Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nieuczciwy mechanik po znajomości?
Autor Wiadomość
meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 17-11-2010, 21:39   

konikks napisał/a:
komu z kolegów klubowiczów chciało by się za 250zł przekładać silnik? za tyle to szkoda rąk brudzić. piszesz że to nie jest jedna osoba tylko "koledzy". pasjonaci?

2 razy szybciej poszło mi z wymianą silnika niż np z wymianą sprzęgła czy skrzyni, także 250zł to cena jak najbardziej odpowiednia wg mnie, za taką cenę sam bym się podjął bo w 1.4 1.6 jest to banalnie proste ;)
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

anielka 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 17-11-2010, 23:02   

dostał i miał dołożyć, tak też powiedziałem mu dzisiaj i jakoś to zniósł. przegląd jest osobno - już widziałem więc wierzę, że to "dodatkowe" 150 na to poszło, zresztą i tak bym je musiał gdzieś zostawić, bo przegląd ostatni skończył. jeśli to auto będzie w piątek odpalało, to dołożę resztę tak jak się z nim początkowo umawiałem. resztę czyli 100 wspomnianą wyżej, choć wtedy jeszcze "niedookreśloną. dostał na robociznę i zaliczkę i tak na to patrzę. czy zapił, czy oddał "ukraińcom"* mnie nie interesuje. wie ile kasy mam wyłożyć, a jeśli dalej mu potrzeba "na co innego" to tym bardziej się chłopak zepnie, by kasę dostać - a kasę dostanie bez problemów. gdyby jednak coś nie grało to mam papiery na wóz, silnik, etc. telefon i sądzę, że mój dobry znajomy policjant (pozdro Płazik ;D ) nie będzie miał oporów sprawdzić gościa i przyjąć odpowiednie zgłoszenie. wartość auta z umowy + wartość silnika z faktury > 200, więc już nie wykroczenie, do tego próba wyłudzenia (udana jeśli macie rację i typek mnie rżnie w dupę) + jakby nie spojrzeć kradzież auta...

wierzę jednak w ludzi i mam nadzieję mieć autko w piątek na chodzie 8)

ciechu 

Wysłany: 19-11-2010, 12:58   

anielka napisał/a:
wierzę jednak w ludzi i mam nadzieję mieć autko w piątek na chodzie 8)
czekamy na info w tej sprawie ;)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 21-11-2010, 18:38   

Jest 21 i cisza.....

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

anielka 

Wysłany: 21-11-2010, 21:05   

spokojnie, sprawa pod kontrolą - będę "piszczał" jutro.

** Dodano: 22-11-2010, 20:09 **
jest tak, że trzymam rękę na pulsie. auto prawie gotowe, będzie na jutro. gość robi ze znajomym i ten znajomy to konkretny, wie co i jak, dobry kontakt - śpię spokojniej od kiedy on dysponuje kluczykami. dam znać jak chodzić będzie.

Guzik 

Wysłany: 02-12-2010, 13:34   

Jak się skończyła sprawa?

anielka 

Wysłany: 02-12-2010, 14:29   

nie skończyła się.
Właśnie miałem pisać na czym stoję, a ciekawie nie jest.

na początek przeproszę za wprowadzenie w błąd, na usprawiedliwienie powiem, że po prostu chciałem wszystkich uspokoić, bo nie lubię robić ludziom problemów.

od końca
  • na policji nie byłem
  • na policję dzwoniłem i ustaliłem następujące:
    • na podstawie posiadanych przeze mnie danych "w toku śledztwa bez problemu możliwe jest ustalenie tożsamości podejrzanych
    • czyny wskazane w trakcie rozmowy podpadają pod ponad 10 paragrafów, z najważniejszych: oszustwo, wyłudzenie, przywłaszczenie, kradzież
    • założenie sprawy zajmie chwilę, ale zanim wyjdę z komisariatu będą już w stanie wysłać radiowóz na rozpoznanie
  • auta nie mam!
  • papiery, o których pisałem, że widziałem(badania techniczne) - tutaj Was przepraszam, nie widziałem ani wtedy, ani do teraz
  • nie mam kontaktu z tymi ludźmi od dni trzech
  • przeprosiny oraz obietnice, że na jutro za dwa dni, za czekanie dorzucimy ci fajne radio, etc nie przekonywały mnie i nie przekonują
  • przed pójściem na policję powstrzymuje mnie tylko dobroć serca - nie chcę posłać nikogo do pierdla lub narazić na inne prawne konsekwencje jeśli da się sprawę rozwiązać inaczej, ot choćby dlatego, że nie chcę się z dzieckiem 4lenim przeprowadzać w obawie przed kolegami
  • ostatnie wieści które mam to konieczność wymiany jakiegoś czujnika przy rozrządzie, info o wymienieniu sprzęgła, bo pękło, konieczność wymienienia rurek wody, bo były sparciałe i popękały
  • poza tym auto ponoć działa
  • ostatecznym terminem, który podano na zwrot auta był przedwczorajszy wtorek ok 15
  • osobą z forum, która zabrała mi samochód jest Adam - gość o nicku Dragon89, pomaga mu znajomy imieniem Łukasz, którego numer telefonu posiadam
  • nie znam adresów, ale dla policji to nie problem, bo mam numery telefonów, wiem za to, iż są sąsiadami i mieszkają na grunwaldzie(dzielnica poznania).
  • moja cierpliwość jako dobrego człowieka dobiegła końca
  • goście mają ostatni dzwonek na zwrot auta, jedynie wrodzona wiara w ludzi(sam miałem wiele ciężkich przeżyć w życiu i wiele zawaliłem przez to) i aktualna pogoda zniechęca mnie przed marszem na posterunek, ale i to w końcu w sobie zwalczę

jeszcze raz przepraszam za wcześniejsze wprowadzenie w błąd - po prostu była perspektywa zakończenia sprawy szybko.

i tak, dupa mi pęka i hemoroidy wychodzą, bo goście nie używają wazeliny :sciana:

a pisać miałem zamiar w nadziei, że może wy coś poradzicie lub zainterweniujecie.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-12-2010, 14:37   

anielka napisał/a:
przed pójściem na policję powstrzymuje mnie tylko dobroć serca - nie chcę posłać nikogo do pierdla lub narazić na inne prawne konsekwencje jeśli da się sprawę

weź przestań. Oni sami posyłają się do pierdla i narażają na konsekwencje prawne. Oni się o to proszą a Ty nie chcesz im w tym pomóc
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

anielka 

Wysłany: 02-12-2010, 14:39   

ciągam się po sądach z rozwodem, nie chcę sobie dokładać niepotrzebnych zajęć, poza tym jak wspomniałem oni siedzą u siebie, a ja jestem "emigrantem"

Guzik 

Wysłany: 02-12-2010, 14:39   

OMG :roll:
I to dla jakiej kasy takie jaja?
Ja już długo długo wiszę koledze forumowemu 150 zł (meter30), ale napisałem, powiedziałem i nie ma problemu z późniejszym oddaniem.
Ktoś sobie chce *s*ać* w papiery dla jakichś tam 250 zł (lub więcej, już się pogubiłem).

Biegaj szybko na policję, niech zrobią robotę. Krew by mnie zalała, gdyby mi mechanik trzymał auto tak długo, wziął kasę i jeszcze nic nie robił tylko psuł (sprzęgło pękło :o , rurki sparciałe :o ). Co to za robota?
Wymiana takiego silnika, to dniówka roboty dla jednego zwykłego człowieczka(nie mechanika!), a druga osoba potrzebna jest tylko do asekuracji przy wkładaniu silnika i wyjmowaniu starego.
Ja osobiście wytargałem 2.0 wraz ze skrzynią i włożyłem tez ze skrzynią od dołu samochodu, a dwóch ziomków potrzebnych mi było tylko do wyjęcia starego i włożenia nowego silnika, bo ze skrzynią trochę waży, a od dołu trzeba go podnieść jakoś ;D

1.6 wyjmowałem sam i z włożeniem też bym zapewne nie miał problemu, bo jest dużo lżejszy od 2.0.
I nie jestem mechanikiem :)

** Dodano: 02-12-2010, 14:43 **
Skopiuj sobie zdjęcie auta na serwer, po numerach policja dojdzie kto to jest. Zapisz i wydrukuj wiadomości na pw/smsy.

** Dodano: 02-12-2010, 14:44 **
I nie bój się, nic Ci nie zrobią. To nie jakaś mafia, a tylko dwójka małolatów bez kasy zapewne.

anielka 

Wysłany: 02-12-2010, 14:46   

500+wartość samochodu(dałem za niego 1600+kopia homologacji na gaz(ok60)+nowe opony, bo były łyse - ok 350+przełożenie,nie chce mi się szukać faktury+inne pierdoły). guzik masz małe dziecko? ja mam i nie pozwoliłbym sobie stworzyć dla niego zagrożenia z jakiegokolwiek względu.

auto zabierali w 5 (koledzy w szalikach się pod swoim blokiem nudzili), łącznie przewinęło mi się w ich okolicy 9 osób w tej czy innej formie, głupio się przyznać, że piłka nożna mnie nie pociąga (jestem patriotą oglądam kolejne porażki polskiej reprezentacji), ale tutejsze szaliki potrafię poznać, a do czego zdolni są kibice przekonałem się mając znajomego w nowej hucie.

z materiałów dowodowych poza smsami mam numery kilku aut, którymi się pojawiali, nagraną rozmowę gdy zabierali samochód.

nadal wolałbym alternatywny sposób rozwiązania kwestii

Moneta

Luczu 

Wysłany: 02-12-2010, 14:49   

anielka, to to jakieś kozaczki osiedlowe że się ich obawiasz ?

** Dodano: 02-12-2010, 14:52 **
nie wiem rób jak uważasz. Z jednej strony nie można pobłażać ale z drugiej przyznam Ci trochę racji bo w tym kraju psychole mają więcej do gadania niż policja i to całe nasze chore prawo.

Ale fakty są takie, że większość osiedlowych kozaków mocna jest tylko w grupie a jak ich kryminalni postraszą chowają mordę w piach

** Dodano: 02-12-2010, 14:53 **
ba na niektórych to nawet zwykły pan posterunkowy działa jak środek przeczyszczający
Jest
     Moneta

anielka 

Wysłany: 02-12-2010, 14:58   

ostatnio brałem udział w bójce - poza kilkoma podrapaniami i siniakami nic mi nie jest, czego nie można powiedzieć o napastnikach (złamany nadgarstek/przestawiona szczęka). nie boję się o siebie, nie boję się ich pojedynczo, generalnie nie o strach chodzi - jakiś kolego z osiedla będzie mi regularnie przebijał oponę, wybijał szybę, etc. oni wiedzą gdzie mieszkam i parkuję auto (jak zmienię miejsce to je znajdą) - nie chcę obciążać się kosztami, tym bardziej, że mam małego syna, który jest w wypadku jakiegokolwiek dymu moją piętą Achillesa. z kilkoma napastnikami potrafię sobie poradzić do póki nie wyjmą giwery - siedzę w ruchu rycerskim, więc ani na brak kondycji, ani umiejętności narzekać nie mogę - nie chcę uprzykrzać życia ani sobie ani innym oraz ściągać na siebie więcej napastników niż jestem w stanie opanować. tak czy siak jeśli nie będę miał auta jutro rano, by na rano zawieźć syna do przedszkola, to wracając piechotą odbiję na posterunek najpewniej.

poza tym jestem pacyfistą i przemoc nie jest dla mnie rozwiązaniem :doubt: cholerne poglądy

Moneta

Luczu 

Wysłany: 02-12-2010, 15:01   

Ale myślisz, że może być aż tak źle ?

Ludzi czasem da się wyczuć i chyba wiesz najlepiej co i jak.
Jest
     Moneta

albert1991 

Wysłany: 02-12-2010, 15:01   

anielka napisał/a:
brałem
anielka napisał/a:
nie będę miał auta
wtf ???

anielka 

Wysłany: 02-12-2010, 15:03   

to nie z nimi się biłem, tak jestem facetem, a ty przestań się ślinić na myśl o mojej kobiecie w awatarze 8)

albert1991 

Wysłany: 02-12-2010, 15:05   

anielka, hehehehe ale kto tu sie slini hehehehe ja od poczatku myslałem ze Ty to Ona hehehehehe nie pije wiecej bo fakty mi sie przekrecaja heheheh

anielka 

Wysłany: 02-12-2010, 15:08   

Luczu napisał/a:
Ludzi czasem da się wyczuć i chyba wiesz najlepiej co i jak.

można zorganizować pospolite ruszenie na numer dragona, skoro podał w profilu. sądzę, że "grupa nacisku" zdziałać może więcej niż mundurowi - i będzie w moim spaczonym poczuciu "bardziej humanitarna".
albert1991, cieszę się, że chcesz odstawić używki, zaoszczędzoną kasę możesz wysłać do mnie na fundusz "nowe Tipo dla frajera".

