|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nie odpala :/ |
Autor |
Wiadomość |
kefirek
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-12-2008, 17:27
|
|
|
n-e-o
No to chyba już zlokalizowałeś winowajcę.
Zrób porządny przegląd rozrusznika: szczotki, łożyska, tulejki, bendix
Akumulator to chyba tą zimę jeszcze przeżyje jak nie będzie dużych mrozów.
Poprostu u ciebie zbieg okoliczności z dodatkowym podświetleniem. |
|
|
|
|
n-e-o
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 332 Skąd: Pułtusk
|
Wysłany: 27-12-2008, 18:18
|
|
|
kefirek napisał/a: | n-e-o
No to chyba już zlokalizowałeś winowajcę.
Zrób porządny przegląd rozrusznika: szczotki, łożyska, tulejki, bendix
Akumulator to chyba tą zimę jeszcze przeżyje jak nie będzie dużych mrozów.
Poprostu u ciebie zbieg okoliczności z dodatkowym podświetleniem. |
Miejmy nadzieje, że to to ten rozrusznik. Niby w nim wszystko ok. Musze jednak przejrzeć kabelki, czy gdzieś nie robią przebicia. Szczotki wyglądają w porządku. Boje się jednak tego, że nie będe mógł potem wyregulować tego rozrusznika, bo słyszałem, że trzeba to potem zrobić po rozkładaniu. |
_________________ Był:
Fiat Tipo 1.6 KAT (1990r)...
Opel Astra 1.6 @ 2.0 (1993r)
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato (1998r)
Gość, Twoje auto jest najładniejsze |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 27-12-2008, 19:11
|
|
|
n-e-o, a miałeś tak , że przed awaria jak odpalales to po odpaleniu robił takiego osiołka ? takie IIIOOOOOO ?
edit ... teraz mi się jeszcze przypomniało, że jak np. jade jade ... wyłączę silnik i słucham radia tak miedium jeżeli chodzi o siłę głosu to po np 1 minucie już nie mogę odpalić ... nie chce kręcić jak by się rozrusznik zacinał. Odczekam parenaście sekund i pali normalnie dziwne
kolejny edit : jak już nie odpali załóżmy za 4 razem to jak przekręcam kluczyk do pozycji w jakiej się go wyjmuje to słychać od alarmu takie PIK jak by się miał załączyć przez ułamek sekundy i tak co jakiś czas przy kolejnych próbach odpalenia ( alarmu nie używam bo się załącza kiedy mu się podoba ) |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
n-e-o
|
Wysłany: 27-12-2008, 21:15
|
|
|
Miałem takie objawy. Nie było to jednak po słuchaniu radia. Poprostu nie raz się zaciął, nie raz nie.
Sytuacja u mnie wygląda następująco:
Rozrusznik rozebrany i okazało się, że jeden kabelek był odlutowany i zawinięty. Robił przebicie. Te blaszki co po nich chodzą szczotki też troche były nierówne (papier ścierny i do dzieła). Ale...miałem drugi w częściach (nie całkiem kompletny). Nie bawiąc się w lutowanie kabelka, przemieniłem ten cały środek. Przeczyściłem blaszki bo zaśniedziały. Naładowałem troche smaru w tulejki i łożyska. Złożone, zamontowane, podłączone. Teraz śmiesznie bzyczy/fiuka jak się zakręci , ale baaardzo mało prądu pobiera. Nawet światło nie przygasło Tzn. na moim słabym aku nie bardzo się kręciło, ale załapywało. Po podłączeniu do aku ojca jak pszczółka Jeszcze będe musiał popracować nad benzynką, bo coś nie tak z nią jest, bo nie raz gaśnie. Chyba jakieś przerwy ma. Na gazie jak marzenie. Równiutko. Zapala na dotyk, ale na PB trzeba troche pokręcić. |
_________________ Był:
Jest:
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 27-12-2008, 21:25
|
|
|
n-e-o, no to czas rozejrzeć się za rozrusznikiem kurcze sam to chyba nie dam rady go zrobić |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
n-e-o
|
Wysłany: 30-12-2008, 13:03
|
|
|
Dziś.
Mróz -10*C, podchodze do samochodu, wkładam kluczyk...cyk...zapalił za pierwszym razem |
_________________ Był:
Jest:
|
|
|
|
potek9
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 04-01-2009, 12:49
|
|
|
witam, czy ktoś orientuje się gdzie na rozruszniku znajduje się jego numer, bo nie mogę go nigdzie znaleźć ? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|