|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[MPI] CPU nie pamięta danych |
Autor |
Wiadomość |
Psotnik
Wiek: 42 Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 451 Skąd: Eindhoven Holland
Województwo: Other
|
Wysłany: 03-05-2009, 09:12 [MPI] CPU nie pamięta danych
|
|
|
Witam panowie i mam takie pytanko... Dlaczego mój CPU w Tipo 1.6 nie pamięta swoich parametrów?Jakiś czas temu przestał poprawnie pracować na benzynie,dławil się nie trzymał równych obrotów i wogóle chodził w cały świat.Pomyślałem że to czujnik położenia przepustnicy więc zajrzałem do niego i okazało się że faktycznie jest zużyty.Wymieniłem go na dobry założyłem i oczywiście praca silnika bez zmian ale... Zresetowalem CPU i gitara! chodził jak nowy Po jakimś czasie znów chodził jak padaka więc znowu zresetowalem CPU i znów gitara... I tak wkoło.Ludzie! przecież nie będę co jakiś czas resetował tego 'Atari' żebym mógł jeździć normalnie! Dlatego muszę tu spytać co jest???Mam mu założyć oddzielną pamięć?Czy jak? |
_________________ Life To Ride
Gość wisisz mi piwo! |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-05-2009, 09:17
|
|
|
nie że nie pamięta danych tylko w czasie pracy łapie błędy od innych czujników. na początku chodzi dobrze a po pewnym czasie odczytuje błędy od innych czujników. proponuje podłączyć się do komputera i odczytać co go boli. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Psotnik
|
Wysłany: 03-05-2009, 20:37
|
|
|
A gdzie się to robi? |
Gość wisisz mi piwo! |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-05-2009, 20:44
|
|
|
aso albo jakiś warsztat z euroscanem. np norauto feuvert. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Psotnik
|
Wysłany: 03-05-2009, 22:23
|
|
|
Ok wielkie dzięki przejade się zobaczę.Jeśli problemik rozwiąże to dam znać.
** Dodano: 06-05-2009, 23:05 **
Witam.A więc problemik rozwiązany nie pojechałem na badanie 'co go boli' pojechałem do znajomego mechanika i zrobiliśmy tak zwane 'obejście' czyli odcięliśmy komputerkowi stałe dojście prądu czyli w momencie kiedy gasze silnik sam się resetuje i kiedy znów odpalam jest na już na nowo zresetowany i nie muszę zdejmować klem itd. Chodzi jak należy kurde dokładnie nie potrafię tego napisać który to kabel itp. Ale myślę że gdy ktoś przeczyta to rozwiązanie i powie swojemu mechanikowi co chce zrobić (o ile będzie miał ten sam problem) to będzie wiedział o co kaman |
Gość wisisz mi piwo! |
|
|
|
|
Skopek
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 149 Skąd: Legnica/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-06-2009, 22:49
|
|
|
Też mam taki problem ale postanowiłem bardziej się zagłębić w tym temacie i rozebrałem komputer z myślą, że kondensatory lub diody są do wymiany. Ku mojemu zdziwieniu układ jest jak nowy, raczej nigdy nie rozbierany. Zostaje mi już tylko empiryczne podejście czyli podmiana kompa. |
_________________ "każdy, kto kupuje Alfę, jest chyba stuprocentowym, opóźnionym w rozwoju psycholem"
Komputerowa diagnostyka silnika abs airbag ALFA ROMEO LANCIA FIAT
tel. 665-091-921
|
|
|
|
|
drobek
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-06-2009, 23:24
|
|
|
Skopek, koniks napisał dlaczego tak sie dzieje, łapie błedy z innych wadliwych czujników, |
_________________ Poldek Borek 79r LPG 2.0 8v 122 KM
Alfa 164 95r LPG 2.0 8vts 148 KM
Tipo Sedici 92r LPG 2.0 16v 147 KM
Opel Omega 95r ----- 2.0 16v 136 KM
BMW 320 R6 92r LPG 2.0 24v 150 KM
Opel Omega 95r LPG 2.5 v6 170 KM |
|
|
|
|
Skopek
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 149 Skąd: Legnica/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-06-2009, 12:23
|
|
|
I miał rację, tyle że nie podejrzewałem tego u siebie, bo większość czujników jest wymieniona. Doszedłem już do przyczyny takiego zachowania. Sonda lambda, która ma z 10 tys. km, a powinna przeżyć ze 100 tys. sypała błędami. Jej odłączenie spowodowało powrót do normalności. U mnie to trochę inaczej było niż u kolegi, bo problem pojawiał się tylko podczas pierwszej jazdy po kilkudniowym postoju http://forum.tempra.org/t...rek-vt15440.htm
** Dodano: 13-08-2009, 10:14 **
Przyczyną u mnie był jednak padnięty akumulator. Komputer sam się resetował za każdym dłuższym postojem (nie zadowalał się niższym napięciem) i dlatego pierwsza jazda była szarpana. Nie działo się tak gdy przy pierwszym rozruchu pozwoliłem mu nagrzać się na jałowym, aż do załączenia się wentylatora, zgaszeniu i ponownemu odpaleniu. I podejrzewam, że u ciebie Psotnik, jest to samo, a nie błędy z czujników. Twój mechanik wyeliminował tylko skutek, a nie przyczynę. |
_________________ "każdy, kto kupuje Alfę, jest chyba stuprocentowym, opóźnionym w rozwoju psycholem"
Komputerowa diagnostyka silnika abs airbag ALFA ROMEO LANCIA FIAT
tel. 665-091-921
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|