Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo 1,6 - własne przeróbki
Autor Wiadomość
Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-03-2009, 20:08   Tipo 1,6 - własne przeróbki

Cześć, chciałem Wam zaprezentować kilka przeróbek w moim aucie które zakupiłem w lutym b.r.

Wstawie fotki ale proszę o instrukcję jak to zrobić aby w poście je wstawić bo nie mam pojęcia, nie mam opcji dodania załącznika.

assistance   Moneta

Sucre79 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-03-2009, 20:17   

Lasgo07, najprościej-wrzucasz na jakiś serwer-np. www.imageshack.us i dajesz linki w poscie i tyle.

Lasgo07 

Wysłany: 01-03-2009, 20:19   

Ok, udało mi się chyba :D

- srebrna kratka zawsze mi się podobała :)

- pasek przeciwsłoneczny na szybie z logo naszego Klubu

- lampa stopu na tylniej szybie oraz własnej roboty emblemat :D

assistance   Moneta

Sucre79 

Wysłany: 01-03-2009, 20:23   

Lasgo07, prawie ci sie udało. daj te linki tak- [img] link [/img]

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-03-2009, 21:29   

Lasgo07, najpierw to wymień zderzak a później się weź za "tuning" o ile naklejenie znaczka na klapie można nazwać tuningiem...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

konikks 

Wysłany: 01-03-2009, 22:04   

Lasgo07 napisał/a:
chciałem Wam zaprezentować po raz pierwszy początki mojego Tuningu Tipka

no i mam nadzieję że na tym skończysz... :lalala:

Lasgo07 

Wysłany: 01-03-2009, 22:12   

Sucre79, dzięki za pomoc.

ego, Nie chcę ci ubliżać ale jeśli tobie i koledzekonikks, się nie podoba to nie komentujcie tego. Każdy ulepsza sobie tak jak pozwala na to portfel. Ja np nie zarabiam kokosów, dbam o auto jak o własne dziecko i nie życzę sobie takich tekstów. Lepiej niech ktoś się zajmie porządkiem na forum jak mu się nudzi a nie wytyka palcami to co mu się nie podoba. Założyłem ten temat po to abyście zobaczyli jak mi poszło. Dodam że dopiero zaczynam się bawić w takie rzeczy bo zaczęło mnie to interesować i mi się podoba. Mówicie że chłopaki robią wiochę na forum waląc różne teksty. Powiem wam tak, nie jesteście lepsi. sorki ale wkurzyłem. Tyle ode mnie

konikks 

Wysłany: 01-03-2009, 22:17   

luz nikt ci nie ubliża. chyba trochę wyolbrzymiasz... założyłeś temat po to aby użytkownicy się wypowiedzieli na temat twojej pracy nad twoim autem. więc się wypowiedziałem. nie przyjmujesz krytyki?

Lasgo07 

Wysłany: 01-03-2009, 22:23   

konikks, Słuchaj mogłeś napisać ale trochę grzeczniej, tak samo "moderator". Dodam że post dotyczył przeróbek a nie pękniętego zderzaka bo to zostawię jak zrobi się ciepło bo żaden klej mi nie wyschnie przy tak wilgotnym powietrzu i zderzak znowu sobie pęknie.

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-03-2009, 22:30   

Lasgo07 napisał/a:
konikks, Słuchaj mogłeś napisać ale trochę grzeczniej, tak samo "moderator". Dodam że post dotyczył przeróbek a nie pękniętego zderzaka bo to zostawię jak zrobi się ciepło bo żaden klej mi nie wyschnie przy tak wilgotnym powietrzu i zderzak znowu sobie pęknie.

