Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podświetlenie przycisków sterowania szybami.
Autor Wiadomość
pawel200388 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 10-09-2011, 22:07   

Kupujesz 30 diod 5mm, jasnych (nie super, oszczędzajmy oczy), zasilacz, dioda w imadełko, zasilanie na krokodylki jakieś, bądź przylutować. Pilnik w dłonie i spiłowujesz samą górę łebka tak by uzyskać płaską powierzchnię o średnicy powiedzmy 1mm. Teraz robisz sobie 4 nacięcia (wszystko pilnikiem) i ustawiasz sobie 2 układy całkujące światło (czytaj: białe kartki, cieńsze - lepsze :) Jedną na stałe z boku diody, powiedzmy 10 - 15 cm od niej, tak by widzieć jej zewnętrzną powierzchnię. Druga kartka pod ręką. Pierwszą sprawdzasz sposób świecenia z boku, drugą od góry co jakiś czas, zależnie od postępów.
I teraz, jak piłować, się nauczysz. Podpowiedź, sprawdź jak w tej kostce powinno światło podążać. Od tych stron kawałki płaskiej powierzchni, wokół niej zaokrąglenia. Te powierzchnie i ich okolice dobrze oszlifować najdrobniejszą częścią pilnika (kobiety mają takie fajne do oczyszczania płytki paznokcia od góry), pozostałe powierzchnie zwyczajnie pilnikiem, grubą częścią.

A jak już wiesz jak, kupujesz jedną czy dwie superjasne, i na wzór jednej z Twoich ostatnich przypiłowujesz.

ALE: to zajmie Ci sporo czasu. W 90% przypadków, nie trzeba stosować ukierunkowania światła, wystarczy zmatowić brzegi i spiłować całkowicie łebek diody :) Tylko wtedy musi być średnio 180% mocy diody kształtowanej.

PS Cierpliwość przede wszystkim. Nie masz, nie zabieraj się, bo naprawdę, ja jestem cierpliwy, a przy 10 - 15 diodzie zmarnowanej i dniu pracy już mną trzęsło :P

Czemu to robiłem? Bo mam zapotrzebowanie na to jako elektronik. Niewielu teraz elektroników w serwisach robi coś innego niż wymiana podzespołów ;/
http://forum.tempra.org/-vt22568.htm#273568

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 11-09-2011, 11:15   

Jak dla mnie gra nie warta świeczki. Już wolę kupić 4 SMD na każdy przycisk i mieć spokój. :)

Gość

Wysłany: 20-09-2011, 20:25   

No to jak mi się uda to wrzucę zdjęcia mojego dzieła. Dzisiejsze są zielone, a niebieskie od jakichś 2lat mam zrobione.
Niebieskie przyciski mają super jasne diody z allegro, chyba 60000 czegoś tam. Są to diody 5mm z obciętymi łbami.
Zielone to dzisiaj kupione diody 3mm i szczerze ich nie polecam. W przycisku jest za dużo miejsca, są luźne, ale na szczęście plastyk przezroczysty w przyciskach super zbiera światło. Mimo że latają "jak żyd po pustym sklepie" to efekt wydaje mi się nie zły. W tych od drzwi kierowcy zastosowałem połączenie szeregowe diód, ale dla bezpieczeństwa dałem w szeregu rezystor 160 OHMów, bo kiedyś jak mi skoczyło ładowanie do 18,7V to szlak wszystko trafił. W tych od pasażera jest rezystor 1kOHM i połączenie równoległe. Zaletą tego będzie, że gdy jedna się spali to druga będzie świeciła, ale jeden przycisk podświetlony, a drugi nie to tak trochę dziadowo :lol: Parę godzin(chyba 2), rodzina na baczność, ale warto było. Zobaczymy jak to długo podziała. Po zrobieniu takiej przeróbki trochę ciężej chodzą przyciski ale nie ma tragedii!

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 20-09-2011, 20:48   

Pablo84K, dobra robota :)
Masz link do tych diod na alledrogo? Chciałbym je obadać ;)

Gość

Wysłany: 20-09-2011, 20:51   

Poczekaj luknę za 5minut!

** Dodano: 20-09-2011, 21:57 **
http://allegro.pl/diody-l...1809235986.html
To te diody, tylko wtedy były po 1zł, a ja kupiłem chyba 50sztuk za 40zł. Coś koło tego. Ale nie ma sensu kupować ich, ja kupiłem dzisiaj 3mm białe-świecą na zielono za 1,26zł za sztukę, a lepiej bym zrobił kupując 5mm zielone po 0.29zł. Tylko trochę pilnikiem zjechać i o wiele łatwiejsza robota.

Odpowiedz do tematu