Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Na światłach przez cały rok
Autor Wiadomość
Hemi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-02-2007, 12:10   Na światłach przez cały rok

Właśnie usłyszałem w radiu, że będzie obowiązek jazdy na światłach przez cały rok.

http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=329817
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 16-02-2007, 12:13   

Ma to poprawić bezpieczeństwo :) :):):):):):) Niech lepiej dogi porobią a nie bzdury wymyslają !!!
     assistance

Raku 

Wysłany: 16-02-2007, 12:32   

I bardzo dobrze! :)
Ja i tak zawsze włączałem swiatła 8)
     Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-02-2007, 12:44   

Przepis jak najbardziej słuszny, oby przyczynił się do poprawy bezpieczeństwa na drogach.
Ja też jeżdżę cały rok na światłach

Moneta

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 16-02-2007, 12:49   

Jak się nie zmieni kultura kierowców na drogach oraz sposob prowadzenia auta to i swiatla nie pomogą!!!!
     assistance

BeerfaN 

Wysłany: 16-02-2007, 13:11   

Mi pomysł raczej nie przypadł do gustu, ale co tam. Trzeba - będę włączał.

W krajach, gdzie od dawna jest taki obowiązek, do aut montowane są ściemniacze świateł mijania. W dzień swiecą słabiej, dzięki czemu żarówki na dłużej starczają i mniej obciążają alternator. A świecą i tak dużo mocniej od pozycyjnych.

Właśnie zaczynam poszukiwania takiego urządzonka. Niedługo pewnie pojawią się na allegro (promocja, zmniejsz zużycie paliwa, oszczędzaj żarówki itp).

Tylko skody fabie będą raziły cały czas, nie tylko "w sezonie"...

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 16-02-2007, 13:16   

Jak ktoś jest mistrzem kierownicy to i świateł nie potrzebuje...
Smutne...

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 16-02-2007, 14:51   

bardzo dobrze...tak powinno byc juz dawno. Nawet w bardzo sloneczny dzien czasem malo widac niektore auta na tle szarej szosy.

www.budowork.pl
     assistance

Radke 

Wysłany: 16-02-2007, 16:04   

Jestem ZA !!!
Też cały rok jeżdżę na światłach.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-02-2007, 17:39   

cały rok na światłach poza terenem zabudowanym to jeszcze rozumiem,ale w terenie zabudowanym... :roll:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 16-02-2007, 17:58   

Dla mnie OK
Ja jezdze zawsze:D ze swiatelkami
A naprawde czasem jak tkos se wymysli szary kolorek w letni dzien i slonce daje to go nie widac a swiatelka zawsze gdzes tam blysna ;-)
Ja jestem ciekaw co z egzaminami na prawko wymysla bo tez juz o tym glosno!
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 16-02-2007, 21:25   

ego napisał/a:
cały rok na światłach poza terenem zabudowanym to jeszcze rozumiem,ale w terenie zabudowanym... :roll:

:supz:

Dla mnie głupota!!!
Równocześnie można by wprowadzić obowiązek naklejenia na aucie zajeb...go fluoroscencyjnego odbalsku i auto będzie widać z dwóch kilometrów!!
Nie widzisz auta idź do okulisty ;D
W kraju gdzie dziury są większe niż studzienki kanalizacyjne na zachodzie, gdzie koleiny są większe niż garby wielbłąda, gdzie znaki stawiane są ot tak jak się komuś wbije w ziemię, wprowadza się POPRAWĘ bezpieczeństwa w ten sposób haha

Proponuję przejechać w koreczku kilkanaście kilometrów na wąskiej drodze, gdzie minie nas kilka debili z pseudo ksenonami, kilku ze źle ustawionym światłami i do tego dorzućmy temperaturkę 50st. w aucie.
Poprawa bezpieczeństwa poprzez zmęczenie oczu??
Niezła logika!!!

assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 17-02-2007, 11:26   

ego napisał/a:

Tak jest we Włoszech i też jestem w stanie to zaakceptować ale po jakiego chuya mam w miescie palic światła?
Ja teraz jak jest ładna pogoda to po miescie bez światel jeżdze a juz wgl po co w lato?
Żebym widział na pewno, że za chwilę minie mnie auto? przecież w miescie i tak nie da sie wyprzedzać, także nie ma ryzyka że jakis samochód zleje mi się ze słońcem (dotychczas nie miałem takich problemów)
I znowu wracajac do Włoch na autostradach i drogach expresowych 2pasmowych- po co?
Dla mnie w tych przypadkach debilizm....
Niech lepiej zwiększą predkości maksymalne,- juz kiedyś gdzies o tym była mowa, zrobili jakieś badania, że gdyby na danych odcinkach było np 110km/h albo w mieście 60/70 to kierowcy by się "nasycili" tą prędkoscią i przestrzegali by jej, a tu jadąc "jedynką" np ja z Tczewa do Gdańska to albo 70 albo 50-zabudowany przecież to debilizm i tak kazdy jedzie ponad 100 a tak to by można było zgodnie z prawem jechać...

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-02-2007, 11:51   

http://www.eres.alpha.pl/...?article_id=398

dość ciekawy pomysł ale jak to zrobić.Może ktoś wie,umie i zrobi kilka dla zainteresowanych?

Znalazłem firme która to robi cena 130,- troszkę drogo jak za tak prostą(?) zabawkę
http://www.autoalarmradio.torun.pl/?details=cennik

Ale w sumie faktycznie niezłym rozwiazaniem są światła do jazdy dziennej i w sumie nie jest to drogi interes.Podłączone do czujnika oleju same sie włączają po zapaleniu silnika ale nie włączaję podświetlenia deski i świateł tylnich.

http://www.wesem.pl/halogen.php?halogen=2la&pl

nessuno 

Wysłany: 17-02-2007, 13:38   

ROMI72 napisał/a:
Jak się nie zmieni kultura kierowców na drogach oraz sposob prowadzenia auta to i swiatla nie pomogą!!!!

Dokładnie. Pomysłów jest cała masa, a przecież powinno zacząć się od kultury samych kierowców, ja wiem, rozsądku pewnie też. Pomysł z używaniem świateł owszem, ale czy jest to niezbędne podczas jazdy w terenie zabudowanym? W trasie owszem, tak zresztą robiłem już wcześniej, jednak co do jazdy po mieście jakoś mnie to nie przekonuje.
Miło by było, gdyby nasi tzw."rządzący" sami doznali olśnienia i domyślili się w końcu, że podstawową kwestią w dziedzinie bezpieczeństwa są DROGI, ich właściwe oznakowanie. Jednak na umysły tych miernot to temat chyba zbyt skomplikowany. :red_kartka:

BeerfaN 

Wysłany: 17-02-2007, 13:48   

RobertWroc

Takie automaciki są na allegro za 30zł około

Emf 

Wysłany: 17-02-2007, 18:29   

Zawsze można polepszyć pracę spawacza poprzez zamontowanie w jego miejscu pracy kilkutysięcznych halogenów.
Będzie lepiej widział, a że naświetli oczy kilka razy w tygodniu to nieeeeeeewaaaaażne :badgrin:

Na trasie do Łodzi jest na drodze expresowej (oddzielone pasy ruchu, w każdym kierunku dwa pasy), ograniczenie, które bije rekordy głupoty.
Zaczyna się od ograniczenia do 100km, następnie jest postawione 80km, a później 60 km i po 100m. odwołane są ograniczenia :lol:
Nikt logicznie nie potrafi powiedzieć czemu ponieważ NIE MA TAM ani skrzyżowania, ani przejścia, żadnego czarnego punktu bo droga jest prosta jak drut, NIC po prostu taka sama droga.
Ja myślę, że chłopaki z Zarządu Dróg mieli rozstawić znaki i polecenie było jedno:
nie wracać mi z żadnym znakiem.
Więc wbili po drodze na odcinku 400 metrów i jest git :badgrin:

assistance   Moneta

Jacacenty 

Wysłany: 17-02-2007, 19:09   

MiKuS napisał/a:
ale po jakiego chuya mam w miescie palic światła?

A na przykład po takiego chuja, bym wiedział, czy jedziesz (jesteś w ruchu), czy zatrzymałeś się kupić papierosy.

Naprawdę nie ma argumentów (logicznych, racjonalnych i rzeczowych), które podważają obowiązek jazdy z włączonymi światłami przez cały rok.
Najśmieszniejszy jest o szybszym zużyciu akumulatora, czy innych podzespołów, albo zwiększonym zużyciu paliwa.
Do cholery, opony też się zużywają, jak akumulator... A że pali więcej - załóżcie sobie światła dzienne z diodami LED. Nawet nie poczujecie na stacji benzynowej.

bob96 

Wysłany: 17-02-2007, 19:53   

Raku napisał/a:
I bardzo dobrze! :)
Ja i tak zawsze włączałem swiatła 8)

Osobiście jestem za, zresztą już kiedyś sie w tym temacie wypowiadałem.
Dla poprawienia bezpieczeństwa powinni jeszcze powycinać drzewa przy drogach, napewno by to uratowało życie wilu kierowców i pasazerów.
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

romano 

Wysłany: 17-02-2007, 20:06   

Jestem tego samego zdania co Jacacenty, nie zapomnijmy, że uczestnikami ruchu są także piesi a nie tylko kierowcy. Przy włączonych światłach samochód jest lepiej widziany i to nie podlega dyskusji.
Emf napisał/a:
Równocześnie można by wprowadzić obowiązek naklejenia na aucie zajeb...go fluoroscencyjnego odbalsku i auto będzie widać z dwóch kilometrów!!

Powinien być taki obowiązek, ale dla dla pieszych poruszających się po zmroku w miejscach nieoświetlonych
Emf napisał/a:
Nie widzisz auta idź do okulisty

Nie mów, że nie widzisz różnicy w dostrzeżeniu samochodu z i bez włączonych świateł.
Emf napisał/a:
Proponuję przejechać w koreczku kilkanaście kilometrów na wąskiej drodze, gdzie minie nas kilka debili z pseudo ksenonami, kilku ze źle ustawionym światłami i do tego dorzućmy temperaturkę 50st. w aucie.

Światła należy mieć właściwie ustawione a wyposażenie techniczne samochodu powinno być zgodne z przepisami, od tego są stacje kontroli i policja, żeby właścicieli takich samochodów karać mandatami albo zabierać dowody rejestracyjne. Nie widzę powodu żeby z tego powodu nie wprowadzać tego przepisu. Innym tematem jest sposób działania naszej kochanej policji i "załatwianie" przeglądów.
Emf, szczerzę dziwię się, że jesteś przeciwnikiem jazdy na światłach przez cały rok. Jak dla mnie nie ma żadnych logicznych argumentów przeciwko takiemu obowiązkowi.

Moneta

Emf 

Wysłany: 17-02-2007, 23:10   

romano napisał/a:
Nie mów, że nie widzisz różnicy w dostrzeżeniu samochodu z i bez włączonych świateł.

W mieście, żadnej oprócz tego, że jak jakiś szpaner włączy ksenony (to takie "trendy" u nas i jeździ się w kółko po głównej ulicy miasta przez kilka godzin w tą i z powrotem) to doprowadza mnie do .......... :evil:

romano, gorzej jest w nocy dostrzec z jaką prędkościa zaiwania samochód.
Nie znaczy to jednak, że powinno się montować na dachu koguty fluoroscencyjne, a na bokach auta takież naklejki bo wtedy auto będzie widoczne w całym obrysie.
Nadal uważam że jeśli ktoś w dzień nie widzi auta w mieście, musi wykonać obowiązkowo badania lekarskie i musi OBOWIĄZKOWO jeździć w okularach.

romano napisał/a:
Światła należy mieć właściwie ustawione a wyposażenie techniczne samochodu powinno być zgodne z przepisami, od tego są stacje kontroli i policja, żeby właścicieli takich samochodów karać mandatami albo zabierać dowody rejestracyjne.

Tak tylko, że to mało realne bo na SKP jedziesz raz na rok i wtedy zakładasz normalne żarówki, później hulaj dusza :|
Policja nie jest w stanie sprawdzić ustawienia świateł bo musieliby jechać na wprost każdego pojazdu, a i tak zawsze można się wytłumaczyć, że tył jest obciążony, a regulacja świateł nie jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu ;)

assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 17-02-2007, 23:29   

Emf napisał/a:
Nie widzisz auta idź do okulisty
:supz:
Jacacenty napisał/a:
ale po jakiego chuya mam w miescie palic światła?

A na przykład po takiego chuja, bym wiedział, czy jedziesz (jesteś w ruchu), czy zatrzymałeś się kupić papierosy.

a jak zatrzymam się kupić papierosy i nie zgasze swiateł to pomyślisz,że jestem w ruchu? :lalala:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 18-02-2007, 09:28   

ego napisał/a:
nie zgasze swiateł to pomyślisz,że jestem w ruchu?

Dokładnie, albo jak stoi taksówka, to nie wyprzedzisz jej, bo ma włączone światła?
A argument o zużyciu akumulatora to dotyczy maluchów i innych aut z prądnicą, a inni to nagle też zaczeli aku załować - ale Ja latem w mieście i tak, nie bede świateł palić!! :rock: :choosen:

romano 

Wysłany: 18-02-2007, 13:27   

Cytat:
W mieście, żadnej oprócz tego, że jak jakiś szpaner włączy ksenony (to takie "trendy" u nas i jeździ się w kółko po głównej ulicy miasta przez kilka godzin w tą i z powrotem) to doprowadza mnie do .......... :evil:

Tylko, że przepis będzie obowiązywał na wszystkich publicznych drogach a w kodeksie nie ma pojęcia miasta jest pojęcie terenu zabudowanego, którym jest i duża aglomeracja i może być miasteczko na drodze przelotowej, o ile w centrach dużych miast rzeczywiście przepis nie ma aż takiego znaczenia to już w miasteczkach na drogach przelotowych tak.
Dla mnie kolejnym argumentem za wprowadzeniem przepisu jest używanie świateł w warunkach ograniczonej widoczności w dzień, wiele razy spotkałem się, że pod wieczór albo podczas pochmurnej pogody, kierowcy jeżdżą bez świateł, kiedy aż prosi się o ich włączenie, teraz nie będzie takiego problemu.

Emf napisał/a:
romano, gorzej jest w nocy dostrzec z jaką prędkościa zaiwania samochód.
Nie znaczy to jednak, że powinno się montować na dachu koguty fluoroscencyjne, a na bokach auta takież naklejki bo wtedy auto będzie widoczne w całym obrysie.
Nadal uważam że jeśli ktoś w dzień nie widzi auta w mieście, musi wykonać obowiązkowo badania lekarskie i musi OBOWIĄZKOWO jeździć w okularach.

Rozumiem twój prześmiewczy charakter, ale nie masz co porównywać kogutów do zwykłych świateł mijania a volvo i tak w niektórych modelach osobowych wprowadziło obrysówki.

MiKuS napisał/a:
Ja latem w mieście i tak, nie bede świateł palić!!

Trzymam Cię za słowo, zobaczymy jak długo wytrzymasz w swoim nierozsądnym postanowieniu :lalala:

Moneta

Jacacenty 

Wysłany: 18-02-2007, 13:58   

Ludzie, ale Wy macie twarde głowy... :(
Iście pisowskie...

Nie umiem z Wami rozmawiać.

Odpowiedz do tematu