Gaz to zło - tak twierdzi Ninja |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:38
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | Cena 1.8 za l LPG-kiedy to było? |
Tydzień temu, stacja Shell, Janki.
Ninja napisał/a: | ciekawe jak bedzie wygladal Twoj motor po takim odpalaniu na gazie przy -20. |
Chodzi tak już czwarty rok |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:41
|
|
|
piaty nie pochodzi. |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:43
|
|
|
Ninja napisał/a: | piaty nie pochodzi. |
Nie kracz "czarownico" |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:45
|
|
|
Emf, nie jest to kwestia matematyki(mam kalkulator) a różnych cen. Cena 1.8 za l LPG-kiedy to było? Dawno Ja już nawet nie pamiętam.Cena z dzisiaj godz 8.00 Wrocław-Grabiszyńska cena LPG 2.40,- więc daje to w 50 ,- ok 20 l gazu
Cena benzynki również Wrocław Grabiszyńska Orlen PB 3,85/ l to ok 13 l benzyny.
bez upiększania i marzeń-poprostu realnie.
A zapalanie przy - 20? masz na myśli chyba diesla-chociaż niektóre też dają radę.
A na stacji Petrochemi Płock na Krzemienieckiej we Wrocławiu z wczoraj PB98 3.59 to daje ok 14 l.
przy spalaniu 10l PB/100
13 x 100 : 10 = 130 km na benzynie.
Przy spalaniu średnio gazu 14 l/100 km (wersja optymistyczna)
20 x 100 : 14 = 142 km na gazie.
trasa 10 km w mieście
odpalenie i jazda do rozgrzania silnika do ok 50 stC(temperatura właściwa dla gazu) ok 3 km na benzynie
0.3l PB98 czyli 1.15,-
7km na gazie to ok 1 l LPG czyli2.4,-
Koszt pokonania 10 km 3.55,-
koszt pokonania 10 km na benzynie to 1 litr paliwa czyli 3.85,-
Różnica ok 30groszy
Koszt pokonania 10 km tylko na gazie 1.4 l LPG x 2.40 = 3,36
reasumując:
jazda prawidłowa PB+LPG koszt 3.55
jazda tylko na gazie Koszt 3.36
Jazda tylko na benzynie [/b]3.85
Dla silniczka 1.4 pewnie wyszło by mniej ciekawie bo dziwnym trafem jest on jakoś gazozerny więc pali mniej PB a więcej gazu,ale wolę nie liczyć dla zużycia benzynki na poziomie 7-8 l/100 .Nie chce mi się zresztą.
bez gazu bez kosztów dodatkowych,bez stersów i tp.Nie wspomnę o koszcie instalacji. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:55
|
|
|
Hehe taka sobie czytam i...
Ceny gazu niewiem skad bierzecie:P u mnie najwyzesz co widzialem to 1,95
A krak Gaz 1,83
Jazda na benzynie ok fajnie tylko mnie to nie przekonuje jak w roku na gaz wydaje jakies 6 tys to na benzyne bym wydal 9tys za te 3tys roznicy wole sobie pojechac na tydzien na nartki
Sa 2 grupy ludzi ktorzy narzekaja na gaz
1. Typ Ninja narzeka bo juz ma tak we krwi i bedzie narzekac chocby niewiem co :-)
2. Ci ktorzy maja wieczne problemy z gazem, zaoszczedzili na instalacji,zalozyli u kiepskiego fachowca albo zapomnieli ze instalacje gazowa tez trzeba serwisowac! |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 03-02-2007, 14:00
|
|
|
MupiK napisał/a: | . Typ Ninja narzeka bo juz ma tak we krwi i bedzie narzekac chocby niewiem co :-) |
zamiast serca turbina,zamiast krwi etylina
** Dodano: 03-02-2007, 13:03 **
MupiK napisał/a: | instalacje gazowa tez trzeba serwisowac! | i dodatkowe koszta bo beny nie trzeba az tak "dopieszczac" |
|
|
bombel
|
Wysłany: 03-02-2007, 15:04
|
|
|
Ninja napisał/a: | gaz jest za suchy dlatego odpalac sie powinno na benie i pare km przejechac tez na benie |
Z tego co ja wiem to odpala sie na benzynie bo gaz rozprężając sie ochładza sie do ok -40 stopni przez co moze zamarznąć parownik i u szkodzić mogą sie membrany. Co do suchości gazu to nie wiem w czym to może przeszkadzać skoro silnik jest smarowany olejem silnikowym.
