Ceramizer |
Autor |
Wiadomość |
mirek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 06-02-2008, 12:39
|
|
|
Zdecydowanie, ja uważam, że cząsteczki ceramizera osadzają się w miejscach w których następuje nieco mniejsze tarcie trochę na zasadzie podciśnienia w tym miejscu, w sumie razem powoduje to lepsze uszczelnienie ogólne całego układu. jeśli chodzi o skrzynię biegów to z całą pewnością może powodować wyciszenie i ogólnie lepszą pracę, co do silnika zwłaszcza z dużym przebiegiem to może faktycznie pomaga ale czas wymiany oleju napewno powinien być krótszy, a co za tym idzie kolejny ceramizer itd. |
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 06-02-2008, 12:56
|
|
|
Witam
Zadaniem ceramizera nie jest wygładzić idealnie powierzchni wspólpracujących, tylko wypełnic głębsze rysy powstałych na wskutek np. dostania się zanieczyszczeń, grudek nagaru, odprysków metalu itd..
Takie rysy na cylindrze czy ściance tłoka są nie do uszczelnienia dla pierscieni a więc ceramizer zmniejszy na jakiś czas (czasm nawet długi) dymienie, podobnie rysy na panewce czy czopie wału wypełnine ceramizerem poprawią smarowanie (brak spadków cisnienia), w skrzyni przekładniowej na podobenj zasadzie wyciszy pracę łożysk i par kół zebatych.
Nimniej jednak nie moża się spodziewać cudów, ceramizer nie wyremontuje nam silnika czy skrzyni biegów. Sam używałem ceramizerów do kończącego się silnika i zajechanej skrzyni biegów. |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-02-2008, 15:40
|
|
|
Z ceramizerem nie miałem do czynienia, ale używałem doktorka STP i efekty były rewelacyjne: mój truck brał 4L oleju (Lubro) na miesiąc, a jeździł nie więcej ajk 20km dziennie, większość oleju wywalał przez odmę - po zalaniu doktorkiem odma zrobiła się sucha, a pobór oleju spadł do 1L/mies. więc wlałem drugiego i przestał brać w ogóle, a silnik chodził ciszej, więc do ratowania starego silnika mogę polecić... |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 06-02-2008, 16:12
|
|
|
Nie wnikam w szczegóły , co tak naprawde oznacza hasło "ceramizer" i co te wynalzki zawierają ! Choć tak na prawdę mnie jednoznacznie przychodzi do głowy związek z innym "cudownym" środkiem pt. magnetyzer ...
Ja mam generalnie wątpliwości na jakiej podstawie taki środek "wie" które dziury należy zakleić , a których nie .
Bo widziałem jak to działa w sposób niezupełnie zamierzony : wytrącajace sie pod wpływem jakiejś reakcji ( temperatury? ) drobiny takiej substancji osadzały sie pomiędzy pierścieniami tłokowymi . Efekt : rewelacyjny - kompresja wzrosła , silnik się ożywił , zużycie oleju spadło , dymienie się zmniejszyło - prawie znikło . Rewelacja !!!
Ale to był dopiero początek ... dalej już było tylko gorzej : uszczelnienie było tak skuteczne , że tłoki zaczęły pracować prawie na sucho , pojawiły się problemy z rozruchem , wzrosło zużycie paliwa , silnik się mocniej grzał . A finał : odrywajace sie od spodu pierścieni kłaczki spowodowały częściowe zatkanie smoka pompy olejowej . Ciśnienie oleju spadło , przytarła się jedna z panewek i w konsekwencji ją obróciło . Kiedy hałas tłoka tłukącego o spód głowicy uświadomił mi , że coś jest nie tak - zrzuciłem głowicę !
i tak leżała przez trzy lata , dopóki inny desperat nie odkupił ode mnie resztek silnika . Na bloku wyszedł jeszcze trzeci szlif ...
** Dodano: 06-02-2008, 16:20 **
yoyo napisał/a: | Z ceramizerem nie miałem do czynienia, ale używałem doktorka STP , więc do ratowania starego silnika mogę polecić... |
Tez tego używałem klilkanaście lat temu . Sprzedawany był pod nazwą STP Oil Treatment . I jest to po prostu zagęszczacz do oleju . |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 06-02-2008, 16:35
|
|
|
to chyba to samo - taki gęsty przezroczysty jak płynne szkło, dodam jeszcze, że jeździłem na tym 2 lata (oleju już nie wymieniałem) a w końcu autko sprzedałem na żyletki (silnik nadal chodził) |
|
|
|
|
sheriffnt
|
Wysłany: 06-02-2008, 17:41
|
|
|
Witam
schab napisał/a: |
.......Ja mam generalnie wątpliwości na jakiej podstawie taki środek "wie" które dziury należy zakleić , a których nie .
|
Nie wie
Kanału olejowego nie zatka, cisnienie oleju nie pozwoli, na ściance cylindra zostanie tylko tam gdzie nie zgarnie go pierścień, a więc zostanie wewnątrz wgłębienia (rysy), podobnie na czopie wału czy panewce zostanie w takim miejscu gdzie ruch elementów nie "wygarnie" uszczelniacza.
Zresztą wiadomo że remontu nie zastąpi, tylko go odwlecze, czasem do końca auta
A ze wpadki się zdarzają, trudno czasem i mechanik w czasie remontu coś spieprzy |
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-02-2008, 08:15
|
|
|
Tak sobie czytam i juz miałem nadzieję że wleje ceramizer i odrazu mi sie naprawią synchronizatory, wycieki ustaną a skrzynia zacznie działać bezgłośnie ale szybko zostałem sprowadzony na ziemie a tak fajnie było pomarzyć
Te wynalazki to są dla naiwnych po prostu, tak samo jak uszczelniacze do chłodnic i inne wynalazki robiące coś z niczego via magnetyzery itp.
Jak chcecie żeby skrzynia dobrze chodziła to zamiast tego szajsu kupcie i wlejcie do przekładni dobry olej. To dopiero zagwarantuje poprawe. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-02-2008, 11:33
|
|
|
no ale co do uszczelniacza do chłodnic to bym się kłócił
jak kupisz nie byle jaki najtańszy a masz malutki wyciek gdzieś/rozszczelnienie to działa...
ja miałem, wlałem go trochę by się dokładnie rozrobił z płynem (by nie uszczelni termostatu potem czy czegoś) i się zaklajstorwała dziurka, bo tam akurat się z powietrzem mógł łączyć a wtedy się klei bodajże...
potem układ przepłukałem i nowy płyn i tak już ponad pł roku, prawie rok jest , nic nie cieknie i chodzi, termostat też. a termostat nigdy nie ruszany (odpukać) więc jakby coś go przyłapało to pewno chętnie by się zawiesił...
inna sprawa-jak wlejesz uszczelniacz tak od razu do nierozgrzanego i bez obiegu by się czop zrobił tylko to wiadomo, albo jak masz dziurę, że rękę włożyć można... wtedy to już by musiał być uszczelniacz z allegro |
|
|
yoyo
|
Wysłany: 07-02-2008, 11:54
|
|
|
unknown, wystarczy jajko wbić nawet na discovery kiedyś to testowali i działa
ja stosowałem kiedyś uszczelniacz do dyfra w polonezie i faktycznie zadziałał a lało się z niego jak kaczej d.... |
|
|
|
|
sheriffnt
|
Wysłany: 07-02-2008, 12:06
|
|
|
Witam
Hipo napisał/a: | Tak sobie czytam i juz miałem nadzieję że wleje ceramizer i odrazu mi sie naprawią synchronizatory, wycieki ustaną a skrzynia zacznie działać bezgłośnie ale szybko zostałem sprowadzony na ziemie a tak fajnie było pomarzyć
Te wynalazki to są dla naiwnych po prostu, tak samo jak uszczelniacze do chłodnic i inne wynalazki robiące coś z niczego via magnetyzery itp.. |
Mylisz się drogi Hipo, magnetyzery sa dla naiwnych, którzy sądzą że ich zastosowanie wraz kilkoma bajeraqmi zrobi z ich auta sportowa maszynę, a ceramizery dla naiwnych co myslę że można zarżnąc auto a potem ceramizer zastąpi remont
Cytat: |
Jak chcecie żeby skrzynia dobrze chodziła to zamiast tego szajsu kupcie i wlejcie do przekładni dobry olej. To dopiero zagwarantuje poprawe. |
Swięta racja, o autko trzeba dbać i tyle [/quote] |
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 07-02-2008, 12:12
|
|
|
ehh tylko oleje, ceramizery, doktorki, a przemysł stolarski upada, bo nikt już trocin nie kupuje |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 07-02-2008, 12:19
|
|
|
yoyo napisał/a: | ehh tylko oleje, ceramizery, doktorki, a przemysł stolarski upada, bo nikt już trocin nie kupuje | |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
mirek
|
Wysłany: 08-02-2008, 08:27
|
|
|
Możliwe ze ceramizery znacznie poprawią kiepskie parametry starego silnika lub skrzyni biegów ale też wydaje mi się że chemia rządzi sie swoimi niezmiennymi prawami. Większość olei i smarów składa się z podobych "części" składowych i uszlachetniaczy, procentowy udział komponentów w oleju decyduje o jego jakości i naturalnie cenie. jeżeli używamy dobrego oleju to dodanie ceramizera zdecydowanie może podkreślić jego wartość ale z reguły do starego silnika większość uzywa najtańczych olei jak również gęstych olei do skrzyni - tyle na ten temat postów na forum. co się dzieje kiedy do takiego oleju dodamy ceramizera to już zagadka na która ja nie znam odpowiedzi. moim zdaniem podzielam wypowiedź że nie należy oszczedzać na olejach a nawet używać nieco lepszych do silników z wiekszym przebiegiem tylko dlatego żeby nie żyłować zmęczonego materiału. |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 08-02-2008, 13:31
|
|
|
sheriffnt napisał/a: |
a ceramizery dla naiwnych co myslę że można zarżnąc auto a potem ceramizer zastąpi remont
|
producent ceramizerów dokładnie opisuję do czego one służą a że ktoś tego nie rozumie to inna kwestia ...
ja dolałem ceramizer do całkowicie sprawnej skrzyni i pomimo wszystko moja ręka poczuła poprawę i zanim zaczniecie gdybać i dociekać że ceramizer to szajs bo nazwa brzmi podobnie co magnetyzer polecam wlać to do sprawnej skrzyni przejechać 1000km i wtedy pogadamy ... |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
mirek
|
Wysłany: 08-02-2008, 14:15
|
|
|
Prawie robi wielką różnicę |
|
|
|
|
sheriffnt
|
Wysłany: 08-02-2008, 14:33
|
|
|
Witam
avenger85 napisał/a: |
producent ceramizerów dokładnie opisuję do czego one służą a że ktoś tego nie rozumie to inna kwestia ...
ja dolałem ceramizer do całkowicie sprawnej skrzyni i pomimo wszystko moja ręka poczuła poprawę i zanim zaczniecie gdybać i dociekać że ceramizer to szajs bo nazwa brzmi podobnie co magnetyzer polecam wlać to do sprawnej skrzyni przejechać 1000km i wtedy pogadamy ... |
Własnie w tym rzecz, myśleć przy stosowaniu, pisałem wcześniej jak to działa i że sam stosowałem, smieszy mnie jedynie jak ludzie wierzą że wleją toto do silnika czy skrzyni i dziwią się że nie naprawiły np. uszczelnień. |
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
|
|
|
|
mirek
|
Wysłany: 11-02-2008, 12:49
|
|
|
Dla mnie to troszkę tak jak z kosmetykami samochodowymi - zastosowanie plka nie nie powoduje, że plastik jest nowy tylko go odswierza, a czy ma on wpływ na szybsze póxniejsze jego starzenie - nie wiem? A ceramizer? Większość z nas opiera się na opinii producenta - więc po to pytania do praktyków. niech wypowiedzą się ci którzy testowali ten specyfik w swoich samochodach. ciekawi mnie na ile poprawiła się kultura pracy, spadł hałas, zużycie paliwa, na ile wydłużył się okres bezawaryjnej pracy itp. Spór o własności fizykochemiczne możemy prowadzić bardzo długo i nie będzie jasnej odpowiedzi bo prawdziwe badania jakie prowadził producent z oczywistych względów są utajnione |
|
|
|
|
POPEY
Wiek: 50 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 33 Skąd: busko zdroj
|
Wysłany: 21-04-2008, 12:46
|
|
|
http://www.ceramizer.pl/
Stary watek ale moze sa juz nowi producenci i moze ktos juz zastosowal i nie boi sie przyznac
Napiszcie cos bo ja sie wacham |
_________________ tipo popeya 2.0 16v stare dobre sedici |
|
|
|
|
salus1973
Wiek: 51 Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 110 Skąd: Świnoujście
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 22-04-2008, 11:33
|
|
|
Niedawno na tvn turbo chłopaki ze scorpio team testowali ceramizer.Kupili do tego celu skode favorit udali się nią na przegląd i dokonali pomiaru mocy silnika.Wlali ceramizer i jeździli nie pamiętam ile kilometrów w każdym razie udowodnili że to wielkie g... i nie ma co sobie głowy zawracać wynalazkami. |
_________________ DKW F- 102>>FSO 1500>>AUDI 80 1,6>>VW GOLF I 1,6>>FSM 126p>>VW GOLF II 1,6>>TIPO 1,4>>jest OPEL ASTRA CARAVAN |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 22-04-2008, 13:11
|
|
|
salus1973 napisał/a: | Niedawno na tvn turbo chłopaki ze scorpio team testowali ceramizer ... i udowodnili że to wielkie g... i nie ma co sobie głowy zawra. |
opinie chłopaków z tvn można sobie wsadzić w dupę ...
proponuję kupić ceramizer ( napewno nie zbiedniejesz po zakupie ) i samemu sprawdzić co to jest warte ...
znam kilka osób ( łącznie ze mną ) które użyły ceramizera i KAŻDY zauważył pozytywne działanie warte tych kilkudziesięciu złotych...
znam też dużo osób które twierdzą że ceramizer to badziewie .... różnica jest taka że nikt z nich go nie używał a ma z góry wyrobioną opinie .... |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 22-04-2008, 16:34
|
|
|
avenger85, to jest tak jak z LPG - najbardziej szkodzi tym którzy go nie mają |
|
|
|
|
salus1973
Wiek: 51 Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 110 Skąd: Świnoujście
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 23-04-2008, 06:19
|
|
|
avenger85 napisał/a: | opinie chłopaków z tvn można sobie wsadzić w dupę ...
proponuję kupić ceramizer ( napewno nie zbiedniejesz po zakupie ) i samemu sprawdzić co to jest warte ...
znam kilka osób ( łącznie ze mną ) które użyły ceramizera i KAŻDY zauważył pozytywne działanie warte tych kilkudziesięciu złotych...
znam też dużo osób które twierdzą że ceramizer to badziewie .... różnica jest taka że nikt z nich go nie używał a ma z góry wyrobioną opinie ....
_________________ |
Faktem jest nie używałem a jedynie oparłem się na programie w tvn |
_________________ DKW F- 102>>FSO 1500>>AUDI 80 1,6>>VW GOLF I 1,6>>FSM 126p>>VW GOLF II 1,6>>TIPO 1,4>>jest OPEL ASTRA CARAVAN |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 25-04-2008, 22:43
|
|
|
Ooo-widzę temacik dalej aktualny.Więc w zasadzie wyszło tak że-na 10tyś.km po zakupie autka dolewałem praktycznie NIC.Po przejechaniu 8 tyś.km na ceramizerze już dolewałem 1,5l oleju na 10tyś.km.Przed sprzedażą autka trzeba było już dolewać 2l.
Miałem-opisałem.Jedyne dobre to MOTODOCTOR-bynajmniej trochę mniej oleju szło-hehe.
Jeszcze było o magnesach-prosta sprawa.Robimy pomiar spalin przed montażem i pomiar po montażu.Efekt widać od razu.jeśli spaliny są lepsze to znaczy że mieszanka lepiej się dopala.Czyli zdrowsze dla silnika.Teraz mam audi C4 i na gazie w dalszym ciągu magnesik wisi. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 26-04-2008, 06:18
|