|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Cb-Radio |
Autor |
Wiadomość |
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-07-2008, 19:21 Cb-Radio
|
|
|
Planuje zakup cb radia już w sumie wybrałem tylko mam pytanie co do radyjka i anteny, w trasy jeżdżę mało częściej po mieście i wypady gdzieś niedaleko miasta. Wybrałem taki zestaw : http://www.allegro.pl/ite...super_cena.html
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=406345680
co o nim sądzicie opłaca się to brać?? zastanawiam się nad nim ponieważ sprzedawca jest z mojego miasta i cena jest niska za cały zestaw.
Czekam na wasze opinie. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-07-2008, 20:53
|
|
|
Bdm$ka, mam to pierwsze radio i powiem ci że w mieście (Kraków) bardzo ciężko się dogadać. ogólnie w trasie bez problemów. tylko że ja mam antenę stałą. z magnesrm będziesz miał gorzej. ja nie polecam. jak kupować radio to powyżej 300zł. antena tylko stała.takie jest moje zdanie.
** Dodano: 30-07-2008, 21:53 **
aha w mieście bardzo przydaje się rf to radio tego nie posiada... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 30-07-2008, 21:18
|
|
|
a co sądzicie o tej antenie co jest w 2 linku w moim poście??
http://www.allegro.pl/ite..._wyprzedaz.html
ubek, to to samo radyjko co masz w służbowym?? ten koleś z mojego miasta też je sprzedaje, w tej samej cenie co ta cobra, Radom to malutkie miasto w porównaniu do Krakowa, w sumie to radyjko nie będzie używane do jakiś bardzo dalekich tras, najczęściej po mieście ewentualnie jakiś wypad za miasto, na działkę czy w plener.
Chodzi mi o tą antenę:
http://www.allegro.pl/ite...jka_ochron.html
Jeśli dobrze rozumiem z tytułu to ma ona 145 cm?? Ogólnie to jestem zielony w sprawach cb.... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 30-07-2008, 21:21
|
|
|
Bdm$ka, tak jak pisałem fajne radyjko, porównanie cena/jakość ocena bardzo dobra
Zestrojone z dobrą anteną na pewno będzie Ci służyło i nie będziesz narzekać.
** Dodano: 30-07-2008, 22:24 **
Co do anteny to nie bardzo się wypowiem, o firmie voice kraft słyszałem, ale czy ta antenka to rzeczywiście to....
Parametry ma standardowe, a jak będzie pracować to nie jestem w stanie się wypowiedzieć.
Przy CB podstawa to dobra antena.
** Dodano: 30-07-2008, 22:25 **
Bdm$ka, 145 to jest model ML 145 bacik ma długość 150 cm |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-07-2008, 00:44
|
|
|
zagadaj do rafal22bb na PW, pn dużo ma do czynienia z CB to ci poradzi; ja mam Cobrę ale DX-IV a nie -III.. rafal22... zresztą też tą samą i powiem Ci , że radyjko bardzo fajnie chodzi, ale antenę mam stałą; malutka co prawda bo z 40 cm ale na karoserii a to dużo fatycznie daje i uzysk lepszy niż tanie 90cm-we o dziwo ale te na magnes... więc pomyśl o tym; |
|
|
Bdm
|
Wysłany: 31-07-2008, 08:25
|
|
|
Za cały zestaw nie chce zapłacić więcej niż 200-250 zł, w gre wchodzi tylko magnes bo parkuje pod "chmurką", napisze chyba do Rafała co czy wie coś o tym radyjku, bo chyba dziś po nie pojade, a jak jest ze strojeniem?? Da rade samemu czy do jakiegoś specjalisty?? |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 31-07-2008, 14:30
|
|
|
Bdm$ka, powiem tak: jechałem z kumplem i on ma to radyjko z pierwszego linka i szczerze mówiąc wydawał mi sie to zajebiaszczy szumofon bo nic nie rozumiałem z eteru, jakis taki dziwny dżwiek ma to radio. Co do magnumka z linku Ubek-a to też znam to radyjko i nie jest najgorsze. Jesli szukasz zestawu na krótkie trasy to polecam TAKIE RADYJKO a jesli chodzi o antenke to mam TAKA i w zupełności wystarcza. Co do strojenia SWR to zawsze trzeba zestroić radio z antenką bo ma to kluczowe znaczenie jesli chodzi o zasięg i szumy. Z reguły jak sprzedają w sklepie radia/anteny to mają mierniki SWR i stroją za free |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 01-08-2008, 03:54
|
|
|
Jeszcze szybkie pytanie co sądzicie o tym : http://www.allegro.pl/ite...tti_150_cm.html
Zestaw jednej firmy to chyba powinien dobrze ze sobą działać. 60 zł różnicy, ale radyjko chyba ciut lepsze i antena firmowa. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
|
Wysłany: 01-08-2008, 13:15
|
|
|
Bdm$ka, tego radyjka nie znam ale popatrz jaka on ma gigantyczną gruszke, wiadomo że gruche można wymienic ale to dodatkowe koszty. Słyszałem na jego temat różne opinie niestety wiekszosc negatywnych :-( ale wybór należy do Ciebie |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 01-08-2008, 20:20
|
|
|
Już sam nie wiem, jutro jadę do sklepu kolesia który sprzedaje te radia z moich linków i może mi coś poradzi, mój budzet robi sie coraz cieńszy, pewnie w końcu nie kupie radia, ale.....Widziałem tam na jego aukcji jeszcze tego magnum mx z antenką ic hustler 100cm za 180 zł komplet, tu link : http://www.allegro.pl/ite...ic_gratisy.html
Jutro pewnie się wszystko okaże czy będzie jakieś radyjko..... |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 01-08-2008, 23:17
|
|
|
mi się udało tą cobrę 4kę whaczyć za niecałą 100kę a antenę za 30 zeta... taniutko więc a nie narzekam; rafał ma tą samą cobrę; tti'a ma kumpel ale on ma antenę dłuuuugą i jakoś to działa.