Wooo kolego, relax.. forum nie jest po to żeby się kłócić... pochwaliłeś się, tym co zrobiłeś.. ok, inni koledzy się wypowiadają... tylko, że jeden ma swój sposób wypowiadania się, i miał inne intencje, a drugi inaczej odbiera to, co ktoś inny napisał... Lepiej wziąść to na klate i się z tego śmiać, lub też westchnąć i zapomnieć, nie ma sensu, żeby zaraz podwyższać poziom testosteronu :P

tak więc mimo wszechobecny kryzys, rząd jaki jest taki jest, nerwów od groma.. trzeba być wyluzowanym... tak wiec :drinkers: :crazy: :kawka:

a tak na marginesie... jeśli chodzi o tylny znaczek, to z czego to zrobiłeś?? kartka laminowana? trochę mi się nie podoba te kolory na pasku przeciwsłonecznym, ale to rzecz gustu....

Pzdr

Lasgo07 

Wysłany: 01-03-2009, 22:35   

DARREK, Dzięki wielkie, taką wypowiedź rozumiem. Co do paska na szybie to zastanawiałem się na żółtym kolorem i na żywo nie wygląda to źle. Wiadomo każdy ma swój gust. A znaczek na klapie zrobiłem z najprostszych materiałów. Folia samoprzylepna w kolorze niebieskim i srebrnym plus folia bezbarwna dla zabezpieczenia całej jego powierzchni przed wytarciem. Jeśli chodzi mi o narzędzia to posłużyły mi nożyczki, linijka, żyletka. Czcionkę pobrałem z działu download oczywiście, wydrukowałem, odrysowałem i gotowe.
     assistance   Moneta

DARREK 

Wysłany: 01-03-2009, 22:42   

Lasgo07 napisał/a:
DARREK, Dzięki wielkie, taką wypowiedź rozumiem. Co do paska na szybie to zastanawiałem się na zółtym kolorem i na zywo nie wygląda to źle. Wiadomo każdy ma swój gust. A znaczek na klapie zrobiłem z najprostszych materialów. Folia samoprzylepna w kolorze niebieskim i srebrnym plus folia bezbarwna dla zabezpieczenia całej jego powierzchni przed wytarciem. Jeśli chodzi mi o narżedzia to posłużyły mi nozyczki, linijka, żyletka. Czcionkę pobrałem z działu download oczywiście, wydrukowałem, odrysowałem i gotowe.

trochę to idiotycznie wygląda.. albo inaczej... dziwnie.. może jakiś znaczek z jakiegoś plastiku? czy coś.. myślałeś o tym?

a co do zderzaka... mam pęknięty w tym samym miejscu... myślałeś już czym go potraktujesz? żywica, klej?

Lasgo07 

Wysłany: 01-03-2009, 22:50   

DARREK, Znaczek idiotycznie troche wygląda bo trochę się spieszyłem i go krzywo wyciąłem, chodzi mi o litery glównie te srebrne. JAk nie dostanę oryginalnego znaczka to jeszcze raz go zrobię tylko bardziej się przyłożę. A co do zderzaka to to jest oczywiście pozostałość po poprzednim właścicielu. Mam w planach kupić klej do plastiku i spróbować tym. Żywica obawiam się że nie wytrzyma bo zderzak jest naprężony i pęknie. Z tyłu miałem klejony żywicą i widać powoli jak się rozstępy już robią :/ Planuje też na upartego jak się nie sklei złączyć go od spodu blaszką która będzie go trzymać i wtedy dac na nowo klej i prysnąć na koniec cały lakierem.

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 01-03-2009, 23:09   

DARREK, Lasgo07, mnie tak samo pękł (załatwiłem na krawężniku) kleiłem, nitowałem i powiem tak lepiej wybrać się na szrot czy jakiś portal aukcyjny :lalala: i znaleźć sobie taki sam tylko cały, najlepiej pod kolor nadwozia. Do 50-60zł da się znaleźć i będzie o niebo lepiej wyglądało niż jakakolwiek próba naprawy. Lasgo07, zacząłbym na początek od doprowadzenia auta do wizualnie dobrego stanu a potem przeróbki, spokojnie nikt cie nie goni, wiem że chciałbyś już pewne rzeczy, ale tu trzeba cierpliwości i rozsądnego zaradzania kasą i spokojnie uzbierasz. Jak zaczniesz szybko wydawać małe sumki na tanie "tungowe" gadżety to zrobisz z auta choinkę a tego chyba nie chcesz, lepiej odłóż np. na jakieś fajne nie koniecznie nowe felgi. Dobra felga po stokroć polepszy wygląd auta niż nie jedna nalepka :lalala:

** Dodano: 01-03-2009, 23:11 **
Lasgo07, popatrz się do mojego profilu do galerii i zobacz na tylną klapę, ja to zrobiłem troszkę w inny prostszy sposób. :lalala:

assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 01-03-2009, 23:12   

JAM_BELFEGOR, hehe nie no nalepek wiecej nie bedzie ale zderzak patrzyłem i nigdzie nie moge dostac w takim kolorze z wycięciem na halogeny :/

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 01-03-2009, 23:14   

Lasgo07, zjadą się nie zawsze już a ten sam dzień ale za jakiś czas na pewno ktoś wystawi do rozbiórki tipo w twoim kolorze.
     assistance   Moneta

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-03-2009, 23:14   

Lasgo07, wyciecia sam zrobisz :)

mrk69 

Wysłany: 02-03-2009, 00:44   

Jak dla mnie to nie ten dział tylko raczej ogólne....a jeżeli ten dział koniecznie to śmiech na sali :badgrin: lepiej doprowadź najpierw auto do stanu z fabryki. Nie wydawaj na nalepeczki i spreiki, bo robisz od końca. Pozbieraj grubszą gotówkę kup zderzak i daj w kolor, albo jak masz szczęście to kupisz i w kolorze. Otwory na haluny to 20 min roboty. Na forum wszystkie te tematy były już poruszane, ale ja nie pouczam tylko radzę.

P.S. co to za białe prostokąty za kratką w grillu?

JAM_BELFEGOR napisał/a:
Do 50-60zł da się znaleźć
tia...chyba, że czarny i do tego tylny. Najmniej 80 szykuj i w górę, chyba że znajdziesz łaskawcę. Najlepiej znajdź w kolorze, bo z malowaniem to Ci wyjdzie tyle co 1/4 wartości auta.

yagi2 

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 02-03-2009, 01:35   

mrk69 napisał/a:

Jak dla mnie to nie ten dział tylko raczej ogólne....a jeżeli ten dział koniecznie to śmiech na sali :badgrin:

Dla mnie śmiech na sali to Twoje lampy tylne(trochę czuć wiejski tjuning :lol: )Co ma doprowadzić do stanu fabrycznego?? pęknięte zderzaki? Co to przeszkadza? Każdy robi auto jak mu się podoba.

mrk69 

Wysłany: 02-03-2009, 03:11   

heh szanowny rozgoryczony yagi2, trochę się późno obudziłeś z tematem moich lamp i jakoś wrażenia na mnie nie zrobiłeś, bo już się nasłuchałem kiedy był na to czas :lalala: poza tym to nie temat o moim Tipo, więc koniec ot.

yagi2 napisał/a:
Co ma doprowadzić do stanu fabrycznego??
yymm....nie wiem, może meble w przedpokoju...pewnie, że samochód. Dla Ciebie zderzak to część która jest poza samochodem? Poza tym ZDERZAK - jeden, bo tego już raczej nie naprawi, a przeszkadza to to, że psuje wygląd - Tipo zadbane i taki front. Chłopak mógłby sobie zrobić cuda na kiju, a i tak każdy na zderzak uwagę zwróci, tym bardziej, że czarny nie jest.

yagi2 napisał/a:
Każdy robi auto jak mu się podoba.
robić sobie może wszystko, ale wstawiając na forum musi się z opiniami liczyć i to niestety nie tylko pochlebnymi.

