Opony zimowe używane vs. bieżnikowane |
Autor |
Wiadomość |
dzejbi
Wiek: 44 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 310 Skąd: Łódź, Warszawa
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-10-2005, 19:30 Opony zimowe używane vs. bieżnikowane
|
|
|
Dwa pytanka:
1. Czy jest możliwość jednoznaczej oceny czy dana opona jest bieżnikowana?
2. Czy opłaca się kupować bieżnikowaną oponę na zimę? Jakie jest niebezpieczeństwo itd. |
_________________ ZAMÓW KOSZULKĘ LUB KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ Z LOGO TTT
www.koszulki-klubowe.prv.pl
|
|
|
|
|
Piterro
Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 181 Skąd: Scunthorpe - UK
Województwo: Other
|
Wysłany: 24-10-2005, 19:57
|
|
|
ad 1. z tego co wiem, to wszystkie bieżnikowane opony nie mają oznaczeń wcześniejszego producenta, marki opony i modelu opony. Mogą mieć tylko rozmiar i inne informacje dotyczące opony, ale nie producenta.
ad 2. Jeżeli chodzi o bieżnikowane opony, to już lepiej kupić bieżnikowaną zimówkę niż bieżnikowaną letnią (to fakt), wynikający z różnicy obciążeń działających na oponę. W lecie jeździ się bardziej agresywnie, mocniej hamuje... wolałbym, żeby mi się opona nie rozlazła podczas hamowania albo w ostrym zakręcie.
Co prawna cena dość często jest atrakcyjna, może oscylować w granicy 100zł/szt, to ja już bym wolał kupić 2 dobre nówki i założyć je na przód. (tak właśnie mam) |
_________________ In UK at this moment - workin'
Fiat Tipo 1.4 S 1995r., LPG - Forever |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-10-2005, 20:10
|
|
|
O cieakwy temat :-)
Ad.1
Jednoznacznej tzn ?:> bo nie do konca czaje pytanie... sa dobre firmy ktore robia bieznikowane opony i sa tez takie ktorych nie polecalbym zakladac. Opona bieznikowana ma oznaczenie producenta ktorym sie tym zajmuje.
Ad.2
TAK ale tylko solidnych producentow a nie pierwszego lepszego i nie na pchlim targu tylko u sprawdzonego dostawcy! Na biezniki dostaniesz normalna gwarancje i w razie problemow kazda reklamacja bedzie ropatrzona tak samo!
Piterro niezgodze sie z toba tzn wiele ludzi w polsce tak zaklada wlasnie zimowki na os napedowa jest to spowodowane jak zwykle z oszczednosciami. Auto takie w wiekszosci przypadkow zachowuje sie poprawnie jednak w niekotrych os nie napedza przez to ze ma inne oponki dostaje uzlizgu co bywa bardzo grozne. Nawet gorsze 4 zimowki dadza ci zdecydowanie lepsze prowadznie auta niz 2 takie 2 takie. |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-10-2005, 20:31 Re: Opony zimowe używane vs. bieżnikowane
|
|
|
dzejbi napisał/a: | Dwa pytanka:
1. Czy jest możliwość jednoznaczej oceny czy dana opona jest bieżnikowana?
2. Czy opłaca się kupować bieżnikowaną oponę na zimę? Jakie jest niebezpieczeństwo itd. |
Ad 1. Oczywiscie. Opona bieznikowana ma stosowny napis o tym informujacy.
Ad2. Zalezy od ceny. Na pewno lepsza bedzie najtansza nowa zimowka, niz nalewka. Mimo wszystko bardziej polecam opone bieznikowana od uzywki. Od dwoch sezonow mam 2 szt. zimowek bieznikowanych Marangoni Marix - wywazenie bez problemu, sa ok, ale jezdza tylko na tylnej osi. Bieznikowane w interesujacym mnie rozmiaze sa po ok 110 zl, a ja znalazlem nowki po 125 - przy tej roznicy nie warto brac nalewek. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 24-10-2005, 20:52
|
|
|
Wow, gdzie Ty znalazłeś nówki w takiej cenie? Chyba, że mówisz o 13"! |
|
|
|
|
|
Piterro
Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 181 Skąd: Scunthorpe - UK
|
Wysłany: 24-10-2005, 20:59
|
|
|
MupiK napisał/a: | Nawet gorsze 4 zimowki dadza ci zdecydowanie lepsze prowadznie auta niz 2 takie 2 takie. |
Może nie dopisałem do końca. Z przodu mam nówki zimówki, a z tyłu, już troszkę zużyte .
Z Twoim stwierdzeniem zgadzam się jak najbardziej. |
_________________ In UK at this moment - workin'
Fiat Tipo 1.4 S 1995r., LPG - Forever |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 24-10-2005, 22:04
|
|
|
Hmmm acha jeszcze jedno
Dosc wazne kazda opona ma date produkcji i kazda po powiedzmy 5 latach traci czesc swoich wlasciwisoci a juz przy zimowkach jest to szczegolnie bo guma twarndieje itp itd
Tak wiec jak kupujecie to sprawdzcie w ktorym roku danan opona byla wyprodukowa co by wam sprzedwca szitu nie wcisnal ktory przez 4 lata przelezal na magazynie bo z taka opona to moze byc juz bardzo roznie :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 24-10-2005, 22:16
|
|
|
Ja jakos do bieznikowanych nie mam przekonani.
Sa przede wszystkim za drogie wzgledem jakosci. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
|
Wysłany: 25-10-2005, 00:40
|
|
|
ostatni udalam sie do zakladu wulkanizacji zeby sie dowiedziec o ceny zimowych opon nowych i uzywanyc w moim przypadku to jeszcze felgi stalowe musze kupic. gosc wydawal sie kompetentny pokazal mi w katalogu ceny nowych opon wszystko ladnie tak miej wiecej o 230-260 jedna wiec za cale auto wychodzi 1040 + felgi czyli jakies 120 za sztuke 480 czyli calkowity koszt nowek = 1520. poczym pokazuje mi uzywane za 400zl komplet juz z felgami czyli wierzyc czy niewierzyc w jego uczciwosc?? |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 25-10-2005, 01:06
|
|
|
felgi torche drogie mozna znalezc znacnzie tnaiej :-)
Co do oponek to cena zalezy od oponki jesli to byly nokiany to tylko brac:D:D:D ale jesli to byla debica to no coz...
Kazdy chce zarobic i w uczciwosc ciezko wierzyc :/
Uzywane felgi jesli tylko sa nie strasznie pogiete to ok ale uzywane oponki to znaczna loteria |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 25-10-2005, 19:57
|
|
|
dzejbi napisał/a: | Wow, gdzie Ty znalazłeś nówki w takiej cenie? Chyba, że mówisz o 13"! |
Nie, 165/65 R14
[ Dodano: Wto 25 Paź, 2005 21:02 ]
Zuzanna82 napisał/a: | ostatni udalam sie do zakladu wulkanizacji zeby sie dowiedziec o ceny zimowych opon nowych i uzywanyc w moim przypadku to jeszcze felgi stalowe musze kupic. gosc wydawal sie kompetentny pokazal mi w katalogu ceny nowych opon wszystko ladnie tak miej wiecej o 230-260 jedna wiec za cale auto wychodzi 1040 + felgi czyli jakies 120 za sztuke 480 czyli calkowity koszt nowek = 1520. poczym pokazuje mi uzywane za 400zl komplet juz z felgami czyli wierzyc czy niewierzyc w jego uczciwosc?? |
Zuziu Dobre nowe opony zimowe np. Sava S3 Eskimo do Tipo kupisz w necie (np. www.baloon.pl) za ok. 150 zl/szt, a po felgi jedzie sie na szrot - komplet 200 zl. Razem wychodzi 800 zl... |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-10-2005, 20:02
|
|
|
co do uzywanych to jestem przeciwnikiem zdecydowanym, bo przez jeden rok zmienilem na przedniej osi 5 komplerow, bo po jakims czasie guz wyskakiwal na ktorejs. A co do nalewek to sie nie zgodze. W jakims programie telewizyjnym widzialem jak wedle obowiazujacych przepisow robi sie nalewki. Jest naprawde taka selekcja uzywek ze zadna lipa sie wkrasc nie moze. opona jest mierzona wywazana, zrywany stary bieznik, znowu wywazana i mierzona, potem nalewana nowa guma, i znowu mierzona i wywazana....etc. (i dlatego ceny nie sa szokujaco niskie) |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 25-10-2005, 20:05
|
|
|
Emf napisał/a: | Ja jakos do bieznikowanych nie mam przekonani.
Sa przede wszystkim za drogie wzgledem jakosci. |
Opony bieznikowane odpowiadaja jakoscia nowych opon, z tym ze sa ciezsze (wieksza masa wirujaca) i pod wzgledem zachowania na drodze ustepuja wiekszosci nowych opon. Co do bezpieczenstwa - te renomowanych firm sa w pelni bezpieczne. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 25-10-2005, 20:40
|
|
|
moze tak podjelam decyzje ze napewno opony nowe a felgi uzywane za 180 to dobre opony beda?? slyszalam o tym ze na szrocie za 50 zl chodza uzywane felgi ale cos mi sie wierzyc niechcialo widocznie musze zaangazowac jakiegos pana do pomocy i sie przejechac tam dziekuje za pomoc. |
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 25-10-2005, 21:37
|
|
|
Zuza podaj model opony to ci powiemy :-) bo po cenie to coz... :-)
Muflonek masz dokladna racje :-) |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 25-10-2005, 21:42
|
|
|
hmmm to jest jeszcze model?? oj musze zaczac cos czytac o autach moze zaczne od ksiazki ktora sobie do tipo kupilam:] |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 25-10-2005, 22:18
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Opony bieznikowane odpowiadaja jakoscia nowych opon, |
Marcin tu sie nie zgodze.
Moze i jakosciowo nie sa one zle ale nie porzesadzajmy.
Gdyby nalewanie bylo takim dobrym rozwiazaniem to stosowaliby je producenci opon aby zejsc z kosztow, a co zatym idzie zwiekszyc zyski.
Wiec czemu tego nie robia?
Na zachodzie nikt opon bieznikowanych nie kupuje.
I do tego cena .... bieznikowane kosztuja powyzej 100zl szt., a nowke mozna kupic za 150-160 wiec gdzie tu interes??? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 26-10-2005, 00:23
|
|
|
Emf akurat i tu sie niezgodze :-)
Bo moda na biezniki przyszla wlasnie z zachodu i wlasnie tam miesci sie wiekszosc firm zajmujacych sie tymi rzeczami.
Roznica w cenie hmm moze nie jest duza ale z drugiej strony dobra opona nie kosztuje 150-160 zl tylko 300-400 i wiecej nie mow ze nie:-)
Producentom opon sie to nie oplaca tka jak powiedizales bo lepiej sprzedac nowy produkt:-) ale oplaca sie tym ktorzy zajmuja sie wlasnie nadlewaniem bo tez maja z tego zysk a dzieki temu my mamy w czym wybierac :-) |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
|
Wysłany: 26-10-2005, 09:22
|
|
|
dzejbi napisał/a: | 1. Czy jest możliwość jednoznaczej oceny czy dana opona jest bieżnikowana? |
Jest taka mozliwosc.Kazda bierznikowana opona ma napisane na boku najczesciej ze jest bierznikowana tylko ze nie po polsku( np:retread)lub jest wytłoczone takie dziwne R.
MupiK napisał/a: | Co do oponek to cena zalezy od oponki jesli to byly nokiany to tylko brac:DVery HappyVery Happy ale jesli to byla debica to no coz... |
Lepsza swieza Debica niz stare nokiany.Najwazniejsza jest data.Do Polski importuja uzywane opony z zachodu. Czy myslicie ze na zachodzie sa tak rozrzutni ze wyrzuca dobre opony?
MupiK napisał/a: | Dosc wazne kazda opona ma date produkcji i kazda po powiedzmy 5 latach traci czesc swoich wlasciwisoci a juz przy zimowkach jest to szczegolnie bo guma twarndieje itp itd |
W niektórych warsztatach wciskaja opony uzywane oczywiscie z lat `90 jako te po 2000 roku bo cyfry w kodzie daty powtarzaja sie co 10 lat a ludzie ktorzy sie nie znaja biora bo "młode".Kod daty po 2000r ma cztery cyfry a opony z lat `90 maja trzy i przy ostatniej cyferce mały trójkącik.
Emf napisał/a: | Gdyby nalewanie bylo takim dobrym rozwiazaniem to stosowaliby je producenci opon aby zejsc z kosztow, a co zatym idzie zwiekszyc zyski. |
I stosuja.Np: Marangoni,Continental i teraz Goodyear.Tylko ze maja inna nazwe.
Pracowałem dosyc długo w serwisie opon i wiem ze bierznikowane sa bezpieczniejsze od tych urzywanych z zachodu.Ale roznice w cenie widac dopiero przy duzych rozmiarach lub nietypowych. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 26-10-2005, 09:56
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | moze tak podjelam decyzje ze napewno opony nowe a felgi uzywane za 180 to dobre opony beda?? slyszalam o tym ze na szrocie za 50 zl chodza uzywane felgi ale cos mi sie wierzyc niechcialo widocznie musze zaangazowac jakiegos pana do pomocy i sie przejechac tam dziekuje za pomoc. |
Wspomnane przeze mnie Savy to sa bardzo dobre opony - w tescie ADACa dostaly 2 gwiazdki na 3 mozliwe, pokonujac np. nowe Barumy 2. Poczytaj tez opinie: klikac
Zreszta mam takie dwie na przedniej osi, wiec wiem co mowie Z opon w sensownej cenie sa tez Debice Frigo 2 - ponoc maja bieznik Goodyear Ultragrip 6. Tak wiec kupienie w dobrej cenie dobrych opon jest jak najbardziej realne.
Co do felg to sam kupilem uzywki po 50 zl od Cromy - proste, zadnych problemow. Grunt by byly to felgi od Fiata i to najlepiej Tipo/Tempry. W sumie niezlym rozwiazaniem jest tez kupno na zime felg 13", zamiast 14" - wiekszy profil opony i opony tansze
[ Dodano: Sro 26 Paź, 2005 11:02 ]
Emf napisał/a: | Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Opony bieznikowane odpowiadaja jakoscia nowych opon, |
Marcin tu sie nie zgodze.
Moze i jakosciowo nie sa one zle ale nie porzesadzajmy.
Gdyby nalewanie bylo takim dobrym rozwiazaniem to stosowaliby je producenci opon aby zejsc z kosztow, a co zatym idzie zwiekszyc zyski.
Wiec czemu tego nie robia?
Na zachodzie nikt opon bieznikowanych nie kupuje. |
Zupelnie bledne podejscie. Wiele duzych koncernow produkuje opony bieznikowane i sa one masowo stosowane na zachodzie. Opona bieznikowana to nie jest bynajmniej rozwiazanie dla biednych! Na zachodzie jest tez cos takiego jak poczucie zycia ekologicznego i w zwiazku z tym opony "wielokrotnego uzytku" wpisuja sie doskonale w te mode.
Opony bieznikowane w obecnych technologiach sa na tyle bezpieczne, ze mozna je bieznikowac kilkukrotnie co jest zaznaczane na oponie bodajze w formie gwiazdek |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 19:14
|
|
|
lordabarth napisał/a: | Do Polski importuja uzywane opony z zachodu. Czy myslicie ze na zachodzie sa tak rozrzutni ze wyrzuca dobre opony? |
Nie do końca.
Po prostu mają jakieś przepisy że dwa lata i opony trzeba zmienić.
Jak policjant w 2005 zobaczy na aucie oponkiz 2002 to wali mandat.
Jeszcze słyszałem że jak wypadek jest i ichniejsze PZU dojdzie że oponki miały ponad 2 latka to nie płaci odszkodowania.
Nie wiem do końca czy to wszystko prawda ale to by tłumaczyło wymianę dość dobrych wizualnie opon.
Jeżdżę na używkach, miałem ich już z 8sztuk i jeszcze nie trafiłem na bańkę czy podobne cuda.
Teraz mam Michelin energy czy jakoś tak z 2003 roku i są git.
Wielokrotnie nawet tutaj pisano o odpadaniu bieżnika z bieżnikowanych opon itp.
Wiele było opini za i przeciw.
Ja osobiście nie założyłbym bieżnikowanych na przód a zwłaszcza w lecie.
Na tył spokojnie mogą być. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 26-10-2005, 19:28
|
|
|
Jabko tak samo jak sa "uzywki" i "uzywki" tak samo sa "bieznikowae" i bieznikowane"
Moze porozmawiajmy o konkretnych firmach itp konkretnych modelach :-)
Co do tego ze opona 2 lata i wylot to hmm niewiem skad te informacje :-) napewno nie jest tak ani w niemczech ani w hispzani ani w GB:-) moze w innych krajach tak maja :-)
Co do PZU hmm ta firma potrafi rozne rzeczy wymyslec i czasami mozna sie ciekawych rzeczy dowiedziec:] Ja znam przypadek buchniecia nowego avensisa i nie wyplacenia odszkodowania bo dealer dal 2 kluczyki a w polisie ktos napisal ze byly 3 no i pasztet... |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 26-10-2005, 19:47
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | moze tak podjelam decyzje ze napewno opony nowe a felgi uzywane za 180 to dobre opony beda?? |
W tej cenie polecam BF Goodrich Winter 2 T/A.
W zeszłym roku je kupowałem i jestem z nich bardzo zadowolony.
Sprawdź w jakiej jest cenie u miejscowych wulkanizatorów i porównaj je np. z www.opony.com , sam je z tej strony kupowałem.
A co do używek to jeżeli rocznikowo są młode i bieżnika jest sporo to nie widzę problemu.
Osobiście mam na tyle letnie uniroyale i jeszcze gościu dał mi na nie dwa lata gwarancji na piśmie.
Niestety przy zimowych oponach nad używanymi mocno bym się zastanowił - tu każdy rok ma duże znaczenie, juz po roku/dwu latach używania zimówki czuc różnicę na niekorzyść |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 29-10-2005, 14:44
|
|
|
Mam jeszcze pytanko!
Jaka jest głębokość bieżnika w nowej oponie zimowej (polskiej) i jaka jest bezpieczna wartość oraz minimalna dopuszczalna przy oponach używanych (też zimowych).
I jeszcze jedno. Jakich producentów bieżnikowanych opon możecie polecić?
Ja nie znam żadnych nazw |
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 02-11-2005, 22:03
|
|
|
dzejbi napisał/a: | Mam jeszcze pytanko!
Jaka jest głębokość bieżnika w nowej oponie zimowej (polskiej) i jaka jest bezpieczna wartość oraz minimalna dopuszczalna przy oponach używanych (też zimowych).
I jeszcze jedno. Jakich producentów bieżnikowanych opon możecie polecić?
Ja nie znam żadnych nazw |
Nie ma czegos takiego jak min ustawowy bieznik dla opony zimowej. Mysle ze sensowny minimalny bieznik to 5-6 mm. Biezniki opon zimowych sa zazwyczaj wyzsze od tych w oponach letnich. W moich nalewkach mial chyba z centymetr
Znane nalweki to np. Polski Profil, czy wloski Marix - takie kupilem trzy lata temu w Obi i dalej sa ok. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|