Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co dziś "zepsułem" w swojej Temprze/Tipo?? :D
Autor Wiadomość
Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 01-02-2010, 18:14   

Zapomniałem, ale zepsułem Temprę, a raczej mechanik spaprał robotę jak robił remont.
Ciśnienie na garnkach liche, a na drugim zupełne zero ;/
Albo na części, albo znajdę w sobie na tyle dużo siły i pieiędzy żeby zrobić jeszcze ;)

** Dodano: 05-02-2010, 19:27 **
Robi się groźnie...wystarczą 2 tempry i już w tym temacie udzielam się najwięcej ;D
Wypięta wtyczka od kopułki i brak czegokolwiek(nie odpala), chwila zwątpienia, dłuższa chwila...), ale udało się, moja Mama sama to znalazła :lalala: Wtyczka była tylko luźno przypięta, a nie tak jak trzeba ;D

Mankowski 
witamy nowego

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 05-02-2010, 22:09   

tempra rozbita - boli, ale jak nadmieniłem w powitalnym mam drugą to też przełożyłem atrapę z lampami, zderzak, błotniki odginałem ręcznie(nie były załamane na ostro) maskę wyklepałem i choć do ideału jej daleko to na myśl że mam założyć zapasową jasnoczerwoną do bordowej temperówki aż mnie skręcało a belkę wyciągałem za pomocą linki i drzewa, chłodnica została bo wycieków żadnych się nie dopatrzyłem. Już mam umówione z gościem który rozbiera sedana w moim kolorze do kupienia maskę zderzak (bo na tym moim drugim jest pęknięcie) błotnik i drzwi od strony kierowcy. w każdym razie z 20 metrów nie widać że była bita co po 7 godzinach samodzielnej walki uważam za sukces :lol:

abeenha 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-03-2010, 01:36   

Nie wiem jak wasze autka ale moje żyje własnym życiem:D Otóż jakiś czas temu w Krakowie jeździłem sobie po pasie startowym moim włoskim wynalazkiem, stwierdziłem że zobacze czy gdzieś mi nie ściąga auta jak jade i tu uwaga uwaga:D Mój tipolec sam omijał dziury:D:D Kolega co jechał obok mnie sam sie zdziwił i mówił, że to auto wie co dla niego nie dobre:D Najlepszy myk mam jednak ze światłami mijania:D:D:D Mam jakieś zwarcie w skrzynce bezpieczników na prawym świetle. Dokładnie wygląda to tak, że jak włączam światła to zapala sie tylko lewe i z tego właśnie kumpel leje na non stopie, bo żeby włączyć prawe to ja zaczynam wyliczanke:D 1, 2 i w dół 1,2,3... Dotknę bezpiecznika i tadadadada:D Światło sie pięknym zrządzeniem losu włącza:D
     assistance

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 28-03-2010, 03:10   

abeenha, bo te auta mają duszę. Na tym forum wie to każdy posiadacz T/T i takimi historyjkami nikogo nie zaskoczysz ;)
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Kali 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-03-2010, 10:16   

bo fiaty to najgorsze samochody, szczegolnie starsze modele !

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-03-2010, 10:28   

Kali, chyba twoje ja zlego slowa o swoim typku powiedziec nie moge do tej poty 3 lata posiadania ani razu mnie nie zawiodl a dotychczas robilem naprawy raz w roku jak przez wakacje udawalo sie zarobic pare groszy a robione byly jedynie srodki eksploatacyjne pomimo juz sporego przebiegu 240tys tankuje i jade gdzie kolwiek musze jechac
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 28-03-2010, 14:25   

Kali napisał/a:
bo fiaty to najgorsze samochody, szczegolnie starsze modele !

yhm jasne jasne golf jest pewnie lepszy i zupełnie bezawaryjny no nie? , a bmw to już w ogóle raj na ziemi bo oleju nawet zmieniać nie trzeba ...

ja również złego słowa o fiacie nie powiem

JAK SIĘ DBA TAK SIĘ MA !

ciechu 

Wysłany: 28-03-2010, 17:31   

Kali, to czemu jeszcze nie pozbyłeś się swojego Tipka? Czekasz, aż się znowu coś zepsuje? :P Ja jestem zadowolony z fiatów. Psują się tak jak każde auto, ale zawiozą mnie tam gdzie chcę. Ostatnia moja awaria, to rozsypane łożysko rolki napinającej. I to w trasie! Mój błąd, bo wiedziałem, że łożysko się sypie. No ale na szczęście znaleźliśmy z grabarzem szybko sklep z potrzebną częścią i zamontowaliśmy na miejscu. Tak że po godzinie kontynuowaliśmy jazdę dalej :D
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Dragster 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-03-2010, 17:37   

ciechu mnie uprzedził z pytaniem :) Jeśli dbasz to jeździ i będzie jeździć, wiem coś o tym, bo mam starą Jawę (która też niby powinna się psuć non stop), a jeździ bezawaryjnie. Tipka zaniedbałem dość mocno, dlatego teraz strajkuje.
     Moneta

Kali 

Wysłany: 29-03-2010, 05:38   

ciechu, nie mam juz swojego i jestem z tego powodu bardzo zadowolony. W porownianiu do Audi A4 czy jakiegokolwiek innego auta z koncernu VW lub japonca to niebo a ziemia.
Fiata juz nie kupie nigdy.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 29-03-2010, 09:42   

Kali napisał/a:
W porownianiu do Audi A4

Zapewne masz na myśli Tipo ... takie porównanie nie ma sensu.

ALe fakt ...FIAT nie należy do najlepszych marek
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

ciechu 

Wysłany: 29-03-2010, 12:41   

Kali napisał/a:
W porownianiu do Audi A4 czy jakiegokolwiek innego auta z koncernu VW lub japonca to niebo a ziemia.
wiesz co, takie porównania nie robią na nikim wrażenia i nie mają odzwierciedlenia dla ogółu. A co jeśli Ci powiem, że miałem malucha '93 i przez rok czasu NIC się w nim nie zepsuło. Kasę wydawałem TYLKO na paliwo i to z przyjemnością, bo nie wiele chciało mu się pić. A w tym samym czasie mój sąsiad walczył z wówczas rocznym Passatem. Miał autko w dieslu, a ja przez rok czasu zrobiłem malcem dwa razy tyle km co on paskiem. A to altek mu siadł, a to akumulator zniszczony przez altka, potem wycieki oleju, problemy z elektroniką i komputerem. Nawet któregoś dnia ni stąd ni z owąd pękła mu szyba czołowa w rogu...

Więc nie uogólniaj mi tu, że koncern VW to takie Bóg wie co, bo w każdym stadzie są czarne owce. Ty trafiłeś na Fiata. Jednego i już ich nie kochasz. Ja z kolei nasłuchałem się i nie raz sam widziałem, jakie problemy mają właściciele golfów, polówek i passatów. I tych starych i całkiem nowych.

Co do japońców to się zgodzę, i nie raz mam żal, że nie kupiłem Starletki gdy miałem okazję, bo jej aktualny właściciel od 4 lat był tylko na wymianie płynów, oleju, klocków, świec i kabli... Chyba marzenie posiadacza starego auta (Toyota z 86 roku)
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 29-03-2010, 12:46   

takich historii na 100% będzie więcej. Ja nie mogę powiedzieć, że audi 80 jest lepsze niż tempra. Moja Łajza jeździ, czego nie można powiedzieć o audi mojego sąsiada. Kali, każdy ma jak dba.

Leśniczy 

Wysłany: 29-03-2010, 13:18   

myślę że to koniec tematu z kolegą Kali dla niego tipo to złom, a audi a4 jest super....

dodam od siebie tylko tyle. moje tipo przez 3 lata bez awaryjnie przeżyło 4 samochody mojego sąsiada z garażu obok ( audi 90, 2x passat, astra) obecnie ma renówkę w której nie dawno strzelił pasek rozrządu ..... wszystkie jego auta z wyjątkiem ( audi 90 ) były młodsze od tipo

audi robił przez pół roku i nie zrobił, z dwóch pasatów zrobił jednego jeżdżącego w którym hamulce przestały działać auto skończyło na drzewie, astra jeździła ale po poprzedniej zimie cała zmieniła kolor na "rudy"

Kali 

Wysłany: 29-03-2010, 13:42   

od razu wiedzialem, ze jak cos napisze to kazdy bedzie miec sasiada/znajomego co ma lepszy samochod i wszystko sie psuje :) .

Oczywiscie zakladam, ze majac worek pieniedzy, kazdy z was wybierze stare tipo/tempre lub inny zlom bo to w koncu najlepsze auta. Ja niestety tego nie podzielam.

Leśniczy 

Wysłany: 29-03-2010, 13:45   

Kali napisał/a:
od razu wiedzialem, ze jak cos napisze to kazdy bedzie miec sasiada/znajomego co ma lepszy samochod i wszystko sie psuje :) .

Oczywiscie zakladam, ze majac worek pieniedzy, kazdy z was wybierze stare tipo/tempre lub inny zlom bo to w koncu najlepsze auta. Ja niestety tego nie podzielam.

mając worek pieniędzy zrobiłbym tak : za pół worka kupiłbym nowe bravo a za drugie pół wsadził w tipo silnik od coupe 2.0 20vT

zresztą nie wiem co sie spodziewałeś że przeczytasz Kali,
przychodzisz na forum zwolenników fiata tipo/tempra gdzie każdy tu dba i w jakimś stopniu kocha swoje auta i wypisujesz teksty że fiat to złom i sie sypię na potęge a A4 jest super.
idź na forum audi i tam napisz że audi jest super a poprzedni fiat to był złom. tam na pewno zareagują inaczej

Jelcyn 

Wysłany: 29-03-2010, 13:47   

szczerze, to podobnie jak Leśniczy, pół na RX-8 a za drugie pół reanimowałbym Łajzę. chyba, że połączyć to i za cały worek zrobić Temprę RX-8 :D

ciechu 

Wysłany: 29-03-2010, 15:53   

Mając worek pieniędzy sprowadziłbym sobie wypasioną Temprę Turbo zza Atlantyku :D I całkiem serio to piszę. A jakby nie było możliwości, to podobnie jak Leśniczy, wsadziłbym w Temprę możliwie najmocniejszą jednostkę i zregenerowałbym wszystko co trzeba ;D

A tymczasem wracając do tematu haha uruchomiłem dziś Smoczycę po 4-5 dniach postoju i już mi coś zaczyna pukać w zawieszeniu z przodu. Przy przyspieszaniu i hamowaniu. Podejrzewam że coś ze sprężyną (przeskakuje?), ale nie ma się co przejmować :D Mimo, że dziś deszczowo to przecież wiosna idzie i lada dzień będzie pogoda na grzebanie :D Kurcze, przynajmniej się nie nudzę :D
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 29-03-2010, 15:57   

a ja sobie zregenerowałem tylne zaciski, jeszcze tylko linki ustawie i ręczny będzie golił jak w fabrycznie nowym aucie :D
jeden taki zregenerowany zacisk lucasa mam na sprzedanie gdyby ktoś był chętny :)

a na dniach zrobię foto-story z opisem jak przeprowadzić taką regeneracje bo np u mnie w mieście absolutnie żaden zakład mechaniki, łącznie z serwisem fiata nie chciał się tego podjąć :) więc może sie komuś przyda

Guzik 

Wysłany: 29-03-2010, 16:29   

To ja nie będę wyjątkowy i napiszę, że mając worek pieniędzy kupiłbym sobie Alfę Romeo, a i Tempra by u mnie miała dobrze :)

btw-kumpel w audi 80 z 86 roku wpakował przez pół roku...prawie 6 tys zł :]
Ja wiem, że wyrobił by się śmiało w 2 tysiącach i auto jakoś by się toczyło, ale ...no właśnie, są ludzie, którzy dbają o samochody i sprawiają żeby jeździły dobrze, a są ludzie, którzy tylko patrzą wsadzić dupsko i jechać do póki się nie rozkraczy ;D

** Dodano: 07-04-2010, 15:09 **
Naprawiłem :D
Auto odżyło. Koleś wpakował stożek...i rura do końca filtra, tak, że nie zasysał powietrza całą swoją powierzchnią, tylko samym dołem, gdzie dodatkowo był "stożek" z plastiku, który dodatkowo blokowął przepływ powietrze. Zamontowałem tak jak być powinno, odkręciłem mu gazu(bo działać na lpg nie chciał, a na pb kręcił się jak szalony).
Wcześniejszy v-max z wielkim bólem 180 ;/
Ciekawe co będzie teraz :)

djmaxior90 
witamy nowego

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 22-02-2011, 13:09   

To teraz moja historia:D chcialem wyczyscic silniczek krokowy. wieczorem i w morzie wykrecalem go:D na początku srubokręt gdzieś mi wpadł do ramy znaleść go nie mogłem. potem siłowalem sie ze srubami od krokowca. ok po godzinie udalo sie wykrecic hehe. potem przyszlo na rozbieranie go... i tu psikus.. praktycznie wszystkie zaczepy pourywalem lub mi sie niefortunnie połamały hehe ;d;d za duzo siły... trzyma sie teraz tylko na 2 zaczepach ale i tak jest stabilnie:D juz z wkreceniem nie było problemu hehe to była pierwsza historia z tipo:)
     assistance

osama 33 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-02-2011, 13:39   

Kali, ale co ty porównujesz tipo i tempre do audi A4, bez sensu.Sam miałem piękną tempre i nie narzekałem na nią . :D Ja tam bym wolał od twojego audi A4 ,Warszawe po tuningu :-) ale muszę się zadowolić Oplami.
omega 2,5 v6 Tipo 1,4,Laguna
opel astra kombi 1,7d f tempra 1,9td
     Moneta

palidzojnt221 

Wysłany: 22-02-2011, 19:36   

z autami nie trzeba dużo szukać mój szwagier prze 4 lata ma juz chyba jak dobrze licze to 17 samochód poprzez nissany audi bmw mercedesa(190 nic złego o nim powiedzieć nie można) i teraz ma opla astre, każdym którym jeździł więcej niż miesiąc to jest wyklinany aż odpada lakier a u mechanika jest z każdym kilka razy w miesiącu, tak więc jak sie dba tak sie i ma, moge mieć też audi jakieś fajne ale tipo też musi być czuje sentyment do niego

Piotrek_Bukowno 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-02-2011, 02:16   

Kali napisał/a:
bo fiaty to najgorsze samochody, szczególnie starsze modele !

Jeżeli masz takie zdanie o tych samochodach, to powiedz mi po co udzielasz się na tym forum??
Choćbym miał w kieszeni 100.000 zł to kupiłbym sobie jakiegoś "wypasa" no i oczywiście Tipo, które by sobie stało w garażu na "niedzielne" wypady... :lol:

To jest niestety nasza specyfikacja... I nie chwal się swoimi "beznadziejnymi" myślami z innymi, bo cię zjedzą...

BYŁ: Fiat Tipo 1.4, Rok 1995 :placz:
Fiat Tipo 2.0 Granturismo, Rok 1992 :placz: :placz:
Ford Mondeo 1.8 TD
JEST: FSM CC 704 S
     assistance   Moneta

Dobermannn 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-02-2011, 18:45   

A ja dla odmiany dziś popsułem obydwie tylne sprężyny przy okazji wymiany tylnej piasty z prawej strony.
Jutro jade to naprawić

Odpowiedz do tematu