|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
1.9 TDS |
Autor |
Wiadomość |
Remi
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-12-2005, 23:27 1.9 TDS
|
|
|
taki mam pytanie, moze gdzies to jzu bylo ( jesli tak to prosze moda o usuniecie tematu ) ale nie znalazlem nigdzie, czy wie ktos moze co dokladnie oznacza "S" w oznaczeniu TDS?? bo ciekawi to mnie i mojego wójka który to taki silnik posiada w swojej temperówce |
_________________ Tipo 1.6 i.e. `94 LPG |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-12-2005, 18:00
|
|
|
Remi napisał/a: | "S" w oznaczeniu TDS |
Jeśli się nie myle to wersja wyposażenia. TD = Turbo Diesiel , S=Super (o ile sie nie myle, ze S = Super).
To tak samo jak przy benzynowkach. Wersje gołe byly oznaczone litera L, wersje troche lepiej wyposazone - S , a wersje najbogatsze - SX.
Tak samo odnosi sie to do Diesli, jednak przy najubozszej wersji poprostu bylo to TD (bez L). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Remi
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-12-2005, 16:32
|
|
|
hmm a co taka wersja S powinna miec, bo z tego co kojarze to ona super wyposarzona ot nie jest ( tzn pewnie ta SX leprza) a nie wiem co ta powinna miec?? |
_________________ Tipo 1.6 i.e. `94 LPG |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 12-12-2005, 16:59
|
|
|
Ja mam wersje S, to ona miala, lakierowane zderzaki, lakier metalic, wspomaganie kierownicy i dzielona kanape tylnia, instalacje do radia, welurowa tapicerke, obrotomierz. To wszystko bylo zamawiane jako dodatki i pewnie rodzice jak kupowali to wzieli to wszystko w pakiecie.
SX maja dolozone pakiety "elektroniki" (szyby, lusterka, oswieteleni, digi deski) i silniku juz na wtryskach. |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-12-2005, 17:08
|
|
|
Hmm ja tez mam S a
-zderzaki czarne
-lakier nie metalic
-obrotka niema
-instalacja do radia jest
-dzielona i sklada tylna kanapa jest
-welurowa tapicerka jest
Heheh tez sie keidys zastanawialem co oznacza "S" i doszedlem ze to standard buhaha ale chyba bylem w bledzie
Troche uzupelniam
-wspomaganie jest :-)
-lusterka na korbki :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
|
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-12-2005, 17:13
|
|
|
MupiK napisał/a: | Hmm ja tez mam S a
-zderzaki czarne
-lakier nie metalic
-obrotka niema
-instalacja do radia jest
-dzielona tylna kanapa jest
-welurowa tapicerka jest
Heheh tez sie keidys zastanawialem co oznacza "S" i doszedlem ze to standard buhaha ale chyba bylem w bledzie |
20 latek temu takie rzeczy byly luksusem
hehe -szok
PS
Ja mam w moim Tipo podwozie w kolorze wycieraczek
hyhy |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-12-2005, 17:59
|
|
|
w tds ie "s" u niektórych producentów oznacza poprostu sport |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 12-12-2005, 18:27
|
|
|
MupiK napisał/a: | Heheh tez sie keidys zastanawialem co oznacza "S" |
Jesli sie nie myle to wlasnie oznaczalo "Super", tez myslalem ze to "Standard", ale gdzies w prospekcie Fiata spotkalem sie z takim nazewnictwem - "Super".
A L to Liberty. SX nie wiem jak sie literuje. Super eXtended? |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-12-2005, 18:48
|
|
|
S to standard.
Na przykladzie nawet Seicento, S - golas SX - bogata wersja |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-12-2005, 01:30
|
|
|
w benzynach S to standart max - czyli podstawowa wersja
Ja mialem wlasnie takiego golego => tylko dokupiona byla instalka radia z glosnikami fabryczna, no i lakier metalik.
a tak to:
-czarne zderzaki
-brak halogenow
-szyby na korbe
-lusterka reczne
-brak obrotka
-kanapa skladana - niedzielona
-brak regulacji kierownicy
(pomozcie czego jeszcze mozna nie miec - to nie mialem) |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-12-2005, 02:40
|
|
|
miszko napisał/a: | Remi napisał/a: | "S" w oznaczeniu TDS |
Jeśli się nie myle to wersja wyposażenia. TD = Turbo Diesiel , S=Super (o ile sie nie myle, ze S = Super).
To tak samo jak przy benzynowkach. Wersje gołe byly oznaczone litera L, wersje troche lepiej wyposazone - S , a wersje najbogatsze - SX.
Tak samo odnosi sie to do Diesli, jednak przy najubozszej wersji poprostu bylo to TD (bez L). |
a SLX ??
L- light? Nie mialy nawet fabrycznej anteny.
Nie wszystkie SX-y mialy lusterka elektryczne .
TDS zdaje sie, ze mialy kata, ale moge sie mylić.
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
Mir23
Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2005 Posty: 87 Skąd: Chełm, Warszawa
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 13-12-2005, 15:35
|
|
|
Dokładnietak jak napisał kolega. TD jest bez katalizatora natomiast TDS posiada owo "cudeńko".Wiem bo mam |
_________________ Była: Tempra SW, 1.9 TD, XII.1993r, 140000km
Była: Micra 1.3, 1993r., 165000km
Jest: Audi A4 Avant 1.8 1996r. przebieg - kto to wie? |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 13-12-2005, 19:50
|
|
|
Cześć,
W dieslach nie ma kataliztorów - może być tylko filtr czątek stałych (często nazywany mylnie katalizatorem) ale to na dobrą sprawę pojawiło się na rynku samochodów osobowych niedawno więc Tempry bym chyba o to nie podejrzewał...
S to wersja wyposażenia. Nie wiem jak w Temprach dieslach ale w benzynach były 4:
L - najbardziej uboga (chyba tylko Tempra 1.4 bez wspomagania i bez obrotomierza była L ale mogę się mylić)
S - coś jak standard
SX - ulepszona - podstaowa różnica w stosunku do S to deska digital
SLX - chyba tylko z silnikiem 1.8, nie wiem czym się różni od SX (miała chyba komputer pokładowy w standardzie)
To o czym piszecie to nie od końca prawda - niewiele rzeczy w wyposażeniu jest sztywno powiązanych z wersją wyposażenia. To co jest pewne to to, że S nie ma deski digital a SX ma. Literki decydują raczej o tym co w ogóle mozna było mieć (patrz niżej), co było w standardzie i za co trzeba było dopłacić. Generalnie czym niższa wersja tym więcej rzeczy było za dopłatą i tym więcej rzeczy było niedostępnych.
To że Tempra jest S to nie znaczy, że nie może mieć elektrycznych lusterek, szyb czy lakieru metalizowanego itp. Tyle, że w S to wszystko były opcje. Ale z tego co się orientuję to np. S nie mogła mieć klimy bo elektroniczny panel nawiewu/klimy występował razem z elektroniczną deską a więc tylko tylko w SX/SLX.
Ja mam S i mam lakier metalizowany i zderzaki lakierowane.
Mam gdzieś katalog reklamowy Tempry z salonu - wszystko to było opisane w takiej tabelce z kreseczkami, kropkami itp. ale nie wiem gdzie jest - musiałbym go szukać.
Pozdr,
Z. |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
Mir23
Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2005 Posty: 87 Skąd: Chełm, Warszawa
|
Wysłany: 14-12-2005, 09:28
|
|
|
witam ponownie. Trochę mylimy pojęcia. Wersja wyposażenia jest oznaczona na przednim błotniku natomiast TD.s jest oznaczeniem silnika i to s przy TD nie ma nic wspólnego z wyposażeniem. Ja mam Temprę 1.9 TDs a wersja wyposażenia SX. |
_________________ Była: Tempra SW, 1.9 TD, XII.1993r, 140000km
Była: Micra 1.3, 1993r., 165000km
Jest: Audi A4 Avant 1.8 1996r. przebieg - kto to wie? |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 14-12-2005, 09:32
|
|
|
Zbyniu, moze jak znajdziesz zeskanuj ta strone. |
|
|
|
|
gaabik
|
Wysłany: 14-12-2005, 10:34
|
|
|
Ja mam SX i ma: zderzaki w kolorze nadwozia, elek.szyby przednie, el.i podgrzewane lusterka, el.szyberdach, wspomaganie,halogeny, rolety na tyną szybę,dzieloną kanapę,welur tapicerka,instalację pod radio,oczywiście digital,oświetlenie schowka i tylnej kanapy,centralny zamek,felgi aluminiowe(fiatowskie) |
_________________ Była Tempra 1,6 SX ie cat 91r
Jest Audi A4 1,6 |
|
|
|
|
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 14-12-2005, 14:12
|
|
|
Zbyniu napisał/a: | W dieslach nie ma kataliztorów - może być tylko filtr czątek stałych (często nazywany mylnie katalizatorem) ale to na dobrą sprawę pojawiło się na rynku samochodów osobowych niedawno więc Tempry bym chyba o to nie podejrzewał... |
Nie wiem czy mają czy też nie ale gdy szukałem tłumika do swojego Tipaka znalazłem układ 07.130 do Tipo 1.9 TD z katem. Podaję linka:
http://www.tlumikisamocho...3f827f97b625c01 |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
Zbyniu
|
Wysłany: 14-12-2005, 20:57
|
|
|
miszko napisał/a: | Zbyniu, moze jak znajdziesz zeskanuj ta strone. |
Cześć,
Przekopałem stos papierów i... JEST !!!
Co prawda "salonowy" kolorowy katalog to mam akurat do Marei, mam też ulotkę reklamową Tempry w wersji "Liberty" (po niemiecku - u nas chyba tego nie sprzedawali ? Fajne pseudo-derwniane wykończenia deski ;-) ) ale mam też broszurę z 5-cioma stronami A4 (6-ta to strona tytułowa) szczegółowych danych technicznych różych wersji Tempry - L, S, SX, SLX, benzyny, diesle. Widać który silnik występował z jaką wersją wyposażenia, co było dostępne, co nie a co opcjonalnie.
Niestety też po niemiecku ale pewnie zbytnio nie odbiega od naszych warunków (trochę na pewno bo np. podaje, że ABS był standardem we wszystkich wersjach - pewnie w Rzeszy bo u nas nie :-P) i stanowi cenny wkład do dyskusji ;-) Pewnie nie wyczerpuje wszystkich możliwych wersji (choćby dlatego, że dotyczy tylko Tempry i tylko sedanów) ale coś wyjaśni o ile zna się jako tako niemiecki (ja nie znam :-( ) i da ogólny pogląd na sprawę.
Niestety nie mam skanera ale postaram się zeskanować w pracy.
Pozdr,
Zbyszek
[ Dodano: 14-12-2005, 20:09 ]
Pele_Tipo napisał/a: | w benzynach S to standart max - czyli podstawowa wersja
Ja mialem wlasnie takiego golego => tylko dokupiona byla instalka radia z glosnikami fabryczna, no i lakier metalik.
a tak to:
-czarne zderzaki
-brak halogenow
-szyby na korbe
-lusterka reczne
-brak obrotka
-kanapa skladana - niedzielona
-brak regulacji kierownicy
(pomozcie czego jeszcze mozna nie miec - to nie mialem) |
Jak widać S nawet w Tipo (bo zakładam, że o tym mówisz) i Temprze to nie to samo. Ja też mam S (ale Temprę) ale zderzaki to mam lakierowane (lusterka nie a mogły być), kanapa ani nie składana ani nie dzielona, kierownica regulowana i ze wspomaganiem, obrotomierz, reszta jak u Ciebie. Jedyne za co pierwszy właścicel dopłacił (a więc ponad standard) to lakier metalizowany, reszta wynika z wersji S.
Kolega ma Temprę SX oryginalnie sprowadzoną z Niemiec (nową) jako auto służbowe dla Urzędu Miasta w bodajże Kaliszu i to jest całkowite przeciwieństwo mojego auta - jest chyba wszystko co się da. Jedyne czego nie stwierdziłem to szyberdach (podobno dlatego że jak jest klima to nie ma szyberdachu), komputer pokładowy (chyba dlatego, że to nie SLX) i tylna wycieraczka (występowała w sedanach !). Reszta - full elektryka, klima, siedzienia w całości z zamszu (bez skajowych tyłów), skrzynia automatyczna. Silnik oczywiście 2.0. Niestety auto mocno zdewastowane :-( (kolega raczej o nie nie dba).
Pozdr,
Z. |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 14-12-2005, 22:36
|
|
|
Zbyniu napisał/a: | skrzynia automatyczna |
2.0 automat? Chmm wiedzialem ze 1.6 byly z automatami, ale 2.0?
Byly tez Tempry z elektryka szyb x4 (Erewan ma taka) oraz z hydrualicznym zawieszeniem tylnim - kiedys na bodajze allegro byla taka wystawiona. |
|
|
|
|
Zbyniu
|
Wysłany: 14-12-2005, 22:58
|
|
|
miszko napisał/a: | Zbyniu napisał/a: | skrzynia automatyczna |
2.0 automat? Chmm wiedzialem ze 1.6 byly z automatami, ale 2.0?
Byly tez Tempry z elektryka szyb x4 (Erewan ma taka) oraz z hydrualicznym zawieszeniem tylnim - kiedys na bodajze allegro byla taka wystawiona. |
Były - w instrukcji mojej Tempry jest osobny rozdział o skrzyni automatycznej w 2.0. Jest to "klasyczna" 4-biegowa skrzynia Volkswagena. W 1.6 Selecta to była bezstopniowa przekładnia CTX (też mam o tym w instrukcji).
Z tyłu to chyba zawieszenie pneumatyczne masz na myśli - samopoziomujące, występowało jako opcja w S.W.
Pozdr,
Z.
[ Dodano: 14-12-2005, 22:11 ]
M@ciej napisał/a: | Zbyniu napisał/a: | W dieslach nie ma kataliztorów - może być tylko filtr czątek stałych (często nazywany mylnie katalizatorem) ale to na dobrą sprawę pojawiło się na rynku samochodów osobowych niedawno więc Tempry bym chyba o to nie podejrzewał... |
Nie wiem czy mają czy też nie ale gdy szukałem tłumika do swojego Tipaka znalazłem układ 07.130 do Tipo 1.9 TD z katem. Podaję linka:
http://www.tlumikisamocho...3f827f97b625c01 |
Zwracam wszystkim honor - te dane techniczne które znalazłem mówią o tym, że TD ma właśnie katalizator (ciekawe jak to działa ?). Ale nie mówią nic o TDs.
Pozdr,
Z. |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 14-12-2005, 23:32
|
|
|
Zbyniu napisał/a: | Były - w instrukcji mojej Tempry jest osobny rozdział o skrzyni automatycznej w 2.0. Jest to "klasyczna" 4-biegowa skrzynia Volkswagena. W 1.6 Selecta to była bezstopniowa przekładnia CTX (też mam o tym w instrukcji). |
To nie wiedzialem, ze byly automaty w 2.0. Zawsze myslalem ze tylko bezstopniowe CTX były. |
|
|
|
|
Zbyniu
|
Wysłany: 15-12-2005, 08:23
|
|
|
miszko napisał/a: | Zbyniu, moze jak znajdziesz zeskanuj ta strone. |
Zrobione - razem jakies 1,3MB a bez strony tytułowej ze zdjęciem - jakieś 700KB. Jak to można tutaj wrzucić ?
Pozdr,
Z. |
|
|
|
|
miszko
|
|
|
|
|
Zbyniu
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 15-12-2005, 09:38
|
|
|
Spakowałem i wrzuciłem do Downloadu Tutaj |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|