btw: ja też parkuję pod chmurką i stała antena nie preszkada, bo ona ma może z 40cm.. a działa jak min. 90ka magnes... więc pomyśl... |
|
|
Bdm
|
Wysłany: 02-08-2008, 07:45
|
|
|
unknown, antenę stałą to by mi z dachem wyrwali, wole nie ryzykować i chować wszystko, zresztą w trasy jeżdżę rzadko, co do tti to ona jest w zestawie z anteną tej samej firmy 1,5 m i kosztuje 250 zł, i zastanawiam się czy brać ją czy może magnum mx z anteną hustlera 1 m, czytałem trochę i ludzie nie narzekają na tą antenę. jade zaraz do tego sklepu i sie okaże |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 02-08-2008, 09:35
|
|
|
e tam.. ja mam coś podobnego do tego http://nowyelektronik.pl/...zwa=Anteny%20CB (podobnego, mam inną) i u mnie akurat wystaje, bo po poprzednim właścicielu autka dziurę miałem w miejscu niezbyt dobrym na antenę od cb, ale ok;
są giętki i regulowane, ustawisz tak, że nikt nie wyriw.. krótką 40cm byś kupił , pochylił może a i tak jak o coś zahaczy to odskoczy... jak ci z dachem wyrwą?.... chyba nie... |
|
|
rafal22bb
Pomógł: 3 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 189 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-08-2008, 19:17
|
|
|
Moim skromnym zdaniem Cobry to dobre radia jednak wolałbym kupić wersję 19 DX IV gdyż posiada rfgain który bardzo się przydaje oraz lepiej siedzi w częstotliwości, jednak cobry to radia które nie bardzo chcą działać z krótkimi antenami na magnes więc pozostaje albo kupić krótszą montowaną na stałe lub długą (min. 1,5m) na magnes, ja osobiście mam opcję drugą i jestem bardzo zadowolony. Co do tego, że ma dużą gruszkę to już kwestia gustu ja akurat mam dość sporą dłoń i mnie to nie przeszkadza i jeszcze o strojeniu, mianowicie stroimy antenę do radia a nie odwrotnie i każda nowa antena kupiona w sklepie jest wstępnie zestrojona przez producenta, więc nie zawsze zachodzi konieczność jej strojenia, natomiast zawsze należy sprawdzić poprawność zestrojenia reflektometrem (swr-em).
Pozdrawiam. |
_________________ Jest VW Passat B5 1999r.
Była TEMPRA 1.6 1993r.
Było TIPO 1.4ie DGT 1989r.
Pierwszy niezależny dziennik internetowy redagowany przez Was http://trybunaludu.info |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 05-08-2008, 20:16
|
|
|
Byłem dziś w sklepie u kolesia, jestem już prawie pewny że biorę tego magnum mx- oglądając wszystkie radia to było najmniejsze i jedne z taszych, na allegro widziałem takie radia po 140 zł tam powiedział za nie 155, teraz pozostaje tylko kwestia anteny, gościu powiedział ze za około 70 zł wybierze mi coś dobrego.
Teraz pytanie jeśli kupie już zestaw to muszę koniecznie zestroić całość czy jeśli zrobię teścik zasięgu i będzie ok to też jest to konieczne?? |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 05-08-2008, 20:20
|
|
|
rafal22bb napisał/a: | i każda nowa antena kupiona w sklepie jest wstępnie zestrojona przez producenta, |
ale w strojeniu ważna jest też długość przewodu a tego producent nie jest w stanie przewidzieć...
Bdm$ka napisał/a: | Teraz pytanie jeśli kupie już zestaw to muszę koniecznie zestroić całość czy jeśli zrobię teścik zasięgu i będzie ok to też jest to konieczne?? |
jak będzie hulało, będziesz dobrze słyszalny, bez trzasków, zgrzytów itp. to nie musisz. aczkolwiek ja swojej anteny nie stroiłem bo wydawało mi się że jest dobrze. teraz widzę że coś jest nie tak. jak będziesz kupował w sklepie to pogadaj może w ramach "gratisu" zestroi ci antenkę za free. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 05-08-2008, 20:45
|
|
|
konikks, przyjedź na spota to Ci Paweł zestroi |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 05-08-2008, 20:47
|
|
|
ubek napisał/a: | konikks, przyjedź na spota to Ci Paweł zestroi |
miałem być ostatnio to nie wypaliło... muszę się z nim dogadać. a propos kiedy spocik jakiś? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 05-08-2008, 21:05
|
|
|
konikks,
poczytaj odpowiedni temat 24 sierpień. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
rafal22bb
Pomógł: 3 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 189 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-08-2008, 22:35
|
|
|
konikks napisał/a: |
ale w strojeniu ważna jest też długość przewodu a tego producent nie jest w stanie przewidzieć... |
Ja piszę o antenie kupionej w sklepie bez żadnych domowych przeróbek i przedłużanego kabla, zważywszy, że kolega interesuje się antenami na podstawie magnetycznej zazwyczaj kabel jest dołączony do anteny (podstawy), jeżeli tak nie jest to długość kabla powinna być wielokrotnością długości fali cb (11 metrów) czyli 1/4 długości fali to 2,75 m i to jest podstawowa długość kabla następna najlepiej aby była 5,5 m. Jednak tak jak pisałem każde podłączenie (radio antena) należy sprawdzić pod względem dopasowania (swr)
Bdm$ka napisał/a: | Teraz pytanie jeśli kupie już zestaw to muszę koniecznie zestroić całość czy jeśli zrobię teścik zasięgu i będzie ok to też jest to konieczne?? |
jeżeli zrobisz teścik zasięgu a okaże się, że antena ma np. swr 5 to dość szybko spalisz sobie końcówkę mocy w radiu czego zapewne gwarancja nie obejmuje.
Kolego Bdm$ka kwestia anteny jest bardzo ważną kwestią na temat tego radia nie powiem Ci nic ponieważ nie znam ich wcale i nie wiem jak się sprawują jednak co do anteny to jak się na tym nie znasz lepiej nie kupuj kota w worku i powiedz facetowi żeby Ci to założył i zestroił wtedy sprawdź sobie jak Ciebie słychać i jak Ty słyszysz innych jeżeli wszystko będzie dobrze dopiero wtedy kup. Sprawdzaj na zapalonym silniku, przegazuj auto czy nie ma zakłóceń, włącz wycieraczki, jeżeli masz to elektryczne szyby i radio wszystkie te rzeczy i jeszcze sporo innych mogą powodować zakłócenia które w 80% przypadków wynikają ze złego zestrojenia anteny lub złej anteny. |
_________________ Jest VW Passat B5 1999r.
Była TEMPRA 1.6 1993r.
Było TIPO 1.4ie DGT 1989r.
Pierwszy niezależny dziennik internetowy redagowany przez Was http://trybunaludu.info |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 06-08-2008, 06:47
|
|
|
rafal22b widze ze stoisz w tym temacie lepiej niz ja wiec mam do Ciebie pytanie. Teraz mam antenke magnes hustler 100 i nie narzekam ale jak wiadomo w miare jedzenia apetyt rosnie, mam zamiar kupic antenke na stale lecz z mozliwoscia szybkiego pochylenia na dach lub calkowitego zdjecia bata gdy wjezdzam do garazu. Co bys mi polecil? |
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-08-2008, 08:52
|
|
|
rafal22bb napisał/a: | każda nowa antena kupiona w sklepie jest wstępnie zestrojona przez producenta |
Gdyby było jak piszesz,to producent nie pisałby,że każda antena wymaga strojenia... A jak sie okaze,że nie wymagała to jest tylko czysty zbieg okoliczności.
Bdm$ka napisał/a: | zastanawiam się czy brać ją czy może magnum mx | ja mam to radio,głównie ze względu na małe gabaryty,głownie chodziło mi o grubość z anetną Cobra "metrową". Zrobiłem w wakacje ponad 2,5 tyś km i nie miałem problemu z trzaskami,szumami itp. |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 06-08-2008, 11:17
|
|
|
rafal22bb napisał/a: | każda nowa antena kupiona w sklepie jest wstępnie zestrojona przez producenta |
ego napisał/a: | Gdyby było jak piszesz,to producent nie pisałby,że każda antena wymaga strojenia... A jak sie okaze,że nie wymagała to jest tylko czysty zbieg okoliczności. |
cos prawdy w tym jest co pisal kolega rafal.. ale to jest tyci tyciu maciupke racji, bo wiadomo ze antenki sie stroi, zdarzaja sie antenki ktore przez producenta sa w miare zest. ale to tego na rynku wiele nie ma i zawsze sie podpina refleksometr i dziala po spieciu zestawu na aucie bo wiadomo ze na aucie inaczej sie zachowuje niz w warunkach lab. |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|