farelke pod silnik i grzac grzac i jeszcze raz grzac, potem próbowac odpalac
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6
Jak farelki nie pomagają to niech ze 2 gazety przeczyta
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
Poszło maił więcej szczęscia niż rozumu jak odkręciliśmy węże od chłodnicy ładne sople wypadały z rdzą zamarzniętą w środku , dopiero wtedy zrozumiałem jak ważny jest płyn
-14 załapał od strzała, mam nadzieje że druga zima przejdzie bez problemów
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
Pomógł: 65 razy Wiek: 40 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 08-12-2012, 22:44
Guzik, 15v to za dużo i gotujesz elektrolit. jeśli akumulator ma "korki" to proponuję kontrolować poziom elektrolitu i zainteresować się regulatorem napięcia zanim zwali sie całkowicie i będzie dawał na instalacje 18-20V ....
te napięcia, które kucały poniżej 10V przy rozruchu pozostałych aut też nie za dobrze... doładuj porządnie akumulatory i sprwadź jeszcze raz
a odnośnie odpalania to ja raczej się nie przekonam jak hania odpala na mrozie bo na razie stoi w garażu z uwalonym sprzęgłem
rozpadło się do końca dokładnie po 200 800km ... myślałem, że zimę jeszcze przejeżdżę
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP
aku także nowy, więc ładnie za pierwszym razem, ale ten raz to jest taki, jakby silnik chciało wyrwać
Za to za każdym razem przymarza mi płyn od wspomagania. I na początku jak kręce słychac takie dzwine dzwięki jakby lodu. Wymieniałem i nadal to samo hm Rok temu było to samo, ale wspomaganie działa bardzo dobrze.
wczoraj przy -10 rozruch z kabli, dzisiaj -6 i resztkami sił odpalił, przed odpaleniem na akumulatorze było 12,09v czyli kaplica, ładowanie mam 13,99v + dochodzą krótkie odcinki jakie pokonuje, rozrusznik do regeneracji i ztad problemy;(
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6
A my z ojcem wczoraj zamęczyliśmy jego transita. Coś się dzieje z rozrusznikiem i kiedy samochód tylko zacznie łapać to bendiks go rozłącza i wóz nie odpali. Mądry sąsiad doradził ojcu, żeby silnik zlać gorącą wodą (mnie przy tym nie było, bo oczywiście bym na to nie pozwolił), jak powiedział tak zrobił - nie pomogło. Jedynie alternator zamarzł i się zablokował, co skutkowało tym, że przy późniejszych próbach odpalenia na lince zerwało pasek alternatora. Samochód już jest w warsztacie, a ojciec zabrał moją cytrynę (niezawodną przy każdej temperaturze), bo nie miał czym do pracy jechać
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
palidzojnt221, krótkie trasy to jedynie możesz sobie pomóc ładując go dłużej w aucie.
Odpalić i poczekać kilka minut, dojazd do celu, zgasić wszystkie odbiorniki i kilka minut ładowania. Niby nic, ale jednak może pomóc.
VEndriuV, w miare mozliwosci doładowuje prostownikiem, tak jak dzisiaj cały dzien sie ładował, na razie mrozu ustapiły to nie powinno byc tak zle
** Dodano: 20-12-2012, 20:44 **
odgrzewam temat, dzisiaj koło 11 było -8 za drugim razem zapalił resztkami sił, za pierwszym razem po pół obrotu silnik sie zatrzymuje, wina rozrusznika, jutro znowu mnie ładowanie czeka
** Dodano: 21-12-2012, 08:46 **
dzisiaj -13 i akumulator odmówił współpracy, juz sie ładuje w piwnicy, pocieszające jest to że szwagra 1.9TDI tez nie odpalił
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-01-2013, 16:45
Widze nikt nic nie pisze tutaj
Ja mam new aku więc nie narzekam, aczkolwiek jak ostatnio zapomniałem przełączyć na bene to dość konkretnie go rozładowałem tym kręceniem, ale odpalił w końcu. Ogólnie nie ma takich wielkich mrozów żebym mógł przetestowac sprawność tego aku, ale póki co pali od strzała. Gorzej jak postoi kilka dni ale od 1 do pracy w końcu to juz będzie codziennie używany.
Tak w ogóle ciekaw jestem czy nie palił by lepiej jak by wymienić mu przewód + od aku do rozrusznika i moze masy też. Czytałem że z biegiem lat się utleniaja i tracą swoją sprawność.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-01-2013, 18:18
D@wIdS, ja w swoim 2.0 kiedys dolozylem dodatkowy przewod masowy miedzy akumulator a podluznice i8 podluznice a skrzynie.Nie tylko lepiej krecil ale i ladowanie bylo lepsze.Tak wiec polecam taki zabieg.Przewody masowe tzw.Warkocz np od malucha dostaniesz w motoryzacyjnym.Do tego celu idealne bo wystarczy przykrecic i gotowe.
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 22-01-2013, 15:49
Hmm no nie ma takich mrozów w tym roku a w przyszłym roku już czym innym będe jeździł na pewno ;d Takze sobie odpuszcze ale w następnym tipo coś takiego zrobię bo też mi się wydaje że będzie lepiej Ewentualnie nie dokładac a wymienić w całości na nowy i grubszy.
U mnie jeszcze jakiś strasznych mrozów nie było może -14 max. ale problemów nie mam bo zakupiłem nowy akumulator Varta Silver. W tamtym tygodniu wymieniłem kable WN na magneti marelli tak że myślę że jestem gotowy na mrozy:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.