Jak ma działać ogrzewanie? |
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-11-2005, 20:06
|
|
|
Ja mam saune jak jade. Nawet wentylatora nie musze na 1 wlaczac. Wystarczy dam max cieplo i mam cieplutko w aucie. Jak wlacze dmuchawe to ... sauna
jabko, wiesz co zrob. Sprawdz otwarcie sie zaworu do nagrzewnicy. Musisz zdemnotwac plastik ten kolo prawej nogi kierowcy i tam poszukac zaworu (na dole nagrzewnicy). Do zaworu dochodzi takie plastikowe "ramie". To ramie mozna "regulowac" gora-dol. Nalezy odkrecic taka srubke i mozna przesuwac to wzgledem drugiego "ramienia". Sorki za ... taki sobie opis Zdejmiesz to zobaczysz! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Basteq
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 115 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-11-2005, 10:26
|
|
|
Jak mój silniczek osiągnie 90C to moja Kobiałka nie da rady ręki przez parę chwil na dyfuzorze potrzymać (grzeje aż za bardzo).
Chyba tak właśnie powinno być!! |
_________________ Była 159.A3.046 Tempra, była Honda Accord F20B3; CE2; AERO DECK jest Mazda 6 kombi |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-11-2005, 11:58
|
|
|
miszko napisał/a: |
jabko, wiesz co zrob. Sprawdz otwarcie sie ... kolo prawej nogi kierowcy i tam poszukac...dochodzi ....gora-dol.... i mozna przesuwac ....
Sorki za ... taki sobie opis
Zdejmiesz to zobaczysz! |
Tak zrobie o mój ty Prezesie.
basteq napisał/a: |
Jak mój ... osiągnie 90C to moja Kobiałka nie da rady ręki przez parę chwil na dyfuzorze potrzymać (grzeje aż za bardzo). |
yyy...basteq.....no wiesz ??
My tu o nagrzewnicy gadamy |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Basteq
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 115 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 29-11-2005, 07:15
|
|
|
Hehe dobre dobre |
_________________ Była 159.A3.046 Tempra, była Honda Accord F20B3; CE2; AERO DECK jest Mazda 6 kombi |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 29-11-2005, 19:23
|
|
|
hmmm...dzisiaj przestawiłem troszke lineczkę sterowania zaworu jak kazał miszko
Ale chyba działała dobrze, minimalnie przestawiłem i jutro sprawdzę grzanie ale to chyba nie to.
W układzie jest pełno płynu (do połowy zbiorniczka)
Układ jest raczej odpowietrzony (z odpowietrznika leci tylko płyn - gazowałem pod górkę) ale przy lekko odkręconym zaworze i dodaniu gazu czasem zabulgota.
Dalej nie wiem czemu ja nie mam sauny
A nie zawsze wożę dodatkowy obiekt niby o temperaturze 36.6°C (jednak znacznie gorętszych). |
piękne i uległe |
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 30-11-2005, 07:33
|
|
|
hmm od czasu jak mi w sobote popsuły się wycieraczki od razu zaczęło normalnie działać ogrzewanie
dziwne... |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 30-11-2005, 16:10
|
|
|
madzia napisał/a: | hmm od czasu jak mi w sobote popsuły się wycieraczki od razu zaczęło normalnie działać ogrzewanie |
u hehe
Włoch staje...okoniem |
piękne i uległe |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-11-2005, 19:57
|
|
|
jabko napisał/a: | Układ jest raczej odpowietrzony (z odpowietrznika leci tylko płyn - gazowałem pod górkę) ale przy lekko odkręconym zaworze i dodaniu gazu czasem zabulgota. |
Jak masz lpg i reduktor jest górnym punktem w układzie chodzenia to spróbuj odpowietrzyć na górnym wężu reduktora.
Ja ostatnio wymieniałem płyn i tak odpowietrzałem, no i u mnie po rozgrzaniu też jest sauna. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 01-12-2005, 00:07
|
|
|
jabko, Włocha rozpieszczam jak mogę a on jak to facet nie docenia tego |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
Mucha
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-12-2005, 20:51
|
|
|
Wiec ja juz poleglem z moim ogrzewaniem.
Plyn chlodzacy wymieniony + Odpowietrzenie
regulacja typu nogi,twarz,szyba ustawione
regulacja otwarcia przepustmicy ustawiona na max otwarcia
Sporawdzenie nagrzania przewodow ok
Wszystko co mozna ylo sprawdzic juz sprawdzone i nadal nie wiem czemu leci mi ciepłe/chłodne powietrze
Juz nie mam sily do tego i nie wiem co robic.Co moze byc jeszcze przyczyna kiepskiego ogrzewania??
Zapomnialem dodac ze gdy ustawilem sterowanie ogrzewania czyli szyba nogi twarz itp. bylo ok.Nastepnego dnia gdy wyjechalem do szkoly na twarz juz lecialo tylko zimne powietrze a w czasie ustawiania bylo ok(ciepłe/chlodne)
Cieple/chlodne powietrze leci mi tylko na szybe i na nogi, a na twarz zimne i to bardzo zimne. |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 04-12-2005, 21:15
|
|
|
Hm mucha a temp silnika ? moze niedogrzany Albo hmm pompa wody juz nie wydala
Szczerze mowiac to hmm jezdizlem fabia w weekend troszke i hmm moja temperka lepiej grzeje chyba ze bylo cos sypniete :] |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 05-12-2005, 20:54
|
|
|
romano napisał/a: |
Jak masz lpg i reduktor jest górnym punktem w układzie chodzenia to spróbuj odpowietrzyć na górnym wężu reduktora.
Ja ostatnio wymieniałem płyn i tak odpowietrzałem, no i u mnie po rozgrzaniu też jest sauna. |
romano.... geniuszu.
Masz rację. Reduktor jest rzeczywiscie najwyższym punktem układu.
Ale o jakim "górnym wężu reduktora" piszesz ??
Do reduktora u jego dołu wchodzi przewód z zasilania (ten na którym wcześniej jest odpowietrznik) i wyjście do powrotu. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 06-12-2005, 20:12
|
|
|
W moim przypadku jeden z przewodów podłączony jest w dolnej części reduktora a drugi w górnej. Na pracującym silniku poluzowałem opaskę zaciskową górnego przewodu i powoli odchylałem wąż tak aby był prześwit i żeby powietrze miało gdzie uciec.
Ja mam tak pokombinowane przez poprzedniego właściciela, że nie mam odpowietrznika na wężu tylko ten jeden przy chłodnicy i może dlatego sporo powietrza uciekło przez górny wąż na reduktorze. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 06-12-2005, 20:34
|
|
|
hmmm
jutro to obejrze dokładnie i spróbuje tak jak ty.
Na razi jest ciepełko ale to dzięki naturze |
piękne i uległe |
|
|
|
|
PiotrekLu
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-12-2005, 14:34
|
|
|
Siemanko
Ja u mnie ogrzewanie mam jak w piekarniku , ale i tak calutka szyba mi z przodu nieodparowuje , na samej górze mam pare i tutaj mniej wiecej jak głośniki na przedniej szybie(ale tutaj delikatnie) natomiast nie wiem bardzo czesto mam boczne szyby przyparowane tutaj jak jest ten prztyczek co sie wciska żeby zamek zamknąc no i kur. . tutaj jak sie patrzy na lusterka wsteczne (a tym miejscu tez mi paruje) nie wspomne o tylnich bocznych dość czesto:( a co do nawiewu jak włącze na szybe z przodu to minimalnie czuc nawiew z przednich centralnych kratek(oczywiscie gorący) i na nogi tez mi leci ciepłe, natomiast jak wezme na nogi (to wieje na nogi i na przednią szybe) w kazdym razie bardzo dobrze mi grzeje i moge na golasa jezdzic w zimie . . . oczywiście jakbym miał tylko taka potrzebe , ale najgorsze te zaparowane szyby, moze wiecie czy da sie cos z tym zrobic? bo ja osobiscie mysle że parują bo sa nieszczelnosci. co o tym myslicie koledzy ?? |
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 18-12-2005, 15:08
|
|
|
PiotrekLu napisał/a: | ale najgorsze te zaparowane szyby, moze wiecie czy da sie cos z tym zrobic? bo ja osobiscie mysle że parują bo sa nieszczelnosci. co o tym myslicie koledzy ?? |
Sprawnie dzialajacy nawiew i termostat oraz sprawne ogrzewanie tylnej szyby powoduja ze zarowno przednie jak i tylna szyba odparowuja blyskawicznie. Do walki z parowaniem tylnych szyb i do poprawiania niedorobek wykorzystuje wyrob irchopodobny |
_________________ ... |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 19-12-2005, 15:27
|
|
|
romano
Odkręciłem górny wąż w parowniku lekko i leciała woda.
Po zimie wyjme nagrzewnice i ją wyczyszcze itp. bo nie ma innej rady.
Niby jest ciepło ale wydaje mi sie że powinno być cieplej |
piękne i uległe |
|
|
|
|
PiotrekLu
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 19-12-2005, 16:21
|
|
|
mi sie zdaje że moze nagrzewnica minimalnie gdzies puszcza i moze leci troszke wilgoci z powietrzem ciepłym i dlatego tak sie robi |
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: 19-12-2005, 17:30
|
|
|
ja jak mi sie rozgrzeje silnik mam supergoraco, ale mam jeszcze dwa male klopociki.
1. nawiew na nogi pasazera(ki) jest duzo zimniejszy niz kierowcy (mi sie nogi poca, a pasazer narzeka )
2. czasami nie moge przelaczyc z zimnego na cieple i odwrotnie (mam elektronicznie sterowane ogrzewanie), np. ostatnio zeby sie silnik szybciej rozgrzal zamknalem nagrzewnice, no i potem nie chcialo mi sie wlaczyc cieple powietrze.
troche to denerwuje wiec moze ktos mial cuś w tym temacie???? |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 19-12-2005, 18:24
|
|
|
muflonek napisał/a: | 2. czasami nie moge przelaczyc z zimnego na cieple i odwrotnie (mam elektronicznie sterowane ogrzewanie), np. ostatnio zeby sie silnik szybciej rozgrzal zamknalem nagrzewnice, no i potem nie chcialo mi sie wlaczyc cieple powietrze.
troche to denerwuje wiec moze ktos mial cuś w tym temacie |
Mam to samo!!!!!!!!!! POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
tnnn
|
Wysłany: 19-12-2005, 22:05
|
|
|
muflonek napisał/a: | np. ostatnio zeby sie silnik szybciej rozgrzal zamknalem nagrzewnice, no i potem nie chcialo mi sie wlaczyc cieple powietrze.
troche to denerwuje wiec moze ktos mial cuś w tym temacie???? |
Zupelnie jak Window$
Wie lepiej Ciebie, co chcesz robic |
_________________ ... |
|
|
|
|
wglogowski
|
Wysłany: 20-12-2005, 12:44
|
|
|
Cytat: | zeby sie silnik szybciej rozgrzal zamknalem nagrzewnice, no i potem nie chcialo mi sie wlaczyc cieple powietrze. |
żeby silnik się szybcjej zagrzał to ja zastawiam ok 2/3 chłodnicy, nigdy nie zamykam ogrzewania w zime żeby silnik się rozgrzał ze względu na bezpieczeństwo przedniej szyby. Puszczam od razu nawiew na szybę i stopniowo się rozgrzewa, a puszczenie gorącego powietrza na zimną szybę grozi pęknięciu. |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: 20-12-2005, 17:15
|
|
|
nie chodzi mi tu o technike jazdy czy rozgrzewania silnika tylko o niesprawnym dzialaniu systemu!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 20-12-2005, 17:22
|
|
|
wglogowski napisał/a: | Puszczam od razu nawiew na szybę i stopniowo się rozgrzewa, a puszczenie gorącego powietrza na zimną szybę grozi pęknięciu. |
Tu chyba lekko przesadziłeś.
A auto rozgrzewa się najlepiej jak daje sie 1/3 otwarcia zaworu. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 20-12-2005, 18:04
|
|
|
hmmm no roznie to bywa z materialami:D
Ja stwierdizlem ze ogrzewanie dziala super mozna jezdzic w krotkim rekawku non problemo |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
|