|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem ze wzmaczniaczem |
Autor |
Wiadomość |
Stivi

Pomógł: 5 razy Wiek: 34 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-12-2009, 17:24
|
|
|
Leśniczy nie wiem czy wiesz ale duzo ryzykujesz 160A nie bedize.. ale A6 jesli jest kondziu wyciagnie >100A Cewki zlaczone na 1ohm o ile sonika nie rozedrze to bedzie ponad 100 |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
 |
Leśniczy

Pomógł: 65 razy Wiek: 40 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 07-12-2009, 18:02
|
|
|
ja się nic nie martwię bo nie zobaczymy tego pomiaru z dwóch powodów
po 1. nie będzie miał czym tego sprawdzić
po 2. jak sprawdzi to się załamie chłopak i na pewno fotki nie pokażę
po 3. napisałem ci Stivi, na priva skąd moja 100% pewność |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
 |
zola

Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 07-12-2009, 18:04
|
|
|
Leśniczy, to masz pecha chłopie bo miernik jutro będzie jak dobrze pójdzie I obiecuje że fota tez będzie i nie kozacz bo Ci nie wychodzi,z prostych względów,nie masz o CA w ogóle pojęcia
Ehhhh,po raz kolejny chcesz żebym Cie pogrążył,nie ma sprawy |
_________________ Czasami spotykasz na swojej drodze osobę, której nie należy wku*wiać. To właśnie jestem Ja.. |
|
|
|
|
 |
Leśniczy

|
Wysłany: 07-12-2009, 18:10
|
|
|
zrób pomiary zobaczymy kto nie ma pojęcia
przypominam że mile widziane będzie zdjęcie na którym widać że światła i pozostałe odbiorniki prądu jak dmuchawa są WYŁĄCZONE !!! |
|
|
|
 |
Stivi

|
Wysłany: 07-12-2009, 18:16
|
|
|
najlepszy bylby filmik ale oczywiscie fota tez zadowoli Takze zbieramy zaklady !! czas do jutra kto za kto przeciw |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
 |
zola

|
Wysłany: 07-12-2009, 18:21
|
|
|
Leśniczy, nie wiem czy Ty wiesz jak działa miernik cęgowy?? Jak założę miernik cęgowy na przewód tylko i wyłącznie od CA to dmuchawa i światła i inne różne duperele nie mają nic do rzeczy bo on mierzy i tak tylko i wyłącznie dla tego pojedynczego przewodu który zasila całe CA i jakbym miał powłączane to sam bym sobie szkodził bo by zabierało V i wzmacniacz by był słabszy i spadały by A dla niego a A od oporu który by stawiała dmuchawa światła itp by na tym przewodzie nie wzrosły.
Kolejny brak w wiedzy???? Ups,znowu sie wydało
Ale spoko postaram sie zrobić tak żebyś już zamilkł |
_________________ Czasami spotykasz na swojej drodze osobę, której nie należy wku*wiać. To właśnie jestem Ja.. |
|
|
|
 |
Leśniczy

|
Wysłany: 07-12-2009, 18:40
|
|
|
tak, karzę ci robić pomiary miernikiem który nie wiem jak wygląda i działa, rozpracowałeś mnie.
dobrze że ty wiesz jak to działa a teraz przestań już cwaniakować i dopóki nie będziesz miał czegoś konkretniejszego niż słowa nie pisz. |
|
|
|
 |
Stivi

|
Wysłany: 07-12-2009, 20:52
|
|
|
ciekawy ten miernik .. nawet nie wiedzialem ze takie cos istnieje ;/ tak czytam wlasnie o niim i sie zastanawiam bo piszą ze
'Miernik cęgowy - służy do pomiaru prądu przemiennego płynącego w pojedynczym przewodzie. Działa na zasadzie przekładnika prądowego, wykorzystując prawo Ampera.
Obręcz z miękkiej stali zamykana jest wokół dwóch cewek - obwód pierwotny stanowi przewód, w którym mierzy się płynący prąd.'
w przypadku sprzetu do jednego zrodła jest podłączonych kilka urządzeń wiec jak to działa ?
P.S Nie czepiam sie absolutnie ze ktos chce kogos oszukac tylko poprostu jestem ciekaw jak takie cos mierzy.. |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
 |
zola

|
Wysłany: 07-12-2009, 22:49
|
|
|
Stivi, jak to jak normalnie Widziałeś kiedyś żeby A płynęły wstecz?? Nie da się tak,ten miernik podaje ile aktualnie ciągnie A dany przewód...Proste jak budowa cepa. |
|
|
|
 |
Leśniczy

|
Wysłany: 08-12-2009, 00:25
|
|
|
Stivi, proste mierniki cęgowe owszem mierzą prąd zmienny [ACA], bardziej zaawansowane mierzą również prąd stały [DCA] ( czyli taki jak występuje w aucie ) wystarczy złapać dowolny przewód plusowy lub minusowy do środka "kleszczy" i odczytać przepływające natężenie prądu podane w Amperach a następnie pomnożyć przez napięcie instalacji czyli 12v i uzyskamy moc w watach
zola, oświadczył że załatwi właściwy miernik ( czyli prądu stałego czyt. wyższa półka ) [ DCA]
czyli np. taki http://www.allegro.pl/ite..._ut_207_fv.html
mam nadzieje że kolega nie pominął tego drobnego faktu że miernikiem za 20zł ( prądu zmiennego ) takiego pomiaru nie dokona
osobiście już wytypowałem parę odpowiedzi jakie możemy przeczytać jutro ( dzisiaj )
a) mam zły miernik lub miernik się zepsuł
b) padł mi akumulator
c) nie zmierzyłem, nie miałem czasu
d) DLS A6 lub sonik wyleciał w powietrze nie przekraczając nawet 80Amper ( osobiście moja ulubiona opcja )
** Dodano: 08-12-2009, 00:31 **
na upartego można spróbować zmierzyć to zwykłym miernikiem ( każdy nawet najprostszy mierzy prąd stały ) tyle że prąd powyżej 20A natychmiast spali miernik lub kabelki od tego miernika. z tych prostych przyczyn do pomiarów tak dużego prądu( powyżej 30-40A) da się użyć jedynie miernika cęgowego z wyższej pułki.
szkoda że kolega nie mieszka bliżej, gdyż akurat posiadam właściwy sprzęt do takich pomiarów |
|
|
|
 |
Stivi

|
Wysłany: 08-12-2009, 22:14
|
|
|
to chyba dziś te wyniki mialy byc ? co jest |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
 |
Leśniczy

|
Wysłany: 08-12-2009, 23:14
|
|
|
Stivi, wyluzuj się bo żadnych wyników pomiaru nie będzie.a nawet jeśli to kiedyś zmierzy to nie pokaże i sam się zdziwi i to bardzo. deklarowane 2kW są wartością technicznie nie osiągalną z tego sprzętu, a jak już wspominałem wcześniej nie osiągnie nawet połowy tego. |
|
|
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-12-2009, 00:21
|
|
|
[offtop] a ja się wam tylko na momencik wbiję - może dla dobra sprawy przestańcie sobie dogryzać i bardziej skupcie się na temacie
może być ciekawy, wszyscy mogą się czegoś ciekawego dowiedzieć, nawet gdyby ktoś się pomylił (bo np nie wie jak działa miernik) - to będzie wiedziała ale bez nerwów bo i po co..
święta idą, spokojniej
[/ offtop] |
|
 |
Stivi

|
Wysłany: 09-12-2009, 21:44
|
|
|
jeśli chodzi o mnie to jestem bardzo grzeczny nawet mikolaj u mnie był |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
 |
zola

|
Wysłany: 11-12-2009, 12:26
|
|
|
Witam.No zgodzę sie wyniki miał być ostatnio ale z powodu wyjazdu i braku czasu nie wyszło za dobrze i dzisiaj znalazłem chwile czasu żeby kolejny raz udowodnić Leśniczemu, że nie ma pojęcia o CA i możliwościach mocowych sprzętu z górnej pólki.
Miałem już wyluzować i nic nie pisać bo i tak polewę miałem z niego niemałą z kumplami po tym co wypisywał,ale stwierdziłem że dla własnej satysfakcji kolejny raz obnażę jego totalny brak wiedzy.
Zaraz pewnie sie doczepi dlaczego tylko 118A z małym hakiem,a dlatego kolego że nie chce zarżnąć sobie głośnika bo nie jest do końca wygrzany jeszcze i wzmaka na full nie odkręcałem (był na ok 2/3) ,raz było 121 ale znając Twoje podejście i tak nie uwierzysz xD hehehe
Wiec zdjęcia:
Na początek moje autko:
http://www.fotosik.pl/pok...36f3262777.html
A tutaj A6 z kondkiem VIBE którą Leśniczy mocowo porównał do WZMACNIACZ FIRST 1800W hahahahahaha żal... :
http://zola-s.fotosik.pl/albumy/715657-3.html
A tutaj ten miernik którego miałem niby nie mieć xD (to po prawej to skurcz w ręce mnie złapał xD sorki ) :
http://zola-s.fotosik.pl/albumy/715657-2.html
No i w końcu wyczekiwana fota z pomiaru,pomiar dokonany przed rozdzielaczem pod tylnymi fotelami na resztę wzmaków co eliminuje całkowicie rolę świateł dmuchawy czy co tam jeszcze sobie Leśniczy wymyśli:
http://zola-s.fotosik.pl/albumy/715657-4.html
http://zola-s.fotosik.pl/albumy/715657-5.html
Filmik niestety lipa bo jakość telefonu 3gp nie pozawala na wiele...Ale jak będe miał możliwość przetrzymania miernika i odpowiedni sprzęt do nagrania po podeśle dla zainteresowanych
Co do skrzyni piwa ( a w przyszłości 2 jak tylko głośnik sie wygrzeje odpowiednio). Piwo od tak,jakby to powiedzieć "mało pojętnego" osobnika nie przeszło by mi przez gardło,wiec proponuje aby zapłacił składkę za mnie,Stiviego i za siebie a jak coś zostanie to kup książki i sie doedukuj bo wiedzy to Ty nie posiadasz żadnej i zachowujesz sie tak samo jak pewien polityk który stwierdził że:
"I nikt nas nie przekona że białe jest białe a czarne jest czarne"
Leśniczy napisał/a: | Stivi, wyluzuj się bo żadnych wyników pomiaru nie będzie.a nawet jeśli to kiedyś zmierzy to nie pokaże i sam się zdziwi i to bardzo. deklarowane 2kW są wartością technicznie nie osiągalną z tego sprzętu, a jak już wspominałem wcześniej nie osiągnie nawet połowy tego. |
Leśniczy napisał/a: | moja 100% pewność |
I nie pie**** takich głupot jak nie masz o tym pojęcia,jak nie masz pojęcia o czymś to sie nie wypowiadaj.
Nie ma sensu już tego ciągnąć bo nie jesteś na odpowiednim poziomie intelektualnym żebym mógł z Tobą rozmawiać o sprzęcie CA i jego możliwościach.
Tak jestem chamem ale sorki jakoś nie mogłem być miły po tylu próbach udowodnienia Ci że jesteś w błędzie..
WESOŁYCH ŚWIĄT !!
To tyle ode mnie w tym temacie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kuuudlaty
witamy nowego

|
Wysłany: 23-01-2010, 02:40
|
|
|
Trochę uzupełnię temat aby przydał się i innym (o ile można)
Stivi napisał/a: | ale jemu o to nie chodzilo... Tylko od kiedy to na kablu remote daje sie bezpiecznik ? | Jak to mówią przypadki chodzą po ludziach, o przypadkowe zwarcie nietrudno i tutaj niektóre radia mają bezpieczniki na remonte - dex go posiada, mam go akurat obok siebie - a niektóre mają zabezpieczenie wewnętrzne i to jest lepsza opcja bo nie trzeba wymieniać bezpiecznika tylko wyłączyć i włączyć radio (o ile do zwarcia doszło na włączonym sprzęcie), gorsza opcja kiedy takiego zabezpieczenia radio nie ma ...
lapson88 napisał/a: | wyjątek gdy padnie 5a bo mniejszych nie ma |
Z tego co mi wiadomo są mniejsze bezpieczniki nożowe:
1A - czarny
2A - szary
3A - fioletowy
4A - różowy
5A - pomarańczowy (chyba nie pomyliłem kolorów)
Leśniczy napisał/a: | dobra spoko masz 2000W w środku auta nic nie słychać ale ważne że słychać cie na drugim końcu miasta. akumulator siada po paru minutach. a z braku co najmniej dwóch kondensatorów po 2F spadki napięcie są tak duże że zamiast basu słychać zniekształcenie a już w szczególności przy 1ohm |
Akumulator wcale nie siada po kilku minutach, ważna jest cała instalacja w aucie. Jeśli wszystko jest zrobione należycie spisuje się bez problemu, choć altek przydałby się na poziomie 100A. Sprawa druga, kondensator to nie perpetum mobile, owszem, oddaje szybko prąd niezbędny do utrzymania napięcia, przy szybkich uderzeniach się sprawdzi, ale co gdy ktoś słucha HH, kondensator w końcu 'wyczerpie' z siebie prąd i co? Musi go pociągnąć tymi samymi kablami, tak więc w pewnym stopniu obciąża instalacje, choć w niewielkim stopniu. Nie sprawdzi się to zawsze - szybka i wolna muza - są i instalacje gdzie i przy HH kondek jest zbędny. Sprawa dużych kondensatorów - 2F, 5F - są one znacznie wolniejsze niż np. 0.5F który zdecydowanie szybciej potrafi oddać zgromadzony w sobie ładunek. Duże kondki to często 'hybrydy' które wbrew pozorom nie są już tak szybkie ... Co do mocy 2kW, sam mam tyle u siebie (audison vrx1.500 drugiej rewizji pracujący na 1Ohm, zasila dwa 12" mtx'y serii 9500, nieopodal wzmaka akumulator stingera 35Ah) i nie widzę tutaj nic dziwnego, ów miernik który jest na powyższych fotkach 'skończył' się przed podkręceniem skali do końca - pokazał 200A (producent deklaruje chwilowy pobór prądu sięgający 300A), żeby nie było miernik był bezpośrednio przy audisonie, więc nie obejmował reszty sprzętu która zasila przód! Oczywiście pomiar za akumulatorem który jest przy wzmacniaczu jako bufor prądowy.
Leśniczy napisał/a: | zresztą nie kłóćmy się juz o to ty masz 2kw bo tylko tak sobie napisałeś. ja twierdzę że piszesz głupoty.
jeśli miernik pokaże pobór przekraczający 100 Amper (czyli 1200Wat ) wysyłam skrzynkę piwa i mówię poważnie. przy 2kw powinno być 160 amper. jeśli miernik wykażę faktyczne 2000Wat czyli 160A wysyłam dwie skrzynki pod wskazany adres |
Temat 2kW był omówiony, natomiast jak przeliczyłeś moc wzmacniacza na ampery? Podajesz 160A dla 2kW, domyślam się że przyjmujesz napięcie 12.5V, nie bierzesz jednak czegoś pod uwagę. Moc przyjęta przez wzmacniacz absolutnie nie jest oddana w 100%, wzmacniacz klasy AB (jakim jest np. dls A6) osiąga sprawność około 60% - reszta to ciepło, tak więc Twoje 160A jest absolutnie błędne. Nawet cyfraki (klasa D) osiągają sprawność około 80%, ich niezaprzeczalna zaleta to mniejsza ilość wydzielanego ciepła .
Dla przykładu TEORETYCZNEGO piec pobiera 100A z instalacji samochodu więc:
Klasa A: 100A x 12.5V x 60% = 750W
Klasa D: 100A x 12.5V x 80% = 1000W
Tak więc piec klasy D przy takim samym poborze prądu jest w stanie oddać więcej mocy na głośniki. W powyższym przykładzie aby piec klasy AB oddał również 1kW pobierze on z instalacji około 133A. Więc teoretycznie klasa D jest lepsza, ale nie do końca, trzeba posłuchać, ponieważ nie każdy lubi dźwięk z 'cyfraka' klasy D, ale jeśli ktoś lubi typowe 'młócenie' to podejrzewam, ze nie zauważy różnicy
Aha, no i co z tą skrzynką piwa? Czy wysłana?
Stivi napisał/a: | Leśniczy nie wiem czy wiesz ale duzo ryzykujesz 160A nie bedize.. ale A6 jesli jest kondziu wyciagnie >100A Cewki zlaczone na 1ohm o ile sonika nie rozedrze to bedzie ponad 100 |
Przy 100A poboru prądu z A6 nie rozerwie sonic'a, jeśli ktoś chce mogę dać nmiary na osoby które podają na ten głośnik naprawdę duże moce (strzał) np. na zawodach, ale i przy słuchaniu muzy.
Nie czepiam się nikogo, ale chcę uzupełnić temat o rzeczy które są błędnie napisane. |
|
|
|
 |
kacper89
witamy nowego

|
Wysłany: 18-05-2010, 21:53
|
|
|
a nie łatwiej szybciej i bez bulu zrobic w ten sposób że kabel rem będzie wzbudzał przekaźnik i za jego posrednictwem dopiero będzie wzbudzał wzmacniacz ? wtedy przekaźnik posłuzy jako wzmacniacz jeśli kolega nie wie jak to dokładnie zrobić to nakreśle prosty shemat i powinno to załatwic sprawe |
|
|
|
 |
kuuudlaty
witamy nowego

|
Wysłany: 10-11-2010, 01:44
|
|
|
kacper89, nie ma sensu montować przekaźnika który będzie wzbudzał wzmacniacz, bo to po prostu zbędne. Można zrobić inny myk, całe CA będzie 'odcinane' (ma to swoje plusy) na zasilaniu przez przekaźnik (czyli wzmaki i radio), jeśli pobiera mało prądu - rzędu 30A to tanio będzie, dosłownie parę złotych, inna sprawa jak pobór jest większy, wtedy przekaźnik jest już droższy. kacper89 napisał/a: | wtedy przekaźnik posłuzy jako wzmacniacz | nakreśl o co chodzi bo bardzo dziwnie to napisałeś
Aha, Leśniczy, co z tą skrzynką piwa? Chyba nie chcesz się okazać niesłowny |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|