|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Max predkosc... |
Autor |
Wiadomość |
Krystian

|
Wysłany: 31-03-2005, 17:38
|
|
|
Grześko napisał/a: | Panowie "Szybcy", a czy może oglądaliście dzisiaj relację z A-4 (w TVN24)?
Zanim rozwiniecie te swoje 170; 185; 190 czy 200 (podobno, ale w takie bajki już nie uwierzę ), to zastanówcie się, czy aby macie gdzie i czy potraficie BEZPIECZNIE poruszać się z takimi prędkościami ?
Wiem, że zaraz wielu z Was napisze, że jesteście bardzo dobrymi kierowcami. Tylko mam pytanie: Jakie macie doświadczenie w prowadzeniu samochodu, ile przejechaliście kilometrów jako kierowca?
Moim zdaniem kierowca, który przejechał "za kółkiem" mniej niż 40 tyś. kilometrów może o sobie powiedzieć, że dopiero dobrze poznał zasady prowadzenia auta. Natomiast ktoś kto chciałby uważać się za w miarę dobrego (doświadczonego) kierowcę może (ewentualnie) o sobie tak powiedzieć, gdy pokona około 80-100 tyś. kilometrów, i to też pod warunkiem, że dokona tego w okresie nie dłuższym niż 2-3 lata.
Od tej reguły bywają wyjątki, że młodzi ludzie są świetnymi kierowcami, ale to są naprawdę WYJĄTKI!
Przy drogach jest pełno krzyży, a są to miejsca poświęcone głównie tym, którzy uważali, że potrafią prowadzić szybko.
Tak więc pomyślcie, czy aby napweno to potraficie, zanim znów zaczniecie bić te Swoje rekordy prędkości! |
.........taaaaaaaa, ciekawe jak zwykłe pytanie o max.prędkość potrafi pobudzić czyjąś fantazję mentorską Kol. Grześko - gdybym autem tyle nie jechał, to raczej na tak popularnym forum bajek bym nie wypisywał - ktoś zapytał o max. prędkość auta to odpisałem zgodnie z prawdą ile temperka 1600 potrafiła "polecieć" (prędkościomierz wskazuje rzeczywistą prędkość do dzisiaj ) - ale fakt - nikt wierzyć nie musi. Zastanawia mnie jedna rzecz-wypisałeś fajne reguły bycia świetnym kierowcą (sam to wymyśliłeś ???). Mając prawko od dziesięciu lat i "bijąc" regularnie 40-50 tyś. w ciągu roku od samego początku oraz pomimo ukończenia parudziesięciu rajdów nie uważam się za świetnego kierowcę, wiem że wciąż się uczę i chcę się uczyć. Bardziej przemawia do mnie to co napisał Kamil nawet 50 tyś w ciągu roku przejechane po prostych i na autostradach nie stworzy z ciebie idealnego kierowcy. Piszę o tym dlatego że tak jak napisałem wyżej - za idealnego kierowcę się nie uważam ale intuicyjnie potrafię określić gdzie mogę sprawdzić prędkość max. swojego auta. Wierz mi - nowooddany do użytku odcinek A4 oraz naprawdę zerowy ruch na autostradzie daje takie możliwości i jest to dużo lepsze miejsce niż miejskie ulice (pod warunkiem że jest to chwilowy test ) Cały nadmiar "nagromadzonej" adrenaliny "trwonię" na rajdach - co i Wam polecam . |
|
|
|
 |
Raku

Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
 |
ego

Pomógł: 37 razy Wiek: 42 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-04-2005, 09:07
|
|
|
Raku napisał/a: | Te rajdy to Ty Krystian tą Temprą jeździłeś?? Ciekawe co jej zawias na to...
A 200km/h w kilka osób, nie chce mi sie sprawdzac ile, na pokładzie mało prawdopodobne, no chyba że masz ją dłubniętą!! |
trzeba miec fantazje...Raku |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 01-04-2005, 11:53
|
|
|
Raku napisał/a: | Te rajdy to Ty Krystian tą Temprą jeździłeś?? Ciekawe co jej zawias na to...
A 200km/h w kilka osób, nie chce mi sie sprawdzac ile, na pokładzie mało prawdopodobne, no chyba że masz ją dłubniętą!! |
na pokładzie były dwie osoby, a "dłubnięta" wtedy jeszcze nie była - sam filtr stożkowy, magnetyzer i strumiennica nie wpływają raczej na max.prędkość auta.
Temperka "ma na swoim koncie" sześć rajdów, ale cena jaką za to przypłaciła była nieadekwatna do osiąganych wyników w klasie i trzeba było przejść na mniejsze auto.
Remont silnika, dwa razy uszczelka pod głowicą, "totalnie sponiewierany" tylni zawias, sprzęgło ......... i największa bolączka - przeguby - teraz odpoczywa i cieszy się z normalnego użytkowania |
|
|
|
 |
GRAFIT

Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 01-04-2005, 15:40
|
|
|
ego napisał/a: | Raku napisał/a: | Te rajdy to Ty Krystian tą Temprą jeździłeś?? Ciekawe co jej zawias na to...
trzeba miec fantazje...Raku |
Co w tym dziwnego że Krystian jechał 200km/h jak ja przed remontem jechałem ok 195 km/h na autostradzie.Po remoncie bedzie jeszcze lepiej |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
 |
marcin

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Mar 2005 Posty: 91 Skąd: Kamieniec/Zielona G.
|
Wysłany: 03-04-2005, 22:47
|
|
|
Tipo 1.4 -78km. max jechałem ok. 160 na gazie. na benzynce jeszcze nie próbowałem
Tak jak ktoś wspomniał Tipo dość zadowalająco przyspiesza, ale trzeba go trzymać na obrotach (zmiana przy 5000 obrtow) |
|
|
|
 |
marinero

|
Wysłany: 24-04-2005, 23:12
|
|
|
tipem szybko nie da się jedzić,chyba że ma silnik przynajmniej 250KM ,a takich jest bardzo mało w polsce |
_________________ 1.4i.e '95 ; 2.0i.e 8v '93 |
|
|
|
 |
ego

|
Wysłany: 25-04-2005, 09:42
|
|
|
marinero napisał/a: | tipem szybko nie da się jedzić,chyba że ma silnik przynajmniej 250KM ,a takich jest bardzo mało w polsce |
dlaczego sie nie da? na trasie do zakopanego jechalem prawie 200,poszlo by wiecej,ale nie bylo juz gdzie.... |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
 |
marinero

|
Wysłany: 27-04-2005, 10:58
|
|
|
200 ,to dużo? |
_________________ 1.4i.e '95 ; 2.0i.e 8v '93 |
|
|
|
 |
rtomik

|
Wysłany: 27-04-2005, 11:16
|
|
|
ego napisał/a: | marinero napisał/a: | tipem szybko nie da się jedzić,chyba że ma silnik przynajmniej 250KM ,a takich jest bardzo mało w polsce |
dlaczego sie nie da? na trasie do zakopanego jechalem prawie 200,poszlo by wiecej,ale nie bylo juz gdzie.... |
A w TV ciagle slychac ze jakies malolaty rozwalily sie samochodem.
Ostatnio w Wawie gnojki rozbili sie na slupie, podsumowanie:.....dwa trupy i 2 w ciezkim stanie.
Brawo Panowie, szkoda ze nie leciales starym Tipkiem 250km/h. |
_________________ Tempra zapalniczka na LPG
138 tys na szafie. |
|
|
|
 |
ego

|
Wysłany: 27-04-2005, 11:46
|
|
|
rtomik napisał/a: | ego napisał/a: | marinero napisał/a: | tipem szybko nie da się jedzić,chyba że ma silnik przynajmniej 250KM ,a takich jest bardzo mało w polsce |
A w TV ciagle slychac ze jakies malolaty rozwalily sie samochodem.
Ostatnio w Wawie gnojki rozbili sie na slupie, podsumowanie:.....dwa trupy i 2 w ciezkim stanie.
jechalem sam,wiec luzik...i nie waliłem na zywca,na drodze bylo pusto i bardzo dluga prosta |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
 |
Jacacenty

Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 27-04-2005, 14:33
|
|
|
rtomik napisał/a: | A w TV ciagle slychac ze jakies malolaty rozwalily sie samochodem.
A sam chciałeś się ścigać, czy robić konkurencje sprawnościowe na ulicy nie wyłączonej z ruchu drogowego.
Takie opinie dla młodych są krzywdzące. Faktem jest, że młodzi powodują statystycznie więcej wypadków. Jest też faktem, że to wina "starych", którzy wprowadzili nieodpowiedni system kształcenia kierowców, jak i zaniechali wychowania komunikacyjnego. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
 |
rtomik

|
Wysłany: 27-04-2005, 14:50
|
|
|
Po pierwsze: pas startowy jest o wiele bezpieczniejszy do rozwijania duzych predkosci niz ulica w centrum miasta.
W czwartki o 22 na jednej z warszawskich ulic rozgrywane sa wyscigi samochodowe oraz palenie gumy.Jade jutro obejrzec te widowisko:)
Jesli ktos chce obejrzec, zapraszam. Info o miejscu imprezy tylko na priv
A po co ma czytac to Policja |
138 tys na szafie. |
|
|
|
 |
Jacacenty

|
Wysłany: 27-04-2005, 14:54
|
|
|
rtomik napisał/a: | Po pierwsze: pas startowy jest o wiele bezpieczniejszy do rozwijania duzych predkosci niz ulica w centrum miasta. |
Jest tak samo niebezpieczny. |
|
|
|
 |
Raku

Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
Wysłany: 27-04-2005, 16:05
|
|
|
rtomik napisał/a: | W czwartki o 22 na jednej z warszawskich ulic rozgrywane sa wyscigi samochodowe oraz palenie gumy.Jade jutro obejrzec te widowisko:)
Jesli ktos chce obejrzec, zapraszam. Info o miejscu imprezy tylko na priv
A po co ma czytac to Policja |
Głównie chłopaki tną się na ok. 400m! Palący gumę bananowcy robią tylko lipę i dużo zamieszania, przez co nie można się spokojnie ścigać W czwartki głównie przyjeżdżają właśnie palacze gum, a żeby się ścigać przyjeżdza się w inne dni tygodnia
Masz rację nie pisząc nazw tych miejsc otwarcie, ale nie martw się policja o nich dokładnie wie...
POZDRO |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
 |
rtomik

|
Wysłany: 27-04-2005, 19:40
|
|
|
Raku napisał/a: | Głównie chłopaki tną się na ok. 400m! Palący gumę bananowcy robią tylko lipę i dużo zamieszania, przez co nie można się spokojnie ścigać W czwartki głównie przyjeżdżają właśnie palacze gum, a żeby się ścigać przyjeżdza się w inne dni tygodnia |
Moze mowisz o innym miejscu ale tam i pala gume i robia wyscigi. |
138 tys na szafie. |
|
|
|
 |
Radzio_wawa

Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 141 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-04-2005, 00:48
|
|
|
Może jutro przyjadę, jeśli rtomik mi adres na PW poda |
_________________ '02 Focus 1.8 TDCI - następca Tempry
'92 1.6 SX SW / LPG - sprzedana
no risk - no fun
Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl |
|
|
|
 |
Młot

|
Wysłany: 02-05-2005, 19:20
|
|
|
eeeeeeeeeeeeeeee ... 160 km/h to ja jechałem kiedyś Uno 1.0 polną drogą , hehe
PS
Taki żart, że polną ale 160 spokojnie laciał en uno |
|
|
|
 |
Emf

Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-05-2005, 00:49
|
|
|
Młot napisał/a: | Taki żart, że polną ale 160 spokojnie laciał en uno |
Mlot to byl zart czy nie wiesz co piszesz???
Silnikiem litrowym wyciagasz spokojnie 160???
Masz moze butle z podtlenkiem azotu pod siedzeniem
Po jaka cholere tak fantazjowac???
Ja jezdzilem tym Uno i 160 to on sie bujnie z maxymalnej gorki, albo z przepasci ale napewno nie SPOKOJNIE!!!!!
Nie no ja chyba jestem z innej planety, bo nie trzymaja sie mnie roznego rodzaju fantazje odnosnie spalania i predkosci maksymalnych!!!!!!!!!!!!!! |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
 |
|
|
|
 |
romano

Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-05-2005, 12:06
|
|
|
Emf nie ma co się denerwować, ale to jest realne, żeby licznik tyle pokazywał.
Liczniki zaniżają ok 5-10 % do tego lekka górka i już jest 160 na blacie a, że niewiele ma to wspólnego z prędkością faktyczną to nieważne, jest radocha żę uno 1,0 wyciąga spokojnie 160 |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
 |
|
|
|
 |
Emf

Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-05-2005, 13:45
|
|
|
Romano ja sie nie denerwuje bo jestem bardzo spokojnym czlowiekiem
Tylkoze to Uno to spokojnie wyciaga 120, a LEDWO wyciaga 160 |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
 |
|
|
|
 |
Jacacenty

|
Wysłany: 03-05-2005, 13:48
|
|
|
Emf napisał/a: | Tylkoze to Uno to spokojnie wyciaga 120, a LEDWO wyciaga 160 |
Oprócz Uno Turbo, ale to taka odskocznia... |
|
|
|
 |
Grześko

|
Wysłany: 03-05-2005, 14:26
|
|
|
romano napisał/a: | Liczniki zaniżają ok 5-10 % |
Chciałeś chyba napisać, że szybkościomierze zawyżają prędkość, bo pokazują więcej niż faktycznie się jedzie (przepraszam, że się czepiam).
A co do tych 160 km/h w Fiacie Uno 1.0, to może kolega Młot jechał nim te 160 na rolkach, wtedy to może byłoby wykonalne.
Ale jak ktoś nie może lub nie potrafi to lubi pobujać w obłokach (nawet 160 km/h) :^o . |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
 |
gringo105

Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-05-2005, 15:19
|
|
|
Trochę to smutne bo ja ten raking widzę w kategorii kto był głupszy czy komu bardziej padło na mózg.
Jedyne miejsce gdzie jeżdziłem naprawdę szybko i nie czułem się jak samobójca to był pas na lotnisku w Białej Podlaskiej coś ze 3km prostej po bokach po 100m, bajka.
A na zwykłej drodze? Co znaczy dobra droga? sprawny samochód? dobre warunki? Na drodze zawsze występują czynniki na które nie mamy wpływu, jakiś kretyn który wyjedzie z bocznej, bażant , strzeli guma? Ciekawe jak byście skończyli łapiąc gumę przy 150 czy więcej pól biedy jak się pozabijacie wjeżdżając w row gorzej jak traficie w kogoś na czołówkę? Wtedy opiszą was jak morderców.
I jeszcze z ciekawości do tych co jeździli 200 sprawdzaliście ile wynosi droga hamowania przy tej prędkości? Bo jakoś nigdzie nie podają
p.s. Mój rekord to ponad 300kmh nissan350z na torze NFSU |
|
|
|
 |
romano

Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-05-2005, 17:04
|
|
|
Grześko napisał/a: | Chciałeś chyba napisać, że szybkościomierze zawyżają prędkość, bo pokazują więcej niż faktycznie się jedzie (przepraszam, że się czepiam). |
A chciałem......a napisałem całkowicie coś innego.
Dobrze, że się "czepiasz", przynajmniej jak ktoś(ja) się pomyli to można liczyć na poprawkę.
Cytat: | Romano ja sie nie denerwuje bo jestem bardzo spokojnym czlowiekiem
Tylkoze to Uno to spokojnie wyciaga 120, a LEDWO wyciaga 160 |
Ale niektórzy tego nie wiedzą i próbują zmieniać prawa fizyki. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|