RobertWroc napisał/a: | Ekologia.No więc czytałem w necie że jednak gaz jest bardziej toksyczny od benzyny |
Przestawienie silnika benzynowego na zasilanie LPG powoduje znaczne obniżenie toksyczności spalin. O 70-80% spada zawartość CO w spalinach, tlenków azotu i niedopalonych węglowodorów jest mniej o 5%. Wynika to z lepszego mieszania się gazowego paliwa z powietrzem <--http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/pojecia/lpg-autogaz.php |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-02-2007, 16:56
|
|
|
Co do toksyczności spalin z gazu to po prostu katalizatory w samochodach są zaprojektowane i przystosowane do spalin z benzyny,dlatego nie radzą sobie tak jak powinny.
Z tego co słyszałem to gaz jest tłusty,więc aż tak źle nie jest.Sucha to jest dopiero bena. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
kamin
Wiek: 40 Dołączył: 17 Paź 2005 Posty: 121 Skąd: Kraków, Tomaszów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-02-2007, 17:30
|
|
|
Cytat: | przy spalaniu 10l PB/100
13 x 100 : 10 = 130 km na benzynie.
Przy spalaniu średnio gazu 14 l/100 km (wersja optymistyczna)
20 x 100 : 14 = 142 km na gazie.
trasa 10 km w mieście
odpalenie i jazda do rozgrzania silnika do ok 50 stC(temperatura właściwa dla gazu) ok 3 km na benzynie
0.3l PB98 czyli 1.15,-
7km na gazie to ok 1 l LPG czyli2.4,-
Koszt pokonania 10 km 3.55,-
koszt pokonania 10 km na benzynie to 1 litr paliwa czyli 3.85,-
Różnica ok 30groszy
Koszt pokonania 10 km tylko na gazie 1.4 l LPG x 2.40 = 3,36
reasumując:
jazda prawidłowa PB+LPG koszt 3.55
jazda tylko na gazie Koszt 3.36
Jazda tylko na benzynie [/b]3.85 |
Po pierwsze: 14 litrów/100 km gazu w wersji optymistycznej? To jest dla mnie nie do pomyślenia (co dopiero osiągnięcia) w wersji bardzo pesymistycznej przy najgorszych korkach w Krakowie.
Po drugie:
Jak ktoś robi 10 kilometrów dziennie to niech sobie rower kupi. Oczywiste jest, że jazda na gazie jest wtedy nieopłacalna. Twój przykład jest bardzo zły bo Ty wcale nie jeździsz.
Zrób sobie podobne obliczenia dla 200 kilometrów a nie dla 10. Śmieszne. Jak ktoś jeździ tak mało to gazu nie zakłada.
Po trzecie: Gaz kosztuje na stacji Krak Gaz 1.81 (przy Kawiorach z kartą uprawniająca do zniżki) i jest to bardzo dobry gaz, a przynajmniej lepszy niż na Shell (około 1km dalej na Armi Krajowej) gdzie gaz kosztuje około 2.10 (chyba).
Pozdrawiam. |
_________________ Opel Omega BFL 2.5 V6, Ford Scorpio MK2 2.0 8V DOHC |
|
|
|
|
|
timi42
Wiek: 60 Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 25 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 03-02-2007, 17:40
|
|
|
Ok. Stary jestem zgredzio, więc może mi się tak dziać pod moją siwą kopułką. Pomogliście mi trochę w kilku sprawach, to i czas na mały narewanż
Ale bez jaj!!!
Za dwóch klubowiczów, którzy naprawdę krucho stoją z kasą, zapłacę składkę na ten rok.
Oczywiście z całym szacunkiem dla nich i innych. |
_________________ timi42
zgredzio |
|
|
|
|
bombel
|
Wysłany: 03-02-2007, 17:49
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | po prostu katalizatory w samochodach są zaprojektowane i przystosowane do spalin z benzyny |
i tu się mylisz bo są też katalizatory do diesel-i
a dzialają na zasadzie "dopalania" spalin więc spaliny z gazu też dopalą |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-02-2007, 18:20
|
|
|
Ale po spaleniu gazu powstają inne cząsteczki i takie tam niż po spaleniu benzyny i katalizator nie wyłapie tych do których nie jest przeznaczony czy przystosowany.O to mi chodziło. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 03-02-2007, 18:44
|
|
|
kamin, No i ok .Tu masz rację.Wraz ze wzrostem dystansu wzrasta opłacalność gazu.I tego nikt nie neguje.Samochody dostawcze,Taxi i inne szybko odrobią koszt zarówno instalki jak i ew przeglądów regulacji itp.
Ale wciąż pozostaje kwestią dyskusyjną czy zykłemu użytkownikowi gaz jest faktycznie tak opłacalny.
Mówię tylko za siebie.Mam szczęście i mieszkam niemal w centrum Wrocławia.Wszędzie mam nie wiecej jak 5 km w jedną stronę.I jak już powiedziałem wcześniej obecnie mając samochód 2.0 wydaję na paliwo niewiele więcej niż gdy miałem 1.4+gaz.W każdym razie nie odczuwam.Dziennie pokonuję góra 10-15 km a jedynie w weekendy ok 200-300 zależy gdzie mnie z rodzinką poniesie.Ale to jestem w stanie strawić.Tym bardziej że wiadomo w trasie pali mniej.
Fakt w czasie tych paru dni śniegów podczas wycieczki do Andrzejówki w Sudetach szczególnie po śniegu w wyższych partiach czyli pod górkę zeżarło mi ok 17l/100.Ale pocieszam się że jak wracaliśmy to było z górki i jakoś sie wyrównało.ale i tak średnia z wycieczki czyli trasa-górki i miasto to ok 12l/100.
Ale w sumie nie wiem jak zachowało by się autko z gazem.Obawiam się ze tak spore obciążenie jednak by ostro dało zarówno po silniku jak i podniosło by spalanie.Więc duzo bym nie zyskał.
A swoja drogą tani gaz macie w tym Krakowie. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 03-02-2007, 19:29
|
|
|
Ninja gdzie ty qwa mieszkasz że masz gaz za 2,15?? w gdyni 1,86- 1,90. w sopocie to samo i na przymorzu.
Co do gazowania samochodów to ja jestem jak najbardziej za . tylko i wyłącznie w przypadku silników gaźnikowych.
To że jakaś nófka buma jest pod dyst. gazu i wysiada trzech łbów eby stukać kase to mnie to śmieszy ale widziałęm lepsze numery jak nowa E-klasa ze świerzutkim gazem i młody koleś, buma 3,5,7 2-3lat autko czy nowe mercie. Nienawidze czegoś takeigo bo to niszczenie autka.
Już bym wolał od gazu diesla + rzepak ael i to jest przesada. Na takei zamiany to tylko stare autka io stare konstrukcje silnikó są najlepsze bo nie były oszczędnie zbudowane i były trwałe. dieslowskie silniki mercedesa do 1995 roku były poprostu niezawodne i przezarły wszystko nawet jak na 50L napędówki wlało się 10L benzynki to też poleciało a nowe silniki to już by umarły. Stare silniki benzynowe też są dobre ale z gazem to na nich trzeba uważać np wtrysk mechaniczny. dla takiego zasilania gaz to piekło.
Ja osobiście przekonałem się że jeżdżenie na benzyna czy diesel bez żadnych kombinacji to wychodzi na dobre. Nazmieniałem się głowic w wielu autkach i rużnych silnikach i w np nowa meganka 96tkm benzynka+gaz 1,6 16v to poprostu masakra pod maską, 1 i 4 garnek poleciał na śmietnik 2 był OK a 3 za jakieś 30-40tkm też na śmietnik. Żal mi było właściciela (starszawy dziadek) który jak usłyszał jakie będą koszta to się trochę załamał i odebrał autko dopiero po 1,5miesiąca bo nie miał jak w tym czasie zapłacić.
Co do ekologii gazu to już udowodnili że jest bardziej szkodliwy od benzyny i chcą wprowadzić jakąś ustawe czy cuś w UE żeby ograniczyć to, ale to chyba bardziej plotka byłą co do ograniczania.
A jak ktoś narzeka że benzyna za droga jest to neich sobie kupi diesla, mniej palą i są ekonomiczniejsze. Laguna II to zło ale 1,9dCi 120km spala w trasie 5-6 a na mieście 8, tak więc diesle są dobre i mają moc. Znajoma dzisiaj kupiła za moją namową VW Polo 1,4Tdi z 2003 roku i jest zachwycona że silnik jest tak dynamiczny i tak mało pali. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 04-02-2007, 11:49
|
|
|
moley napisał/a: | np nowa meganka 96tkm benzynka+gaz 1,6 16v to poprostu masakra pod maską, 1 i 4 garnek poleciał na śmietnik 2 był OK a 3 za jakieś 30-40tkm też na śmietnik |
Moley blagam nie rzucaj silnikow renault na tapete o tym mozemy zalozyc nowy temat ;-)
A ja z innej paki co w przypadku CNG ?:>
Koszt paliwa znikomy...
Instalacja droga...
Dostepnosc paliw... ciekzo powiedziec tankowanie w domu czasochlonne tankowanie poza domem ciezko cos znalezc:D |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 04-02-2007, 12:04
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | Z tego co słyszałem to gaz jest tłusty,więc aż tak źle nie jest.Sucha to jest dopiero bena. |
bzdura jakich mało.
bombel napisał/a: | suchości gazu to nie wiem w czym to może przeszkadzać skoro silnik jest smarowany olejem silnikowym. |
tu bardziej chodzi o gniazda zaworowe i ich wyklepywanie. |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 04-02-2007, 13:11
|
|
|
Tak jak kiedyś pisałem, jeżeli instalacja jest dobrze dobrana do silnika i fachowo wyregulowana i obsługiwana to nie ma z nią najmniejszych problemów.
Całe te dyskusje nie mają sensu a powtarzanie z uporem maniaka, że gaz to zło albo że dobro jest śmieszne.
Każdy musi podejść indywidualnie, czy mu się opłaca zakładać instalację czy nie.
Największym problemem i tak są "gazownicy", jak do nich jeździłem to miałem problemy i chcieli mi wymieniać pół silnika jak sobie sam zrobiłem porządek z instalacją gazową i dolotem(przerabiane miałem z rurek na mikser) to nie mam najmniejszych problemów.
A wszystkie brednie o niszczeniu silników, wypalonych zaworach, wybitych gniazdach, strzałach można sobie w bajki włożyć, oczywiście mówię o dobrze dobranej instalacji.
U mnie gaz w samochodzie siedzi już 10 rok a od ponad 3 lat mam tipacza i samochód jeździ, silnik nie wybuchł, gaz nie strzela po prostu zero stresów tankować i tanio jeździć.
Jest wolny wybór, nikogo do zakładania gazu nie namawiam, chcesz i Ci się opłaca zakładasz, nie chcesz nie zakładasz proste i jasne jak słońce.
RobertWroc napisał/a: | No dobrze,ja też wtrące swoje trzy grosze do tej jakże twórczej dyskusji.Miałem szczęście posiadać Tipo 1.4ie+ gaz.I wciąz jakiś problem,kłopot.Hitem było jak przyszły mrozy pamiętnej zimy(-35 w nocy) gaz w przewodach pod samochodem poprostu zamarzł,mechanik stwierdził że również zamarzł we wtryskach.Efekt nie dało si.ę odpalić zarówno na benzynce jak i LPG.Ale to siła wyższa. |
I o takich "gazownikach" wspominałem, ciekawe skąd gaz we wtrysku jeżeli zasilanie lpg jest całkowicie oddzielone od zasilania benzyną, ręce opadają jak się słyszy takich "specjalistów". |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-02-2007, 14:37
|
|
|
MupiK napisał/a: | A ja z innej paki co w przypadku CNG ?:>
Koszt paliwa znikomy... |
no juz nie taki znikomy,bo prawie taka sama cena jak lpg
chyba,że masz na myśli tankowanie z kuchenki w domu |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
wieś
witamy nowego
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 04-02-2007, 14:50
|
|
|
Mam temprę 1,6 monowtrysk combi od 2lat od razu założyłem gaz i od początku dużo pali 12-13 litrów jeździłem do kilku fachowców i żaden spalania nie zmniejszył i tak jeżdżę,już dałem spokój.Dodatkowo przy przełączaniu na benzynę gasł musiałem resetować kompa i wtedy palił a teraz w ogóle na benzynie nie pali.Miałem passata palił na gazie do 10 litrów a z fiatem mam cały czas problem |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 04-02-2007, 14:52
|
|
|
i własnie dlatego nie bede mial gazu. jak czytam dział LPG i o problemach jakie opisujecie to na tej wlasnie podstawie twierdze ze gaz to zło. |
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 04-02-2007, 18:19
|
|
|
Ninja , problemy w dziale LPG jakoś mało mnie dotyczyły bo niemiałem problemów w temperówce a jak były to jakoś tak dziwnie same się naprawiały może to wrodzona regeneracja mojej włoszki.
Co do CNG to czytałem że we francji sprzedawana była HONDA ACCORD z silnikiem przystosowanym do CNG i dodatkowo sprzedawali z instalacją domową wraz z przyłączeniem jej w domu do tankowania w domu a nie na przystosowanej stacji benzynowej. Ciekawa sprawa ale jakoś więcej o tym nie słyszałem jedyne co to to że mieli to sprzedawać i słuch po nich zaginął.
Co do gazu to jest to oszczędność w przypadku osób które robią duże przebiegi . np moja włoszka w trakcie 3lat użytkowania zrobiła około 180-190 tkm. na gazie nie zawiodłą ani razu oprócz tego że silnik zamarzł przy naszych kochanych zeszłorocznych mrozach ale wtedy to był uszkodzony termostat więc się nei dziwiłem a tak to nic się z gazem nie działo jedyne co to z benzyną miałęm problem a z gazem nie. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 04-02-2007, 20:31
|
|
|
wieś napisał/a: | Mam temprę 1,6 monowtrysk combi od 2lat od razu założyłem gaz i od początku dużo pali 12-13 litrów |
Czy uważasz, że silnik 1,6 powinien palić 6,5 litra i to do tego gazu???
Nie wierzę w bzdury, że auto 1,6 pali 8 litrów po mieście bo już powtarzałem to wielokrotnie ---> spójrzcie na dane techniczne NOWYCH POJAZDÓW z silnikami 1,6.
Tu do wyboru Megane, Focus, 307, itp.
Weźcie do ręki wyciąg ze świadectwa homologacji albo ściągnijcie ze strony specyfikację!!!
Jest to zawsze w granicach 9,5-10 litrów.
Niestety albo stety, 90% Polaków ma tak "super, extra" fury, że palą im duuuuuuużo poniżej tego co stwierdza producent
Ja to nazywam chorobliwą mitomanią z którą spotykam się bardzo często.
Jest to przypadłość Polaków równa ich pesymizmowi i malkontenctwu. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 04-02-2007, 20:56
|
|
|
Moja mowa będzie krótka
Każdy jeżdzi tym na co go stać, a zagladanie komuś do kieszeni i drwienie z tego że gaz to zło jest nie na miejscu zwłaszcza dla szacunku klubowiczów Tempra Tipo Team. |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 04-02-2007, 22:14
|
|
|
Jako, że jest to jest to dział OFF :
Emf napisał/a: | 90% Polaków ma tak "super, extra" fury |
Ople i Volkswageny... |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 04-02-2007, 23:17
|
|
|
bob96 napisał/a: | gaz to zło jest nie na miejscu zwłaszcza dla szacunku klubowiczów Tempra Tipo Team |
chyba zbyt wrazliwy jestes,ale wybaczam Ci
kazdy juz dawno tu skumał ze Ninja to taki stwór ktory zrobi cos na przekór by była beka i powiedzenie "gaz to zło" nikomu nie uwłacza i nikt specjalnie az do tego tak wagi nie przywiązuje. Poza tym chyba mam prawo miec włąsne zdanie na ten temat... Wiec chill człowieku. |
|
|
|