|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Na światłach przez cały rok |
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-02-2007, 11:53
|
|
|
Raku ma rację. Często jeździłęm ciężarówką i jak słońce świeciło mi w oczy to o wiele szybciej można było zauważyć auto z światłami niż to bez. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-03-2007, 20:48
|
|
|
nie mówię, że to takie złó, ale czy koniecznie muszą w słoneczny dzień 'prawdziwe' światła tak świecić, a nie np diodowe wynalazki czy inne? jadąc pod słońce - jakiekolwiek wyraźne źródło światła moża zauważyć jak można - jak cię mocno oślepi to i halogen niewiele da; a czasm byw tak, że słońce cię oślepi 'nie w pełni' ale ktoś zza górki wyjedzie i się dołoży ze światłami i pomoże byś nic nie widział przez chwilę... tak można gadać... nie mam nic przeciw śiwatłom - nadal na nich jeżdżę, jak jest zła widoczność to i w lecie będę; ale uważam, że nei należy zmuszać do tego wszystkich jeśli warunki pogodowe naprawde są ok, a jadąc w mieście w korku czy z niedużą prędkością (co innego trasa czy podone sytuacje) to co ci światła dadzą; chcesz - miej - nie chcesz - po co wtedy; wybór; bez już osądzania;
a i tak prawda leży gdzie indziej bo lata jeździmy bez świateł w lecie i jakoś nie poumierali wszyscy;
wielokrotnie więcej wypadków jak ktoś wyleci na krzywej/podziurawionej mocno/pofałdowanej /ZERWANEJ (jej braku) nawierzchni ale o tym jakoś ostatnio się milczy 'bo światła są top ten temat' teraz; zresztą coraz mniej myślący pieis - ostatnio widuję coraz więcej ludzi wlatujących na drogę i twardo 'idem sem i mam wszystko w d**** e bo i tam MUSZA zahamować na pewno' - nawet nie spojrzą w stronę auta , wlecą i idą drogą , nieważne co za plecami ('a co mi tam);no i jeszcze jak ktoś rzeczywiście zbytnio się poprocentuje i nie idzie przeparkować tylko autka kawałek dalej a jedzie na trasę popomykać 2 paczki bo wtedy lepiej leci; to wszystko po kolei a światła przy tym to... ale możemy sobie oczywiście pogadać; |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 07-03-2007, 21:25
|
|
|
unknown napisał/a: | wielokrotnie więcej wypadków jak ktoś wyleci na krzywej/podziurawionej mocno/pofałdowanej /ZERWANEJ (jej braku) nawierzchni ale o tym jakoś ostatnio się milczy |
Tylko, że stan drogi prawie zawsze nie jest bezpośrednią przyczyną wypadków. Moim zdaniem w 99% przypadków uczestnicy ruchu są winni wypadków i kolizji. Prędkość zawsze należy dopasować do panujących warunków, umiejętności, stanu samochodu itp. A że w Polsce "wszyscy" są mistrzami kierownicy i maja gdzieś przepisy to są tego efekty.
Nie żebym był zachwycony polskimi drogami, ale jak wiem jakie są realia to biorę to pod uwagę a nie cisnę ile dała fabryka a potem zwalanie na wszystko inne tylko nie na siebie. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
kamin
Wiek: 40 Dołączył: 17 Paź 2005 Posty: 121 Skąd: Kraków, Tomaszów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-03-2007, 00:22
|
|
|
Bardziej niż stan dróg, znaczenie ma ich ilość. W Polsce jest stanowczo za mało dróg, co jest przyczyną dużej ilości wypadków i złego stanu dróg już istniejących.
To chyba jednak jest oddzielny temat. Dyskutujemy tu o światłach, które są potrzebne cały rok i zwiększają bezpieczeństwo. To są fakty! |
_________________ Opel Omega BFL 2.5 V6, Ford Scorpio MK2 2.0 8V DOHC |
|
|
|
|
maxio
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 73 Skąd: legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-03-2007, 11:15
|
|
|
to proszę o konkrety bo już nie wiem sam to już mam jezdzić na światłach non stop czy to dopiero przymiarka do tak głupiej decyzji pozdro |
_________________ siemka / było tipo 1.4 ie |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-03-2007, 14:53
|
|
|
Narazie obowiązują stare przepisy i Nie ma obowiązku używania świateł mijania w okresie od świtu do zmierzchu ale wszystko na to wskazuje, że niestety już od 1 kwietnia obowiazek taki wejdzie...
a zdezorientowanych kierowcow to pełno widać, niedawno na parkingu trzech facetów dyskutowało i ja sobie podjechałem (oczywiscie bez świateł) i od razu do mnie podbili czy to w końcu trzeba te światła czy nie a ja że nie bo to jeszcze nie weszło w zycie... Jakże sie panowie ucieszyli....;) |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 09-03-2007, 15:13
|
|
|
Arti skoro masz taki problem z dyskoteką w aucie to polecam kondensator zamontowac nie są drogie ale za to przydatne bo a nuż zostawisz włączone audio przy wyłączonym silniku i będziesz płakac że niemasz jak go odpalić. Taki kondensator na 0,5-1Farada wystarczy. Pozatym ja mam w autku też nie chudy sprzęt i nie narzekam. aku mam do diesla 72ah i wystarczy , nic po dupie nie dostaje nawet altek a światłą nie przygasają. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 09-03-2007, 17:15
|
|
|
Jak zwykle zdania są podzielone ! (znaczy że jednak jesteśmy demokratycznymi indywidualistami) .
