ZAMIENNIKI |
Autor |
Wiadomość |
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-01-2005, 20:24 ZAMIENNIKI
|
|
|
Na naszej nowej stronie klubowej powstaje dział poświęcony zamiennikom oryginalnych części do naszych aut (pochodzącym od innych marek).
Chcę zebrać dane na ten temat bo po co mamy przepłacać.
Jeżeli wiecie o tym, ze jakąś część od Tipo lub Tempry można zastąpić częścią od innego samochodu przyślijcie informację o tym na mojego meila j_sulek@wp.pl
W miarę możliwości podajcie jak najwięcej informacji na temat tych części (o ile to możliwe to również numery katalogowe) z cenami włącznie.
Interesują mnie również informacje na temat części, które pasują do naszych aut ale są droższe od oryginałów (czasami nie ma możliwości kupić oryginału).
Czekam na informacje. Mam nadzieję że wspólnymi siłami stworzymy unikalny katalog zamienników. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-01-2005, 21:14
|
|
|
Pomysł bardzo dobry ,gratuluje . Jak cos będe wiezdiał w temacie to chętnie się podzielę informacjami.
pozdrówka |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-01-2005, 12:35
|
|
|
wycieraczki do tipo kazdy wie ze sa bardzo drogie,ale mozna je zastapic wycieraczkami do skody favotit |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 08-01-2005, 13:44
|
|
|
Jeżeli chodzi o wycieraczki to proszę pisać czy montaż od innej marki wymaga wykonania dodatkowych przeróbek. Np. wiem że w Temprze w większości przypadków trzeba dawać podkładki pod mechanizm wycieraczek.
Uwaga dotyczy też innych części! |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 08-01-2005, 14:57
|
|
|
Polecam otworzyć katalog ePER lub Compact98. Tam do każdej części można znaleźć zamiennik.
Np bębny do Malucha i Cinquecento są identyczne, ale różnica w cenie jest dwukrotna. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 08-01-2005, 19:06
|
|
|
Nie każdy dysponuje dostępem do tych katalogów. Poza tym katalogi te jak sądzę ograniczają się tylko do produktów Fiata, do Tempry pasują niektóre części np. z Poloneza. |
|
|
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 08-01-2005, 19:45
|
|
|
Rozumiem w czym rzecz . Jednak sygnalizuję, że można i tak. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 09-01-2005, 11:48
|
|
|
Jacacenty napisał/a: | Polecam otworzyć katalog ePER lub Compact98. Tam do każdej części można znaleźć zamiennik.
Np bębny do Malucha i Cinquecento są identyczne, ale różnica w cenie jest dwukrotna. |
A konkretnie o jakim bąku mówisz tzn. rok bo ja przymierzałem kiedyś od malucha i nie pasowały mi na wygląd są prawie to samo a mi nie pasowały ciekawe ile kosztują nowe orginały i ile zamieniki bo musze też sobie sprawić nowe mam pierwsze fabryczne
A czy przymierzałes te od malca do siebie ?? czy tylko wizualnie??stwierdzasz , byc może że bąki mają dwa rozmiary bębnów nie wiem ? bo te co ja przymierzałem (znajomy miał w dobrym stanie i chciał mi je dać ) nie wchodziły na swoje miejsce niestety. Ale nawet nowe do malucha to żaden wydatek nie wiem ile nowe do Tempracza???kosztują. |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 09-01-2005, 14:31
|
|
|
Myślisz że Maluch i Tipo mają takie same bębny?
Ja kiedyś z malcem pojechałem do serwisu bo "mechanik" mi wcześniej zmienił szczęki do starych bębnów i tarły o rant. Auto prawie nie hamowało. Powiedzieli że można wymienić bębny, ale jeśli nie są mocno zużyte to oni proponuja je przetoczyć.
Przetoczyli i mój malec dalej śmiga na toczonych bębnach. Hamowanie jak w nowych. Polecam, ale tylko raz. Drugi raz to już trzeba wymienić,a nie toczyć.
Jeśli chodzi o zamienniki to myślę, że nie ma ich aż tak strasznie dużo. Moim pomysłem było stworzenie bazy tanich części czyli gdzie i jak kupic tanio i dobrze. Myślę, że na to też powinniśmy zwrócić uwagę, bysmy kupując wiedzieli gdzie kupić żeby:
1. Nie zapłacić za dużo Często oryginalne części sa w cenie podróbek, ale ludzie się nie pytają o cenę bo "oryginały są drogie". Przykład: poduszka skrzyni, oryginał za 65zł, nieorginał 160zł!!
2. Nie kupić bubla Czasami warto dopłacić, bo najtańsza część szybko się zużywa/psuje.
3. Wiedzieć czy część trzeba kupić czy można/warto ją zregenerować/naprawić (np. bębny hamulcowe, kulka w termostacie itp)
Taka baza danych będzie obszerniejsza i wg mnie będzie większą pomocą w zakupach. |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 09-01-2005, 17:07
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Myślisz że Maluch i Tipo mają takie same bębny?
Ja kiedyś z malcem pojechałem do serwisu bo "mechanik" mi wcześniej zmienił szczęki do starych bębnów i tarły o rant. Auto prawie nie hamowało. Powiedzieli że można wymienić bębny, ale jeśli nie są mocno zużyte to oni proponuja je przetoczyć.
Przetoczyli i mój malec dalej śmiga na toczonych bębnach. Hamowanie jak w nowych. Polecam, ale tylko raz. Drugi raz to już trzeba wymienić,a nie toczyć.
Jeśli chodzi o zamienniki to myślę, że nie ma ich aż tak strasznie dużo. Moim pomysłem było stworzenie bazy tanich części czyli gdzie i jak kupic tanio i dobrze. Myślę, że na to też powinniśmy zwrócić uwagę, bysmy kupując wiedzieli gdzie kupić żeby:
1. Nie zapłacić za dużo Często oryginalne części sa w cenie podróbek, ale ludzie się nie pytają o cenę bo "oryginały są drogie". Przykład: poduszka skrzyni, oryginał za 65zł, nieorginał 160zł!!
2. Nie kupić bubla Czasami warto dopłacić, bo najtańsza część szybko się zużywa/psuje.
3. Wiedzieć czy część trzeba kupić czy można/warto ją zregenerować/naprawić (np. bębny hamulcowe, kulka w termostacie itp)
Taka baza danych będzie obszerniejsza i wg mnie będzie większą pomocą w zakupach. |
No tak tylko umnie toczenie nie pomoże bo w bebnie zrobił sie stopień taki próg tam gdzie dotyka przy hamowaniu szczęka to jest za bardzo wytarte tzw.próg musze dać nowe ale narazie mam coś ważniejszego do zrobienia bo te bebny mam podjechane są w nich roczne szczęki lucasy,więc całosc działa na 3+,ręczny mam wpełni sprawny
Na gwałt zaraz po wypłacie robie:
PRZEWODY HAMULCOWE są nie ciekawe lata robią swoje
tzn. tak rurki przód na tym zawijasie za kołem przód są po rdzewiałe troche całe daje nowe + 4 końcówki wężyki gumowe na każde koło .Stare są ponapękane i troche mam strach bo czesto sie rozpędzam |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
Wysłany: 09-01-2005, 17:27
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: |
No tak tylko umnie toczenie nie pomoże bo w bebnie zrobił sie stopień taki próg tam gdzie dotyka przy hamowaniu szczęka to jest za bardzo wytarte tzw.próg musze dać nowe ale narazie mam coś ważniejszego do zrobienia bo te bebny mam podjechane są w nich roczne szczęki lucasy,więc całosc działa na 3+,ręczny mam wpełni sprawny
tzn. tak rurki przód na tym zawijasie za kołem przód są po rdzewiałe troche całe daje nowe + 4 końcówki wężyki gumowe na każde koło .Stare są ponapękane i troche mam strach bo czesto sie rozpędzam |
Grafit, czy po napisaniu posta mógłbyś ze dwie minuty poświęcić na jego edytowanie!! Powstawianie przecinków i zbudowanie normalnych, zrozumiałych zdań!!
Mam coraz większe problemy ze zrozumieniem tego co chcesz nam przekazać! :oops: |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 09-01-2005, 17:29
|
|
|
Co do toczenia to właśnie ten rant (próg) jest toczony. Jeśli nie przekracza pewnej granicy to możesz to zrobić. Toczenie usuwa rant, wygładza powierzchnię i robi znów okrągy będen. Przy użtkowaniu wnętrze robi się jajkiem więc trzeba to również poprawić.
Myślę że toczenie wyjdzie Ci taniej, a jeśli masz znajomego który w pracy ma tokarkę to zrobi Ci to za darmo. Gdbys mieszkał bliżej to mógłbym Ci to załatwić gratis.
Panowie Sam się karcę i podłaczam się do Raka.
Po pierwsze. Ta dyskusja ma na celu omówienie problemu zamienników, więc nie piszmy co zostało nam do zrobienia w autach i jak to zrobić. Jako pierwszy daję sobie upomnienie. Kolejne posty niedotyczące zamienników będę przenosił do działu mechanika/elektryka. Zastanawiam sie czy jeśli dyskusja będzie się cieszyła dużym zainteresowaniem to czy nie poprosić admina o stworzenie osobnego działu "Zamienniki/ tanie naprawy". Stworzenie listy na stronie WWW jest super pomysłem, ale pozwólmy, by użytkownicy mogli wymieniac sie opiniami online. Nie każdy pomysł jest dobry lub nawet bezpieczny więc dobrze go przedyskutować przed umieszczeniem na www .
Po drugie. Trzymajmy styl i tak piszmy abysmy robili to zrozumiale. Póki co nie ma nieprzyzwoitych słów, ale starajmy się pisać klarownie i stylistycznie. |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 09-01-2005, 20:54
|
|
|
Raku napisał/a: | tempra-grafitmetalic napisał/a: |
Grafit, czy po napisaniu posta mógłbyś ze dwie minuty poświęcić na jego edytowanie!! Powstawianie przecinków i zbudowanie normalnych, zrozumiałych zdań!!
Mam coraz większe problemy ze zrozumieniem tego co chcesz nam przekazać! :oops: |
Dobra dobra oki pisałem to z roboty a tu klawiatura jest do niczego się zacina ale oki po za tym nieraz zapominam o znakach interpunkcyjnych
No ale to przez pospiech pisania
Co do bębnów mam za duże wgłebienie w nich a co do toczenia znajomego mam od tego co to robi .
Dam nowe bebny . |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-01-2005, 21:25
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | A czy przymierzałes te od malca do siebie ?? czy tylko wizualnie??stwierdzasz , byc może że bąki mają dwa rozmiary bębnów nie wiem ? bo te co ja przymierzałem (znajomy miał w dobrym stanie i chciał mi je dać ) nie wchodziły na swoje miejsce niestety. Ale nawet nowe do malucha to żaden wydatek nie wiem ile nowe do Tempracza???kosztują. |
Watpie zeby do Tempry podchodzily bebny z Malucha. Porownaj masy obu pojazdow...
Za bebny z EMF zaplacilem bodaj|e po 50 PLN od sztuki. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 10-01-2005, 00:11
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | tempra-grafitmetalic napisał/a: | A czy przymierzałes te od malca do siebie ?? czy tylko wizualnie??stwierdzasz , byc może że bąki mają dwa rozmiary bębnów nie wiem ? bo te co ja przymierzałem (znajomy miał w dobrym stanie i chciał mi je dać ) nie wchodziły na swoje miejsce niestety. Ale nawet nowe do malucha to żaden wydatek nie wiem ile nowe do Tempracza???kosztują. |
Watpie zeby do Tempry podchodzily bebny z Malucha. Porownaj masy obu pojazdow...
Za bebny z EMF zaplacilem bodaj|e po 50 PLN od sztuki. |
No ja też twierdze że nie pasują od malucha aczykolwiek rozmiar bardzo zbliżony nawet sprawdzałem to |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-01-2005, 14:30
|
|
|
a ja ni z tego ni z owego wtrącę że do Fiata Ritmo (starszy brat Tipo) pasowały 1:1 bebny z malucha. z tym że maluch musiał być nowszy niż (chyba) z 1993 roku.
argument że auto jest większe i cięższe niż maluch i nie może mieć bębnów takich samych zostaje niniejszym obalony.
pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 10-01-2005, 15:35
|
|
|
czecho napisał/a: | a ja ni z tego ni z owego wtrącę że do Fiata Ritmo (starszy brat Tipo) pasowały 1:1 bebny z malucha. z tym że maluch musiał być nowszy niż (chyba) z 1993 roku.
argument że auto jest większe i cięższe niż maluch i nie może mieć bębnów takich samych zostaje niniejszym obalony.
pozdrawiam |
Co do wagi to wiadomo bo te od malucha sa na rozmiar to samo lecz nie pasowało mocowanie.W poszczegółnych modelach np . maluch czy ritmo mogą być te same bębny. Czy tempra i maluch zbliżone bo auta o większej masie mają większe skuteczniejsze przednie hamulce a w maluszku przód bębny a skuteczność bębna a tarcz jest różna wiadomo także mity obalone. |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 11-01-2005, 08:30
|
|
|
Na stronie klubowej pojawił się nowy dział "Zamienniki".
Jak na razie nie ma w nim zbyt wielu informacji, ale prosiłbym o wasze opinie na temat formy przedstawienia informacji o zamiennikach.
Wszystkie uwagi będą mile widziane.
Czekam również na informacje o innych możliwościach podmianki oryginalnych części. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 11-01-2005, 16:13
|
|
|
Jarek38 napisał/a: | Na stronie klubowej pojawił się nowy dział "Zamienniki".
Jak na razie nie ma w nim zbyt wielu informacji, ale prosiłbym o wasze opinie na temat formy przedstawienia informacji o zamiennikach.
|
Narazie to widze ze zrobi sie niezle zamieszanie. Mozna tam przeczytac ze do Tipo pasuja piasty z CC, a wystarczy spojrzec tu:
http://www.emf.krakow.pl/kat/lozyska/f.html
i wychodzi, ze pasuja TYLKO do 1.4/1.6/1.7d/1.9d do 06/93... Sprawdzajcie Panowie co tam podajecie. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 11-01-2005, 17:44
|
|
|
dziura.arek napisał/a: | Ja trochę odejde od tematu elektryki i przejde na mechanikę. Zaczeły mi buczeć tylnie łożyska (dla nie wiedzących w fiacie wymienia się z tyłu całe piasty). W sklepie do tipo za sztukę trzeba dać 90 zł. Ale takie same (wymiar nr produkcyjny dosłownie identyczne) do cieniasa kosztują 45 zł.
Paranoja. Kupiłem te do cieniasa i jest super. |
Opieram się na informacjach otrzymanych od was. Trudno żebym kupował wszystkie części i sprawdzał czy faktycznie pasują. |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-01-2005, 17:58
|
|
|
Marcin dla Ciebie , bardzo ciekawa strona http://www.emf.krakow.pl/kat/lozyska/f.html |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 11-01-2005, 20:49
|
|
|
Jarek38 napisał/a: | Opieram się na informacjach otrzymanych od was. Trudno żebym kupował wszystkie części i sprawdzał czy faktycznie pasują. |
Jasna sprawa. Chodzi o to by informacje byly szczegolowe (z nr katalogowymi) i zweryfikowane. Inaczej to nie ma sensu. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 11-01-2005, 21:07
|
|
|
Ja nie pisałem, że bębny z Malucha pasują do Tempry. |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 11-01-2005, 21:18
|
|
|
A tarcze z Malucha pasują?
Tak poważnie. Szukam zamienników przewodów WN do Tipo 1.6 i.e.
Kod silnika 160EB. Janmor robi ale ich mają 1Ohm, a oryginalne Boscha 5kOhmów. Silnik mi przestał pracować jak założyłem Janmora!!
Wróciłem do starych i jest ok, ale muszę wymienić. Oryginalne w Boschu kosztują 350zł, a NGK 250. Janmor ma za 110. Drogo, ale i tak nie pasują.
Kupiłem oryginalne Boscha do Tempry z odpowiadającym silnikiem i wtyki do modułu zapłonowego są za długie i wystają. Te kosztują 76 zł, ale nie pasują.
Czy ktoś wie co można podmienić żeby nie mieć problemów? |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 11-01-2005, 21:26
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | A tarcze z Malucha pasują?
Tak poważnie. Szukam zamienników przewodów WN do Tipo 1.6 i.e.
Kod silnika 160EB. Janmor robi ale ich mają 1Ohm, a oryginalne Boscha 5kOhmów. Silnik mi przestał pracować jak założyłem Janmora!!
Wróciłem do starych i jest ok, ale muszę wymienić. Oryginalne w Boschu kosztują 350zł, a NGK 250. Janmor ma za 110. Drogo, ale i tak nie pasują.
Kupiłem oryginalne Boscha do Tempry z odpowiadającym silnikiem i wtyki do modułu zapłonowego są za długie i wystają. Te kosztują 76 zł, ale nie pasują.
Czy ktoś wie co można podmienić żeby nie mieć problemów? |
Sądze że championy dostaniesz na 100% ja takowe posiadam i super są mam niecały rok je i działają bdb godne polecenia zapłaciłem ok 100 -140pln nie pamiętam dokładnie bo kupowałem do tego świece też champion i kopułke |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
|