Jak na moje oko, to auto (poza zderzakiem) zadbane. Dodatkowy stop się przyda, a emblemat wygląda jak oryginał. Lasgo07, podaj kod lakieru to może i sie ktoś odezwie kto taki zderzak ma.

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 02-03-2009, 10:13   

mrk69 napisał/a:
Dodatkowy stop się przyda,
kolega ma już 3'ci stop (ostatnie zdjęcie) :lalala:
mrk69 napisał/a:
tia...chyba, że czarny i do tego tylny.
spokojnie znajdzie jak dobrze poszuka, ale nie na allegro tam to rzeczywiście od 80 do góry, choć są wyjątki z nowiuśkim lakierem http://www.allegro.pl/item543373841_543373841.html :lalala:
     assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 02-03-2009, 10:20   

Zderzak postaram się naprawić ten, jeżeli nie wyjdzie to będę szukał drugiego. Doradźcie mi jak zrobić tylni zderzak. Bo jak widać nad rurą wydechową też jest pęknięcie i ktoś tak go kleił że rozstępy się już zrobiły. Czym najlepiej zaślepić szparę po sklejeniu ?? jakaś szpachla do plastiku ??
     assistance   Moneta

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 02-03-2009, 10:21   

JAM_BELFEGOR, eidze ze tan sam kolor co Twój, ciekawe do ilu dojdzie cena...

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 02-03-2009, 10:29   

yagi2 napisał/a:
Co ma doprowadzić do stanu fabrycznego??
przedni zderzak do wymiany, tylny też jest pęknięty w okolicy tłumika tak przynajmniej wygląda więc albo wymiana albo podklejenie, szlif i malowanie (i nie ma pewności czy nie pęknie farba) obejrzeć progi i nadkola zwłaszcza z tyłu bo na pewno ma naruszona warstwę ochronną pytanie tylko na ile. Szkoda picować auto jak za rok czy dwa wyjdzie ruda na tylne panele a progi zgniją :lalala: ja to załatwiłem tanim kosztem. Dwie puszki z barankiem do podwozi (2x 15zł) podkład tlenkowy (9zł) i coś na rdzę (tu użyłem środka na bazie żywic wchodzącego w reakcje z pozostałościami rdzy - 19zł) trochę pracy ze szczotką drucianą i panierem ściernym, potem dobrze wymalować, najpierw środkiem na rdze potem 2x podkład tlenkowy i 1x-2x baranek. To sobie możesz zrobić za miesiąc jak się ciepło zrobi o oczywiście wcześniej podjechać na karsiera wrzucić 5zł i wymyć dobrze nadkola i progi. Następnie wszelkie ubytki lakieru uzupełnić (możesz sobie zamówić farbę robioną np. przez allegro po numerze lakieru i modelu auta, ale prasowalność będzie średnia ok. 20zł-30zł za puszkę 400ml choć masz prosty kolor i jest spora szansa ze ci dobiorą bardzo dobrze) lub podjechać do jakiegoś lakiernika żeby ci dorobił farby i nabił w puszkę myślę ze mniej więcej 50zł taka przyjemność. Tylko weź sobie klapkę od wlewu paliwa żeby miał do czego dorabiać kolor (wykręcasz dwa wkręty). Farby możesz użyć też do malowania tylnego zderzaka. Tylko musisz go ściągnąć, wymyć, zasłonić górę, wyszlifować dół, 2 x podkład (podkład po wyschnięciu szlifuje się na mokro papierami powyżej 1000 dla zniwelowania drobnych rys), 2 x baza z puszki (jedna puszka wystarczy) i 2 x bezbarwny. Zderzak jak nowy tanim kosztem.

** Dodano: 02-03-2009, 10:30 **
tipacz, patrz uważnie, cena się nie zmieni :lalala: już dawno kupione za 56zł i leży u mnie w garażu.

assistance   Moneta

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 02-03-2009, 10:43   

JAM_BELFEGOR, nie zwróciłem uwagi :lalala:

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu