Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wszystko o silniku 1.9TD
Autor Wiadomość
Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 07-05-2007, 16:11   Wszystko o silniku 1.9TD

Witam.
Interesuje mnie temat związany z podniesieniem mocy w TD 1.9 przy wykorzystaniu w zasadzie tylko mozliwości regulacji jakie mamy. Niestety zero tutaj elektroniki więc "chiptuning" nie wchodzi w grę. Mam pewien plan i chciałbym aby co do niego wypowiedziały się osoby mające w tej dziedziwnie wiedzę praktyczną a nie tylko teorie jak ja.

Mianowicie :

- zwiększenie cisnienia doładowania do 1bara, z tego co obserwuje na desce to zawór upustowy otwiera się jakoś na 0,7~0,8 bara. Chcę go podkręcić tak zeby otwierał się powiedzmy koło 0,95~1bar. Turbina Garret, dokladnie jeszcze sprawdze i pogrzebie w sieci na jej temat.
- zwiększenie dawki paliwa, tutaj mam większy problem bo nie wiem gdzie się to reguluje, pompa wtryskowa bosch, z tego co ją ogladałem to są na niej dwie potencjalne możliwości regulacji dawki paliwa. Jedna śruba jest powyżej wyjść na przewody wysokiego ciśnia, druga natomiast z boku pompy od strony silnika.

Czy ktoś próbował takiej zabawy i uzyskał jakiś pozytywny efekt ? nie chce wchodzić w jakieś powazne modyfikacje silnika tylko chce deko poprawić fabryke i wycisnąć te 100KM z tego silnika.

JCB 3CX Contraktor

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-05-2007, 21:50   

Zamiast podnosić ciśnienie doładowania tak 'na oko' zadbaj o chłodzenie powietrza i lepsze odprowadzenie spalin..
Tym nic nie popsujesz, a zwiększając ciśnienie i nie dając wystarczająco paliwa (bez sprawdzenia AFR'u) może być za gorąc i tłoki mogą powiedzieć 'papa'.
Hipo napisał/a:
zawór upustowy otwiera się jakoś na 0,7~0,8 bara

to nie zawór upustowy, ten o którym piszesz nie pozwala napompować więcej turbinie i nazywa sie westegate (czy jakoś tak :lol: ). Zawór upustowy robi psssst ;D
     Moneta

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-05-2007, 22:15   

Hipo napisał/a:
zawór upustowy otwiera się jakoś na 0,7~0,8 bara

Niestety zaworu upustowego w TDieslu nie ma ponieważ nie posiada on przepustnicy i nie ma się gdzie zbierać nadmiar powietrza które jest odprowadzane do atmosfery prze ten właśnie zawór.

Hipo 

Wysłany: 08-05-2007, 05:23   

Czyli lipa bo nie ma możliwosci zwiększenia ciśnienia doładowania. W zasadzie to planuje wrzucić jakiś spory intercooler na długości zderzaka pod ten podłużny wlot ale czy to da jakikolwiek zysk ?

Skoro juz o tym mowa to w takim razie w TD co to jest na turbinie i do czego służy taka dźwignia z regulacją chyba podciśnieniową .... bo jest coś w stylu jakiejs przepony zamkniętej w metalowym cylindrze.

JCB 3CX Contraktor

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-05-2007, 06:49   

Wrzuciłem na serwer pdf-a o turbo.Nie ma tam za dużo ale podstawy są (niestety po angielsku).Może coś znajdziesz dla siebie.

gepard 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-05-2007, 10:42   

Raku napisał/a:
Zamiast podnosić ciśnienie doładowania tak 'na oko' zadbaj o chłodzenie powietrza i lepsze odprowadzenie spalin..

Ja tak właśnie zrobiłem filtr stożek i przeróbka układu wydechowego: brak katalizatora oraz pierwszego i drugiego tłumika ostatni przelotowy WM SPORT i zapewniam już odczujesz różnice.

