Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie montujecie swoje CB-Radia, Gdzie Anteny
Autor Wiadomość
s3kawka 

Województwo: Podkarpackie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 05-01-2009, 21:22   Gdzie montujecie swoje CB-Radia, Gdzie Anteny

w moim 406 nie bylo problemu, radio znalazlo miejscie kolo mojej prawej nogi, jest latwodostepne i niezbyt widoczne z zewnatrz
ale jak zabrac sie za fiata nie ma pomyslu!
prosze wiec Was o pomoc, gdyby sie dalo to podrzuccie jakies fotki, ew rysunki schematyczne

chcialbym podlaczyc radio bezposrednio do akumulatora, ale nie mam pojecia jak wyjsc kablem poza kabine - tu pierwsza prosba do Was - ktoredy?

w przypadku tipo mysle o antenie zamocowanej na stale - zastanawiam sie nad tym czy jesli zdejme lapke sufitowa, to czy bede mial dostep do anteny radiowej - na jej miejsce chce dac antene do cb radia
nie wiem tylko jak pociagnac kabel od anteny cb

zastanawialem sie tez nad tym by dal antene gdzies na tyl auta, - moze ktos z was mi pomoze, da jakis pomysl, swoj patent
naprawde bardzo mi zalezy
z gory dzieki!

PS
ej! Kolego Gość[/size] nie badź tylko "czytaczem", napisz coś - pomóż!

Młody 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-01-2009, 21:36   

s3kawka, w Tipo miałem zamontowane w tej lewej półeczce koło kierownicy a teraz w busiku mam pod dachem 8)

** Dodano: 05-01-2009, 21:38 **
Co do anteny to najlepiej zamontować ją na środku dachu a przewody musisz przeciągnąć przez przelotkę do komory silnikowej

** Dodano: 05-01-2009, 21:40 **

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-01-2009, 21:41   

s3kawka napisał/a:
chcialbym podlaczyc radio bezposrednio do akumulatora, ale nie mam pojecia jak wyjsc kablem poza kabine - tu pierwsza prosba do Was - ktoredy?

w okolicach pedał masz dziurę przez którą są przeprowadzone przewody. bez problemów przeprowadzisz dodatkowy kabel.

s3kawka napisał/a:
w przypadku tipo mysle o antenie zamocowanej na stale - zastanawiam sie nad tym czy jesli zdejme lapke sufitowa, to czy bede mial dostep do anteny radiowej - na jej miejsce chce dac antene do cb radia
nie wiem tylko jak pociagnac kabel od anteny cb

będzie to wyglądało komicznie...
polecam uchwyt montażowy - działa super.

s3kawka napisał/a:
zastanawialem sie tez nad tym by dal antene gdzies na tyl auta

pamiętaj że klapa w tipo jest plastikowa=brak masy...

Woks 

Wysłany: 05-01-2009, 22:45   

ja mam zamontowane pod radiem i fajnie wyglada bo nie ma dziury a antene mam na magnesie

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 05-01-2009, 23:01   

wszystko też zależy jakie masz radio... mój kolega ma zamontowane w schowku, inny pod siedzeniem, jeszcze inny miedzy fotelami.. widziałem też montowane bokiem na ściance środkowego panelu (od strony kierowcy), znajomy w osobówce ma podwieszony pod dachem tak patrząc pomiędzy fotelami przednimi frontem do szyby. Antena.. hmm z tym to różnie.. jedni montują ją na dachu na stałe za pomocą uchwytu, a inni magnesówkę puszczona przez bagażnik (chowana do bagażnika lub na tylne siedzenie) wygodniej chyba do bagażnika... Chyba że masz małą antenę od CB, przedłużaną elektrycznie...

mammoett 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-01-2009, 23:11   

Ja mam zamontowane(z możliwością wyciągania) radio-Cb pod radiem Cd :) .Głośnik od CB zamontowany na samym końcu pod schowkiem(lewy róg), a antena wiadomo spoczywa w bagażniku.

assistance   Moneta

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 06-01-2009, 09:32   

s3kawka, na forum jest takie magiczne urządzonko co sie zwie :szukaj: :red_kartka: no ale że jestes nowy to masz fory bo możesz jeszcze nie umiec jej używać, znalezienie tematu zajęło mi jakies 30sekund tak że przydatna rzecz.

http://forum.tempra.org/t...e-cb-vt6315.htm

** Dodano: 06-01-2009, 09:35 **
konikks napisał/a:
pamiętaj że klapa w tipo jest plastikowa=brak masy...

Dokładnie tak jest, ale z tym sobie tez poradziłem ;) kabelek na mase i po problemie.[/quote]

Jesli chodzi o antene to idealnym miejscem na montaż anteny jest sam srodek dachu. Poznższe obrazki pokazują jak sie ma umieszczenie anteny na dachu do strat nadawczych. Na pierwszym pokazuje jak kierunkowane są fale a na drugim to wiadomo

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-01-2009, 18:55   

s3kawka, ja mam tak jak na foto zaznaczone oczywiście pod uszczelką drzwi i antenka na środku dachu i dalej pod tylną kanapą pod wykładziną i do radyjka a radyjko mam tu
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 06-01-2009, 19:48   

Kurde Młody, skądś znam to wnętrze... ale ładne :roll: Wydaje mi sie,że najlepsze miejsce na radio to to gdzie ma Młody. W bravo miałem tez w tym miejscu i w Focusie mam również w tym miejscu,dostęp dobry a i nie rzuca sie tak w oczy jak np w tunelu srodkowym pod radiem,czy miedzy fotelami.
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

tipacz 

Wysłany: 06-01-2009, 19:53   

ego napisał/a:
i nie rzuca sie tak w oczy jak np w tunelu srodkowym pod radiem,czy miedzy fotelami.

Jak ktos bedzie chciał Ci radyjko za... to i tak to zrobi ;)

assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 06-01-2009, 20:54   

tipacz napisał/a:
ego napisał/a:
i nie rzuca sie tak w oczy jak np w tunelu srodkowym pod radiem,czy miedzy fotelami.

Jak ktos bedzie chciał Ci radyjko za... to i tak to zrobi ;)
tak,masz racje,ale jak bedzie zamontowane nad lewarkiem od biegów to nie trzeba nawet zagladac do auta zeby go zobaczyc...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

s3kawka 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-01-2009, 21:19   

No Koledzy! Was zapytać to... niemal jak przeżycie czegoś pomiędzy orgazmem a katharsis!

serdeczne dzięki (czekam na więcej, kto ma coś ciekawego niech jeszcze podrzuci)

przyznam się szczerze, ze pare projektów mnie zaskoczyło i dało do myślenia! podziwiam pomysłowość i efekty pracy włożonej w to by wszystko wyglądało nie tylko dobrze, ale i by pracowało w odpowiedni sposób
szczerze gratuluję

schowek po lewej stronie kierownicy od razu przykuł moją uwagę, zastanawiałem się nad tym miejscem - wszędzie blisko (latwo podlaczyc radio, latwo regulowac), widocznośc radia z zewnątrz do przyjecie (czyt. malowidoczne, latwe do zamaskowania),
chyba wlasnie na to miejsce sie zdecyduje
oczywiscie na obecna chwile jeszcze nie jest to na 100 % postanowione

tunel srodkowy tez jest niezlym miejscem - tak jak wyzej latwosc dostepu, u mnie radio byloby dodatkowo maskowane podlokietnikiem, wiec i wzgledy bezpieczenstwa jakies sa, minusem bylaby regulacja - zmiana kanalow, albo liczenie klikow, albo troche gimnastyki by zmienic na wlasciwy

skoro mowa o kanale i podlokietniku - jeden z moich kolegow zamintowal cb radio do.... podlokietnika
wyglada to mniej wiecej tak:

pisząc "trytki" mam na myśli takie nylonowe paski, za pomocą których można upożadkować np kable za komputerem, nie mam pojęcia jak się to po polsku nazywa (eng: nylon ties)

moje stare radio: Uniden 520 XL Pro mam zamontowane tak:

po wypięciu gruchy radio nie kusi az tak zbytnio

szczególnie jeśli na wszelki wypadek dosunie się fotle kierowcy

jeśli chodzi o dostepnosc do pokretel - super
nie zabiera tez miejsca na nogi
ogolnie mowiac moim zdaniem rozwiazalem sytuacje dosyc komfortowo

tego unidena dam do tipo, natomiast do 406 powedruje nowy nabytek (TTI 880 - tak wiem, wiesniackie podswietlenie, rozne opinie o tym radiu, sporo guzikow i guziczkow....)
TTI bedzie w 406 poniewaz wyczytalem ze te radia dobrze wspolpracuja z dlugimi antenami (czyli bedzie pod magnesowka sirio ml-145)
W tipo Unidena podepne pod.... no własnie - tak jak na poczatku, myslalem o czyms montowanym na stale (napalilem sie na
Kod:
http://allegro.pl/item513836869_hurt_najpotezniejsza_at2001_turbo_1000w_6db_20km.html
i jakos mi nie przechodzi, wiem ze z 1 metra nie dostane obiecanych cudów tuska, ale.... - może ktoś z Was napisze mi coś złego o tej antenie i mnie odwiedzie od bledu zycia?), ale kreci mnie willson little will - mala zgraba magnesowka....

o tym ze tyna klapa jest z plastyku nie mialem pojecia - bym sie nacial! :roll:

Tipacz - sorry za powielanie tematu
przyznam sie ze szukalem, ale nei wyszukiwarka i pozno bylo i zona plakala i zwierzeta trzeba bylo nakarmic, bo krowa beczala i kon rżał i wogóle cieżki dzień miałem ;-)
ale koniec końców ten nowy temat,moim zdaniem, przyniosl wiecej dobrego niz zlego
raz jeszcze dzieki wszystkim i tak jak wyzej - czekam na jeszcze!

ego 

Wysłany: 06-01-2009, 21:24   

s3kawka, gdzie ten podłokietnik? Jak masz podłokietnik to jest to chyba najlepsze miejsce. Kolega w alfie tak ma i jest miodzio... bynajmniej dla Mnie i według Mnie.
ALE radio ma nie przypięte "tym czymś" tylko wycięta gąbkę i radio włożone do srodka pod materiał...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-01-2009, 22:55   

s3kawka napisał/a:
ale kreci mnie willson little will - mala zgraba magnesowka....
Obrazek

Qmpel ma taką i jest zadowolony cena/jakość.
Jak to powiedział:

Cytat:
Bardzo dobry produkt i to solidnie wykonany. Dobrze trzymający się dachu z odpowiednio długim kablem. Jedyne ale to mały kłopot wystąpił podczas strojena. Okazuje się, że niewystarczająco głęboki jest otwór do regulacji długości bata i trzeba bylo go obcinać żeby uzyskać satysfakcjonujące zestrojenie. Potem już tylko satysfakcjonujące parametry i dobra jakość rozmów

co do aukcji: http://allegro.pl/item513...w_6db_20km.html to:

antena o długości 1m ma zysk 6dB ?
trochę w to nie wieżę

Przy okazji warto powiedzieć, że zysk podawany przez producentów oraz długość anteny (1/2, 5/8) są często fikcyjne i nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.

Anteny różnią się wieloma parametrami: długość fali, zysk podany w dB, częstotliwość pracy lub strojenia, moc maksymalna.
Długość fali: nigdy wartość podana na pudełku nie jest miarodajna. Tzn. owszem, niby jest to antena np. 5/8 fali, tylko o "skróconym" promienniku a dopasowanie uzyskano poprzez zastosowanie cewki.
Zysk anteny to już zupełnie czysta teoria, nie ma sensu zwracać na niego uwagi. Dlatego, że zysk podajemy w odniesieniu do anteny izotropowej czy też dipola dBd. Producent natomiast podaje nam np. + 5 dB. I nie wiadomo co to oznacza. Może mierzony był względem trzeciego przęsła w ogrodzeniu. ;-)
Częstotliwość pracy: wszystkie anteny na pasmo CB pracują w zakresie 26,960 - 27,400 Mhz. Tzn. w tym zakresie najlepiej "stroją". Wiele anten ma zwiększony zakres pracy, i na takie warto zwrócić uwagę, gdy nasze radio posiada więcej niż podstawową czterdziestkę. Co prawda gdy "wybiegamy" trochę dalej poza podstawę, antenę pasowałoby i tak dostroić, ale zwiększony zakres pracy samej anteny gwarantuje nam, że będzie to w ogóle możliwe.
Moc maksymalna: chyba wiadomo o co chodzi. Na ten parametr zwracamy z kolei uwagę, gdy zamierzamy używać wzmacniacza, gdyż niektóre anteny są w stanie wypromieniować stosunkowo niewielką moc i podłączenie dopalacza może zrobić im krzywdę. Przy pracy mocą legalną (4W) nie mamy się czego obawiać.

ale to tylko taki mały OT :)

tipacz 

Wysłany: 07-01-2009, 12:59   

DARREK napisał/a:
antena o długości 1m ma zysk 6dB ?
trochę w to nie wieżę

I tu sie z kolegą zgodze. To co pisza producenci to często tylko ich wyobraznia, bo jak to jest ze ten wilson-ek bedzie miał ten sam zysk co na jedna z wiodących anten na rynku - np taka http://allegro.pl/item518...ow_faktura.html

assistance   Moneta

opti 

Wysłany: 07-01-2009, 13:04   

w tipku radio bylo pod schowkiem

antena

s3kawka 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 11-01-2009, 13:30   

Gdybyś jeszcze opti napisał którędy pociągnąłeś kablem (ew. jakiś rys schem) byłoby super!

tipacz 

Wysłany: 11-01-2009, 13:57   

s3kawka, Mam antene w tym samym miejscu co opti z tym ze ja mam na klapie tylniej i ja pusciłem kabel przez uszczelke miedzy klapa a bagażnikiem, nastepnie kabelek idzie plastikami pod podsufitką i schodzi na dół w strone kokpitu również plastikami. Druga opcja to puscic kabel dolnymi plastikami...

assistance   Moneta

Jędrzej 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 11-01-2009, 21:59   

no pokazujcie te foty też jestem ciekaw gdzie by najbardziej pasowało CB wydaje mi sie ze pod podłokietnikiem było by super lecz z regulacją i przestawieniem czegoś w czasie jazdy to nie bardzo "bezpieczne" choć po jakimś czasie nie trzeba patrzyć by coś przestawić tylko juz na pamięć

http://forum.tempra.org/a...tm?user_id=2692

opti 

Wysłany: 12-01-2009, 07:45   

s3kawka, mam identycznie prowadzony kabel jak pisze kolega tipacz :)

yoyo 

Wysłany: 12-01-2009, 08:20   

ja kombinowałem w miejscu popielniczkia ale się niestety nie zmieściło, więc ostatecznie radyjko wylądowało pod tą półeczką po lewej stronie, żeby nie było widoczne, a antenka jest na magnesie i wystawiam ją z tyłu przez bagażnik na dach.
co do użyteczności, to dawniej miałem radio luzem między siedzeniami a gruszkę na kolanach i było mi wygodniej korzystać, teraz nie mogę się przyzwyczaić.

konikks 

Wysłany: 13-01-2009, 22:32   

w tipo miałem tak

potem weszło tam TTI-880 ale nie mam zdjęcia.

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 13-01-2009, 22:47   

kolega konikks domyślam się niepalący :D

s3kawka 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-01-2009, 23:02   

konikks pomysł niezły,
u mnie jednak nie przejdzie - kiedys padlo ladowanie akumulatora i.... kto pchal auto kilka km-ow (cholerne +GSM i barak zasiegu!) ten tak jak ja zamontuje sobie wskaznik ladowania
u mnie wskaznik ten znalazl miejsce wlasnie w klapce maskujacej popielniczke (tani wskaznik, i estetyce pieska robiacego kupe, ale dziala ;-) ), w zwiazku z tym miejsce popielniczki juz mam zajete i w obawie przed ponownym problemem z akumulatorem raczej nie pozbede sie ustrojstwa

no i dzis chyba postanowilem ze jednak tipo zasluguje na TTI 880,
unidena mam zestrojonego w peugeocie, wiec po co mam stroic 2 radia skoro moge tylko jedno (nawet jesli stoil bedzie mi kolega i zrobi to za free)
tti jest troche spore gabarytowo, obawiam sie, ze moze byc troche problemow ze znalezieniem dla niego miejsca tak by nie tylko nie wygladalo jak "uciekajcie bo zginiecie w meczarniach", ale rowniez by latwo bylo go obslugiwac

poki co wygrywa puleczka po lewej stronie kierownicy
jak tylko o3mam auto z serwisu (wymiana pompy paliwa i robotka calego zawieszenia - tuleje i inne niepowazne rzeczy powaznie wplywajace na tor jazdy, rowniez po prostej) poprzymierzam radyjko

kto ma jakis pomysl, prosze o wiecej piszcie, gozcie, podawajcia adresy do fajnych kolezanek! - kazda sugestie przemysle dwa razy i...
sam nie wiem

konikks 

Wysłany: 15-01-2009, 12:53   

jelcyn666 napisał/a:
kolega konikks domyślam się niepalący :D

jaram jak smok.

Odpowiedz do tematu