może spaść

i doopa

czytałem kiedyś o fiatach tipo i coupe (ten sam motor)
które padały bo ktoś cisnął nie patrząc na temp.

na forum fckp ktoś pisał że te silniki lubią wypić gdy się jeździ ostro
(czerwone pole obrotomierza)

Bdm 

Wysłany: 12-10-2010, 18:57   

Po zdjęciu na nk stwierdzam ze z wyglądu na pewno nie jest to 16v, raczej zwykłe 2.0 8v...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-10-2010, 19:36   

a ja po wyglądzie stwierdzam, że to 8v gdyż ma wypalony lekko reflektor, co za tym idzie bo v8 ma większe nap. na alternatorze i szybciej wypala także żarówki :D :D :D :lalala: :lalala: :lalala: :lalala:

Daj jakieś lepsze fotki, najlepiej silnika ....
     Moneta

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-10-2010, 19:48   

rogal141090 napisał/a:
niewiem naprawde nieznam sie

rogal141090 napisał/a:
nie maja pojecia

rogal141090 napisał/a:
sie nie znam zbytnio

dobra rada . jak się nie znasz na autach to nie pakuj się w sedici. szkoda Twoich pieniędzy i auta...

Leśniczy 

Wysłany: 12-10-2010, 22:28   

rogal141090 napisał/a:

Wiec tak z tym olejem było tak. odpalam z rana samochód, odpaliłem pięknie i ładnie chodzi, patrze na deskę a tam mi się pali cały czas kontrolka na czerwono od oleju. Wysiadłem, podniosłem maskę sprawdziłem stan oleju i był bardzo mały chociaż był. Teraz mi się przypomniało

może to szczegół :) ale na pracującym silniku czy nawet chwile po zgaszeniu poziomu oleju nie sprawdzisz bo jest rozrzucony po całym silniku i w misce, do której wchodzi stalka nie wiele pozostaje, poziom oleju sprawdza się na zupełnie ostudzonym silniku kiedy jest pewność, że wszystko spłynęło do miski. więc sądzę że tu nie problem w poziomie oleju co zresztą potwierdził kolega EASYKATO ( bo od poziomu w sedici nawet nie ma kontrolki ) tylko problem w braku ciśnienia, a więc silnik szrot.

konikks napisał/a:

dobra rada . jak się nie znasz na autach to nie pakuj się w sedici. szkoda Twoich pieniędzy i auta...

bardzo ładne posumowanie tematu :)
sedici dobra rzecz ale dla kogoś kto zaczynał swoja przygodę z tipo 1.4 :)

rogal141090 

Wysłany: 13-10-2010, 11:17   

a wic mam zdjecia duzo ich nie ma ale sa:)
i jeszcze jedna rzecz;) z tego co sie dowiedzialem to kolega sie tam wypowiedzial odnosnie tych kol;) ze stoja troche pod skosem;) Kolego waczacze sa inaczej zamontowane niz w standardzie;) i ztego co sie dowiedzialem 93r 2.0 16v zreszta ma jeszcze fakture kupna skrzyni do fiata tipo 2.0 16v druga sprawa kuce kucy ma troche i az sie zdziwilem:D bo z tego papieku smiesznego z chamowni wyszlo 157kucy dokladnie. Nastepna rzecz
Cytat:
to jest wypowiedz pana guzika;) nie zgodze sie z toba;) jezdzilem dlugi czas seicento 1.1 i jak to ze mna ciezka noga to trza bylo zamielic itp. zepsuły sie przeguby:) i teraz kolego wytlumacz mi czemu jak na nastepny dzien poszedlem do garazu i wyjechalem widze plamy oleju?? To ci powiem;) pojechalem do mechanikow zostawilem samochod i powiedzieli mi ze to przeguby i to zrobili zaplacilem 200zl za ta przyjemnosc ;) postawile samochod do garazu spowrotem,na nastepny dzien nie bylo sladu nowych plam po oleju;) to teraz mi wytlumacz mialem zepsute przeguby i ubywal mi jakis olej i tym olejem bym olej silnikowy;) dodam ze siecento bylo po przebiegu 82 tys z chakiem wytlumacz mi to skoro tak jest jak opisales co??:)
kurde dobra mam te zdjecia na serwer wzucone ale za nic w świecie nie moge zrobic tak zeby je od razu pokazywalo.wiec podam poprostu tak:)
http://zapodaj.net/a4453abbb586.jpg.html
http://zapodaj.net/41d587bb6c91.jpg.html
http://zapodaj.net/c143eb85c157.jpg.html
http://zapodaj.net/0c5a778a921e.jpg.html
http://zapodaj.net/d64113704c5b.jpg.html

tyle na razie zrobilem jak bd trzeba wiecej to zrobie:)

Moderowany:
!!! !!! !!! słownictwo !!! !!! !!!

ciechu 

Wysłany: 13-10-2010, 11:22   

rogal141090, to nie jest Sedici :lalala:

To 2.0 8V, i to poskładane z różnych klamotów. Ja bym tego nie brał :sciana:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Bdm 

Wysłany: 13-10-2010, 11:31   

Daruj sobie kolego ten samochód, a kolega wciska ci kit aż milo... Na pewno nie jest to z tipo 2.0 16v widać po wyglądzie silnika do tego zwykłe zegary z 1.8 na pewno nie jest to też 2.0 8v 113km, nie wiem jak wygląda ta słabsza wersja 109km ale wtedy miał by deskę cyfrową a nie analog więc też odpada. Ja stawiam że to zwykłe 1.8 8v,

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

ciechu 

Wysłany: 13-10-2010, 11:32   

rogal141090 napisał/a:
zreszta ma jeszcze fakture kupna skrzyni do fiata tipo 2.0 16v
to nie znaczy, że silnik ma 2.0 16V. To auto z fabryki raczej nie wyszło jako Sedici. Wygląda na składaka.
rogal141090 napisał/a:
bo z tego papieku smiesznego z chamowni wyszlo 157kucy dokladnie
dobre :D Nawet fabryczne sedici tyle nie miało. A gdzie po tylu latach... I to zagazowane haha
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

rogal141090 

Wysłany: 13-10-2010, 12:15   

no jesli tak twierdzicie to sobie odpuszcze. poczekam jeszcze na opinie reszty, ale dzieki za rade:)
BDM ale dodam ze jak wtedy na wawe jechalismi to spokojnie zegar zamknolem a silnik nawet nie wyl ;/ no niewiem. mam dylemat teraz. poczekam na opinie reszty ale raczej sobie odpuszcze. Zapowiadalo sie tak pieknie:(

Odpowiedz do tematu