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

1dawidb 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 08-05-2007, 13:49   

Można równiez pokusić się o wymianę turbiny na tą z Cromy TD jest bardziej wydajna choć do nie każdego Tipiaka TD podchodzi (nie wiadomo czemu)

Raku 

Wysłany: 08-05-2007, 18:49   

Proponuje włożyć jeszcze jakiś IC żeby powietrze było zimniejsze i zapewniam że odczujecie różnice 8)
     Moneta

Hipo 

Wysłany: 08-05-2007, 20:53   

No własnie myśle o jakimś fajnym IC co napisałem wyżej. Co do tej turbiny z cromy to jaki to model bo w moim silniku jest też juz wymieniona i poprzedni własciciel mówił że po wymianie na tym turbo silnik dostał niezłego kopa.

JCB 3CX Contraktor

Raku 

Wysłany: 08-05-2007, 21:16   

Za duży nie może być! Proponuję od jakiegoś VW TDI czy mondeo CDTI.

Jak wsadzisz za duży to się zrobi turbo dziura..
     Moneta

Hipo 

Wysłany: 09-05-2007, 19:39   

Myślałem o czymś takim na przód pod tą kratke w zderzaku

http://motoallegro.pl/ite..._sprintera.html

Posiadam dokładnie taką turbinkę, Garrett TB0269, z tego co się zdążyłem dowiedzieć z google to model standardowo montowany w Tipo.

JCB 3CX Contraktor

szczypiorek 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 03-02-2008, 17:28   

Raku napisał/a:
Za duży nie może być! Proponuję od jakiegoś VW TDI czy mondeo CDTI.

jak mowisz ze za duzy nie moze byc a taki:
http://motoallegro.pl/sho...Fa%3E%3C%2Fi%3E
czy lepiej taki sobie sprawic:
http://motoallegro.pl/sho...Fa%3E%3C%2Fi%3E
prosze pomoz

** Dodano: 03-02-2008, 17:35 **
a moze taka pasowac w zdezak przed chlodnice na doł:
http://motoallegro.pl/ite..._1_8td_1_8.html

opti 

Wysłany: 03-02-2008, 17:36   

Raku napisał/a:
mondeo CDTI

TDCI, CDTI to oznaczenie w oplach dieselkow.. a wiadomo ze biore ja od fiata ;)

sheriffnt 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-02-2008, 19:39   

Witam
Nie wiem jak w Twoim autku, ale u mnie denerwujący jest brak mocy na niskich obrotach, patrząc na wskaźnik doładowania to spręzarka włącza się dosć późno, bo od około 2600 obrotów, więc by ruszyć w miarę szybko, muszę długo ciągnąc biegami, za to działanie turbo dobrze widać przy szybszej jeździe w trasie. Zastanawiam się czy to spręzarka jest padnięta czy taka jej uroda?
Druga sprawa to przełożenia przekładni głownej w skrzyni biegów, ksiązka podaje 3,563 dla Tempry Diesel, a 3,053 dla Tempry Turbo Diesel, wydaje sie że fajnie byłoby mieć przełożenie od zwykłego diesla, nawet kosztem prędkości max. 162 zamiast 178 km/h, ale obawiam się że taka zmiana to trochę kosmos, sporo pracy :)

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

Hipo 

Wysłany: 04-02-2008, 08:44   

szczypiorek, ja w końcu zamontowałem oryginalny z Tipo bo jak się okazało to fabrycznie wsadzili całkiem sporą krowe. FMIC ( czyli wsadzony na przód tak aby bezpośrednio na niego wiało bez zadnych tuneli itp) sprawdza się w momencie kiedy bawisz się już w dość poważne modyfikacje. Poza tym w dieslu to IC bardziej jest po to żeby zachować rozsądna temperaturę silnika niż by chłodzić powietrze w celu podnoszenia mocy. Owszem, chłodniejsze powietrze to lepsze warunki spalania ale jak mówie, to w zasadzie nie jest celem IC w turbodieslu.

Po załozeniu IC odczułem wyraźną róznice jeśli chodzi o temp pracy silnika, bez IC przy prędkościach 150-170 ( jazda ciagła bez przyspieszania) temperatura stała około na 100C. Z IC ostre przybutowanie od 120 do 160 ( po prostu gaz w podłoge) poskutkowalo postawieniem zegara na 90C i ani odrobiny wiecej.

sheriffnt, w pierwszej kolejności to sprawdź czy masz szczelne rury od dolotu bo tam lubi cisnienie uciekać i przez to silnik jest taki osłabiony. Sprawa druga to może być zaciety zawór westgate na turbinie, sprawa trzecia - trzebabybyło zdjąć wąż z turbiny ten doprowadzajacy powietrze i poogladać w jakim stanie są loparki wirnika, bo w poprzednim turbo przy tym silniku co mam ( KKK 014) były uszkodzone łopatki przez co turbinka słąbo ładowała powietrze.

Poza tym jeśli turbo ładuje Ci dopiero od 2600 obr/min to coś jest nie tak z turbinką, prawdopodobnie zawór masz przyciety albo coś bo u mnie od 2000 czuć już że ciagnie, wiadomo że nie łamie kręgosłupa ale zbiera się na obroty całkiem ładnie.

Co do skrzyni to tej z 1,9 nie założyc bo idą tam inne pólosie, cieńsze przeguby więc musiałbyć zmieniać także zwrotnice. Poza tym skrzynia z 1,9 jest strasznie krótka i nie widze jej zupełnie przy TD. No i chyba ma zbyt małą obudowe sprzegło żeby to z 1,9TD sie zmiesciło, z kolei na sprzęgle z 1,9D to długo nie pojeździsz bo jest za słabe.

JCB 3CX Contraktor

szczypiorek 

Wysłany: 04-02-2008, 10:20   

sheriffnt napisał/a:
nawet kosztem prędkości max. 162 zamiast 178 km/h

kolego powiedz mi kiedy ty chcesz te 178 wyciagnac i gdzie ja probowalem i nie da rady u nas na drogach.

** Dodano: 04-02-2008, 10:22 **
ale jak bym sobie taka w zdezak montna http://motoallegro.pl/ite..._1_8td_1_8.html
przed chlonice to mysle ze bylo by lepiej no nie i nie jest droga.

** Dodano: 04-02-2008, 10:27 **
albo sobie przeniose halogeny tak jak w tych nowych temprach bylo na srodek a tam do dziury przysune IC powinno byc juz troche lepiej jak mysicie :?: :?: :?:

guciomlody 

Wysłany: 04-02-2008, 10:50   

prostym sposobem na polepszenie przyspieszenia jest założenie mniejszych opon, jest to doraźny środek ale zawsze. tyle że na trasie sie nie sprawdzi.

a robił ktoś jakiś lepszy nalot na IC bo ten oryginalny to tam mało co powietrza idze, do tego ja mam zderzak bez halogenów to ten IC to tam grzeje powietrze a nie chłodzi?
Yamaha VMX

you drink, you ride, you ceash you die

sheriffnt 

Wysłany: 04-02-2008, 11:27   

Witam
Hipo napisał/a:

sheriffnt, w pierwszej kolejności to sprawdź czy masz szczelne rury od dolotu bo tam lubi cisnienie uciekać i przez to silnik jest taki osłabiony. Sprawa druga to może być zaciety zawór westgate na turbinie, sprawa trzecia - trzebabybyło zdjąć wąż z turbiny ten doprowadzajacy powietrze i poogladać w jakim stanie są loparki wirnika, bo w poprzednim turbo przy tym silniku co mam ( KKK 014) były uszkodzone łopatki przez co turbinka słąbo ładowała powietrze.

Poza tym jeśli turbo ładuje Ci dopiero od 2600 obr/min to coś jest nie tak z turbinką, prawdopodobnie zawór masz przyciety albo coś bo u mnie od 2000 czuć już że ciagnie, wiadomo że nie łamie kręgosłupa ale zbiera się na obroty całkiem ładnie.

Co do skrzyni to tej z 1,9 nie założyc bo idą tam inne pólosie, cieńsze przeguby więc musiałbyć zmieniać także zwrotnice. Poza tym skrzynia z 1,9 jest strasznie krótka i nie widze jej zupełnie przy TD. No i chyba ma zbyt małą obudowe sprzegło żeby to z 1,9TD sie zmiesciło, z kolei na sprzęgle z 1,9D to długo nie pojeździsz bo jest za słabe.

Hipo, wielkie dzięki za wyjaśnienia, wciąż mało wiem o Temperce :) co do turbiny, jak dojdę trochę do zdrowia to się wezme za nią, w prawie przełożeń głownych, dzięki temu co napisałeś uświadomiłem sobie że faktycznie trudna sprawa, kombinowałem w kategoriach Łady(napęd klasyczny), gdzie wymiana głownego przełożnia jest banalnie prosta, np. przez zmianę głowki dyferencjału :)

Szczypiorek: pisałem przecież że wolałbym lepsze przyspieszenie w mieście, kosztem prędkości max, której i tak nie mam gdzie wykorzystać, jak do tej pory to Temperkę maxymalnie rozpędziłem do 145 km/h na kawałku A1 i wystarczy, przy 125 km/h jade jak panisko, cicho, bez drgań i więcej nie potrzebuję :)

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była

Hipo 

Wysłany: 04-02-2008, 17:26   

guciomlody napisał/a:
a robił ktoś jakiś lepszy nalot na IC bo ten oryginalny to tam mało co powietrza idze, do tego ja mam zderzak bez halogenów to ten IC to tam grzeje powietrze a nie chłodzi?

Pewno miałeś tipo strzelone i nie ma zderzaka oryginalnego to TurboDiesla. Oryginał jest szeroki wlot i tunele ładnie ciagnie powietrze na IC i chłodnice oleju.

JCB 3CX Contraktor

guciomlody 

Wysłany: 04-02-2008, 17:51   

no dokładnie... przód był jeszcze u Niemców robiony ale metodą polską ;) czyli musze poszukać zderzaka od td... jak sie będe ścigał to sobie zdejme zderzak ;D
dzieki za info
Yamaha VMX

szczypiorek 

Wysłany: 04-02-2008, 20:43   

i czym ty chcesz szalec??? to jest lepsze tylko od 700 do 1600 ie. tak ze z bezyna nie ma szans jak ma 80km i wiecej.prubowalem.ale jak sobie to wszystko zrobie i wtryski to sie z bratem zmieze. pozdro wszystkim

** Dodano: 04-02-2008, 20:45 **
wujaszek ma silnik od alfy 156 2,4JTD (150KM) tylko ze wal korbowy urwany ale tym by posmigal.aby tylko zdazyc biegi zmieniac

guciomlody 

Wysłany: 04-02-2008, 20:57   

zniszczyłeś moje marznia, i co ja teraz zrobie :( :yawinkle:
nie używam tipka do szalenia do tego mam co innego :) szkoda by mi go było :dlon:
Yamaha VMX

Hipo 

Wysłany: 04-02-2008, 20:59   

szczypiorek napisał/a:
czym ty chcesz szalec??? to jest lepsze tylko od 700 do 1600 ie

Jak masz zjedzonego 1,9TD to się zgodze. Ten motor całkiem dobrze sobie radzi z tym autem, wiadomo w porównaniu ze współczesnymi konstrukcjami nie jest demonem ale np. zwykły 1,8 musi się już sporo napocić żeby dać mu rade. Tylko podreślam jeszcze raz, zdrowy 1,9TD a nie padło zajeżdzone.

JCB 3CX Contraktor

sheriffnt 

Wysłany: 04-02-2008, 21:13   

Witam
szczypiorek napisał/a:
i czym ty chcesz szalec??? to jest lepsze tylko od 700 do 1600 ie. tak ze z bezyna nie ma szans jak ma 80km i wiecej.

Coś Ty sobie wykombinował że chcę szaleć :sciana: , wyluzuj :) , tłumaczę jasno chyba że nie zależy mi specjalnie na prędkości max, ani na osiągach, ale mam widać padniętą turbinę i w miescie muszę dużo waflować biegami bo własnie w zakresie najlepszej teoretycznie pracy diesla nie chodzi dobrze.
Nie jestem idiotą co kupił diesla i się obraża że to nie ferrari :) , jak chce sobie poszaleć to mam drugie auto :)

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była

guciomlody 

Wysłany: 04-02-2008, 22:12   

:eee: ups myślałem że to do mnie
Yamaha VMX

Odpowiedz do tematu