Gaz to zło - tak twierdzi Ninja |
Autor |
Wiadomość |
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-05-2007, 09:33
|
|
|
William napisał/a: | Po co mi BMW z 3.5 litra, skoro nie stać mnie na Pb? |
O tym pisałem 10 postów wyżej Każdy robi co chce , ale mnie to bardzo boli jak taka krówka niedostaje trafke tylko siano pzdr |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 02-05-2007, 10:03
|
|
|
KRT napisał/a: | ale mnie to bardzo boli jak taka krówka niedostaje trafke tylko siano pzdr |
ot wlasnie.
gdzie czytalem o mercedesie wypasionym i to jeszcze przerobionym przez AMG i...zagazowanym. No pardon ale to żenada. :/ Tak jakbym sobie miał Ferrari i zagazował. |
|
|
saigon
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-05-2007, 11:01
|
|
|
Mojej babie 140km./h zupełnie styka, a i zbiera się zajefajnie, z przodu miejsca więcej niż w tipku, a z tyłu albo zakupy, albo fotelik dla gnoja, albo fotel dla ludzia, tylko bokiem musi siedzić, ale całkiem wygodnie, najlepsze to jest to że można stanąć przodem do krawężnika, w bardzo małą lukę pomiędzy autkami i się nie przejmować że drzwi nie można otworzyć, wyłazi się tylną klapecką...SUPER, a mam firmowy kompresorek do przydomowej instalacji gazowej i się w chałupie tankuje... |
_________________ Gdyby Tipo było takie gówniane jak SMART, to ludzie nie zostawiliby suchej nitki na nim... |
|
|
|
|
William
|
Wysłany: 02-05-2007, 11:15
|
|
|
KRT napisał/a: | ale mnie to bardzo boli jak taka krówka niedostaje trafke tylko siano |
Ninja napisał/a: | No pardon ale to żenada. |
Tzn dlaczego LPG jest gorsze od PB? Bo tańsze?
Prawidłowo zestrojone nie robi najmniejszego wrażenia na silniku. |
_________________ BMW E32 735i
Alpina B11 Project |||||||||| 40% |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 02-05-2007, 11:22
|
|
|
William, nie że gorsze tylko,nie którzy są zdania że jeżeli coś zostało stworzone na PB,to tak powinno zostać ,zawsze gaz przegra z benzyniakiem (oczywiście nie w cenie),tak mi sie wydaje |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
William
|
Wysłany: 02-05-2007, 11:28
|
|
|
grabarz napisał/a: | nie którzy są zdania że jeżeli coś zostało stworzone na PB,to tak powinno zostać |
No przytoczył ninja przykład ferrari i ok, tutaj ma rację, bo nie po to inżynierowie siedzieli tyle lat by wszystko grało. I teraz jakiś maniak pieprzył np jakimś mixerem Prawda to nie może grać. Ale tak samo siedzą niektórzy sporo czasy, by wymodzić system, który nie spowoduje popieprzenia w silniku, a zmieni jego zasilanie.
Ja tam nie odczuwam sporej różnicy w zasilaniu LPG czy PB.
Hamowałem mniejszą beemkę i strata na LPG to 6 koni :] |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-05-2007, 11:44
|
|
|
William, Zgadzam się z tobą ,ale i tak zaraz ci ktoś napisze że właśnie straciłeś 6 koni |
|
|
|
|
William
|
Wysłany: 02-05-2007, 11:46
|
|
|
grabarz napisał/a: | ale i tak zaraz ci ktoś napisze że właśnie straciłeś 6 koni |
Przy zastosowaniu instalacji LPG 1 generacji Strach pomyśleć co by było gdyby tam siedziała instalka 2 gen
joke |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-05-2007, 18:59
|
|
|
William napisał/a: | Tzn dlaczego LPG jest gorsze od PB? Bo tańsze? |
Powielę pytanie?
W czym jest gorszy??
Jak ktoś założył instalację( tak bywa bardzo często) w firmie H&Z GC (Henry and Zdzislaw Garage Company) do swojej Bawarki lub innego auta, a później marudzi, że gaz mu się nie sprawdza to niech się walnie gumowym młotkiem w .......
Jak w się w stodole zakłada to tak się później jeździ
Ja mam instalkę 4lata i ani razu gaz mi nie strzelił.