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 02-12-2010, 15:29   

anielka napisał/a:
"nowe Tipo dla frajera".

haha haha lepiej bym tego nie ujął ,jak można być takim typem by samemu się oszukiwać i pisać na forum papiery widziałem... a nie widzieć ,tylko po to by tam coś tiu tiu tiu :D , chociaż dobrze że sam umiesz ocenić co z siebie zrobiłeś :P ,nie wiem czy warto naciskać na tego co cię wydoił ,bo skoro tyle nas ściemniałeś ,to nie wiadomo już w końcu gdzie jest prawda i jak ty się z nim ugadałeś :P

Guzik 

Wysłany: 02-12-2010, 15:30   

anielka napisał/a:
"nowe Tipo dla frajera"

Dlaczego od razu frajera. Sam bym oddał na Twoim miejscu auto "koledze forumowemu", który w miarę tanim kosztem by mi je naprawił. To mógł być ktokolwiek z nas. Uważam jednak, że do jutra auta nie odzyskasz i pozostanie tylko pójście na policję. Sam sobie odpowiedz, ile można czekać na samochód i ile Ty już czekasz?

meter30 

Wysłany: 02-12-2010, 16:07   

Rozumiem że jesteś Pacyfistą i chcesz to po ludzku załatwić... Na początku tematu opisałem moją sprawę i policja nic tu nie da, najlepszy sposób to zabrać auto w takim stanie jak jest i nie inwestować więcej w tego człowieka. Moja chrzestna też dała się oszukać, 3 lata temu wpłaciła zaliczkę 1000 coś tam euro (na szczęści wzięła na to jakiś papierek i to ją uratowało) na samochód gościowi który miał jej sprowadzić corse. Pieniędzy do tej pory nie odzyskała, było już kilka spraw, umowy notarialne, chodzenia, biegania, koszty sądowe, notariusz, a pieniędzy jak nie było tak nie ma, mało tego odsetki urosły już do 14 tys. zł. Napisałem to tylko po to żebyś wiedział że policja i nasz wymiar sprawiedliwości jest bezsilny na takich typów...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

anielka 

Wysłany: 02-12-2010, 16:17   

meter30, nie jest, po prostu działa BARDZO powoli. gdybym znał adres i miał kogoś zaufanego w poznaniu, to auto dawno temu byłoby u mnie, na chodzie i z wymienionymi wkładkami w zamkach... gdybać o alternatywnych rzeczywistościach też możemy, z tym, że nie bardzo pomoże to w tej sprawie.

nie mam auta, nie mam papierów, nie mam kontaktu - to jest rzeczywistość.

VEndriuV 

Wysłany: 02-12-2010, 17:09   

anielka, i tak sobie masz to gdzieś ? po co Ci auto nie ? szkoda gadać... sam/a sobie robisz takie cyrki. Albo robi albo nie... jak małe dziecko, któremu wszyscy muszą podpowiadać co ma robić.
     Moneta

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 02-12-2010, 19:16   

VEndriuV napisał/a:
jak małe dziecko, któremu wszyscy muszą podpowiadać co ma robić.

tak i jeszcze po niezłej ściemie nas tu na forum ,prosić by może zbiorcza interwencja :zolta: ,naważyłeś sobie piwa teraz je wypij ,pierwsze czemu nie pisałeś od razu jak sprawa stoi ,czemu nie wypytałeś o tego kolesia czy ma jakieś zaufanie na forum itp :red_kartka:

ciechu 

Wysłany: 02-12-2010, 19:44   

anielka, NIE MA CO SIĘ PIER..LIĆ!!! Idziesz na komendę i przedstawiasz sprawę. Prawda jest taka, że jak tak to zostawisz (bo nie chcesz sobie życia komplikować), to ci szalikowcy częściej Cię będą nachodzić, żeby znowu coś od Ciebie wyciągnąć. Bo z Tobą można tak robić skoro nie interweniujesz. Ja do łebka dzwoniłem kiedy założyłeś ten temat i zapewniał mnie, że auto zrobi do piątku. Że mu coś wypadło i dał ciała, że Cię nie poinformował. Ten gość to mały drobny leszczyk i jest nikim w Poznaniu. Zaraz się okaże, że już mają papiery z przepisaną umową na niego, bo Ty już masz to gdzieś. Za dużo szans dajesz. A powinieneś tylko jedną dać. Jak się nie sprawdził to w du.ę go trza kopnąć. Porządnie. Niech poczuje to co teraz Ty. Sprawa na pały i tyle.
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Moderowany:
Jako porada przez PW ok - ale na forum nie proponujmy takiego typu rzeczy.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu