Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Założyłem gaz
Autor Wiadomość
arti 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-06-2007, 16:03   Założyłem gaz

I stało się. W związku z niechybną podwyżką cen benzyny zdecydowałem się na instalacje gazową. Instalacja jest firmy Tomasetto, nie wiem czy dobra, ale gazownik zapewniał mnie, że napewno będzie ok. Przejechałem już jakieś 100km i nic złego się nie dzieje, no może oprócz tego, że będzie mi potrzebna mała regulacja bo wachluje na gazie obrotami pomiędzy 800 a 1000rpm, na benzynie tak niema.
Gazownik powiedział mi też żebym powoli zaczął szukać nowej sondy, ta którą mam wskazuje ok1V a powinno być 0,9V( takie wyniki były na kompie).
Napisze szczerze, że stracił wiele na zrywności, na gazie jest taki jakby spokojniejszy, brakuje mu jednak kilku koników, biegi trzeba zmieniać na wyzszych obrotach aby dynamika była taka sama.
Jeżeli ma ktoś taką instalacje to prosiłbym o jakieś sugestie.
I jeszcze jedno pytanie gdzie najlepiej tankować gaz w Łodzi, a jakich miejsc unikać???
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-06-2007, 16:13   

Ja wczoraj regenerowałem reduktor po około 70tys. km jazdy - tylko ze często odpalam na LPG (nawet w zimie).
http://forum.tempra.org/t...at07-vt7920.htm

Co do falujących obrotów to musisz podjechać do instalatora, albo możesz samemu spróbować to wyregulować. Na reduktorze jest taka śruba - poczytaj mój opis naprawy - śruba od regulowania dawki na biegu jałowym. Tą śrubą musisz kręcić. Silnik powinień chodzić płynnie.

Co do mocy, u mnie też czuć, że troche stracił. Z zmniejszeniem "nerwowości" silnika tak jak mówisz też odczuwam to u siebie.

Ogólnie gaz jest ok jak jeździsz trochę autem (>20tys. km na rok).
Ja jak byłem teraz na zlocie to wystarczyło, że dwa razy butlę nabiłem i koszt przejazdu w dwie strony nie był duży. Przy cenach Pb czy nawet ON to jazda na LPG to konieczność.

** Dodano: 02-06-2007, 17:23 **
Jeśli chodzi o satysfakcję, to jestem zadowolony z tej instalacji.

arti 

Wysłany: 02-06-2007, 16:34   

Instalacja to mi się zwróci za jakieś 10 do 12 miesięcy, bo robie tak 2000km na miesiąc. Nie wiem co z tą sondą, zajrzałem na kilka stron i ceny są poważne, póki co niestać mnie na taki wydatek. Niekupie uniwersalnej bo to pieniądze wyrzucoone w błoto.
Ale ogólnie to jestem zadowolony, wszystko cacy założone, oglądałem wszystko co zakładali, wiem którędy są poprowadzone wszelkie przewody, do czego przylutowane więc kitu mi żadnego niewcisneli.
Muszę jeszcze sprawdzić jak na trasie, rozpędziłem go tylko do 100kmh, niewiem jak przy wyższych prędkościach.
Do baku wlałem troche paliwa( tak do połowy ) a do paliwa taki środek do czyszczenia wtrysków, nie wiem czy dobrze zrobiłem. Odpalam na benzynie, więc póki nieprzekrocze 2000rpm to tak niby się troche to przeczyści
     assistance

miszko 

Wysłany: 02-06-2007, 17:29   

Sondę możesz kupić bez problemów uniwersalną. Sodny różnią się jedynie ilościami kabli (2-3-4 przewodowe) i końcówkami do podpięcia.

A mechanik co dokładnie powiedział o tej sondzie. Pali Ci dużo auto jak jeździśz na Pb?
Bo to, że daje 1V to zależy w jakim kontekście? Cały czas? Jeżeli tak to jest uszkodzona. A jeżeli chwilowo np. przy przygazowywaniu czy opadaniu obrotów to może tak się zdarzyć

arti 

Wysłany: 02-06-2007, 17:37   

Taki wynik był po przegazowaniu tzw. górny pułap, na kompie było 1.005V, pózniej spadło i wachało się 0,2 - 0,5V. Niewiem czy tak powinno być. Moja jest 3 przewodowa, ale niewiem czy taka uniwersalna będzie dobra, póki co będę jeździł.

** Dodano: 02-06-2007, 18:39 **
Ps. Jak to Ninja zawsze pisze, Gaz to zło :lalala:
To ja na to, Gaz to zło :lalala: konieczne :badgrin:
     assistance

miszko 

Wysłany: 02-06-2007, 17:53   

Już to pisałem, napiszę jeszcze raz (pisałem w innym poście o sondzie).

Napięcie 0,5V to jest mieszanka idealna. Im mniej od 0,5V (tak 0-0,1V) tym mieszanka uboga (dużo tlenu), gdy dochodzi do 1V (0,7-0,8V)zbyt bogata (mało tlenu).

Wydaje się, że Twoja sonda chodzi ok. Na ustatkowanych obrotach (obroty stałe, nie gazować) powinno być ~0,5V.
Sonda działa w zakresie 0 do 1V. Nie wiem dlaczego ten Pan powiedział Ci, że jak daje 1V to może być do wymiany?!

** Dodano: 02-06-2007, 18:53 **
arti napisał/a:
Moja jest 3 przewodowa, ale niewiem czy taka uniwersalna będzie dobra, póki co będę jeździł.

Uniwersalna 3 przewodowoa będzie ok.

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-06-2007, 18:45   

W omedze ktorą chce kupić jest instalacja LPG firmy BRC. Nie wiem czy dobra?

www.budowork.pl
     assistance

arti 

Wysłany: 02-06-2007, 19:08   

Mam jeszcze pare pytań, dotyczących użytkowania samochodu z lpg. Czy to dobrze, że gazownik zostawił mi dolot tak jak był? Chodzi mi o rure doprowadzającą ciepłe powietrze znad kolektora wydechowego, przeczytałem gdzieś żeby ją zaślepić, bo do gazu lepsze jest zimne powietrze.
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-06-2007, 19:15   

ehhh
jak ktos chce gazować jakies auto to polecam uzytkownika o nicku "Jako" na forum.subaru.pl
Chlop zagazował Subaru Impreze STi i chodzi to jak nalezy. To raczej dobrze o nim swiadczy. I pozwoliloby uniknąc jakichkolwiek wątpliwosci,nie byloby takich pytań.

www.budowork.pl
     assistance

arti 

Wysłany: 02-06-2007, 20:05   

Jakby niebyło pytań to po co miałoby istnieć Forum????????
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-06-2007, 20:13   

arti napisał/a:
Jakby niebyło pytań to po co miałoby istnieć Forum????????

glupia odpowiedz...
Pomysl troche...
Wolisz zeby Ci dobrze chodzila instalacja LPG i nic nie pisac na forum w sprawie LPG czy wolisz ciągle pisac z problemami na forum LPG?

www.budowork.pl
     assistance

William 

Wysłany: 02-06-2007, 20:14   

Jaka instalacja, która generacjaz tym BRC? Jakiego przekroju jest dolot i jakiego przekroju zwężka? A może sekwencja?

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-06-2007, 20:27   

ninja, BRC to w zasadzie niezłe instalacje, ale rzadkie; przynajmniej z tego co widziałem to na Śląsku, ale raczej nie tylko; za granicą może częściej; u nas rządzi Lovato, Tomasetto i podobne;
wniosek prosty - instalka może będzie Ci chodzić dobrze, jeśli tylko nie jest spaprana, ale gdy nadejdzie czas na np regenerację reduktora czy kupno/wymianę jakichś części to może być trochę więcej latania za nimi bo po prostu ich nie będzie albo będziesz czekał...

jedyne usterki częstsze jakie przy BRC widziałem to pękające kolanka w reduktorach i wylanie płynu ot tak (ale podobno nowsze mają wreszcie solidniejsze kolanka) i psujące się czujniki w butli (ile gazu jest)...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

arti 

Wysłany: 02-06-2007, 20:38   

Ninja napisał/a:
ehhh
jak ktos chce gazować jakies auto to polecam uzytkownika o nicku "Jako" na forum.subaru.pl
Chlop zagazował Subaru Impreze STi i chodzi to jak nalezy. To raczej dobrze o nim swiadczy. I pozwoliloby uniknąc jakichkolwiek wątpliwosci,nie byloby takich pytań.
Ninja napisał/a:
glupia odpowiedz...
Pomysl troche...
Wolisz zeby Ci dobrze chodzila instalacja LPG i nic nie pisac na forum w sprawie LPG czy wolisz ciągle pisac z problemami na forum LPG?
ehh

Jeszcze niemam z instalacją problemów, moje pytania są po to by rozwiać MOJE wątpliwości w sposobie użytkowania. Przeczytałem prawie wszystkie posty w Dziale LPG i niezawsze są jednoznaczne.
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-06-2007, 22:37   

William napisał/a:
Jaka instalacja, która generacjaz tym BRC? Jakiego przekroju jest dolot i jakiego przekroju zwężka? A może sekwencja?

II generacja. Nie sekwencja. Na gwarancji jeszcze.
Sekwencje miał audi ktorego dzis ogladałem. Podziekujemy Audi :lalala:
Jak nie 4.2 to zaden.

P.S. Z bajerów Omega ma webasto. Zajebista rzecz. Procz tego pełna elektryke(wszystkie 4 szyby auto,lustra) ,włacznie z elektryką foteli,klime dwustrefową,elektryczną rolete z tyłu,komp. pokladowy,podgrzewane lustra (siedzenia nie), szyber (co jest rzadkoscia jak masz klime),alu felacze,domykanie szyb i szyberdachu z pilota. I styka. Wiecej nie trza. :lalala:

www.budowork.pl
     assistance

William 

Wysłany: 03-06-2007, 09:44   

Ninja napisał/a:
Z bajerów Omega ma webasto. Zajebista rzecz.

Wiem, bo mam choć tylko w zimę używam. Webasto u mnie kontroluje grzanie siedzeń, zamka w drzwiach, lusterka, klimę, temperaturę silnika i takie tam. Mam do niej osobny akumulator - w omedze też osobno zasilane?

Ninja napisał/a:
Procz tego pełna elektryke(wszystkie 4 szyby auto,lustra) ,włacznie z elektryką foteli,klime dwustrefową,elektryczną rolete z tyłu,komp. pokladowy,podgrzewane lustra (siedzenia nie), szyber (co jest rzadkoscia jak masz klime),alu felacze,domykanie szyb i szyberdachu z pilota.

Czyli wszystko to co powinno być w seryjnej limuzynie. Witamy w gronie buisnessmanów ;) Zmień tylko felgi na chrom. Jedyna rzecz co mi się nie widzi w niej, to kolor i brak skóry. Poza tym ok :]

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 03-06-2007, 09:54   

William napisał/a:
Jedyna rzecz co mi się nie widzi w niej, to kolor i brak skóry. Poza tym ok :]

Szczerze Ci powiem ze ten welurek tez jest ok. Jak dobrze utrzymany. No i kolor tez mi sie widzi. Chcialem srebrną własnie. Wiekszosc to zielone. Taki jak mam w Legacu.
William napisał/a:
Mam do niej osobny akumulator - w omedze też osobno zasilane?

Niestetas nie. Jak kupie (o ile mi nikt jej nie sprzątnie sprzed nosa) to na bank wstawie drugi.

P.S. Jeszcze mnie nie witaj w gronie biznesmenów,jeszcze jej nie kupilem. Wkurze sie poprostu jak ktos ten egzemplarz kupi przede mna.

www.budowork.pl
     assistance

William 

Wysłany: 03-06-2007, 14:44   

A można wiedzieć ile sobie pani za nią krzyczy? Jesli już musi być srebrna, to szyby na czarno, wszystko w chrom wraz z felunkiem i gleba :] Atrapa na czerno + znaczek KAMEI i będzie git ;) No i miło by było, gdyby tak z 20 mm na glebę poszła. Ja obniżyłem sobie własnie 7-kę o 20mm i prowadzi się ślicznie. Do tego wygląda kozacko ;)

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 03-06-2007, 15:03   

William napisał/a:
A można wiedzieć ile sobie pani za nią krzyczy? Jesli już musi być srebrna, to szyby na czarno, wszystko w chrom wraz z felunkiem i gleba :] Atrapa na czerno + znaczek KAMEI i będzie git ;) No i miło by było, gdyby tak z 20 mm na glebę poszła. Ja obniżyłem sobie własnie 7-kę o 20mm i prowadzi się ślicznie. Do tego wygląda kozacko ;)

Nie bedzie zadnej gleby. Bedzie totalna seria. Szyby tez nie beda czarne, jak juz to beda metalizowane. I to wszystko co bedzie zrobione w niej. Nawet sie zastanawiam czy szyby bo ma rolete z tyłu elektrynie podnoszona i opuszczaną. Wiec jak kupie to bedzie totalna seria. Kanapowóz,miekki,komfortowy i seryjny.

www.budowork.pl
     assistance

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-06-2007, 20:11   

dobra,ale temat dotyczy czegos innego,o nowym nabytku Ninjy możecie sobie pogadać na gg.
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

arti 

Wysłany: 03-06-2007, 20:38   

Właśnie :)
To może mi ktoś odpowie na zadane wcześniej pytanie?
     assistance

ego 

Wysłany: 03-06-2007, 20:45   

arti napisał/a:
Czy to dobrze, że gazownik zostawił mi dolot tak jak był? Chodzi mi o rure doprowadzającą ciepłe powietrze znad kolektora wydechowego, przeczytałem gdzieś żeby ją zaślepić, bo do gazu lepsze jest zimne powietrze.

zgadza se,było juz o tym na forum,do gazu jest lepsze zimne powietrze bo jest bardziej kaloryczne,seryjny dolot musi byc przerobiony bo bedzie Ci gasło auto jak dasz na luz przy pewnej prędkości
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

arti 

Wysłany: 03-06-2007, 20:51   

Dzięki!
Sam ją zaślepie. Zauważyłem, że jak ją zatykam to silnik mi już tak niewachluje obrotami na gazie.

** Dodano: 08-06-2007, 17:56 **
Sprawdziłem spalanie, pali mi w mieście 10litrów gazu. Dobry to wynik. :)
     assistance

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-06-2007, 09:52   Re: Założyłem gaz

arti napisał/a:
Tomasetto

co do tej instalacji to pierwsze o niej slysze:) jak najbardziej polecem instalacje BRC ! Mniej pali niz np LovATO czy inne tego typu lipne instalacje i praktycznie nei odczuwa sie ubytku mocy. POLECAM!
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

konikks 

Wysłany: 19-06-2007, 13:54   

StiviHouse napisał/a:
Mniej pali niz np

ta instalacja mniej pali... jasne... buuuuuuhhhhhhhh

Odpowiedz do tematu