Nie wiem co to pęknięta obudowa filtra etc.
W zasadzie idąc tokiem rozumowania, że benzyna nie wiedzieć czemu jest lepsza to rozumiem, że każdy z Was używa pozostałych środków z najwyższej półki,a nie "średniaków".
Płyn chłodniczy, płyn do spryskiwaczy, olej, oryginalne akcesoria, regularny serwis etc.
nawet jak mój silnik szlag tarfi to przez 4 lata zarobiłem na 4 takie silniki oszczędzając na benzynie.
Nawet w zimę palę przy -20 na gazie, a co......
I pali bez problemu co już po roku wielu maruderów krakało ile to auto jeszcze pochodzi |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
William
|
Wysłany: 02-05-2007, 19:37
|
|
|
Generalnie rzecz ujmując wszystko zależy od montażu, i sposobu użytkowania. Ja regularnie robie przegląd instalacji, regularnie mierzę wydajność parownika, blosa. Pilnuje przebiegu świec, kabli WN itp. I zawsze tankuję na Shellu. Kręcę silnik pod odcinkę i nie pałuje się na trasach sr. Ja nawet nie wiem, że mam LPG, bo nie czuję różnicy! Tylko czasem mój księgowy przypomina mi o kilometrówkach większych na LPG niż PB
Ja rozumiem kolekcjonerów i pasjonatów marki, bo tam się dąży do stanu "taśma", ale auto jako dupowóz? Hmmm hipokryzja.... Wszyscy narzekają jak to paliwo leci do góry, ale mało kto coś robi w kierunku polepszenia swojej sytuacji.
Reasumując:
Jeśli zakładasz gaz i coś w nim nie gra, to tylko Twoja wina. Bo albo źle wybrałeś montera, lub nie umiesz poprawnie dbać o auto. |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-05-2007, 20:18
|
|
|
William, a co można zrobić żeby paliwo w dół poszło ,powiedz mi jak wiesz i ja to zrobię |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-05-2007, 20:36
|
|
|
Emf napisał/a: | Powielę pytanie?
W czym jest gorszy?? |
W tym jest gorszy, że na gazie są gorsze osiągi niż na benzynie i lepszy zapach ma benzyna i ja to czuję wyraźnie.
Pozostałą wadą jest to, że instalacja gazowa zajmuje miejsce w bagażniku i przeglądy są droższe, ale oszczędności na lpg biją te wszystkie wady na łeb dlatego w moim Tipo instalka już siedzi 10 rok |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 02-05-2007, 20:58
|
|
|
....gaz to zlo.......- jedziesz na spota?...- nie bo nie mam kasy na paliwo.......
...gaz to zło?..... |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 02-05-2007, 21:15
|
|
|
romano napisał/a: | i lepszy zapach ma benzyna |
romano, zagdza się ale przy dobrze założonej instalce nie wuczujesz zapachu gazu.
Nie wierzyłem w to, nawet się założyłem, póki nie przejechałem się Omegą kumpla, która z taśmy w Italii zeszła z instalką LPG.
Wąchałem dziadówę i cholera naprawdę nie czuć.
Zakład przegrałem |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
saigon
|
Wysłany: 03-05-2007, 00:01
|
|
|
Romano napisał: i przeglądy są droższe, Gówno prawda!! Przeglądy są droższe nieprawnie, już o tym pisałem, jedźcie zawsze na Wał Miedzeszyński, tam wcale przeglądy nie są droższe niż na benzie, ba , nawet nie mają prawa być... Jeżeli któraś stacja bierze więcej, to robi to na własną rękę, nie jest to prawnie umotywowane!!! Wiem, bo obsługuję kilkanaście stacji pod względem informatycznym i nawet dotarłem do przepisów wykonawczych Ministerstwa Transportu. Nie gódźcie się na wyższe ceny przeglądów samochodów z LPG, Jest to bezprawne!!! |
_________________ Gdyby Tipo było takie gówniane jak SMART, to ludzie nie zostawiliby suchej nitki na nim... |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 03-05-2007, 08:33
|
|
|
saigon a to ciekawe... napisz konkretniej o co ci chodzi, bo przecież na każdej SKP biorą dodatkową opłatę za LPG... jak niby mieliby nie brać? o co chodzi? |
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-05-2007, 08:48
|
|
|
No właśnie saigon, jest jakaś podstawa prawna, która mówi że przegląd auta z instalacją gazową ma kosztować tyle samo co auta bez takiej instalacji? Bo nawet jak powiem kolesiowi, że bezprawnie bierze ode mnie więcej kasy a nie powinien to wypadałoby się czymś podeprzeć Tak mu nawet sądem nie można pogrozić bo nie mam jak udowodnić, że mam rację |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 03-05-2007, 08:52
|
|
|
Sajgon , nie będę dymał na Wał Miedzeszyński na przegląd bo mnie to drożej wyjdzie niż płacenie u mnie za przegląd LPG.
Najlepiej zapodaj rozporządzenie albo jakiś dokument prawny potwierdzający twoja opinię, wtedy można mieć argumenty |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 03-05-2007, 09:49
|
|
|
Oj saigon, bzdury wypisujesz.
Uważasz, że kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy stacji diagnostycznych w Polsce ustaliło sobie pobieranie niezgodnej z prawem opłaty w tej samej wysokości
TUTAJ masz link z cennikiem USTAWOWYM badań technicznych.
Jeśli ta stacja na którą jeździsz nie pobiera tych opłat, to lepiej dla niej żeby miała mniej takich klientów jak Ty, którzy rozpowszechniają to na prawo i lewo bo może się okazać, że ktoś życzliwy np. konkurencja "uprzejmie o tym doniesie" i Starosta właściwy dla miejsca jej działania odbierze jej uprawnienia. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 03-05-2007, 10:43
|
|
|
a może ta stacja nie ma uprawnień ale póki co 'jakoś leci' |
|
|
saigon
|
Wysłany: 03-05-2007, 11:33
|
|
|
Wspomnianą stację prowadzi mój koleżka jeszcze z podstawówki, kiedy ją otworzył, zwrócił się do mnie żebym mu założył system informatyczny, jako że się tymi rzeczami zajmuję... Oczywistym jest to że zacząłem jeździć do niego na badania, i jakie było moje zdziwienie, kiedy za badanie Tipka z gazem wystawił mi Fakturę na 99 zł. + 1 zł. na CEPIK, czyli cuzamen 100 zł. Pytam ja wtedy o co chodzi? A on mi na to: że wszystkie stacje, które biorą więcej robią to bezpodstawnie!!! Cena badania autka z instalacją gazową nie jest wcale wyższa. Ponadto dał mi kilka kontaktów na obsługę informatyczną do swoich znajomych, którzy prowadzą lub otwierają stacje kontroli pojazdów i wszędzie się sytuacja powtarza. Nie piszę o tym aby Was wkurzyć, tylko ażeby może coś z tym zrobić...Przecież jesteśmy na każdym kroku rąbani w dupska, np: regulacja świateł na badaniach...Każdy płaci za nią jak Szanowny Pan diagnosta sobie zażyczy, każdy bowiem uważa że tak do końca jego autko nie jest sprawne, i stąd właśnie te historie. A ustawić światła mają zasrany obowiązek w ramach badania!!! Mechaniczne czy blacharskie lub elektroniczne natomiast niedociągnięcia, musimy usuwać na własny koszt. |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 03-05-2007, 11:41
|
|
|
a to ciekawe faktycznie... ale podaj konkrety, przepisy, szczególy, podstaw niepodważalną jakąś co by badanie techniczne obejmowało LPG bez doplaty... |
|
|
saigon
|
Wysłany: 03-05-2007, 12:03
|
|
|
Unknown, jakie przepisy? To jest odwrotnie, nie ma żadnych przepisów, które nakładały by dodatkowe opłaty za badanie autka z gazem!!! |
|
|
|
|
William
|
Wysłany: 03-05-2007, 16:04
|
|
|
romano napisał/a: | W tym jest gorszy, że na gazie są gorsze osiągi niż na benzynie |
Bo my jako użytkownicy LPG nie nastawiamy się na osiągi, tylko oszczędność i użytkowość.
Głowę dam, że gdyby ktoś pomodził w instalacji LPG i konkretnie dmuchnął w silnik, ten dał by radę spalić nawet te 120 oktanów z LPG. Żadna benzyna Ci tego nie da. |
|
|
|
|
saigon
|
Wysłany: 03-05-2007, 16:31
|
|
|
No właśnie... |
|
|
|
|
|