Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
JAK ODPOWIETRZYĆ HAMULCE?
Autor Wiadomość
rochaz 

Województwo: Other
Wysłany: 13-07-2006, 23:26   

Odpowietrzylem (sposobem z pompowaniem przez drugiego). Jest lepiej ale nadal pedal spada. Powtorzyc odpowietrzania czy kupic pompke?

Sprzedałem.Żałuje.Mam zdjęcia...
     assistance   Moneta

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 14-07-2006, 07:31   

EASYKATO napisał/a:
albo jeszcze nie przerabiał tego
jak kolega Alan przerabial odpowietrzanie hamulcow to znaczna czesc kolegow z forum bawila sie....w piaskownicy:)pamietajcie ze gestosc plynu i grawitacja robi swoje...skoro taka to zawodna metoda to czemu wiec stosuja ja w warsztatach?ja sam robie trak od dawna i nigdy nie mialem problemow...pozatym jaki wplya ma cisnienie na rzekoma zmiane kierunku przemieszczania sie powietrza w ukladzie?

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 14-07-2006, 07:56   

alan napisał/a:
jak kolega Alan przerabial odpowietrzanie hamulcow to znaczna czesc kolegow z forum bawila sie....w piaskownicy?

piszesz o sobie w trzeciej osobie?? :lol:

alan napisał/a:
skoro taka to zawodna metoda to czemu wiec stosuja ja w warsztatach?

nie znam warsztatów w których stosuje się metodę upuszczania płynu hamulcowego w celu
odpowietrzenia ukł. hamulcowego

warsztaty które odwiedzałem/odwiedzam
stosują przyrząd (wymiana ciśnieniowa)
bądź
stosują metodę : wciśnij>odkręć> zakręć >puść itd

alan napisał/a:
pozatym jaki wplya ma cisnienie na rzekoma zmiane kierunku przemieszczania sie powietrza w ukladzie?

to fizyki jednak nie miałeś...

picek 

Wysłany: 14-07-2006, 10:44   

alan, Smigasz i jest dobrze? U mnie jest super. Więc dajmy sobie siana z tematem. Widzę część ludków jest taka jak ja-nie pomacał nie uwierzy. EASYKATO, napisał ociśnieniowym przelewie-też ma rację z tym że to nie jest jakieś nie wiado co za ciśnienie tylko delikatne naddciśnienie.A płyn to nie woda i znajdując wypływ poprzez swoją gęstość zabiera na swoją wędrówkę powietrze które znajdzie po drodze. Z drógie strony temat mówił o odpowietrzaniu a nie przekładce pustego układu.

Alan 

Wysłany: 14-07-2006, 14:24   

e...tam chlopaki wrazliwe sa:) pewno zanim pomacali tez mowili ze kobitki sa be.... :lalala:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

mitsubishit 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 16-07-2006, 11:04   

EASYKATO napisał/a:
nie znam warsztatów w których stosuje się metodę upuszczania płynu hamulcowego w celu
odpowietrzenia ukł. hamulcowego

Ja znam ;)

Nawet sam tak robie ale tylko po wymianie cylinderkow. Plyn splynie do cylinderka sam i wypchnie powietrze. A przekroj rurki jest tak maly ze powietrze nie przedostanie sie wyzej. Po odpowietrzeniu ZAWSZE auto jest poddawane testowi ham. na rolkach i jest ok.

EASYKATO napisał/a:
warsztaty które odwiedzałem/odwiedzam
stosują przyrząd (wymiana ciśnieniowa)
bądź
stosują metodę : wciśnij>odkręć> zakręć >puść itd

Zgadza sie ale tej metody glownie uzywa sie do wymiany calego plynu hamulcowego w ukladzie. Ale to juz inna bajka....

Alan 

Wysłany: 20-07-2006, 00:01   

wiec jak widac ta praktyka jest powszechnie znana:)

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-08-2006, 17:09   

no, ale 'troszkę' odbiegliście od tematu bo (ale to normalne) każdy przedstawia swe racje :axe: i metody :D

a rochaz pyta co ew dalej...

jeśli żadne odpowietrzanie nie pomaga dostatecznie to:
-w jakim stanie masz klocki
-... tarcze
-prewody hamulcowe!!! elastyczne gumowe odcinki! koszyują grosze a robią niezłe jaja po latach
-pompa hamulcowa
-tłoczki czy nie puszczają
no i może ktoś coś konstruktywnego jeszcze dopisze o czym akurat zapomniałem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu