Założyłem ten temat z myślą o kierowcach jeżdżących zawodowo. Tutaj dzielimy się przygodami z trasy, problemami itp. Zapraszam także osoby, które chcą rozpocząć pracę za kółkiem oraz te, które po prostu się tym interesują
Kilka ciekawostek ode mnie:
1. Znacie hasło "Tiry na tory"? A pociągi na autostrady
(A2, Niemcy, pod Magdeburgiem)
2. 15 minut wcześniej gość mnie wyprzedzał. Na budziku musiał mieć ze 200km/h. Nawet nie próbowali gasić. A przypuszczam, że zanim pojawiła się straż to już nie było co gasić. Prawdopodobnie jakieś zwarcie w instalacji. Nie było żadnego kontaktu z innym autem. Po prostu zjechał na awaryjny i zaczął się palić.
(A12 w kierunku domu, Niemcy)
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
Wysłany: 12-08-2011, 13:43
Myślę że pomysł będzie trafiony,ci co kręcą fajerą i ci co będą się gdzieś wybierać na wakacje znajdą tu dużo porad gdzie się zatrzymać ,jak omijać niebezpiecznie miejsca,płatne autostrady itd.itp...
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v
No na autostradach nie ma problemu. Wiadomo, że zjazd już może być trudniejszy. Sama laweta jest wyposażona we wszystkie koła skrętne, więc jakieś tam ułatwienie jest. Dla mnie prawdziwymi wyczynowcami są ci, którzy transportują łopaty śmigieł wiatraków. Aczkolwiek kierowców jest wtedy dwóch. Jeden w ciężarówce, drugi na tylnej części lawety. Taki przykład z łamaniem zestawów hehe
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-08-2011, 00:53
Niezłe to musi robić wrażenie w realu Tak nawiasem tyle razy koło takich wiatraków przejeżdżałem, a nigdy nie zastanawiałem się nad tym w jaki sposób się tam znalazły... I nigdy bym nie pomyślał, że z takich wielkich elementów są budowane. Przecież jak by się uparł to i takie skrzydło wirnika można by na pół podzielić Co do samego transportu, to ciekawi mnie ten drugi kierowca. On cały czas siedzi na tym balkoniku? W lecie fajnie tak jak jest gorąco I jakie on tam ma urządzenia? Też jakaś kierownica tam jest?
2. 15 minut wcześniej gość mnie wyprzedzał. Na budziku musiał mieć ze 200km/h.
Możliwe, że coś przegrzał i poszło... pewnie z auta dużo nie zostało jak mówisz.
A nikt nie próbował się zatrzymać i próbować gasić?
A co do transportu. Tatko od 1988 roku prowadzi transport i kiedyś jak byłem mały jakoś się tym interesowałem bardziej, jeździłem z nim, podziwiało się
Najlepsze były wypady do zakładów jak huty lub elektrownie. Zawsze chętnie tam jeździłem, aby pooglądać zakład od środka.
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska
Przecież jak by się uparł to i takie skrzydło wirnika można by na pół podzielić
chodzi też o to żeby to było możliwie jak najlżejsze, żeby reagowały na podmuchy wiatru. Składanie z kilku elementów dodaje zawsze niechcianych kilogramów.
D@wIdS napisał/a:
ciekawi mnie ten drugi kierowca. On cały czas siedzi na tym balkoniku?
przesiada się z kabiny tylko kiedy trzeba właśnie manewrować tyłem, czyli na skrzyżowaniach czy ostrzejszych łukach. Na autostradach ich pomoc jest zbyteczna, a tyle ile można przejeżdżają właśnie autostradami. Czyli w Polsce maja trochę roboty, bo w Niemczech to praktycznie wszędzie są autostrady, a tam tych wiatraków jest najwięcej.
D@wIdS napisał/a:
I jakie on tam ma urządzenia? Też jakaś kierownica tam jest?
nie wiem, bo się nie przyglądałem temu nigdy (zwykle takie zestawy latają nocą). Ale coś na styl kierownicy jest tam na pewno.
miszko napisał/a:
no właśnie zatrzymał się jeden kierowca raptem, ale reszta Niemców się tylko gapiła i jechała dalej. Przy takim pożarze musiałoby z 10 gaśnic pójść w ruch.
Weekend na A6 w Niemczech. Ten dachował jakieś 200 metrów przede mną. Widziałem tylko dym, ale szybko zareagowała większość kierowców. Zresztą widać ile aut z otwartymi bagażnikami stoi na pasie awaryjnym. Pożar ugaszony w kilka sekund.
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-08-2011, 13:21
ciechu napisał/a:
miszko napisał/a:
no właśnie zatrzymał się jeden kierowca raptem, ale reszta Niemców się tylko gapiła i jechała dalej. Przy takim pożarze musiałoby z 10 gaśnic pójść w ruch.
Te 10 gaśnic i tak by nie starczyło
Taki pożar to już ciężko ugasić podręcznym sprzętem w postaci gaśnic 1kg
Musiało by być z 6 10kg gaśnic uruchomionych jednocześnie
Wysłany: 28-01-2012, 11:18
ciechu, Też leciałem przez St.Tropez i cały lazur tylko w expresie
Właśnie dopieszczam moją starą Renie i w poniedziałek ruszam na europe,gdzie?jeszcze nie wiem.
Jak wyruszysz po wolnym to puść eska,może wreszcie się spotkamy na jakimś parkingu
Mazda MX3 1.6 16v
Wysłany: 28-01-2012, 19:47
ubek, nie ma sprawy latem zeszłego roku robiłem trasę Kostrzyn n/o-Strasbourg F i pod Heibronn bywałe cztery razy w tygodniu
VEndriuV, mapy tak na loptopie,gps..itp na papierowej to musiał byś mieć pilota na fotelu pasażera z mapą w dłoni
a co do orientacji to musiał byś kiedyś spróbować z jakimś kierowcą pojeżdzić po europie ze dwa tygodnie,nie taki diabeł straszny...
Mazda MX3 1.6 16v
Przelatywałem przez Heilbronn w zeszłym tygodniu, ale niestety na expresie.
Co do orientacji to ciężko mi powiedzieć, bo ja od zawsze lubiłem geografię więc dla mnie to oczywiste. Poza tym tak jak rob wspomniał, nawigacja i jakaś mapka pomocna. Zresztą znaki na drogach też nie kłamią, a navi potrafi puścić jakąś "trefną" trasą. Ostatnio poleciałem z Tulonu na Lyon najszybszą (pomijając płatne ) i wpuściła mnie w takie serpentyny że do teraz mi się śnią. Droga na szerokość auta, po jednej stronie ściana, po drugiej przepaść. I tak jakieś 30-40km. A w połowie trasy problem ze zmieszczeniem się pod odstającą ścianą. Ale plandeki nie poszarpałem
to ta ścianka po lewej na końcu drogi
moja Renia w oddali ale za to widoczki niezapomniane
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
ja tą górską drogą pojechałem tylko dlatego, ze była oznakowana jako do 19T. Ja ledwie wyrabiałem, więc nie wiem jak można puszczać tam cos większego.
Do tego kilka razy musiałem cofać do najbliższej zatoczki gdy coś z przeciwka jechało
** Dodano: 29-01-2012, 00:54 **
Luczu napisał/a:
tam nikt się nie zmieści a jeśli nawet to by się udusił
mało że się zmieści, to nawet wygodnie jest. Z płcią przeciwną także całkiem całkiem
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
Ja ledwie wyrabiałem, więc nie wiem jak można puszczać tam cos większego.
Do tego kilka razy musiałem cofać do najbliższej zatoczki gdy coś z przeciwka jechało
jeżeli chodzi o takie sytuacje to ja nerwowo wysiadam.
Najgorzej wspominam kurs po kilku punktach w Krakowie bez gps i mapy właśnie tą nieszczęsną scanią gdzie wymiarami bliżej jej do zestawu niż zwykłej solówki :/
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.