|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
mrk69 Tipo - zakończenie |
Autor |
Wiadomość |
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-04-2009, 22:21
|
|
|
mrk69, nie no konketnie |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-04-2009, 19:41
|
|
|
Dziś pomalowałem progi strukturą do plastików samochodowych. Załapały się też listwy boczne. Na ten sezon tak + jeszcze dystans Tylne lampy jak widać
** Dodano: 04-04-2009, 21:47 **
No i oczywiście olej wymieniony na Valvoline 15W40 i filterek Mann'a
** Dodano: 04-04-2009, 23:45 **
Ciągle mi się wydaje, że on jeszcze za wysoko stoi, ale coś wymyślę Zapomniałem dodać, że rura dolotowa ze stożkiem jest inaczej założona i teraz nie idzie na prawo od monowtrysku, tylko na lewo...jakby w nadkole. |
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 09-04-2009, 19:42
|
|
|
Zawias -30? |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 09-04-2009, 19:44
|
|
|
No i w końcu doszły dystanse. Teraz mam świąteczną przerwę, więc jeszcze będę ze zderzakiem kombinował, a od Młodego kupiłem zamykany schowek, który mam nadzieję odrestaurować i zamontować.
Dystanse aluminiowe przelotowe 35mm na tyle. W jeździe zbytniej różnicy jeszcze nie czuję, ale przejechałem się tylko po mieście. |
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-04-2009, 19:49
|
|
|
mrk69, ale śruby chyba dałeś dłuższe? |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 09-04-2009, 19:50
|
|
|
Młody, No jasne, że tak Tamte co miałem to by nawet nie sięgnęły
** Dodano: 09-04-2009, 20:55 **
ubek, zawias jest -35, dystans + 35 na stronę |
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
|
Wysłany: 09-04-2009, 20:02
|
|
|
mrk69, a gdzie te fotki ? |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 09-04-2009, 20:03
|
|
|
Przed:
Teraz:
|
|
|
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 09-04-2009, 20:09
|
|
|
ja też mam dystanse tylko że 20mm i felgi 7/15 |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 09-04-2009, 21:15
|
|
|
Przy okazji zerwało mi się to mocowanie (gumowe kółko) katalizatora i sam się prosi , więc albo po świętach, albo w maju będzie przelot. |
|
|
Lasgo07
Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 1802 Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-04-2009, 21:30
|
|
|
mrk69, Ogólnie wszystko ładnie porobione. A nie myślałeś zeby zderzaki zrobic w kolorze nadwozia i dodać listwę na nie taką jak jest w Sedici tylko listwe oczywiscie w innym kolorze bo fabrycznie ona byla czerowna ale tobie to by sie zlewało |
_________________ FIAT COUPE 2,0 16V 139KM |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 09-04-2009, 21:33
|
|
|
Lasgo07, myślałem, ale najpierw porobię dokładki i wtedy o malowaniu pomyślę, tyle, że nie będzie to takie malowanie jak miały seryjnie Tipo. O pasku myślałem dawno temu i byłby czarny. |
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 09-04-2009, 21:40
|
|
|
Ladnie robione Tipo. Zawias rzeczywiscie wysoki jak na -35, chyba ze fotki tak dziwnie pokazuja.... |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 09-04-2009, 21:56
|
|
|
ubek dzięki , za wysoki jeszcze, ale jak miałem normalne sprężyny to chyba kurde z 7 nad kołami wisiał pozostaje pozbierać na krótsze amorki, albo coś wymyślić innego Jakieś betonowe płyty upchać, żeby się springi uleżały. Zamontowałem je ze 2 miechy temu i zobaczę jak to będzie za 4 czyli po pół roku. Za nisko też nie może być, bo tylne koła są równo z rantem błotnika, także jak obciążę i dobije na dziurach, żeby mi opony nie podarło Coś trzeba kombinować, ale to najprędzej wina twardości sprężyn, bo amorki mają trochę przez te 2 lata nastukane |
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 10-04-2009, 10:25
|
|
|
konikks, profesjonalne ciekawe jakie są amatorskie jakby mnie chcieli zastrzelić to bym może zamontował 4 dychy za to, to w ogóle porażka, bo w żelaznym widziałem takie klamry ostatnio po 4 zł za sztukę |
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 10-04-2009, 11:19
|
|
|
mrk69, żeby nie tylko sama słodycz w poście była teraz coś ode mnie ;] Dolot porażka, dokłądniej to skąd pobiera powietrze, poprowadź go w nadkole i stożek zabuduj w airboxie, teraz ssiesz na potegę gorące powietrze spod maski, co to oznacza chyba nie muszę tłumaczyć, kolejna sprawa założyłeś dystanse ok fajnie, ale już zbieraj kase na regeneracje tylnych wahaczy, kola wyraznie / \ stoją już lekko, jeden sezon na dystansie +35mm i dobijesz je do końca. A i peszel pod maską wygląda wieśtuningowo, wywal go, Tipo to nie ciągnik rolniczy żeby przewody w peszle takie pchać, trochę więcej poszanowania dla auta ;]
A teraz troche miodu ode mnie ;] Fajne auto bo czerwone, a jak wiadomo czerwone są szybsze ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 10-04-2009, 11:47
|
|
|
GrzesiekK., krytyka zawsze też mile widziana, ale żeby nie było to kilka postów wyżej jest o tym, że dolot poszedł w drugą stronę - czyli w nadkole Co do airboxa to jedynie idzie wiatr spod auta. Wahacze to wieem, z resztą całą zawieszka po dupie dostanie tylna, ale w sumie nigdy tam nic poza sprężynami nie było robione więc będzie okazja
Z peszelem to rożnie widzisz, np. kilka postów wyżej JAM_BELFEGOR mówił, że gorzej bez, bo się kable plączą i teraz jak mam założone to rzeczywiście mi to życie ułatwia i utrzymanie porządku, niż jak to było przy 10 kablach latających tu i tam i każdy w innym kolorze.
