Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaz to zło - tak twierdzi Ninja
Autor Wiadomość
Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 13-02-2007, 11:36   

Ja zaczynam kochać diesle...

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-02-2007, 11:57   

Jacacenty napisał/a:
Ja zaczynam kochać diesle...

Wariat :lalala: ;D :lol:

www.budowork.pl
     assistance

Jacacenty 

Wysłany: 13-02-2007, 12:10   

Niekoniecznie. Mam na myśli wolnoobrotowe, albo V8 Scanii, czy Mercedesa... One naprawdę mają w sobie to "coś" - kręcisz silnik do 1500 i zmieniasz bieg, bo nie ma już ciągu. Albo jedziesz samym koniem ze wspomnianym V8 - niesamowite wrażenie.

Tu na détente :

Jakoś nie wyobrażam siebie w osobówce z dieslem. Ale jestem świadomy, że mam lekko ponad 20 lat. Za 20 (cokolwiek się nadarzy) będę pisał pewnie inaczej. :(

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-02-2007, 13:18   

nie no to ok, jakos nie wyobrazam sobie ciagnika siodłowego z silnikiem...benzynowym :badgrin:

www.budowork.pl
     assistance

Tip_top 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-02-2007, 12:17   

tak sobie czytam i czytam... przeciwnicy i zwolennicy gazu "wymieniają" poglądy...
ja osobiście jeżdżę dieslem 1.7D pali 5, a w zimie 6 litrów. Robię okolo 45-50km dziennie. Jest to raczej dynamiczna jazda, bo mam taki zwyczaj - chociaż być może określenie "dynamiczna" wyda się śmieszne tutaj niektórym, bo to tylko 58KM.

Koszty u mnie? oprócz podstaw - oleje, płyny itd? jak na razie nic...

Jeżdżę na normalnym paliwie, nie żadne "z pierwszego tłoczenia" czy też inne wynalazki. Na zaprzyjaźninej stacji "Bliska" płacę w granicach 3,35-3,45zł za litr.

Osobiście nie jeździłem nigdy samochodem na gaz, więc nie mogę wypowiadać się w tej kwestii, ale sądząc po wypowiedziach - dla kogoś kto przejeżdża więcej niż 10tyś km rocznie może to być alternatywa.

Był też temat na temat BMW, akurat post mnie zabolał, bo jestem zwolennikiem tej marki, a mój brat jeździ modelem 750i z roku '89 (w którym nie ma gazu i nigdy nie będzie). Nie jest wieśniakiem, nie kozaczy pod żadnymi remizami tudzież innymi imprezami a na stacjach benzynowych nie tankuje za mniej niż 50zł i o żadnym "zbieraniu" nie ma mowy. A stereotyp "łysego w 730 z gazownią" albo "kask z żelu w 316 z gazownią" nie za bardzo mi podchodzi.

A co do wyścigów turbo-dyszla z turbo-baniakiem... porównanie 200KM kontra 200KM chyba byłoby bardziej uczciwe... pewne jest, że jeżeli porównujemy pojemność to diesel jest na straconej pozycji (choć nie zawsze)...

a tak na koniec... miejmy trochę obiektywizmu i szanujmy zdania i gusty innych...
Pozdrawiam i życzę przyjemnego użytkowania benzyny/gazu/diesla

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-02-2007, 18:47   

Ninja napisał/a:
zapraszam na szutry na kaszubach. Subaru nie wypadnie z zakretu. Nie robi mnie prosta jazda. 12s na 400m Tipo to watpie ze robi. Musialoby byc ostro podłubane.Nawet Tipolec 2,0 16V ktorego Tomi 16V (z AC) ostro podłubał robił ok.15s. Gdzies nawet zdjecia mam tego auta z wyscigu SSS w pruszczu GD. Easykato moze powiedziec ile jego Tipo robilo,bo on ma naprawde mocne na podtlenku a teraz bedzie doładowane. Wiec co jak co jemu uwierze ze robi tyle. W klasie TURBO PLUS robią wyniki po 12,wiec bajek nie opowiadaj ze Takie Tipo zrobi tez 12. http://sss.org.pl/results.php?view=290706 - oto wyniki przykladowo.Nawet Xawery Mielcarek robi 13-tki swoją mega szybką Astrą w klasie Profi. Wiec jesli jest Takie Tipo ktore robi 12-tki w klasie Profi to wygrywalby wszystko i niszczyłby Mielcarka z palcem w dupie :D A ja? Ja mam serie. Wiec co ty znow porównujesz? Naucz sie rozgraniczac pewne rzeczy. :roll:
Ale jak tak bardzo pragniesz konfrontacji tipo vs subaru to poprosze chlopakow zeby Ci pokazali gdzie twoje miejsce w szeregu... Najszybsze subaru robi 9-tke na 400m. Wiec prosze Cie...skoncz porownywac. Bo walczysz z wiatrakami. :bambam:
a z seryjnego tipo sedici to ja wiatrak robie http://duel.mymoto.pl/?980_955 :bambam:
Pozdrowienia :) :piwko: :food:

mojemu tipo do 12 jest baaardzo daleko :(

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-02-2007, 19:16   

Ninja napisał/a:
http://duel.mymoto.pl/?980_955

nie to żebym sie czepiał,ale większych głopot to chyba juz nie widziałem,co za debil to pisał?
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 24-02-2007, 19:36   

ego napisał/a:
nie to żebym sie czepiał,ale większych głopot to chyba juz nie widziałem,co za debil to pisał?

ktos znacznie madrzejszy niz Ty... :roll: :lalala:

www.budowork.pl
     assistance

moley 

Wysłany: 24-02-2007, 20:51   

ninja to może powiesz że TIPO 2,0 16v miało silnik w układzie boxer :dance:

romano 

Wysłany: 24-02-2007, 21:16   

moley napisał/a:
ninja to może powiesz że TIPO 2,0 16v miało silnik w układzie boxer

Tylko tam nawet nie jest poprawnie to napisane, bo piszący był chyba zafascynowany porsche boxster ;D

Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-02-2007, 00:29   

jasne...boxera to wy byscie chcieli miec :lalala: nie ma piekniejszego dźwięku 8)

www.budowork.pl
     assistance

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 25-02-2007, 02:13   

Jasne,taki ten boxer jak i Gołota. haha haha haha haha :rock: :rock:
     assistance   Moneta

qbk 

Wysłany: 25-02-2007, 02:21   

:) boxer ;)

a wracając do tematu:
jestem osobą młodą, to jest moje drugie tipo na gazie. Z której strony by nie patrzeć to gaz jest tani i dzieki niemu koszta uzytkowania tak przestronnego auta(jezdzilem tez maluchem i polo) sa duzo mniejsze. jakby nie patrzec to komfort jazdy sie nie zmienia a jezdzimy za 20zł-100km

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-02-2007, 12:16   

ZielonyTBG napisał/a:
Jasne,taki ten boxer jak i Gołota. haha haha haha haha :rock: :rock:

lepszy taki niz zaden :lalala:

www.budowork.pl
     assistance

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-02-2007, 17:49   

Rob ktore Tipo robi te 12 z groszami ??

Wreszcie chcialbym zobaczyc, bo jakos nikt nie umial do tej pory dobrze doinwestowac zadnego Fiata, oprocz Sieny Yankeesa i paru Cienkich.

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-02-2007, 18:29   

Pele_Tipo, no jeżeli twierdzisz że nikt to zajrzyj tu

http://croma.marecik.pl/f...ead_id=214#2216
a potem tu:
http://croma.marecik.pl/photogallery.php?album=16

Naprawdę można.Inna sprawa że akurat ten fiacik jest bardzo wdzięczny i łatwy do doinwestowania.

** Dodano: 01-03-2007, 16:06 **
Jarosław Maćkowiak wyjaśniał, że skala tych fałszerstw może być ogromna. A jej formy zależą m.in. od rejonu kraju. - Na Pomorzu do samochodów wlewa się paliwo okrętowe, bo tam jest powszechnie dostępne. Z kolei na Śląsku pod dostatkiem jest oleju opałowego, więc ono jest mieszane. A w całym kraju podrabia się gaz LPG, najprawdopodobniej na ogromną skalę. Nasze badania pilotażowe pokazały, że fałszuje się go aż w 30 proc. stacji w Polsce! - wyjaśniał.

źródło :
http://gospodarka.gazeta....81,3953979.html

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-03-2007, 00:08   

bardzo fajna Croma,ale nie sądze ze robi 12-tke :)
dobrze doinwestowane Tipo to bedzie chyba EASYKATO. Jak skonczy projekt to zrobi ze mnie wiatraka :lalala:

www.budowork.pl
     assistance

saigon 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-03-2007, 21:37   

Ktoś kiedyś (za komuny) stwierdził: "Kraj Rad" jest do DUPY!!! I co? Jak rzesz on się mylił !!! Dupy to się tym za żadne skarby nie dało wytrzeć... Tak samo jest ze stwierdzeniami typu że gaz to zło. Takie zdanie może mieć co najwyżej laik, który nie ma pojęcia jakie bzdury wypisuje i jakie pośmiewisko z siebie robi...Żeby wiedział jak bardzo się myli to tak jak z "Krajem Rad" Nie odzywałby się to chociaż ludzie myśleli by że mają do czynienia z kimś normalnym. A tak to - bye - lej sobie do autka benzynkę, tylko uważaj żeby Ci podróbki nie zapuścili, bo może być kicha. I Lotosu unikaj jak ognia, bo olabaga co to będzie, co to będzie!?!?!?!?

rob 

Wysłany: 13-04-2007, 21:40   

A to małe co nie co zeby zwaśniane strony troszke odpoczeły od tematu
Lancia dedra vs evo8 vs subaru sti :badgrin:
http://www.youtube.com/watch?v=wY6QeO3iwZs

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-04-2007, 22:02   

saigon napisał/a:
Ktoś kiedyś (za komuny) stwierdził: "Kraj Rad" jest do DUPY!!! I co? Jak rzesz on się mylił !!! Dupy to się tym za żadne skarby nie dało wytrzeć... Tak samo jest ze stwierdzeniami typu że gaz to zło. Takie zdanie może mieć co najwyżej laik, który nie ma pojęcia jakie bzdury wypisuje i jakie pośmiewisko z siebie robi...Żeby wiedział jak bardzo się myli to tak jak z "Krajem Rad" Nie odzywałby się to chociaż ludzie myśleli by że mają do czynienia z kimś normalnym. A tak to - bye - lej sobie do autka benzynkę, tylko uważaj żeby Ci podróbki nie zapuścili, bo może być kicha. I Lotosu unikaj jak ognia, bo olabaga co to będzie, co to będzie!?!?!?!?

a skad Ty sie urwales? z choinki? To strasznie fajnie ze Ty nie jestes laik. Wiec jezdzij sobie na Lotosie i tankuj LPG nikt Ci nie broni. Tylko pozniej nie płacz bo bede mial satysfakcje powiedzenia "A nie mowilem".
Aha oszem bede sobie lał benzynke ale czy uwazasz ze Ty nie? Mysle ze tez.Bo nie samym gazem auto zyje. Musi od czasu do czasu pojezdzic na PB.Tylko uwazaj zeby Ci podrobki nie wcisneli...bo bedzie olaboga,co to bedzie,co to bedzie...A jesli uwazasz ze jest inaczej to idz dalej łomem wyszarpywać i naprawiac metodą młotka i przecinaka bo to tylko dowodzi jaki z Ciebie...laik.Wiec lepiej naprawiaj pralkę, drukarkę, wideo oraz żelazko lepiej...

www.budowork.pl
     assistance

unknown 

Wysłany: 13-04-2007, 22:09   

Moderowany:
e-e, dajcie se na wstrzymanie z takimi textami, dopiero po świętach, dziś piątek 13go ;D ... szkoda... pogadaliście a tak to jeśli tylko na temat; ew na priv jak tak... najlepiej na zlocie przy piwku se powyjaśniać i wszyscy będą zadowoleni...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

grabarz 

Wysłany: 13-04-2007, 22:12   

saigon, Każdy ma prawo wyrazić swoją opinie,gaz to zło i etylina to zło ,paliwo chrzczone ,a gaz myślisz że nie można pogorszyć jego jakości :!: :?:

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-04-2007, 22:35   

grabarz napisał/a:
paliwo chrzczone ,a gaz myślisz że nie można pogorszyć jego jakości

gaz w polsce jest gownianej jakosci co wiadomo od dawna juz.
a etyline? Ja tankuje na Neste. Mają dobre paliwo. Zagramaniczne. Nie sądze ze chrzczone. Wiec nie wiem skad wogole taka wypowiedz saigona... :zolta:

www.budowork.pl
     assistance

grabarz 

Wysłany: 13-04-2007, 22:40   

Masz racje Ninja, wszystko zależy gdzie tankujesz... :roll:

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-04-2007, 22:43   

Neste,Statoil i Shell (Vpower) na tych głownie. Dobra wacha.

www.budowork.pl
     assistance

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi