|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
brak reakcji rozrusznika |
Autor |
Wiadomość |
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 14-09-2009, 23:11
|
|
|
a tak na marginesie, może by tak wrócić do MOJEGO problemu, bo rodzinka już mi zaczyna marudzić, że samochód nie działa. Bardzo proszę, pomożecie? |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
voots
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Cze 2008 Posty: 113 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 14-09-2009, 23:45
|
|
|
Chyba ta Czita nie odcina paliwa, hm? To może zacznijmy od tego, czy masz mono-jetronic czy mono-motronic. |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 14-09-2009, 23:48
|
|
|
zabrzmi głupio, ale nie jestem pewien. Chociaż na tym czarnym deklu nad silnikiem jest Jetronic. |
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 14-09-2009, 23:50
|
|
|
To może inaczej: Czy masz digiplex? I jeszcze: Czy brak paliwa stwierdziłeś poprzez wypięcie wężyka idącego od pompy paliwa? |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 14-09-2009, 23:57
|
|
|
brak paliwa stwierdziłem po zdjęciu wężyka przy silniku |
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 15-09-2009, 00:00
|
|
|
No a coś takiego w przedziale silnika na grodzi od strony kierownicy masz? |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-09-2009, 00:06
|
|
|
nie zauważyłem |
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 15-09-2009, 00:18
|
|
|
Wygląda na to, że masz mono-motronic. Wyślij mi na PW ostatnie 8 cyfr z numeru nadwozia to w ePERze sprawdzę.
** Dodano: 15-09-2009, 01:32 **
Tak, masz mono-motronic, czyli układ wtryskowo-zapłonowy, więc jedno urządzenie (chyba w prawym nadkolu) steruje i pompą paliwa i iskrą. Może po prostu padło, albo prądu nie dostaje.
** Dodano: 15-09-2009, 01:45 **
Czy na wspominanej już wcześniej grodzi w przedziale silnika, tylko że bardziej na środku (patrząc z przodu auta, to za silnikiem) znajduje się czarna skrzyneczka na dwie śruby? Powinny być tam dwa przekaźniki i dwa bezpieczniki od zasilania urządzenia sterującego i pompy paliwa. Sprawdzałeś tam? |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-09-2009, 00:53
|
|
|
voots napisał/a: | Powinny być tam dwa przekaźniki i dwa bezpieczniki od zasilania urządzenia sterującego i pompy paliwa. Sprawdzałeś tam? | tak, sprawdzone obie 10A sprawne.
** Dodano: 15-09-2009, 01:57 **
voots napisał/a: | jedno urządzenie (chyba w prawym nadkolu) steruje i pompą paliwa i iskrą. Może po prostu padło, albo prądu nie dostaje. | no, pod czarną pokrywą jest urządznie podobne do dysku twardego firmy BOSCH. wobec tego sugerujesz podpięcie do komputera serwisowego? |
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 15-09-2009, 00:58
|
|
|
No to mierniczek albo jakaś żaróweczka na 12V w dłoń, przekręcamy kluczyk na zapłon i sprawdzamy, czy na bezpiecznikach jest napięcie. |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-09-2009, 00:59
|
|
|
voots napisał/a: | przekręcamy kluczyk na zapłon | tylko na zapłon wystarczy, nie kręcić rozrusznikiem? |
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 15-09-2009, 01:11
|
|
|
Na razie sprawdźmy, czy przekaźniki działają. Jeśli działają to powinno być napięcie na bezpiecznikach odpowiednich. Może to tylko któryś przekaźnik padł. Nie wiem który to który, ale jak nie będzie działać głowny, to i na tym od pompy nie powinno być prądu, czyli będzie to sytuacja, w której na obu bezpiecznikach prąd nie płynie. Ale jeśli napięcie na urządzenie dociera i ani paliwa nie ma, ani zapłonu, to coś z urządzeniem musi być nie tak, bo to mało prawdopodobne, żeby na połączeniach i tu i tam coś się porobiło. Wtedy chyba zostanie tylko udać się do elektromechanika i go podpiąć pod kompa, może coś wykaże. Ja mam mono-jetronic, więc u mnie zapłonem steruje inne urządzenie. Nie mam doświadczenia z takimi układami jak u Ciebie, więc nie pomogę za bardzo dalej. To co ze schematów da się wyczytać praktycznie kończy się w tym miejscu, bo później już wchodzi w grę ta diabelna elektronika.
No i wystarczy zapłon, rozrusznikiem kręcić nie trzeba. |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 03-11-2009, 00:02
|
|
|
Problem inny, ale na czasie temat(o tytuł chodzi). Nie wiem dokładnie o co chodzi, rozrusznik jest chyba sprawny, jak spijam na krótko to zakręci, ale z kluczyka nie daje rady. Słychać jakiś trzask(?) przy przekręcaniu kluczykiem, lecz rozrusznik milczy. jak pisałem, dopiero trzeba złapać śrubokręt i go trochę posmażyć na śrubach przy rozruszniku. Wie ktoś gdzie szukać problemu? |
|
|
|
|
marian2
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-12-2009, 19:07
|
|
|
jelcyn napisał/a: | Problem inny, ale na czasie temat(o tytuł chodzi). Nie wiem dokładnie o co chodzi, rozrusznik jest chyba sprawny, jak spijam na krótko to zakręci, ale z kluczyka nie daje rady. Słychać jakiś trzask(?) przy przekręcaniu kluczykiem, lecz rozrusznik milczy. jak pisałem, dopiero trzeba złapać śrubokręt i go trochę posmażyć na śrubach przy rozruszniku. Wie ktoś gdzie szukać problemu? |
MUSISZ WYCIĄGNĄĆ ROZRUSZNIK PRAWDOPODOBNIE ROZLUTOWANE MASZ SZCZOTKI W ROZRUSZNIKU. MIAŁEM TO SAMO W TEMPRZE. |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 22-12-2009, 19:10
|
|
|
marian2, dzięki za troskę, ale proponuję potrzeć na daty postów uszkodzona była cewka, którą już jakiś czas temu wymieniłem. |
|
|
|
|
marian2
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-12-2009, 19:18
|
|
|
jelcyn napisał/a: | Problem inny, ale na czasie temat(o tytuł chodzi). Nie wiem dokładnie o co chodzi, rozrusznik jest chyba sprawny, jak spijam na krótko to zakręci, ale z kluczyka nie daje rady. Słychać jakiś trzask(?) przy przekręcaniu kluczykiem, lecz rozrusznik milczy. jak pisałem, dopiero trzeba złapać śrubokręt i go trochę posmażyć na śrubach przy rozruszniku. Wie ktoś gdzie szukać problemu? |
KOLEGO PRAWDO PODOBNIE CHYBA CI PADA ELEKTROMAGNES |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 22-12-2009, 19:20
|
|
|
jelcyn napisał/a: | którą już jakiś czas temu wymieniłem | |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|