Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowanie po raz kolejny oraz pare innych pytan :)
Autor Wiadomość
Maniura 
witamy nowego

Województwo: Other
Wysłany: 14-07-2007, 21:21   

opti napisał/a:
Maniura, chlopie poczytaj caly watek to bedziesz wiedzial ze chlopaki nie mowia tu o golym silniczku 1.4... :zolta:

** Dodano: 14-07-2007, 22:22 **
Hipo napisał/a:
Zależy kolego przy jakim silniku ;) nie przy każdym byś tak kozaczył. Poza tym nie kazdy dysponuje kanałem, wielu kolegów tutaj naprawia auta na chodzniku pod blokiem.

** Dodano: 14-07-2007, 22:29 **
Hipo napisał/a:
Zależy kolego przy jakim silniku ;) nie przy każdym byś tak kozaczył. Poza tym nie kazdy dysponuje kanałem, wielu kolegów tutaj naprawia auta na chodzniku pod blokiem.

** Dodano: 14-07-2007, 22:37 **

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 15-07-2007, 07:42   

Maniura napisał/a:

Ja mówię kolego o 1,6 :lol:

:red_kartka:

** Dodano: 15-07-2007, 08:43 **
Maniura napisał/a:
a jak nie potrafi ktos nawet u kumpla zalatwic kanalu to niech płaci słona kasę za pierdoły :lol:

bedziesz potrzebowaj jakiejs rady to tak samo Ci napiszemy.. jak sobie nie potrafisz zrobic ani zalatwic pomocy u kumpla to plac slona kaske za reperacje :lalala:

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 15-07-2007, 08:17   

Maniura napisał/a:
a jak nie potrafi ktos nawet u kumpla zalatwic kanalu to niech płaci słona kasę za pierdoły :lol:

No i przesrałeś sobie u bractwa :red_kartka: ,tak sie u nas nie robi ,to że masz dojście do kanału to żadna chwała ,ja też mam ale nie wytykam komuś ,tylko radze jak sie ktoś pyta ,a ja znam odpowiedź :idea: ,nowy jesteś więc poznaj zasady forum ,a nie mi tu błyszczysz :zolta: ,chcesz zabłysnąć to składkę zapłać :badgrin: :evil:

Maniura 
witamy nowego

Województwo: Other
Wysłany: 15-07-2007, 08:29   

grabarz napisał/a:
Maniura napisał/a:

No i przesrałeś sobie u bractwa :red_kartka: ,tak sie u nas nie robi ,to że masz dojście do kanału to żadna chwała ,ja też mam ale nie wytykam komuś ,tylko radze jak sie ktoś pyta ,a ja znam odpowiedź :idea: ,nowy jesteś więc poznaj zasady forum ,a nie mi tu błyszczysz :zolta: ,chcesz zabłysnąć to składkę zapłać :badgrin: :evil:

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-07-2007, 08:42   

Maniura napisał/a:
Przeczytaj dobrze zanim coś napiszesz bo nikt tu nie cwaniakuje tylko napisałem jak wymienilem alternator w Temprze 1,6 a tu widze, że chodzi Wam o jakieś przepychanki słowne.

Po pierwsze, żeby wyjąć altka od dołu trzeba mieć kanał. Nie każdy ma taki rarytas. Jeżeli nie ma to trzeba do wyjmować od góry czyli odkręcać koła i zdejmować paski.

Tyle w temacie!

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 15-07-2007, 09:47   

No i mów do gościa a on dalej swoje. Z takim luzackim podejsciem to możesz raczej nabawić się tutaj alergii do swojej osoby. Niestety ale nie każdy ma kanał, nie kazdy ma kolege z kanałem, nie każdego stać na to żeby płacić kase za wynajem kanału. Jednak widze ze Tobie trudno to zrozumieć i wolisz walić teksty i o umyciu i polerowaniu. :red_kartka: :red_kartka: :red_kartka:

JCB 3CX Contraktor

emeres 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-07-2007, 22:01   

Wydaje mi się, że trohę tragizujecie z tym wyciąganiem alternatora. Ja mam kanał, ale u rodziców 20 km od domu, więc jak na razie 3 razy wyciągałem go pod blokiem(w tym tygodniu 2x). Wczoraj w ciągu godziny wymontowałem go, przełożyłem koło do drugiego i zamontowałe z powrotem. Jeszcze parę razy i będę w 15min po ciemku to robił. Fak, że pierwszy raz nie było tak różowo(wspomaganie chciałem wykręcać, koło ściągać), ale teraz to rutyna. W poniedziałek zaczęła lekko świecić kontrolka ładowania, więc wymontowałem altka, rozkręciłem w piwnicy, obejrzałem powąchałe(czuć spalenizną), skręciłem i liczyłem, że będzie dobrze. Po zamontowaniu bez zmian.Grzebałem od 19.00 do 22.00. Pod koniec roboty nic nie widzałem. Wczoraj o 8.00 pojechałem na szrot, w 10 minut wykręciłem go przełożyliśmy ze złomiarzem koło pasowe, bo u mnie jest wspomaganie, a drugi altek miał koło wąskie, zamontowałem go, umyłem się i w domu byłem o 10.00. Koszt alternatora 120zł. Wieczorem wkurzyłem się bo pod maską słychać było gruchot jakby łożysko się sypało. Dzisiaj rano okazało się, że koło pasowe się odkręciło i wentylator tarł o obudowę.
Wymiana nie jest trudna pod warunkiem, że kiedyś robiło się to lub przynajmniej widziało się jak to się robi. No i trzeba mieć czym odkręcić. Najgorzej jest zamontować. Od strony wewnętrznej(tam gdzie są kable) w uchwycie obudowy jest tulejka, trzeba ją wybić bardziej na zewnątrz to altek wejdzie łatwo na uchwyty. Pierwszy raz zanim na to wpadłem próbowałem go założyć przez godzinę i nie chciał się zmieścić. Po odkręceniu trzeba go opuścić w okolice półosi, przekręcić na bok i postawić na ziemi - z dużym zapasem przechodzi. Dodam, że u mnie po tej stronie oprócz wspomagania nie ma niczego - parownik i wszystkie węże są z drugiej strony.

Był Fiat Uno 1.0 LPG
Jest Fiat Tempra 1.6 gaźnik 93r LPG 215 000 km
Jest fiat Brava 1.6 16v 98r LPG 180 000 km
     assistance

Odpowiedz do tematu