Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
JAK ODPOWIETRZYĆ HAMULCE?
Autor Wiadomość
rochaz 

Województwo: Other
Wysłany: 08-07-2006, 22:25   JAK ODPOWIETRZYĆ HAMULCE?

Aby zachamowac musze pompowac pedal.
Odpowietrzyc? Jakies zdjecia co, gdzie i jak. Wyczytalem na forum, ze tarcze musza miec min 9,2. Maja.

Czy moze ktos moglby udzielic mi info na temat jakiegos sklepu internetowego gdzie moglbym kupowac czesci. Siedze w Dublinie a tu generalnie zwykla srobka jest dwa razy drozsza niz w Polandzie...
Z gory dziekuje...
Pozdrawiam.

Sprzedałem.Żałuje.Mam zdjęcia...
     assistance   Moneta

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-07-2006, 22:51   

Potrzebujesz druga osobe zeby siedziala w samochodzie i pompowala ,wezyk przezroczysty ,słoik,i płyn.podlaczasz wezyk do odpowietrznikai zanuzasz w sloiku z plynem.Druga osoba pompuje pedalem hamulca pare razy i przytrzymuje w tym czasie popuszczasz odpowietrznik i sprawdzasz czy leci powietrze w wezyku,zakrecasz odpowietrznik ,pompowanie i znowu popuszczasz..Czynnosc powtarzasz do mometu gdy w wezyku nie bedzie powietrza w wezyku. Zaczynasz od kola najbardziej oddalonego od pompy czyli prawy tyl nastepnie lewy tyl,prawy przod lewy przod.Nie zapomnij o uzupelnianiu plynu w zbiorniczku.

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 09-07-2006, 00:30   

Na upartego zrobisz to samemu, najpierw zakładasz rurkę na odpowietrznik odkręcasz i pompujesz parę razy potem zakręcasz ten odpowietrznik i dolewasz płynu czynność musi być przerobiona po 2 razy na każdym hamulcu. (robisz sam bo jak podpompujesz a w rurce masz płyn a rurkę masz w słoiku w którym też jest płyn - więc powietrze się nie dostanie z powrotem do hamulca)

rochaz 

Wysłany: 09-07-2006, 00:49   

lordabarth piszesz na dole, ze jezdzi sie po zlej stronie, ja wlasnie kupilem temperowke z kierownica po zlej stronie, siedze w Dublinie...
Pozdrawiam i dziekuje, bede odpowietrzal... hamulce.

assistance   Moneta

picek 

Wysłany: 09-07-2006, 05:56   

Najlepsze odpowietrzanie jest bez żadnego pedałowania-deptania itp.Podstaw jakieś korytko pod miejsce odpowietrzane-odkręć odpowietrznik i zlej z zacisku troszkę płynu{50g}.Nie dość że wycieknie z nagromadzonym powietrzem to jeszcze usuniesz z układu stary przegrzany płyn.Sam tak robię i nie ma nic lepszego.

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-07-2006, 12:55   

picek napisał/a:
Najlepsze odpowietrzanie jest bez żadnego pedałowania-deptania itp.Podstaw jakieś korytko pod miejsce odpowietrzane-odkręć odpowietrznik i zlej z zacisku troszkę płynu{50g}.Nie dość że wycieknie z nagromadzonym powietrzem to jeszcze usuniesz z układu stary przegrzany płyn.Sam tak robię i nie ma nic lepszego.

i masz sumienie innym tą metodę polecać?

:evil:

lordabarth 

Wysłany: 09-07-2006, 13:56   

Tomilee napisał/a:
Na upartego zrobisz to samemu, najpierw zakładasz rurkę na odpowietrznik odkręcasz i pompujesz parę razy potem zakręcasz ten odpowietrznik i dolewasz płynu czynność musi być przerobiona po 2 razy na każdym hamulcu. (robisz sam bo jak podpompujesz a w rurce masz płyn a rurkę masz w słoiku w którym też jest płyn - więc powietrze się nie dostanie z powrotem do hamulca)

picek napisał/a:

Ale wtedy nie ma cisnienia w ukladzie hamulcowym i nie wypchnie calego powietrza szczegolnie jak zrobisz to tylko dwa razy.
rochaz napisał/a:
lordabarth piszesz na dole, ze jezdzi sie po zlej stronie, ja wlasnie kupilem temperowke z kierownica po zlej stronie, siedze w Dublinie...

Ja mieszkam ok.30 km na polnocny-zachod od Londynu.Pare dni temu omalo nie kupilem Tipo 1.4 95r w dobrej cenie,ale koles sie rozmyslil.

jabko 

Wysłany: 09-07-2006, 17:56   

lordabarth napisał/a:
...Czynnosc powtarzasz do mometu gdy w wezyku nie bedzie powietrza w wezyku....

Jeśi masz kolektor z tyłu to nawet jak jużnie ma powietrza powtórz czynnosć jeszcze kilka razy.
Przeważnie problem z zapowietrzeniem dotyczy tylnych kół.

picek napisał/a:
Najlepsze odpowietrzanie jest bez żadnego pedałowania-deptania itp.Podstaw jakieś korytko pod miejsce odpowietrzane-odkręć odpowietrznik i zlej z zacisku troszkę płynu{50g}.Nie dość że wycieknie z nagromadzonym powietrzem to jeszcze usuniesz z układu stary przegrzany płyn...

Po takiej operacji i tak trzeba podeptać.
Ale jest ona jak najbardziej poprawna na wstęp.
     Moneta

rochaz 

Wysłany: 09-07-2006, 23:15   

No to odpowierzylem. Jutro testuje...
Jezeli nadal dupa z hamowaniem to pompe zmieniac czy kombinowac cos?

assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-07-2006, 05:35   

JAk wczesniej bylo ok
Tzn ze zle odpowietrzona
Sproboj pozyczyc ssak i wtedy odpowietrzaj:-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

picek 

Wysłany: 10-07-2006, 06:30   

EASYKATO, Otóż kochany mam sumienie bo sam robię tak 5 rok i jeżdżę.Nigdy nie miałem problemów z hamowaniem.Szczęki wymieniałem raz a klocki 4 razy i zawsze w ten sam sposób. Na przeglądach jeszcze nikt się nie przyczepił do złych hamulców. :lalala: :lalala: :lalala:

EASYKATO 

Wysłany: 10-07-2006, 06:41   

picek napisał/a:
EASYKATO, Otóż kochany mam sumienie bo sam robię tak 5 rok i jeżdżę.Nigdy nie miałem problemów z hamowaniem.Szczęki wymieniałem raz a klocki 4 razy i zawsze w ten sam sposób. Na przeglądach jeszcze nikt się nie przyczepił do złych hamulców. :lalala: :lalala: :lalala:

cóż, życzę ci żebyś nadal jeździł bez problemów

jeżeli w twoim aucie żeby odpowietrzyć układ hamulcowy wystarczy spuścić trochę płynu i już
a powietrze samo zejdzie
to gratuluję cudownego auta

jabko 

Wysłany: 10-07-2006, 10:42   

picek napisał/a:
...Na przeglądach jeszcze nikt się nie przyczepił do złych hamulców. :lalala: :lalala: :lalala:

Mi na zapowietrzonym tyle na przeglądzie wychodziły dobre wyniki.
Więc przegląd to zaden argument.
     Moneta

Ardian 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-07-2006, 13:40   

picek@
Podczas wymiany szczęk i klocków nie zapowietrza się układ chyba że ty wymianę zaczynasz od odpięcia przewodu hamulcowego.

TiP016V;) 

Wysłany: 10-07-2006, 15:03   

ja nie moglem odpowietrzyc hamulcow po wymianie plynu... bo przepuszczal jeden cylinderek z tylu :sciana:

picek 

Wysłany: 10-07-2006, 16:03   

Róbcie sobie jak chcecie-tylko niech mi nikt nie powie że powietrze poddane ciśnieniu samo popłynie w dół przewodów.A takie pompowanie to tylko rozbija pęcheżyki powietrza i powoduje większe jego rozrzedzenie. Ilość wymienionych klocków świadczy o stylu mojej jazdy który z reguły jest bardziej agresywny-do tego jest potrzebny hamulec brzytwa-i ja go mam.To tyle.Sprawdzcie to sami zobaczycie. :lalala:

EASYKATO 

Wysłany: 10-07-2006, 16:55   

picek napisał/a:

picek napisał/a:
Róbcie sobie jak chcecie-tylko niech mi nikt nie powie że powietrze poddane ciśnieniu samo popłynie w dół przewodów.A takie pompowanie to tylko rozbija pęcheżyki powietrza i powoduje większe jego rozrzedzenie. Ilość wymienionych klocków świadczy o stylu mojej jazdy który z reguły jest bardziej agresywny-do tego jest potrzebny hamulec brzytwa-i ja go mam.To tyle.Sprawdzcie to sami zobaczycie. :lalala:

to w końcu wycieknie ci to powietrze czy nie wycieknie? :lol:

pomyślałeś że ktoś może zasugerować się twoim "sposobem"
i może przypłacić to zdrowiem? :|

PS
superagresywny ten twój styl jazdy skoro przez pięć lat
4 razy wymieniłeś klocki :badgrin: :lol: :lol:

picek 

Wysłany: 10-07-2006, 19:19   

Tak robiłem robię i będę robił. Mnie ten sposób nie zawiódł.Nie jest to jedyne auto gdzie tak robiłem i nikt nie przypłacił tego zdrowiem. Wymieniałem już przewód giętki koła z prawej stronu i tylny najdłuższy z likwidacją regulatora hamowania i odpowietrzałem tylko w ten sposób-przelaniem.
EASYKATO, Mój ojciec w faworytce klocki wymienił dopiero po 7 latach-bo jeżdzi spokojnie.Ja nie. Oby tylko ktoś z ciekawości tak zrobił i powiedział "picek miał rację".

EASYKATO 

Wysłany: 10-07-2006, 19:30   

picek napisał/a:
Tak robiłem robię i będę robił. Mnie ten sposób nie zawiódł.Nie jest to jedyne auto gdzie tak robiłem i nikt nie przypłacił tego zdrowiem. Wymieniałem już przewód giętki koła z prawej stronu i tylny najdłuższy z likwidacją regulatora hamowania i odpowietrzałem tylko w ten sposób-przelaniem.
EASYKATO, Mój ojciec w faworytce klocki wymienił dopiero po 7 latach-bo jeżdzi spokojnie.Ja nie. Oby tylko ktoś z ciekawości tak zrobił i powiedział "picek miał rację".

więc oby się nigdy nie zdarzyło że jedziesz za mną
tego życzę ci ja
EASYKATO
:lol: :lol:

picek 

Wysłany: 10-07-2006, 20:36   

Temat zakończę tymi słowy-strzeżcie się mnie i mojego auta. :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Alan 

Wysłany: 13-07-2006, 15:24   

EASYKATO napisał/a:
i masz sumienie innym tą metodę polecać?
a niby czemu nie?miales fizyke w szkole?plyn zawsze wypchnie powietrze i nie trzeba wcale cisnienia ,swobodne przelewanie daje o wiele lepszy efekt niz odpowietrzanie z pompowaniem:)

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

rkriss 
witamy nowego

Wysłany: 13-07-2006, 20:44   

Mała zmiana tematu! (bo tylko noże wam dać :axe: )
Niech mi ktoś powie jak mają być podłączone przewody hamulcowe
do pompy,chodzi o to który przewód (z którego koła) w które miejsce w pompie.
Wydaje mi się że gość od którego kupiłem temprę pozamieniał końcówki.
Tempra 1.6 gażnik(91r.)

Pozdro!

EASYKATO 

Wysłany: 13-07-2006, 22:05   

alan napisał/a:
a niby czemu nie?miales fizyke w szkole?plyn zawsze wypchnie powietrze i nie trzeba wcale cisnienia ,swobodne przelewanie daje o wiele lepszy efekt niz odpowietrzanie z pompowaniem:)

zawsze wypchnie?

kolego , problemy z czytaniem?
....................................................................................................................
picek napisał/a:

..........................................................................................................................

zawsze wypchnie?

kup butelkę wody mineralnej
połóż ją na boku
i odkręć korek

jak zleci co ma zleciec
zakręć korek
i postaw butelkę

temat dotyczył odpowietrzania układu a nie wypychania powietrza :)
..........................

I jeszcze jedno ,
jeżeli ktoś nie wie jak to zrobić poprawnie
to bezpieczniej zlecić usługę i się dobrze przypatrzyć

a w wolnej chwili poczytać jak jest zbudowany układ hamulcowy,
jak zbudowana jest pompa :)

Moneta

lordabarth 

Wysłany: 13-07-2006, 22:17   

alan napisał/a:
miales fizyke w szkole?plyn zawsze wypchnie powietrze i nie trzeba wcale cisnienia ,swobodne przelewanie daje o wiele lepszy efekt niz odpowietrzanie z pompowaniem:)
Powietrz zawsze wedruje do gory.Jezeli ktorys przewod jest wyzej od odpowitrznika to nie pojdzie bez pompowania.Szczegolnie jezeli jet zapowietrzony przy pompie.

A co do przewodow to patrzac od przodu samochodu to chyba pierwsze powinny byc wezyki od tylnych a nastepnie przednich kol.

EASYKATO 

Wysłany: 13-07-2006, 22:23   

.........Powietrz zawsze wedruje do gory.Jezeli ktorys przewod jest wyzej od odpowitrznika to nie pojdzie bez pompowania.Szczegolnie jezeli jet zapowietrzony przy pompie.........

ale kolega Alan o tym zapomniał
albo nie uważał na fizyce
albo jeszcze nie przerabiał tego :)

Odpowiedz do tematu