Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaz to zło - tak twierdzi Ninja
Autor Wiadomość
KRT 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-05-2007, 09:33   

William napisał/a:
Po co mi BMW z 3.5 litra, skoro nie stać mnie na Pb?

O tym pisałem 10 postów wyżej :lalala: Każdy robi co chce , ale mnie to bardzo boli jak taka krówka niedostaje trafke tylko siano :red_kartka: pzdr

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-05-2007, 10:03   

KRT napisał/a:
ale mnie to bardzo boli jak taka krówka niedostaje trafke tylko siano :red_kartka: pzdr

ot wlasnie.
gdzie czytalem o mercedesie wypasionym i to jeszcze przerobionym przez AMG i...zagazowanym. No pardon ale to żenada. :/ Tak jakbym sobie miał Ferrari i zagazował. :red_kartka:

www.budowork.pl
     assistance

saigon 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-05-2007, 11:01   

Mojej babie 140km./h zupełnie styka, a i zbiera się zajefajnie, z przodu miejsca więcej niż w tipku, a z tyłu albo zakupy, albo fotelik dla gnoja, albo fotel dla ludzia, tylko bokiem musi siedzić, ale całkiem wygodnie, najlepsze to jest to że można stanąć przodem do krawężnika, w bardzo małą lukę pomiędzy autkami i się nie przejmować że drzwi nie można otworzyć, wyłazi się tylną klapecką...SUPER, a mam firmowy kompresorek do przydomowej instalacji gazowej i się w chałupie tankuje...

William 

Wysłany: 02-05-2007, 11:15   

KRT napisał/a:
ale mnie to bardzo boli jak taka krówka niedostaje trafke tylko siano

Ninja napisał/a:
No pardon ale to żenada.

Tzn dlaczego LPG jest gorsze od PB? Bo tańsze?

Prawidłowo zestrojone nie robi najmniejszego wrażenia na silniku.

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 02-05-2007, 11:22   

William, nie że gorsze tylko,nie którzy są zdania że jeżeli coś zostało stworzone na PB,to tak powinno zostać 8) ,zawsze gaz przegra z benzyniakiem (oczywiście nie w cenie),tak mi sie wydaje ;)

William 

Wysłany: 02-05-2007, 11:28   

grabarz napisał/a:
nie którzy są zdania że jeżeli coś zostało stworzone na PB,to tak powinno zostać

No przytoczył ninja przykład ferrari i ok, tutaj ma rację, bo nie po to inżynierowie siedzieli tyle lat by wszystko grało. I teraz jakiś maniak pieprzył np jakimś mixerem ;) Prawda to nie może grać. Ale tak samo siedzą niektórzy sporo czasy, by wymodzić system, który nie spowoduje popieprzenia w silniku, a zmieni jego zasilanie.

Ja tam nie odczuwam sporej różnicy w zasilaniu LPG czy PB.

Hamowałem mniejszą beemkę i strata na LPG to 6 koni :]

grabarz 

Wysłany: 02-05-2007, 11:44   

William, Zgadzam się z tobą :zgoda: ,ale i tak zaraz ci ktoś napisze że właśnie straciłeś 6 koni ;) :sciana: 8)

William 

Wysłany: 02-05-2007, 11:46   

grabarz napisał/a:
ale i tak zaraz ci ktoś napisze że właśnie straciłeś 6 koni

Przy zastosowaniu instalacji LPG 1 generacji ;) Strach pomyśleć co by było gdyby tam siedziała instalka 2 gen :P

joke ;)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-05-2007, 18:59   

William napisał/a:
Tzn dlaczego LPG jest gorsze od PB? Bo tańsze?

Powielę pytanie?
W czym jest gorszy??
Jak ktoś założył instalację( tak bywa bardzo często) w firmie H&Z GC (Henry and Zdzislaw Garage Company) do swojej Bawarki lub innego auta, a później marudzi, że gaz mu się nie sprawdza to niech się walnie gumowym młotkiem w .......
Jak w się w stodole zakłada to tak się później jeździ :!:
Ja mam instalkę 4lata i ani razu gaz mi nie strzelił.
Nie wiem co to pęknięta obudowa filtra etc.
W zasadzie idąc tokiem rozumowania, że benzyna nie wiedzieć czemu jest lepsza to rozumiem, że każdy z Was używa pozostałych środków z najwyższej półki,a nie "średniaków".
Płyn chłodniczy, płyn do spryskiwaczy, olej, oryginalne akcesoria, regularny serwis etc. :?:
nawet jak mój silnik szlag tarfi to przez 4 lata zarobiłem na 4 takie silniki oszczędzając na benzynie.
Nawet w zimę palę przy -20 na gazie, a co......
I pali bez problemu co już po roku wielu maruderów krakało ile to auto jeszcze pochodzi :lalala:

assistance   Moneta

William 

Wysłany: 02-05-2007, 19:37   

Generalnie rzecz ujmując wszystko zależy od montażu, i sposobu użytkowania. Ja regularnie robie przegląd instalacji, regularnie mierzę wydajność parownika, blosa. Pilnuje przebiegu świec, kabli WN itp. I zawsze tankuję na Shellu. Kręcę silnik pod odcinkę i nie pałuje się na trasach sr. Ja nawet nie wiem, że mam LPG, bo nie czuję różnicy! Tylko czasem mój księgowy przypomina mi o kilometrówkach większych na LPG niż PB ;)

Ja rozumiem kolekcjonerów i pasjonatów marki, bo tam się dąży do stanu "taśma", ale auto jako dupowóz? Hmmm hipokryzja.... Wszyscy narzekają jak to paliwo leci do góry, ale mało kto coś robi w kierunku polepszenia swojej sytuacji.

Reasumując:

Jeśli zakładasz gaz i coś w nim nie gra, to tylko Twoja wina. Bo albo źle wybrałeś montera, lub nie umiesz poprawnie dbać o auto.

grabarz 

Wysłany: 02-05-2007, 20:18   

William, a co można zrobić żeby paliwo w dół poszło :?: ,powiedz mi jak wiesz i ja to zrobię ;)

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-05-2007, 20:36   

Emf napisał/a:
Powielę pytanie?
W czym jest gorszy??

W tym jest gorszy, że na gazie są gorsze osiągi niż na benzynie i lepszy zapach ma benzyna :lol: i ja to czuję wyraźnie.
Pozostałą wadą jest to, że instalacja gazowa zajmuje miejsce w bagażniku i przeglądy są droższe, ale oszczędności na lpg biją te wszystkie wady na łeb dlatego w moim Tipo instalka już siedzi 10 rok :lalala:

Moneta

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 02-05-2007, 20:58   

....gaz to zlo.......- jedziesz na spota?...- nie bo nie mam kasy na paliwo.......

...gaz to zło?.....

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Emf 

Wysłany: 02-05-2007, 21:15   

romano napisał/a:
i lepszy zapach ma benzyna :lol:

romano, zagdza się ale przy dobrze założonej instalce nie wuczujesz zapachu gazu.
Nie wierzyłem w to, nawet się założyłem, póki nie przejechałem się Omegą kumpla, która z taśmy w Italii zeszła z instalką LPG.
Wąchałem dziadówę i cholera naprawdę nie czuć.
Zakład przegrałem :(

assistance   Moneta

saigon 

Wysłany: 03-05-2007, 00:01   

Romano napisał: i przeglądy są droższe, Gówno prawda!! Przeglądy są droższe nieprawnie, już o tym pisałem, jedźcie zawsze na Wał Miedzeszyński, tam wcale przeglądy nie są droższe niż na benzie, ba , nawet nie mają prawa być... Jeżeli któraś stacja bierze więcej, to robi to na własną rękę, nie jest to prawnie umotywowane!!! Wiem, bo obsługuję kilkanaście stacji pod względem informatycznym i nawet dotarłem do przepisów wykonawczych Ministerstwa Transportu. Nie gódźcie się na wyższe ceny przeglądów samochodów z LPG, Jest to bezprawne!!!

unknown 

Wysłany: 03-05-2007, 08:33   

saigon a to ciekawe... napisz konkretniej o co ci chodzi, bo przecież na każdej SKP biorą dodatkową opłatę za LPG... jak niby mieliby nie brać? o co chodzi?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-05-2007, 08:48   

No właśnie saigon, jest jakaś podstawa prawna, która mówi że przegląd auta z instalacją gazową ma kosztować tyle samo co auta bez takiej instalacji? Bo nawet jak powiem kolesiowi, że bezprawnie bierze ode mnie więcej kasy a nie powinien to wypadałoby się czymś podeprzeć :D Tak mu nawet sądem nie można pogrozić bo nie mam jak udowodnić, że mam rację :(

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

romano 

Wysłany: 03-05-2007, 08:52   

Sajgon , nie będę dymał na Wał Miedzeszyński na przegląd bo mnie to drożej wyjdzie niż płacenie u mnie za przegląd LPG.
Najlepiej zapodaj rozporządzenie albo jakiś dokument prawny potwierdzający twoja opinię, wtedy można mieć argumenty

Moneta

Emf 

Wysłany: 03-05-2007, 09:49   

Oj saigon, bzdury wypisujesz.
Uważasz, że kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy stacji diagnostycznych w Polsce ustaliło sobie pobieranie niezgodnej z prawem opłaty w tej samej wysokości :lol:

TUTAJ masz link z cennikiem USTAWOWYM badań technicznych.
Jeśli ta stacja na którą jeździsz nie pobiera tych opłat, to lepiej dla niej żeby miała mniej takich klientów jak Ty, którzy rozpowszechniają to na prawo i lewo bo może się okazać, że ktoś życzliwy np. konkurencja "uprzejmie o tym doniesie" i Starosta właściwy dla miejsca jej działania odbierze jej uprawnienia.

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 03-05-2007, 10:43   

a może ta stacja nie ma uprawnień ale póki co 'jakoś leci' :D haha
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

saigon 

Wysłany: 03-05-2007, 11:33   

Wspomnianą stację prowadzi mój koleżka jeszcze z podstawówki, kiedy ją otworzył, zwrócił się do mnie żebym mu założył system informatyczny, jako że się tymi rzeczami zajmuję... Oczywistym jest to że zacząłem jeździć do niego na badania, i jakie było moje zdziwienie, kiedy za badanie Tipka z gazem wystawił mi Fakturę na 99 zł. + 1 zł. na CEPIK, czyli cuzamen 100 zł. Pytam ja wtedy o co chodzi? A on mi na to: że wszystkie stacje, które biorą więcej robią to bezpodstawnie!!! Cena badania autka z instalacją gazową nie jest wcale wyższa. Ponadto dał mi kilka kontaktów na obsługę informatyczną do swoich znajomych, którzy prowadzą lub otwierają stacje kontroli pojazdów i wszędzie się sytuacja powtarza. Nie piszę o tym aby Was wkurzyć, tylko ażeby może coś z tym zrobić...Przecież jesteśmy na każdym kroku rąbani w dupska, np: regulacja świateł na badaniach...Każdy płaci za nią jak Szanowny Pan diagnosta sobie zażyczy, każdy bowiem uważa że tak do końca jego autko nie jest sprawne, i stąd właśnie te historie. A ustawić światła mają zasrany obowiązek w ramach badania!!! Mechaniczne czy blacharskie lub elektroniczne natomiast niedociągnięcia, musimy usuwać na własny koszt.

unknown 

Wysłany: 03-05-2007, 11:41   

a to ciekawe faktycznie... ale podaj konkrety, przepisy, szczególy, podstaw niepodważalną jakąś co by badanie techniczne obejmowało LPG bez doplaty...

assistance   Moneta

saigon 

Wysłany: 03-05-2007, 12:03   

Unknown, jakie przepisy? To jest odwrotnie, nie ma żadnych przepisów, które nakładały by dodatkowe opłaty za badanie autka z gazem!!! :piwko:

William 

Wysłany: 03-05-2007, 16:04   

romano napisał/a:
W tym jest gorszy, że na gazie są gorsze osiągi niż na benzynie

Bo my jako użytkownicy LPG nie nastawiamy się na osiągi, tylko oszczędność i użytkowość.
Głowę dam, że gdyby ktoś pomodził w instalacji LPG i konkretnie dmuchnął w silnik, ten dał by radę spalić nawet te 120 oktanów z LPG. Żadna benzyna Ci tego nie da.

saigon 

Wysłany: 03-05-2007, 16:31   

No właśnie...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi