|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co dziś "zepsułem" w swojej Temprze/Tipo?? :D |
Autor |
Wiadomość |
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 01-02-2010, 18:14
|
|
|
Zapomniałem, ale zepsułem Temprę, a raczej mechanik spaprał robotę jak robił remont.
Ciśnienie na garnkach liche, a na drugim zupełne zero ;/
Albo na części, albo znajdę w sobie na tyle dużo siły i pieiędzy żeby zrobić jeszcze
** Dodano: 05-02-2010, 19:27 **
Robi się groźnie...wystarczą 2 tempry i już w tym temacie udzielam się najwięcej
Wypięta wtyczka od kopułki i brak czegokolwiek(nie odpala), chwila zwątpienia, dłuższa chwila...), ale udało się, moja Mama sama to znalazła Wtyczka była tylko luźno przypięta, a nie tak jak trzeba |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
Mankowski
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 05-02-2010, 22:09
|
|
|
tempra rozbita - boli, ale jak nadmieniłem w powitalnym mam drugą to też przełożyłem atrapę z lampami, zderzak, błotniki odginałem ręcznie(nie były załamane na ostro) maskę wyklepałem i choć do ideału jej daleko to na myśl że mam założyć zapasową jasnoczerwoną do bordowej temperówki aż mnie skręcało a belkę wyciągałem za pomocą linki i drzewa, chłodnica została bo wycieków żadnych się nie dopatrzyłem. Już mam umówione z gościem który rozbiera sedana w moim kolorze do kupienia maskę zderzak (bo na tym moim drugim jest pęknięcie) błotnik i drzwi od strony kierowcy. w każdym razie z 20 metrów nie widać że była bita co po 7 godzinach samodzielnej walki uważam za sukces |
_________________ tempa - niedoceniana - niesamowita |
|
|
|
|
abeenha
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-03-2010, 01:36
|
|
|
Nie wiem jak wasze autka ale moje żyje własnym życiem:D Otóż jakiś czas temu w Krakowie jeździłem sobie po pasie startowym moim włoskim wynalazkiem, stwierdziłem że zobacze czy gdzieś mi nie ściąga auta jak jade i tu uwaga uwaga:D Mój tipolec sam omijał dziury:D:D Kolega co jechał obok mnie sam sie zdziwił i mówił, że to auto wie co dla niego nie dobre:D Najlepszy myk mam jednak ze światłami mijania:D:D:D Mam jakieś zwarcie w skrzynce bezpieczników na prawym świetle. Dokładnie wygląda to tak, że jak włączam światła to zapala sie tylko lewe i z tego właśnie kumpel leje na non stopie, bo żeby włączyć prawe to ja zaczynam wyliczanke:D 1, 2 i w dół 1,2,3... Dotknę bezpiecznika i tadadadada:D Światło sie pięknym zrządzeniem losu włącza:D |
_________________ Tipo 1.4 granatowy z LPG/ zakupiła firma gillette lub wilkinson:D
Renault 5 1.1 tl bez gaza/ Poszła pod młotek:D
Opel Astra f 1.6 i + LPG under connstruction:D:D:D |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 28-03-2010, 03:10
|
|
|
abeenha, bo te auta mają duszę. Na tym forum wie to każdy posiadacz T/T i takimi historyjkami nikogo nie zaskoczysz |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Kali
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-03-2010, 10:16
|
|
|
bo fiaty to najgorsze samochody, szczegolnie starsze modele ! |
_________________ A4 |
|
|
|
|
MARIOVIRUS
Pomógł: 18 razy Wiek: 35 Dołączył: 30 Sty 2008 Posty: 571 Skąd: Bolesławiec
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-03-2010, 10:28
|
|
|
Kali, chyba twoje ja zlego slowa o swoim typku powiedziec nie moge do tej poty 3 lata posiadania ani razu mnie nie zawiodl a dotychczas robilem naprawy raz w roku jak przez wakacje udawalo sie zarobic pare groszy a robione byly jedynie srodki eksploatacyjne pomimo juz sporego przebiegu 240tys tankuje i jade gdzie kolwiek musze jechac |
_________________ Tipo 1,6 I.E. 94r +LPG 835c1,000 było
Mercedes W123 200D 81r jest
Fiat Marea 2.0 20V 98r była
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 28-03-2010, 14:25
|
|
|
Kali napisał/a: | bo fiaty to najgorsze samochody, szczegolnie starsze modele ! |
yhm jasne jasne golf jest pewnie lepszy i zupełnie bezawaryjny no nie? , a bmw to już w ogóle raj na ziemi bo oleju nawet zmieniać nie trzeba ...
ja również złego słowa o fiacie nie powiem
JAK SIĘ DBA TAK SIĘ MA !
|
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 28-03-2010, 17:31
|
|
|
Kali, to czemu jeszcze nie pozbyłeś się swojego Tipka? Czekasz, aż się znowu coś zepsuje? Ja jestem zadowolony z fiatów. Psują się tak jak każde auto, ale zawiozą mnie tam gdzie chcę. Ostatnia moja awaria, to rozsypane łożysko rolki napinającej. I to w trasie! Mój błąd, bo wiedziałem, że łożysko się sypie. No ale na szczęście znaleźliśmy z grabarzem szybko sklep z potrzebną częścią i zamontowaliśmy na miejscu. Tak że po godzinie kontynuowaliśmy jazdę dalej |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Dragster
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 28-03-2010, 17:37
|
|
|
ciechu mnie uprzedził z pytaniem Jeśli dbasz to jeździ i będzie jeździć, wiem coś o tym, bo mam starą Jawę (która też niby powinna się psuć non stop), a jeździ bezawaryjnie. Tipka zaniedbałem dość mocno, dlatego teraz strajkuje. |
|
|
|
|
Kali
|
Wysłany: 29-03-2010, 05:38
|
|
|
ciechu, nie mam juz swojego i jestem z tego powodu bardzo zadowolony. W porownianiu do Audi A4 czy jakiegokolwiek innego auta z koncernu VW lub japonca to niebo a ziemia.
Fiata juz nie kupie nigdy. |
_________________ A4 |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 29-03-2010, 09:42
|
|
|
Kali napisał/a: | W porownianiu do Audi A4 |
Zapewne masz na myśli Tipo ... takie porównanie nie ma sensu.
ALe fakt ...FIAT nie należy do najlepszych marek |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 29-03-2010, 12:41
|
|
|
Kali napisał/a: | W porownianiu do Audi A4 czy jakiegokolwiek innego auta z koncernu VW lub japonca to niebo a ziemia. | wiesz co, takie porównania nie robią na nikim wrażenia i nie mają odzwierciedlenia dla ogółu. A co jeśli Ci powiem, że miałem malucha '93 i przez rok czasu NIC się w nim nie zepsuło. Kasę wydawałem TYLKO na paliwo i to z przyjemnością, bo nie wiele chciało mu się pić. A w tym samym czasie mój sąsiad walczył z wówczas rocznym Passatem. Miał autko w dieslu, a ja przez rok czasu zrobiłem malcem dwa razy tyle km co on paskiem. A to altek mu siadł, a to akumulator zniszczony przez altka, potem wycieki oleju, problemy z elektroniką i komputerem. Nawet któregoś dnia ni stąd ni z owąd pękła mu szyba czołowa w rogu...
Więc nie uogólniaj mi tu, że koncern VW to takie Bóg wie co, bo w każdym stadzie są czarne owce. Ty trafiłeś na Fiata. Jednego i już ich nie kochasz. Ja z kolei nasłuchałem się i nie raz sam widziałem, jakie problemy mają właściciele golfów, polówek i passatów. I tych starych i całkiem nowych.
Co do japońców to się zgodzę, i nie raz mam żal, że nie kupiłem Starletki gdy miałem okazję, bo jej aktualny właściciel od 4 lat był tylko na wymianie płynów, oleju, klocków, świec i kabli... Chyba marzenie posiadacza starego auta (Toyota z 86 roku) |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-03-2010, 12:46
|
|
|
takich historii na 100% będzie więcej. Ja nie mogę powiedzieć, że audi 80 jest lepsze niż tempra. Moja Łajza jeździ, czego nie można powiedzieć o audi mojego sąsiada. Kali, każdy ma jak dba. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 29-03-2010, 13:18
|
|
|
myślę że to koniec tematu z kolegą Kali dla niego tipo to złom, a audi a4 jest super....
dodam od siebie tylko tyle. moje tipo przez 3 lata bez awaryjnie przeżyło 4 samochody mojego sąsiada z garażu obok ( audi 90, 2x passat, astra) obecnie ma renówkę w której nie dawno strzelił pasek rozrządu ..... wszystkie jego auta z wyjątkiem ( audi 90 ) były młodsze od tipo
audi robił przez pół roku i nie zrobił, z dwóch pasatów zrobił jednego jeżdżącego w którym hamulce przestały działać auto skończyło na drzewie, astra jeździła ale po poprzedniej zimie cała zmieniła kolor na "rudy" |
|
|
|
|
Kali
|
Wysłany: 29-03-2010, 13:42
|
|
|
od razu wiedzialem, ze jak cos napisze to kazdy bedzie miec sasiada/znajomego co ma lepszy samochod i wszystko sie psuje .
Oczywiscie zakladam, ze majac worek pieniedzy, kazdy z was wybierze stare tipo/tempre lub inny zlom bo to w koncu najlepsze auta. Ja niestety tego nie podzielam. |
_________________ A4 |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 29-03-2010, 13:45
|
|
|
Kali napisał/a: | od razu wiedzialem, ze jak cos napisze to kazdy bedzie miec sasiada/znajomego co ma lepszy samochod i wszystko sie psuje .
Oczywiscie zakladam, ze majac worek pieniedzy, kazdy z was wybierze stare tipo/tempre lub inny zlom bo to w koncu najlepsze auta. Ja niestety tego nie podzielam. |
mając worek pieniędzy zrobiłbym tak : za pół worka kupiłbym nowe bravo a za drugie pół wsadził w tipo silnik od coupe 2.0 20vT
zresztą nie wiem co sie spodziewałeś że przeczytasz Kali,
przychodzisz na forum zwolenników fiata tipo/tempra gdzie każdy tu dba i w jakimś stopniu kocha swoje auta i wypisujesz teksty że fiat to złom i sie sypię na potęge a A4 jest super.
idź na forum audi i tam napisz że audi jest super a poprzedni fiat to był złom. tam na pewno zareagują inaczej |
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-03-2010, 13:47
|
|
|
szczerze, to podobnie jak Leśniczy, pół na RX-8 a za drugie pół reanimowałbym Łajzę. chyba, że połączyć to i za cały worek zrobić Temprę RX-8 |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 29-03-2010, 15:53
|
|
|
Mając worek pieniędzy sprowadziłbym sobie wypasioną Temprę Turbo zza Atlantyku I całkiem serio to piszę. A jakby nie było możliwości, to podobnie jak Leśniczy, wsadziłbym w Temprę możliwie najmocniejszą jednostkę i zregenerowałbym wszystko co trzeba
A tymczasem wracając do tematu uruchomiłem dziś Smoczycę po 4-5 dniach postoju i już mi coś zaczyna pukać w zawieszeniu z przodu. Przy przyspieszaniu i hamowaniu. Podejrzewam że coś ze sprężyną (przeskakuje?), ale nie ma się co przejmować Mimo, że dziś deszczowo to przecież wiosna idzie i lada dzień będzie pogoda na grzebanie Kurcze, przynajmniej się nie nudzę |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 29-03-2010, 15:57
|
|
|
a ja sobie zregenerowałem tylne zaciski, jeszcze tylko linki ustawie i ręczny będzie golił jak w fabrycznie nowym aucie
jeden taki zregenerowany zacisk lucasa mam na sprzedanie gdyby ktoś był chętny
a na dniach zrobię foto-story z opisem jak przeprowadzić taką regeneracje bo np u mnie w mieście absolutnie żaden zakład mechaniki, łącznie z serwisem fiata nie chciał się tego podjąć więc może sie komuś przyda |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
|
Wysłany: 29-03-2010, 16:29
|
|
|
To ja nie będę wyjątkowy i napiszę, że mając worek pieniędzy kupiłbym sobie Alfę Romeo, a i Tempra by u mnie miała dobrze
btw-kumpel w audi 80 z 86 roku wpakował przez pół roku...prawie 6 tys zł :]
Ja wiem, że wyrobił by się śmiało w 2 tysiącach i auto jakoś by się toczyło, ale ...no właśnie, są ludzie, którzy dbają o samochody i sprawiają żeby jeździły dobrze, a są ludzie, którzy tylko patrzą wsadzić dupsko i jechać do póki się nie rozkraczy
** Dodano: 07-04-2010, 15:09 **
Naprawiłem
Auto odżyło. Koleś wpakował stożek...i rura do końca filtra, tak, że nie zasysał powietrza całą swoją powierzchnią, tylko samym dołem, gdzie dodatkowo był "stożek" z plastiku, który dodatkowo blokowął przepływ powietrze. Zamontowałem tak jak być powinno, odkręciłem mu gazu(bo działać na lpg nie chciał, a na pb kręcił się jak szalony).
Wcześniejszy v-max z wielkim bólem 180 ;/
Ciekawe co będzie teraz |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
djmaxior90
witamy nowego
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 22-02-2011, 13:09
|
|
|
To teraz moja historia:D chcialem wyczyscic silniczek krokowy. wieczorem i w morzie wykrecalem go:D na początku srubokręt gdzieś mi wpadł do ramy znaleść go nie mogłem. potem siłowalem sie ze srubami od krokowca. ok po godzinie udalo sie wykrecic hehe. potem przyszlo na rozbieranie go... i tu psikus.. praktycznie wszystkie zaczepy pourywalem lub mi sie niefortunnie połamały hehe ;d;d za duzo siły... trzyma sie teraz tylko na 2 zaczepach ale i tak jest stabilnie:D juz z wkreceniem nie było problemu hehe to była pierwsza historia z tipo:) |
|
|
|
|
osama 33
Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 324 Skąd: Łódz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-02-2011, 13:39
|
|
|
Kali, ale co ty porównujesz tipo i tempre do audi A4, bez sensu.Sam miałem piękną tempre i nie narzekałem na nią . Ja tam bym wolał od twojego audi A4 ,Warszawe po tuningu :-) ale muszę się zadowolić Oplami. |
_________________ fiat uno 1,4 ,omega 1987,Ford eskort,Fiat Tempra,espero, Opel Senator 2,6 .seat toledo,Opel senator 3.0 24v,
Omega Kombi 96/97 2.016v
Ford windstar 3,8 Eskort kombi 1,8 td
omega 2,5 v6 Tipo 1,4,Laguna
opel astra kombi 1,7d f tempra 1,9td |
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
|
Wysłany: 22-02-2011, 19:36
|
|
|
z autami nie trzeba dużo szukać mój szwagier prze 4 lata ma juz chyba jak dobrze licze to 17 samochód poprzez nissany audi bmw mercedesa(190 nic złego o nim powiedzieć nie można) i teraz ma opla astre, każdym którym jeździł więcej niż miesiąc to jest wyklinany aż odpada lakier a u mechanika jest z każdym kilka razy w miesiącu, tak więc jak sie dba tak sie i ma, moge mieć też audi jakieś fajne ale tipo też musi być czuje sentyment do niego |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
Piotrek_Bukowno
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-02-2011, 02:16
|
|
|
Kali napisał/a: | bo fiaty to najgorsze samochody, szczególnie starsze modele ! |
Jeżeli masz takie zdanie o tych samochodach, to powiedz mi po co udzielasz się na tym forum??
Choćbym miał w kieszeni 100.000 zł to kupiłbym sobie jakiegoś "wypasa" no i oczywiście Tipo, które by sobie stało w garażu na "niedzielne" wypady...
To jest niestety nasza specyfikacja... I nie chwal się swoimi "beznadziejnymi" myślami z innymi, bo cię zjedzą... |
JEST: FSM CC 704 S |
|
|
|
|
Dobermannn
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-02-2011, 18:45
|
|
|
A ja dla odmiany dziś popsułem obydwie tylne sprężyny przy okazji wymiany tylnej piasty z prawej strony.
Jutro jade to naprawić |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|