Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Żarząca się dioda akumulatora
Autor Wiadomość
Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-11-2011, 18:47   

Raul napisał/a:
widziałeś na płytkach biały nalot???

nie, takiego czegoś nie było.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 24-11-2011, 18:54   

Lasgo07, mały prąd ładowania 1A, nie więcej i zostaw go na całą noc. poziom elekrolitu powinien być tak 5mm ponad płyty... rano jak go odłączysz od prostownika, sprawdź poziom i odczekaj z 15-20 minut zanim podłączysz pod auto.
. zanim odłączysz go od prostownika popatrz na amperomierz jaki jest prąd ładowania i przyłóż do akumulatora ucho czy słychać bulgotanie, jeśli prąd ładowania spadł poniżej 1A i słychać bulgot akumualtor jest w "pełni" naładowany. napisałem w pełni bo juz nie wiadomo ile pojemności mu zostało, przyjdą mrozy i wszystko się okażę.

Lasgo07 

Wysłany: 24-11-2011, 22:01   

Leśniczy, byłem właśnie sprawdzić i ładowanie zeszło poniżej 1A i słychać było wyraźne bulgotanie w aku. Więc odłączyłem prostownik i zakręciłem korki w akumulatorze. Płyn się zgadzał, było tyle ile nalałem. Pozostaje chyba tylko poczekać na mrozy ;) jutro obadam tylko tą diodę czy nadal się żarzy czy może już nie.

gru 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 26-11-2011, 18:38   

Pytanie mam.

Jak wyjąć ten alternator? Krok po kroku?

Tam w altek wchodzi jakaś wsówka, której nie moge odczepić i zdaje sie kabel prądowy...co najpierw odkręcić?

Pilne pany, gdyż rano chcę się za to zabrać [-o<

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-11-2011, 19:23   

gru, patrzyłeś tu?
http://forum.tempra.org/t...cia-vt16594.htm

gru 

Wysłany: 01-12-2011, 15:09   

Alternator wyjęty w niedzielę, ogólnie cały brudny ;D

Długość szczotek 4mm (wyżłobienia) / 6mm (najwyższy punkt)...

Zmierzyłem wszystkie 9 diód... każda ma przejście...od blaszki do wtyczki...

Niestety nie mogę dobrać się głębiej do alternatora, gdyż jakiś dzban wymyślił zbyt małe wyżłobienia wokół 3 długich śrub... :red_kartka:

No i kurde nie wiem co robić...

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-12-2011, 15:22   

Do tych śrub najlepsza jest długa nasadka. Te śruby to i tak pikuś z nakrętką w kole pasowym. Diody powinny przewodzic tylko w jedną stronę.
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 01-12-2011, 17:32   

gru, sprawdź diody czy nie mają przejścia w drugą stronę .... powinny puszczać tylko w jedna stronę, jesli puszcza w obie to jest uszkodzona

gru 

Wysłany: 01-12-2011, 17:57   

Te 6 puszcza tylko w 1, natomiast tam gdzie te 3 są to w 2 stronę jest 0001...

Leśniczy 

Wysłany: 01-12-2011, 21:50   

jeśli wszystkie diody są takie same a te 3 zachowują się inaczej tio mogą byc ubite, najlepiej je wyjąć i zmierzyć jeszcze raz

gru 

Wysłany: 03-12-2011, 15:40   

"Jak nowy" alternator założony - na wolnych 14,10V - ze światłami 13,95V - światła,dmuchawa na max + ogrzewanie tylniej szyby ~ 12,95V. Takie samo ładowanie jest pomiędzy klemą +, a obudową altka - czyli masa dobra! Nareszcie ta cholerna kontrolka zgasła i jest ładowanie :D Jestem silnie podniecony, zwłaszcza że auto stało tydzień i odpaliło więc aku też w dobrym stanie - a miał niecałe 12V...lecz jednak zakręcił :wrednyusmiech: :drive:

Lasgo07 

Wysłany: 08-12-2011, 13:45   

Ja niestety nie uporałem się ze swoim probleme więc proszę o pomoc. Otóż w moim aku nie było wogóle cieczy. Zalałem elektrolit i naładowałem go do oporu na odkręconych korkach. Problem z kontrolką nie znikł. Pali się ona czasami podczas jazdy i czasami na wolnych obrotach jednak słychać delikatny świzd z okolic alternatora. Diody i regulator moim zdaniem są dobre ponieważ mierzyłem ładowanie i ładuję dobrze nawet gdy tli się kontrolka. Dodatkowo strasznie śniedzieje mi klema od plusa przy akumulatorze. Akumulator jak jest -2 stopnie i auto postoi z dobę nie trzyma wogóle. Jeden obrót i zdycha.

Pomożecie ? pomysły mi się kończą już.

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-12-2011, 15:26   

Akumulatora już raczej nie uratujesz. Jest nieszczelny przy klemie, dlatego Ci śniedzieje. Trzeba było dolac samej wody, a nie elektrolitu. Możesz jeszcze spróbowac go naładowac, wylac elektrolit z wszystkich cel i nalac nowego elektrolitu. Jeżeli elektrolit będzie brunatny /czarny to lepiej sobie daruj nalewanie nowego i odrazu kup nowy akumulator. Co do kontrolki, to w momencie jak się świeci, odłączasz kabel wzbudzenia (albo przecinasz 8) ) i mierzysz napięcie między alternatorem a kabelkiem. Plus miernika podłaczasz pod alternator, minus pod kabelek. Jeżeli miernik pokaże Ci dodatnie napięcie, do wymiany diody wzbudzenia, jeżeli ujemne, problem leży gdzie indziej.
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 08-12-2011, 22:14   

Leśniczy napisał/a:
nie chciałbym ci psuć radości :) ale jeśli płyty były "odsłonięte" przez dłuższy czas to mogły ulec nie odwracalnemu uszkodzeniu.... a co z niego będzie to się dowiesz jak przyjdą mrozy :) .

Lasgo07 napisał/a:
Dodatkowo strasznie śniedzieje mi klema od plusa przy akumulatorze. Akumulator jak jest -2 stopnie i auto postoi z dobę nie trzyma wogóle. Jeden obrót i zdycha.

czarów nie ma, zbyt długo jeździłeś z odkrytymi płytami, są procedury pozwalające na teoretycznie przywrócenie mu sprawności ale wymaga to dużego zasobu czasu, odpowiedniego prostownika, warunków ładowania ( temp. 20C+) stałych pomiarów , zalewania wodą destylowaną i w końcowej fazie elektrolitem.
takie zabiegi miały sens 20 lat temu kiedy kupno nowego akumulatora graniczyło z cudem lub olbrzymim wydatkiem.... idź do sklepu kup nowy akumulator i uwolnisz się od problemów z ładowaniem :)

Odpowiedz do tematu