Ja generalnie jestem za , ale , no własnie , ale , może tak jak na pewno na Węgrzech i podobno we Włoszech tylko poza terenem zabudowanym czyli za miastem to chyba logiczniejsze?
miszko napisał/a: | o wiele szybciej można było zauważyć auto z światłami niż to bez |
Pewnie! jeśli uda się uniknąć choć jednego wypadku kosztem tych włączonych świateł to nie ma się o co kłócić to może być każdy z nas! |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-03-2007, 19:20
|
|
|
No i ustawa została podpisana przez Prezydenta. |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28-03-2007, 20:06
|
|
|
Radke napisał/a: | No i ustawa została podpisana przez Prezydenta. |
i dobrze
to pierwsza diobra rzecz którą On zrobił... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Matizz
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 21:35
|
|
|
Bardzo dobrze, to jedyny sposób na tych "kierowców" którzy nawet jak jest pochmurno i pada deszcz to jeżdżą z wyłączonymi.
Pozdro |
_________________ TIPO 1.4 i.e 1994r. przebieg 100tys (Podtlenek Butanu- LPG)
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-03-2007, 23:16
|
|
|
Matizz napisał/a: | Bardzo dobrze, to jedyny sposób na tych "kierowców" którzy nawet jak jest pochmurno i pada deszcz to jeżdżą z wyłączonymi. |
Niby co to da skoro taki pacjent założy coś nazywane światłami dziennymi świecące słabiej niż latarka w mojej komórce??
Niektórzy również jedzą chipsy, hamburgery, piją napoje, malują się w samochodzie powodując zagrożenie dla ruchu.
Czy należy dla wszystkich wprowadzić zakaz powyższego???
Może pójdźmy dalej i nakażmy:
- obowiązek zakupu opon zimowych
- zakaz jazdy samochodów bez airbagu i kurtyn powietrznych
- zakaz jazdy pojazdów bez ABS-u
- zakaz jazdy brudnych pojazdów (przecież mają zabrudzone światła i reflektory)
etc.
To byłby zaj.....y przepis poprawiający bezpieczeństwo kilkudziesięciokrotnie bo połowa aut nie wyjechałaby na drogi |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 29-03-2007, 07:24
|
|
|
[quote="Emf"] Matizz napisał/a: |
- obowiązek zakupu opon zimowych
|
To akurat popieram, w naszym klimacie powinien być obowiązek jazdy na zimówkach jak posypie śniegiem, sam niestety doświadczyłem niemile jakie skutki powoduje to że część kierowców posiada zimówki a część nie, 2 lata temu wracałem sobie ze znajomymi [wtedy jeszcze autem ojca] i w pewnym momencie zauważyłem ze w stronę przejścia dla pieszych zbliża się podchmielony jegomość, i oczywiście koleś nawet się nie spojrzał i wlazł wprost na ulicę, ja bez problemu wyhamowałem ale lanos jadący za mną już nie ;/ zdemolował mi cały tył w aucie i w dodatku koleżanka wylądowała w szpitalu z powodu urazu kręgów szyjnych, jak się potem okazało koleś lanosem jechał na letnich Dębicach Vivo a na drodze tego popołudnia leżało tzw. błoto pośniegowe.
Taki zapis w polskim prawie dużo dobrego mógłby zrobić, ale i tak do końca nie wyeliminuje to bezmyślności nie których kierowców. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
Matizz
|
Wysłany: 29-03-2007, 09:50
|
|
|
Może i powinno wstawić się kilka takich nakazów, skoro niektórzy maja" głowę tylko po to żeby im się woda podczas deszczu do środka nie lała" . Ktoś musi za nich myśleć, więc dobrze że robi to państwo bo później znowu usłyszymy w telewizji przy okazji jakiejś tragedii:
„... czy można było tego uniknąć...”.
Także jestem jak najbardziej za obowiązkiem jazdy na światłach.
POZDRO. |
_________________ TIPO 1.4 i.e 1994r. przebieg 100tys (Podtlenek Butanu- LPG)
|
|
|
|
|
Pawel_Ostrow
Wiek: 37 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 57 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 29-03-2007, 12:41
|
|
|
ostatni miesiąc utwierdził mnie w przekonaniu, że jazda na światłach powinna być obowiązkowa cały rok...
wystarczy pochmurny dzień, albo późna pora w tenże... wtedy jest T R A G E D I A
amen. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-03-2007, 17:35
|
|
|
Godzina 6.00 rano,jadę do pracy no i już co nie którzy tną beż świateł. Szkoda gadać. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 29-03-2007, 19:24
|
|
|
pomijając ekonomię, wg mnie są takie dni, że światła są niepotrzebne, bo jest naprawdę czysto i jasno; czasem wręcz trudniej, do czego choćby spośród rodziny starsze osoby się przyznają, ocenić odległość i prędkość kogoś z naprzeciwka jak oślepia w jasny dzień światłami niż jak jedzie bez nich ( a np przy zamiarze wyprzedzenia to wiadomo, że to ważne); czasem światła z naprzeciwka zbyt oślepiąły dodatkowo w jasne dni i pomijam głupie komnentarze, że na brudnych szybach to tylko działa , bo nie tylko; tym bardziej, jak masa ludzi ma źle ustawione światła i ma to w D a na przeglądach to też zlewają.. jeżdżą więc tacy co oślepiają co chwila, jak jeszcze mocne słońce to światła dopomagają by nie widzieć drogi przed sobą... ironia...
wiem, obrońcy moralności itp zaraz będą mnie najeżdżać, ale szczerze - światła - jestem za, zgadzam się, że trzeba za niektórych myśleć, nim jest ciemno to już dawno też włączam, ale w naprawdę jasne dni to czasem wręcz przeszkadzają... druga strona medalu; ciekawe jak to po miesiącach wspaniale wpłynie na statystyki; wtedy zobaczymy; no, ale masa 126p w złym stanie tech. nie wyjedzie jak im akku siądą itp więc zawsze mniej wypadków powinno być
starczyłoby bardziej wbić ludziom do głowy, że jak jest ciemniej i w jakich sytuacjach mają włączać światła, zalecić ustawowo godziny, o... po co cały rok... w zasadzie lata mi to, ale wg mnie to jest to takie niedo... niedomyślany pomysł... niech się zajmą stanem dróg, oznakowaniem, przejściami dla pieszych zwłaszcza nad drogą w miejscach gdzie piesi stoją godzinami lub wlatują na siłę pod auta, niech się zajmą kursami na prawko - gdyby tam wbili podstawy do czego są światła i kiedy ludziom dokładnie, to wszelkie pseudosuper ustawy tego typu byłyby niepotrzbne... ech... to takie zatykanie dziury, że coś robią, pracują... |
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-03-2007, 19:57
|
|
|
Dokładnie, cała masa ludzi jeździ ze światłami, które zamiast oświetlać drogę to oślepiają innych. Dodałbym do tego jeszcze kierowców jeżdżących na długich, którzy nawet nie mają pojęcia, że mają takowe włączone, bo tacy też się zdarzają. Ale pomimo tego jestem zwolennikiem jazdy na światłach, bo jak widzę, a raczej nie widzę jakiegoś delikwenta, który jedzie bez świateł gdy zachodzi słońce, albo leje jak z cebra, to już chyba wolę żeby mnie oślepiali niż żebym im się wpakował pod maskę, no ale przecież w dzień nie trzeba na światłach.
A jeśli dzięki temu przepisowi wyeliminuje się choć trochę genialnych kierowców jeżdżących w deszcz, mgłę, bądź przy zachodzie słońca bez świateł to jak najbardziej popieram.
A jeśli te kilkadziesiąt złotych więcej w skali roku - jak to skrupulatnie niektórzy eksperci wyliczają na zużyte paliwo, żarówki itd. mają uratować życie choćby jednej osobie to wydaje mi się, że nie jest to żadna kwota. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 29-03-2007, 20:08
|
|
|
Dla takich przeciwników całorocznej jazdy na światłach jak ja mam pewną wiadomość, otóż wchodzacy w życie przepis nie dotyczy aut wyprodukowanych przed 1970 rokiem
Czas kupić "nowe" auto |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 29-03-2007, 20:41
|
|
|
ew "nowe" dokumenty
powtarzam tylko - w deszcz, ciemno, pochmurno - wiadomo, światła siłą rzeczy, mimo, że to środek dnia; ale jaśniutki ładny dzień, super warunki - wolę bez świateł, przynajmniej dopóki wszyscy z naprzeciwka nie będą świecić na jezdnię a nie ślepić... |
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 12-04-2007, 20:36
|
|
|
Szwedzi, którzy to pierwsi wprowadzili taki obowiązek ostatnio zastanawiaja się nad jego wycofaniem ze wzgledów ochrony srodowiska (spaliny). Czyli Polska jak zwykle w tyle, Europa zacznie gasić światła a my będziemy sie cieszyc, że mamy je wlączone...
to tylko NASI |
|
|
|
|
Pawel_Ostrow
Wiek: 37 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 57 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 15-04-2007, 12:25
|
|
|
lol a co ma jedno z drugim?! |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 15-04-2007, 12:36
|
|
|
Pawel_Ostrow napisał/a: | lol a co ma jedno z drugim?! |
lol to raczej odnosiłoby sie do twojej wypowiedzi.
Poczytaj troszkę, a później "loluj" |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
qwertyqaz
witamy nowego
|
Wysłany: 16-04-2007, 16:04
|
|
|
mogliby wprowadzić np palące się tylko kierunkowskazy tak jak Amerykanie mają. lub światła postojowe tylko poza miastem. A nie od razu mijania... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|