|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
tylne lewe koło nie hamuje |
Autor |
Wiadomość |
sqrkowany
witamy nowego
Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 26 Cze 2006 Posty: 8 Skąd: Szczytno
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-07-2006, 20:09 tylne lewe koło nie hamuje
|
|
|
Problem mam jak w temacie.
Byłem na sprawdzeniu hamulców i na rolkach wyszło, że tylne lewe koło hamuje zdecydowanie później i słabiej niz reszta zarówno normalnym hamulcem jak i ręcznym. Cylinderek jest sprawdzony i nie jest zapieczony, płyn dochodzi do cylinderka.
Ktoś ma jakieś propozycje? |
_________________ Tempra 1.9 Tds 1990 r. |
|
|
|
|
Mucha
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 31-07-2006, 20:37
|
|
|
Korektor siły hamowania wyrzucić |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-07-2006, 20:51
|
|
|
Podreguluj hamulce.
Bo bebny jak sa zle wyregulowane to wlasnie daja taki efekt |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
sqrkowany
witamy nowego
|
Wysłany: 31-07-2006, 21:06
|
|
|
MupiK napisał/a: | Podreguluj hamulce.
Bo bebny jak sa zle wyregulowane to wlasnie daja taki efekt |
a o jaką regulację konkretnie chodzi? |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-07-2006, 21:15
|
|
|
O samoregulatory
One powinny same dociagac szczeki ale w rzeczywistosci to dziala przez pewien czas a potem wysiada. Reguluje sie taka zabkowana sruba, najpierw ustawiasz wstepnie szczeki pozniej zakladasz kolo i przez jeden otwor po srubie dokrecasz tak zeby okladziny lekko tarly o beben.
Nieiwem jak to prosciej opisac:-)
Nie jest to zbyt skomplikowane ale 1 raz mzoe byc trudny szczegolnie ze trzeba utrafic w ta srubke |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
sqrkowany
witamy nowego
|
Wysłany: 31-07-2006, 21:24
|
|
|
MupiK napisał/a: | Nieiwem jak to prosciej opisac |
opisałeś najprościej jak to było możliwe
miałem wątpliwości co do jakiejkolwiek możliwości regulacji, zmyliła mnie nazwa "samoregulatory" (z akcentem na "samo" )
jutro w tym podłubię, a jak nie pomoże, to skorzystam z rady Muchy
dziękuję za radę.
pozdrawiam |
|
|
|
|
cornelito
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-08-2006, 06:31
|
|
|
Wymien sobie na nowe odrazu linki hamulca recznego, moze byc skorodowana i to przez nia nie dziala samoregulacja tylnych szczek. |
|
|
|
|
sqrkowany
witamy nowego
|
Wysłany: 01-08-2006, 13:24
|
|
|
Sprawa się (moim zdaniem) skomplikowała.
Pisałem, że cylinderek nie jest zapieczony, bo był wymieniany jakiś miesiąc temu. Dodatkowo go sprawdziłem "ręcznie" i faktycznie tłoczki bez użycia wiekszej siły się przesuwają.
Problem polega na tym, że w momencie naciśnięcia na pedał hamulca szczęki nie drgną nawet o milimetr i dopiero po dłuższym przytrzymaniu pedału, powoli, w ograniczonym zakresie się przesuwają.
W takim wypadku, regulacja samoregulatorem chyba niewiele może pomóc?
Czy w takim wypadku jest jakaś możliwość naprawy lub regulacji korektora siły hamowania?
[ Dodano: 09-08-2006, 08:53 ]
Problem polegał na tym, że w lewym kole miałem samoregulator z prawego, który działał odwrotnie niż powinien. Po drobnej przeróbce przez mechanika, wszystko działa jak powinno. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|