|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Euro 2012 - czyli "Koko Koko Euro Spoko" |
Autor |
Wiadomość |
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-05-2012, 21:54
|
|
|
maxi, nie istnieje wykonawca nie komercyjny, każdy wykonawca który wydaje płyty sprzedaje je z zyskiem, organizuje koncerty - zarabia na nich. Słowo komercja w zasadzie nie ma racji bytu, ze względu na to iż wszystko co związane z przemysłem fonograficznym jest dochodowe, tak więc nie istnieje podział na komercję i niekomercję, bo każdy underground staje się komercją, a przynajmniej każdy wykonawca do tego dąży. Każdy wykonawca, O.S.T.R. Molesta, Pezet/Małotat czy ten co "reprezentuje biedę" podżegacz do bicia gówniarzerii, robią ogromną kasę na muzyce, i wszystkim co z tym związane.Emf, napisał prawdę, Polacy to malkontenci, narzekacze i wiecznie nieszczęśliwi ludzie, nic im się nie podoba, jak jest zimno to jest źle jak jest ciepło to jest źle a nie daj Boże żeby jeszcze padał deszcz.
Ale nawiązując do koko spoko loko, to owszem jest się czego wstydzić, przyznaję, ale wstydzić się musimy głównie tego ze jest to utwór wesoły. kiedy wstawiałem tu utwór Torzewskiego (polskiego tenora) doczytałem kilka ciekawych komentarzy. między innymi ten
Kod: | Skończcie pier*olić, że to ma byc śmieszne. Hymn dla reprezentacji ma mieć bojowy charakter, mają Cię ciary przechodzić, masz dostać gęsiej skórki, serce ma czuć podniosłą atmosfere i wzruszenie. Stadion musi grzmieć i huczeć od tego. Taką piosenka jest utwór: "MAREK TORZEWSKI - DO PRZODU POLSKO" Prawdziwi kibice już zapowiedzieli że będą to spiewali i zagłuszali koko, które wybrali pikniki. Piosenka ma być jak szarża Husarii a nie jak jarmarczna przyśpiewka!!!!
zaratustrianin 2 dni temu 39
|
i tu się zgadzam w 100% tzn z pierwszymi zdaniami, o tym jaki ma być hymn. bo w końcu to hymn! pieśń "bojowa" przy hymnie mamy być dumni z naszego narodu czy reprezentacji a nie podśpiewywać łodiridi. śmiesznie to musi być na sopockiej nocy kabaretowej a nie podczas śpiewania hymnu. zauważyłem że ostatnio społeczeństwo wszystko chce robić na wesoło i z zajebistym luzem.nie ważne co sie dzieje ważne żeby było wesoło...
dlatego wszyscy są je**ni równo przez rząd. bo nikogo nic nie obchodzi bo najważniejsze żeby było wesoło.
owszem utwór koko spoko loko jest wesoły i tak go biorę ale nie nadaje sie na hymn.. (chyba sie powtarzam) |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 07-05-2012, 22:38
|
|
|
Z całym szacunkiem ale jedyny hymn jaki jest w stanie wywołać u mnie gęsią skórkę to hymn Polski.
Jeśli hymn EURO ma mieć bojowy charakter, być jak szarża husarii, zdecydowanie powinien go wykonać .... Napalm Death
No chyba, że Ci "prawdziwi" kibice głosowali na Feel |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 08-05-2012, 05:27
|
|
|
Ale jest jeden plus - wpada w ucho i to naprawde. Mój synek kilka razy przesłuchał i zna na pamiec prawie cały "hymn" Trzeba tylko zadbac o wizerunek "JARZĘBINEK" i bedzie dobrze. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Świstak
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-05-2012, 16:58
|
|
|
I wszystko jasne, pingwiny tak narozrabiały, żeby wkurzyć Króla Juliana |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
|
|
|
|
Tippo
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-05-2012, 19:32
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | do tego dojdą przegrane mecze i znów kompromitacja na skalę światową .. czyli wszystko w normie |
Owszem kompromitacją na skale światową jest przyznawanie premii za niewywiązanie sie z obowiązków jak zrobili w przypadku Stadionu Narodowego ale nie ewentualne przegranie meczów z zespołami z grupy..
Premia to coś co dostaje się za zrobienie czegoś ponad obowiązkowego .Tutaj nic takiego nie mialo miejsca,mało tego stadion nie był gotowy na 2 imprezy sportowe ktore trzeba było odwołać.I tak władza sama sobie przeczy , przyznaje premie ale zakazuje grać...
dziura napisał/a: | Mnie akurat nie interesuje Euro tylko te fury które popłyną na Ukrainę z przebiegiem rzeczywistym od "Hansa" |
Troche ich bedzie, oby nie musialy tankować za zachodnią granicą...
[quote="Jelcyn"] Tippo napisał/a: | najlepszym przykladem,ktory przemówi do kogoś kogo nie zajmuje piłka nożna a lubi narzekać będzie to że na EURO na Ukrainie zameldowały się tylko dwa (2) zespoly , reszta stacjonuje w Polsce. | Ja to podsumuję cytatem:
Shrek napisał/a: | Z dwojga złego lepiej w tę stronę, prawda Ośle? | [/quote="Jelcyn"]
Wiadomo że drog cudownych nie mamy ale jeśli porownać nasze do ukraińskich są 3 razy lepsze, w sprawie cen noclegow na Ukrainie interweniowała sama UEFA.W RPA drog prawie nie było a jednak ludzi cieszyli się. Pokazali Światu element kulturowy tkzw. Wuwuzele, u nas coś podobnego byłoby niemożliwe bez lamentu tysięcy (milionów?) malkontentów że to swojskie,mało europejskie. Jesteśmy Europą ,więc wszystkie nasze elementy kulturowe też są europejskie , skoro ktoś się tego wstydzi to ma problem.
Jelcyn napisał/a: | Jesteś pewien, że właściwie użyłeś tego wyrazu? Normalnie musiałem do słownika zajrzeć i sprawdzić, bo może mnie się coś pomyliło. Z kontekstu wnioskuję, że chciałeś napisać coś pozytywnego a ,,reperkusje'' to inaczej: ,,negatywne konsekwencje na płaszczyźnie społeczno-politycznej''
Wg: ,,Słownik Języka Polskiego'' wyd. PWN 2007 |
Rzeczywiście ,użyłem nietrafnego sformułowania.Chodzilo mi o wszystkie następstwa EURO 2012, pozytywne i negatywne, przy czym zaznaczyć chce że pozytywów widzę zdecydowanie wiecej:) |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 08-05-2012, 20:12
|
|
|
Tippo napisał/a: | Pokazali Światu element kulturowy tkzw. Wuwuzele |
...z których śmiał się cały świat.
No nic, zobaczymy jak będzie. |
|
|
|
|
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
|
Wysłany: 08-05-2012, 21:57
|
|
|
Ja powiem tylko tyle kawalek jest kozacki . Wpada w ucho hehe |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 08-05-2012, 22:25
|
|
|
coś wam napisze ... nie jestem fanem piłki nożnej ( mecze reprezentacji owszem obejrzę i z wygranych będę się cieszył ) bardziej jarają mnie sporty samochodowe ... w każdym razie euro w polsce ? jasne bo w końcu będzie szansa aby europa zobaczyła że polska robi jakieś postępy i nie jest krajem trzeciego świata ale .... odnośnie wspaniałych stadionów, owszem może są tą najnowocześniejsze obiekty w europie ale czy wiecie ile kosztuje utrzymanie takich obiektów ? euro się skończy, pieniędzy jak zwykle nie będzie ... państwo, które łoi obywatela na każdy możliwy sposób tego nie za sponsoruje więc jak poł roku po euro cena paliwa, energii itp znów pójdzie w górę to będziecie wiedzieli dlaczego .....
w miejscach gdzie pojawią się turyści z europy ceny ubrań , jedzenia itp pójdą w góre o 30 %
bo właściciel sklepu będzie szybko chciał zarobić na nowego mercedesa, a po euro wcale nie spadną ....
odnośnie samych rozgrywek, znacie to powiedzenie " gol strzelony na wyjeździe liczy się podwójnie" ? wolałbym zobaczyć jak polacy wygrywają z kimś na obcej ziemi niż przegrywają na swojej |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 08-05-2012, 22:32
|
|
|
Leśniczy, święte słowa, na własnej przegrają 2 razy, ale cóż. to jest takia polska mentalność: zastaw się a postaw się.
** Dodano: 09-05-2012, 17:19 **
i daliśmy się nabrać jak smarkacze
koko euro spoko mimo że takie góvvno to wywołało nieprawdopodobne zainteresowanie, dysputa na naszym forum już od tygodnia, a ja mimo że walę kwieciste posty to dałem się na to nabrać jak dziecko.
dziś już wiem czym jest koko euro spoko. jest to temat zastępczy dla prawdziwego problemu, jakim jest niewątpliie temat wydłużenia wieku emerytalnego i towarzyszących temu tematowi protestów
cóż człowiek uczy się przez całe życie "głupi się rodzi i głupi umiera" |
|
|
|
|
maxi
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Wrz 2010 Posty: 619 Skąd: Wałbrzych
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-05-2012, 10:31
|
|
|
Świstak napisał/a: | dziś już wiem czym jest koko euro spoko. jest to temat zastępczy dla prawdziwego problemu, jakim jest niewątpliie temat wydłużenia wieku emerytalnego i towarzyszących temu tematowi protestów
cóż człowiek uczy się przez całe życie "głupi się rodzi i głupi umiera" |
Brawo za konstruktywną samokrytykę |
_________________ Currently in the garage:
FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP
RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )
Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
|
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 10-05-2012, 21:30
|
|
|
Tez dobre |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 11-05-2012, 08:41
|
|
|
maxi, samokrytyka? używam liczby mnogiej a nie mam rozdwojenia osobowości bynajmniej |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-05-2012, 00:03
|
|
|
TRAGEDIA, krew mnie zalewa jak czytam co wy wypisujecie:/
1) Jestem z Wrocławia, jednego z miast w którym będzie euro. Patrzenie w przypadku mojego miasta tylko i wyłącznie "wybudowali stadion który po euro będzie przynosił straty i nic więcej" to sorry za stwierdzenie - głupota (przypomne, że na tym stadionie gra aktualny mistrz polski w nogę, organizuje się imprezy w stylu walki Adamka, wynajmowane są biura itd - więc z tym kosztami to tak nie do końca;)). Gdyby nie euro, nie powstałaby obwodnica autostradowa (zostanie po euro, nie generuje kosztów), która sprawiła że Wrocław awansował z 2-3 miejsca najbardziej zakorkowanych miast Polski na bodajże 12 - i teraz naprawdę fajnie się jeździ. Nie powstałby nowy terminal lotniska (zostanie po euro, nie generuje kosztów). Nie zrobiono by całej masy remontów dróg (zostaną po euro). Nie wybudowano by nowej lini tramwajowej i nie kupiono by kilkunastu nowych tramwajów (tak, zgadza się, nikt ich po euro nie zabierze). Wiece co? Mogłbym tak mówić do rana, ale szkoda na to czasu - Polska na euro już zyskała i to bardzo dużo, a takie gadanie "Boże, jakie to drogie, nie róbmy" to typowo polskie jęczenie. Ktoś wyliczył, że koszt euro w Polsce to 12 tysięcy zł na obywatela - i wiecie co? Chętnie zapłacilbym z własnej kieszeni te 12 tysięcy za samą obwodnicę Wrocka...
2)Co do Koko Euro Spoko - to też przykład typowo polskiego narzekania - ja akurat za piosenką nie szaleje, ale uważam, że to świetny towar eksportowy - nawiązuje do Polskiej tradycji, pokazuje, że potrafimy się śmiać, nawet sami z siebie (jeśli koniecznie ktoś chce to tak interpretować), utwór jest rytmiczny itd. - czego chcieć więcej? A co najlepsze - musimy oczywiście wszystko zawsze zgnoić, ale odbiór tego utworu na świecie jest...BARDZO DOBRY. Pytałem moich znajomych z Belgii i UK co myślą - 100% z nich odpowiedziało, że to świetny kawałek, wpada w ucho, chce się go nucić i fajnie pokazuje nasz dorobek - którego nie musimy się wstydzić, a szkoda, że to robicie;)
Ktoś powiedział "kto oglądał wtedy telewizję" - podpowiem, że masa ludzi, bo Franek ogłaszał w tym samym momencie kadrę. Nie podobało się? To czemu nie głosowałeś? Jest takie przysłowie "mądry Polak po szkodzie..."
3)Tak wychodzi, że sporo czasu w roku spędzam na Ukrainie (wolontariat), więc z ich podejściem mam do czynienia i powiem Wam...oni są świadomi tego, że nie wszystko wygląda tak jak powinno, ale nadrobią to DOBRĄ ZABAWĄ - a o to chodzi w Euro. Dla nas wielkim problemem i aferą w mediach, powodem do kolejnego narzekania na swój kraj były 5cm za szerokie bramki. Wywody, artykuły, elaboraty, pisma, druki. Wiecie co by zrobili na Ukrainie? Przyszedł by "Pan Mietek" i powiedział "Stasiu, sie zdarza, zaraz to naprawimy". I 5 minut później byłoby zrobione.
Ktoś tutaj bardzo ostro jechał na Ukraińców, a wiecie co Wam powiem (bez obrazy Panowie) - wielu rzeczy powinniście się od nich nauczyć;)
4)Już ostatnia sprawa - nic tak bardzo nie sprawia, że odechciewa mi się żyć w tym jakże pięknym kraju jak podejście Polaków. Zawsze na "NIE", zawsze na "ŹLE", zawsze "JA SIĘ NIE ZGADZAM", zawsze "NIE POZWOLĘ ŻEBY KTOŚ MIAŁ LEPIEJ". To jest CHORE. Właśnie przez takie podejście, które pokutuje w tym kraju od czasu Rzeczpospolitej Szlacheckiej, sprawia, że w wielu sprawach do Europy nam daleko, żeby nie powiedzieć brzydko - jesteśmy X lat za murzynami. Czytam Was czytam i nie wiem co myśleć. W większości jesteście młodymi ludźmi, z rodzinami itd. Domyślam sie, że posiadacze Fiata Tipo to nie jakaś szczególnie bogata grupa społeczna, ale podejrzewam, że macie co do garnka włożyć. Jesteście zdrowi, niegłupi i NIC nie stoi Wam na przeszkodzie, żeby zmienić Waszą sytuacje - jeśli się Wam ona nie podoba. Pytanie - co w tym kierunku zrobiliście, powinniście zadać sami sobie.
Mieszkałem przez krótki okres w Belgii, trochę w USA i (wiem, że to słaby argument, ale może skuteczny) inni mają gorzej. Narzekacie na blokowiska? Pomieszkajcie sobie trochę w hiszpańskiej dzielnicy w New Jersey - strach kobietę do sklepu po bułki wysłać, 30 minut piechotą do przystanku. Ogromne podatki? Zapłać 60% w krajach Skandynawskich, pogadamy. Dziurawe drogi? Jedź na Ukrainę. Opluwanie się polityków? Polecam obejrzeć relacje z azjatyckich parlamentów.
W Europie od 60 lat jest pokój, ostatni raz taka sytuacja była (strzelam - przed średniowieczem). Polska jako jedyny kraj był i jest zieloną wyspą w czasach wszechogarniajacego kryzysu. Weźcie się do roboty, zamiast narzekać, bądźcie milsi dla ludzi, zmieńcie swoje podejście - i od razu będzie lepiej. Naprawianie świata, zacznijcie od siebie, tak jest najbliżej:)
P.S: Przepraszam, jeśli ktoś poczuje się urażony tym co napisałem - nie miałem takiego zamiaru. I mam nadzieje, że ktoś to przeczyta i skłoni go przynajmniej do refleksji, jeśli nie zmiany podejścia. I przepraszam też modów, bo podejrzewam, że po tym elaboracie będą mieli trochę pracy:D |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
manieek133
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Jaworzno
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-05-2012, 07:17
|
|
|
stefan napisał/a: | P.S: Przepraszam, jeśli ktoś poczuje się urażony tym co napisałem |
niestety nie mamy byc czym urażeni,Polska jest krajem wiecznie niezadowolonych ludzi.I tak jesteśmy postrzegani jako ludzie dla których szklanka jest zawsze w połowie pusta.Tylko że żaden z nas nie ruszy dupy żeby to zmienić,tylko siedzi i narzeka jak to jest żle.Szkoda klawiatury bo i tak za chwilę znajdą przeciwnicy twojej wypowiedzi,tylko po to zeby byc przeciw i się wykócać. |
_________________ "Nie jestem Pinokio, żebym się pier**ł z pajacami" |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 12-05-2012, 10:33
|
|
|
stefan, masz słuszność jednak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia prawda?
powiedz mi jakie korzyści z euro odniosą takie miasta jak białystok, puławy, radom kielce.
mieszkasz w dużym i bogatym mieście które i tak się rozwija. dla takiego miasta jak wrocław takie wydatki to nic nadzwyczaj wielkiego ale za konserwację ww infrastruktury zapłaca mieszkańcy miast takich jak białystok radom czy kielce. a wiesz w jaki sposób? w taki że mimo że nikt nie zwiększy im podatków to w tych miastach nie będzie środków i funduszy na pracę, inwestycje strategiczne itd. bo wszystko albo większość pójdzie na remonty łatanie dziury budżetowej. Więc nie gadaj, że to wszystko zostanie, bo owszem zostanie ale zostaną i koszty. bo ja tego na oczy nie zobaczę i w du** mam to całe euro którym jarają się wszyscy a będę musiał za to płacić. Tak jest od lat w moim rodzinnym mieście w którym już nie mieszkam bo musiałem wyjechać za pracą.
stefan napisał/a: | ja akurat za piosenką nie szaleje, ale uważam, że to świetny towar eksportowy |
no tu się akurat zgadzamy.
stefan napisał/a: | DOBRĄ ZABAWĄ - a o to chodzi w Euro |
więc równie dobrze mogłoby się odbyć na parkingu przed realem. euro to wydarzenie sportowe kiedyś, a od jakiegoś czasu to telewizyjne "szoł" przypominające taniec z gwiazdami. i jak nigdy nie byłem fanem piłki tak teraz odpycha mnie to jeszcze bardziej
stefan napisał/a: | Zawsze na "NIE", zawsze na "ŹLE", zawsze "JA SIĘ NIE ZGADZAM", zawsze "NIE POZWOLĘ ŻEBY KTOŚ MIAŁ LEPIEJ". To jest CHORE. |
no nie, jak możesz tak mówić? przecież wybrałeś sobie rząd który mówi ci że jest super, twój portfel jest coraz grubszy jesteśmy na zachodzie szanowani zarabiamy coraz więcej a do śmierci będziemy pracować bo tego bardzo chcemy. litr paliwa kosztuje tyle co w niemczech ale moja pensja jest 4x mniejsza. rzeczywiście jest się z czego cieszyć. ludzie wyjeżdżają stąd i nie chcą tu wracać, mają w du** pracę na nasz wspólny dorobek bo nie ma na co pracować.
w latach 90 był boom na OFE (otwarte fundusze emerytalne), boom do tego stopnia że ludzie masowo zawierali ofe, potem ofe stało się obowiązkowe, płaciłeś kasę na ofe myśląc że będziesz miał emeryture, i nagle pan premier mówi Ci że dla Twojego dobra okradnie Cię z tej kasy wpłaci ją na zus i podwyższy Ci wiek emerytalny tak żebyś emerytury nie zobaczył a ty się cieszysz stadionami i tramwajami za które JA będę płacił?
TO dopiero jest chore. podejście że wszystko jest fajne dobre a ludzie są dla siebie mili i jest cudowniecieszmy się bo inni mają gorzej. na każdym kroku jesteś łojony w d** a ty się z tego cieszysz i mówisz że ludzie są idiotami bo im sie to nie podoba.
stefan napisał/a: | Domyślam sie, że posiadacze Fiata Tipo to nie jakaś szczególnie bogata grupa społeczna, ale podejrzewam, że macie co do garnka włożyć |
nie wyobrażasz sobie jakim kosztem czasem do tego garnka się wkłąda. Jesteśmy młodymi ludźmi z wyższym wykształceniem często na bezrobociu i bez nadziei ze będzie lepiej.
myślisz że brak nadziei to sobie wymyśliliśmy? nie brak nadziei pączkował przez lata patrzenia na to wszystko. jeżeli nie potrafisz tego dostrzec co się dzieje w tym kraju to w porządku.
jeśli takie jest twoje podejście to rozumiem że dla Ciebie protesty górników, pielęgniarek, mundurówki są bezpodstawne. zamykanie kopalni pozbawianie ludzi pracy to normalność w dążeniu do cudu gospodarczego jaki OBIECAŁ nam pan premier?
Pan premier obiecał ponad 200 innych rzeczy które po wybraniu na ten jakże szacowny urząd olał.
stefan napisał/a: | inni mają gorzej. |
mają, ale istotą człowieka nie jest użalanie się nad innymi tylko dążenie żeby mieć lepiej. nie dużo lepiej. po prostu godnie. stefan napisał/a: | Ogromne podatki? Zapłać 60% w krajach Skandynawskich, pogadamy |
o czym? o podatkach? a porównywałeś pensje?
60% podatków nie jest wiele jeśli zarabiasz 5-6 razy tyle. 130-140 nok za godzinę to stawka średnia w Norwegii przy robocie fizycznej np na wózki widłowe dla pracowników wykwalifikowanych. Cena 1 litra paliwa w norwegii to 13 nok
czyli za 1 godzinę pracy stać Cię na ~12l paliwa jak masz diesla który pali 6l na 100km to stać cię po 1 godzinie pracy na zrobienie 200km w Polsce za to po 1 godzinie pracy stać cię na max 2l ropy bo jak masz na wózku 12 na godzinę to jesteś gość. no chyba że robisz na zlecenie bez ubezpieczenia i bez składek emerytalno rentowych to masz 14zł... łał.
o czym ty chłopie chcesz rozmawiać?
stefan napisał/a: | Dziurawe drogi? Jedź na Ukrainę. Opluwanie się polityków? Polecam obejrzeć relacje z azjatyckich parlamentów |
Jak już pisałem powinno się patrzeć i wzorować na tych co mają lepiej a nie gorzej.
Idąc Twoim tokiem myślenia to może zacznijmy zabijać emerytów, żebyśmy nie musieli pracować do 67r życia, tak jak w Chinach zabija się dziewczynki żeby zmniejszyć przeludnienie.
stefan napisał/a: | Przepraszam, jeśli ktoś poczuje się urażony tym co napisałem - nie miałem takiego zamiaru. | .
absolutnie się nie czuję urażony, mam nadzieję że z wzajemnością , uważam że tak powinna wyglądać polemika, o którą tak trudno w dzisiejszych czasach.
dziś w towarzystwie rozmowa na tematy ważne (polityczne i nie tylko) jest nietaktem... Chryste do czego to doszło.
pozdrawiam
** Dodano: 12-05-2012, 11:36 **
manieek133 napisał/a: | Tylko że żaden z nas nie ruszy dupy żeby to zmienić,tylko siedzi i narzeka jak to jest żle. |
a ci co wyjeżdżają za chlebem? pół polski wyjechało, bo co rząd się zmieni to jest coraz gorzej... z czego wybierać i co robić żeby było lepiej. każdy robi co morze. żeby poprawić swój byt a że nażeka? bo tyle może. |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-05-2012, 11:04
|
|
|
Odniosę się właściwie tylko do jednego punktu - i broń Boże, nie traktujcie tego jako użalanie się nad sobą, czy próba brania na litość.
Wychowywałem się sam z matką, nie raz nie było co do garnka włożyć, nie raz widziałem jak siedzi i płacze. Pracuje od 16-17 roku życia, w liceum kończyłem zajęcia o 14.30, i jak kumple szli kopać piłkę na boisko to ja leciałem na 15.00 do pracy i w domu byłem o 23 - i tak przez 20 dni w miesiącu. Więc nie mów mi, że nie znam życia, albo nie widzę tego, że jest ciężko. Ale to w żaden sposób nie jest powód do narzekania i braku nadziei na lepsze.
Potem poszedłem na studia, co więcej - na 2 kierunki, żeby nikt mi nie powiedział, że studenci się nie uczą i papierki nie są nic warte i to nie na Wyższą Szkołę Marketingu im. Kaczora Donalda, tylko na trzeci w kraju państwowy uniwerek. Wbrew tej powszechnej wszechmogącej biedzie w kraju o której mówisz, zarabiam coraz więcej - robię praktyki, staże, powoli staje się specjalistą w zawodzie. Wiesz dlaczego? Bo nic w życiu nie ma za darmo, państwo nie jest od tego, żeby cokolwiek Ci zapewnić, bo to Twoje życie i jak uprawiasz narzekactwo na forach internetowych zamiast się ogarnać i powalczyć trochę o swój dobrobyt, to się nie dziw, że go nie masz.
Czytałem kiedyś wywiad z matkami "oburzonych" czyli tych polskich wykształconych, którym rzeczywistość zmarnowała życie, nie ma pracy, kasy itd. "Ja uważam, że rząd powinien zapewnić 2 letnie płatne staże dla absolwentów". Jak słyszę coś takiego to wybucham śmiechem. Rząd nie jest od tego, żeby Ci cokolwiek zapewnić, poza tym, że w kraju nie ma wojny, edukacji i powiedzmy dostępu do służby zdrowia - chociaż uważam, że ta ostatnia powinna darmowa i powszechna tylko dla tych, którzy sami sobie nie mogą o nią zadbać.
Mówisz, że inne miasta płacą za euro - no nie wiem...stadion we Wro powstał np. z kredytów zaciągniętych przez miasto Wrocław, nie przez Radom. Mówisz o innych miastach - tam też się dzieje masa rzeczy, chociażby (strzelam) autostrada do Rzeszowa.
Chore jest podejście, które u Ciebie przebija momentami - na zachodzie, jak na Twoje sąsiednie osiedle wybudują tramwaj to ludzie powiedzą "wow, super, cieszę się, że mój sąsiad będzie miał łatwiejszy dojazd do pracy". W Polsce niestety trzeba powiedzieć "O Ty! Czemu ty masz mieć lepiej, a ja nie? Nie pozwolę! Po moim trupie!".
Co do ogólnej oceny rządów PO - oceniam ich na spory plus, nawet reformę emerytalną (która, jak wszyscy wiemy - była konieczna) - ojciec mój ma 65 lat i brzydki wyraz go strzela z nudów w domu. |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-05-2012, 13:07
|
|
|
stefan napisał/a: | Wbrew tej powszechnej wszechmogącej biedzie w kraju o której mówisz, zarabiam coraz więcej - robię praktyki, staże, powoli staje się specjalistą w zawodzie |
Kolego,to ze PO Ci ladnie w glowie namieszalo to juz widze.Zapomniales o jednym-coraz wiecej zarabiasz ale coraz mniej mozesz za te zarobione kupic.Do tego jak Ci wzrosna skladki,podatki,paliwo itp...to sie moze okazac,ze na prywatne leczenie ze specjalistycznej posadki juz nie starczy.A tu jeszcze zus bedzie wyciagal reke po datki przez kolejne wydluzone obecnie lata.Duzo piszesz ale malo myslisz.
Takim szczesliwym ludziom jak Tobie,bys sie nie nudzil powinni wydluzyc wiek emerytalny do lat 100 Bys skonczyl 100 lat i dopiero z emeryturki zaczal swiat zwiedzac Powodzonka |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 12-05-2012, 14:02
|
|
|
stefan napisał/a: | nie raz nie było co do garnka włożyć, |
choć wychowywałem się jako jedynak z 2 rodziców to było podobnie, dobrze znam biedę ale ponieważ byłem sam to nie odczułem jej tak bardzo jak jest to w rodzinach wielodzietnych pracę zacząłem w wieku 23 lat chyba nie wiem, studia? mam licencjat z pedagogiki 230 osób na roku miałem i wszyscy zrobili licencjat. potem zacząłem szukać pracy w zawodzie pukałem od drzwi do drzwi, do aresztów, więzień, policji nawet wojska, próbowałem do ośrodków interwencji kryzysowej domów dziecka itp. niestety ale nie ma pracy no to ja się pytam na chu** mi ta pedagogika była? wiele osób znajomych studiowało edukację techniczno informatyczną, dziś albo robi co innego albo nic nie robi. bo w radomiu pracy nie ma w ogóle a nie każdy może wyjechać.
nie uprawiam nażekactwa, mówię jak jest mniejszych miastach niż wrocław, wawa, łódź czy poznań. teraz mieszkam w łodzi duże miasto z piękną powojenną miejscami infrastrukturą, odrestaurowane fabryki (budynek manufaktury, synergii - w której pracuję). i co z tego? na ulicach widać dużo osób ubogich, gdyby nie filmówka gdyby nie uczelnie łódzkie bardzo dobre to miasto by wyludniało bo cały przemysł jaki tu był jeszcze w latach 90-tych skutecznie dobito. jest biednie. co Ci ludzie mają robić?
mówisz ze państwo nic nie powinno mi dać? owszem o ile nie płaciłbym na nic podatków, płacę podatki na wszystko i za wszystko a mam nic nie wymagać? to tak jakbym poszedł do sklepu dał ekspedientce ciężko zarobione 50zł i powiedział nic nie chcę nic mi się nie należy.
wiesz ja nie jestem narzekaczem bo z biedy jaką miałem potrafiłem sie przekwalifikować i daję sobie radę, zarabiam przeciętnie ale nie mam biedy.
mówisz ze wrocław zaciągnął kredyt na przygotowania do euro? to teraz wrocławianie poczekają trochę dłużej na nowe miejsca pracy na staże i na parę innych inwestycji które mogłyby za te miliony powstać, plus jest taki że część z tych kredytów spłacą kibice przyjeżdżający na euro.
stefan napisał/a: | Mówisz o innych miastach - tam też się dzieje masa rzeczy, |
racja, w radomiu też się sporo dzieje: upadł radoskór upadł łucznik upadła fabryka łączników i jeszcze kilka innych. ale za to w to miejsce pojawiaja się inne cuda które dają ludziom pracę... stacje lpg markety i galerie...
350 tysięcy ludzi z których 27% nie ma pracy (zarejestrowanych w pup)... a ja mam się jarać euro? faktycznie nie ma powodów do narzekania, ludzie to idioci że narzekają przecież jest tak kolorowo. moja matka jest sołtysem na jednej z wsi, dobrze widzi jak ludzie płacą podatki spółkę wodną itd. ona dobrze widzi kto jak płaci kto odkłada na ostatnią chwilę a dzięki temu że ludzie do niej przychodzą i rozmawiają to wie mniej więcej jaki status materialny mają mieszkańcy.
nie mów mi że ludzie narzekają bo sami są pierdołowaci i im się nie chce i wolą narzekać. wielu takich jest ale zdecydowana większość chce pracować ale nie ma gdzie.
mówisz że rząd nie powinien Ci niczego zapewnić? bzdura. rząd powinien zapewnić Ci godne warunki rzycia. warunki do pracy. Ja nie chcę pieniędzy za darmo. ja chcę na nie zapracować. ale żeby zapracować to muszę mieć gdzie.
tak więc skończyłem pedagogikę, zrobiłem kurs na wózki widłowe zrobiłem kurs na wychowawców obozów i kolonii mam prawo jazdy a pracuję w ubezpieczeniach... Polska... |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 12-05-2012, 14:07
|
|
|
Proszę nie robic z euro sprawy politycznej. Wiem, ze bedzie ciężko i całkiem się nie da, ale bez przesady.
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 12-05-2012, 14:14
|
|
|
nie da się ukryć, że wersja, którą przedstawia nam kolega Świstak, jest zdecydowanie bliższa rzeczywistości.
wszystko rozbija się o świadomość tego co dzieje się dookoła i jak w naszym pięknym kraju wszystko funkcjonuje.
im bardziej jesteś świadom tym bardziej się wkur... ci którzy nie chcą się "denerwować" wyjeżdżają i zapominają o PL.
stefan, polska dąży to samozniszczenia, naród nie jest tak głupi jak za komuny gdzie wszystko było trzymane w tajemnicy przed ludźmi. teraz każdy wie jak się żyje gdzie indziej i każdy chce tak żyć czyli "NORMALNIE".
w PL każdy ( z państwem na czele ) czyha jak cię wyruch... w pupę. za parę lat dojdziemy to punktu gdzie ludzie ( zdecydowana większość ) juz po prostu przestanie dawać rade. do punktu w którym na samo wyżywienie będziesz musiał pracować dwie zmiany dziennie...
ja naprawdę jestem optymistą i wierzę, że PL dorówna cywilizowanym krajom i że będzie dobrze. niestety mam też oczy i mózg, a te mówią mi zupełnie co innego niż w co chce wierzyć ....
wracając do tematu koko euro spoko :d
stefan napisał/a: |
2)Co do Koko Euro Spoko - nawiązuje do Polskiej tradycji, pokazuje, że potrafimy się śmiać, nawet sami z siebie (jeśli koniecznie ktoś chce to tak interpretować), utwór jest rytmiczny itd. - czego chcieć więcej? ..... to świetny kawałek, wpada w ucho, chce się go nucić i fajnie pokazuje nasz dorobek - którego nie musimy się wstydzić, a szkoda, że to robicie;)
|
hmmm pomyślmy dla kogo właściwie ten kawałek jest przeznaczony ? dla nas, dla polaków ?
ja już sam nie wiem czy mam się z tego śmiać czy płakać z zażenowania. a mozę to kawałek dla europy i świata ? co z tego, że to kawałek pokazujący tradycje, która dla obcokrajowców jest zupełnie NIEZROZUMIAŁA.
ja rozumiem gdyby włosi w swoim clipie pokazali pizze, francuzi wierzę eiffla, a amerykanie statuę wolności..... to są fragmenty tradycji, znaki rozpoznawcze i dumy narodowe, którą rozpoznaje cały świat.
my pokażemy baby ze wsi śpiewające "wsiowy" kawałek .... no tak w końcu to tradycja cyt. "fajnie pokazująca nasz dorobek" |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|