** Dodano: 10-04-2009, 15:46 **
Żeby nie być gołosłownym Rura jest zamocowana i nachodzi na filtr, także airboxa sobie daruję, z resztą, żeby wejść w nadkole musiałbym wydłużyć dolot, ale aż o tyle regulacji nie mam, przy tym, żeby nie stracić tego co mi policzyli. Chciałem puścić rurę zaraz przy błotniku, ale tam jest ten filtr węglowy i by się nie pomieściło...teraz by się szeroki wlot przydał
** Dodano: 10-04-2009, 15:46 **
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-04-2009, 15:00
|
|
|
mrk69, tylko się nie obraź to mam być konstruktywna krytyka otóż ta rura spiro hmmmm... delikatnie rzecz ujmując nie bardzo pasuje, poza tym łapie chyba cały syf z drogi z w tej konfiguracji. Co do peszli trochę za grubą zastosowałeś, ale nie będę się czepiał trzeba przyznać ze pod maską wreszcie zrobił się porządek. Dalej jestem zdania żebyś zastosował dekiel od gaźnikowca lub za jakiegoś VW zamiast srebrnego pudełka, myślę że będzie po stokroć lepiej wyglądało. Oraz dobra rada pozbądź się dystansy, przyniosą więcej negatywów niż korzyści (jeśli takowe w ogóle są), po pierwsze jak już koledzy zauważyli auto już stoi tak / \ po drugie patrząc z tyłu koła nie naturalnie wystają poza obrys auta. Potrzecie zniszczysz sobie blachę włoku kół (wszystko co wyleci z koła, jak kamyczki będzie ocierać się o drzwi nadkola itp.) No i na końcu najważniejsze zaburzysz sobie stabilność prowadzenia auta, to nie jest tak że i szerzej koła stoją, tym auto lepiej się prowadzi. Tu kilku kolegów mogło by się wypowiedzieć że czasem dystanse dają odwrotny efekt. Oczywiście przyjmij to jako dobre rady, a nie wykpiwanie się a tego co robisz. Słowa uznania za to że ci się chce, i za pracę jaką w to auto wsadziłeś. Pamiętasz kiblo rurę gdyby nie delikatna mobilizacja kto wie może byś nie miał dziś ładnego dolotu (za wyjątkiem rury sporo ).
** Dodano: 10-04-2009, 16:23 **
A teraz dopiero zauważyłem ze coś mi tylną klapa nie grało. Usunąłeś zamek. Będziesz to poprawiał? Powierzchnia wydaje się bardzo porowata i dość nie równa. Widać krawędzie szpachli, myślę że mógłbyś jeszcze nad tym popracować. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 10-04-2009, 17:32
|
|
|
JAM_BELFEGOR, z tym zamkiem to tak co jakiś czas się robi, więc chyba włóknem popracuję. Po prostu od zamykania szpachla wylatuje, poza tym cała klapa jest byle jaka, bo kiedyś dostała za dużo polerki Co do rury to przewidziałem lecenie syfu i zrobiłem sobie tam filtr (jeszcze przed stożkiem), a druga sprawa, to że tam najlepiej ciągnie wiatr...no może poza takim wlotem na wprost, ale nie chcę niszczyć zderzaka, ani gmerać nic na masce, czyli spełnia bardzo dobrze swoje zadanie. Dystanse póki co zostają. Zrobię zdjęcie na prostym to zobaczycie, że stoi dobrze, a na podjeździe mam koleiny i tylne koła stoją na ich zboczach. Co do obrysu, to wystają tylko za obrys zderzaka, a są na równi z błotnikiem. Prowadzi się dobrze. Dziś przejechałem 200 km i nie ma żaru. Co do kamyczków spod kół to się zgodzę, a przy deszczu ochlapie mi cały bok, ale nie ma róży bez kolców Za puszką na dolot się porozglądam, bo ta nie do końca jest taka jak bym chciał (powietrze do niej wpada i się obija o ścianki zamiast trafić bezpośrednio na przepustnicę). Dzięki wszystkim za rady i pomysły |
|
|
maciek_wk
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 568 Skąd: Chorzów/Katowice
|
Wysłany: 10-04-2009, 18:45
|
|
|
konikks w mojej branży to są najzwyklejsze ściski do lin stalowych...i to ma sciskać sprężyny ??? |
_________________ jest...BRAVO 1.6 jtd Dynamic ...mojej kobiety
jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-04-2009, 19:56
|
|
|
mrk69 napisał/a: | Usunąłeś zamek. Będziesz to poprawiał? Powierzchnia wydaje się bardzo porowata i dość nie równa. Widać krawędzie szpachli, myślę że mógłbyś jeszcze nad tym popracować.
_________________ | cała klapa wygląda jakby była pomalowana wałkiem,pod maską za czerwono,ale to już indywidualna kwestia gustu. Liznąłeś sie coś o fajny i przyjemny "tuning"... szkoda tej pracy włożonej w niektóre rzeczy,bo są takie bez smaku... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 18-04-2009, 12:57
|
|
|
ego, co do lakieru to on mi spędza sen z powiek...cała buda jest do malowania. Trzeba się tym zająć na poważnie.
ego napisał/a: | szkoda tej pracy włożonej w niektóre rzeczy,bo są takie bez smaku... | nawet nie pytam o co chodzi, bo co kraj to obyczaj, albo raczej co osoba to gust
** Dodano: 18-04-2009, 14:03 **
Doszła skrytka od Młodego. Trochę była podrapana, ale dostała to samo obicie co boczki i jest galante. Zamocowałem same drzwiczki, bo nie było sensu wykręcać i wkręcać wszystkiego, skoro i tak tylko klapa została obita. Ponadto zamontowałem nowy silniczek krokowy i powoli pozbywam się łapki trzymania maski, bo się ten plastik mocujący połamał w drobny mak. Podszybie i ramiona wycieraczek poszły w czarny mat, bo już trochę te plastiki na podszybiu dostały od słońca. Ponadto pojawił się problem z piskiem alternatora w głośnikach, ale tylko przy niektórych piosenkach już nie mam na to siły więc kupię sobie taki filtr z allegro na chinche. Do tylnego zderzaka przymocowałem narożne dokładki. Foto jak złapię w ręce aparat |
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
|
Wysłany: 19-04-2009, 14:49
|
|
|
mrk69, tak sobie oglądam Twoje autko i w sumie jest ok.tylko te czerwone peszle pod maską kłują w oczy za bardzo
pomysł jak najbardziej dobry tylko trochę przypomina to autko dla lalki Barbie skonstruowanej przez Kena,zmieniłbym je na czarne,ale to tylko moja wizja
A tak w ogóle to pewnie Doda Elektroda poleciała by na Twojego tipka (Gdybyś otworzył maskę) |
_________________ TIPO 2.0 16V-sprzedany
Galant 2.5 V6 Sport Edition |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 18-05-2009, 17:30
|
|
|
No i stało się...5 dni temu ktoś na parkingu pod moim domem cofał, a Tipo stało przodem do wyjazdu. Przedni zderzak odczepiony, zdarty i połamany (dobrze, że mocowania nie wyrwało, tylko się zsunęło), zewnętrzne szkło kierunku zbite, listwa pod reflektorem przytarta. Niestety jak to w Polsce bywa sprawca kartki nie zostawił Uciekł jak najgorszy tchórz wezwałem policję, żeby potem ktoś nie próbował mi wkręcić, że to ja go przeciągnąłem. Notatka spisana, zdjęcia i pomiary porobione, dowodu nie zabrali. Dziś dzwoni do mnie policjantka z informacją, że sprawę umorzono z braku świadków, ale przez rok można ją wznowić....jednak wątpię, że kogoś sumienie ruszy. Na razie nic nie ruszałem. Zderzak się trzyma, ale widać że dostał. Kierunek ma na szczęście jeszcze jedną szybkę wewnątrz. Będę musiał kupić nowy zderzak (już trzeci ) i kierunek nowy przerobić pod tą diodę, która jest wewnątrz. A chciałem na jeden wieczór wyjść na juwenalia i napić się piwa...
** Dodano: 18-05-2009, 18:31 **
a jak już kupię inny zderzak to o ile nie dostanę z szerokim wlotem to zrobię szeroki wlot z 2 zderzaków |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|