Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
/ F / I / A / T / Tipo Lasgo07 by Pisario
Autor Wiadomość
pisario 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-01-2012, 22:25   

Naklejka to forma prezentu byla coz.. marny plan. Choinka? Zapraszam na strone forum Civica/golfa i innych tego typu jesli to Tipo nazywasz choinka. Pare elementow mi sie nie podoba. Wywalilbym te daylighty jednak. Felgi stalowe jak dla mnie SUPER wygladaja. Identycznie zrobilem na zime do Hanki tylko z niebieskim.

Pozdr

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-01-2012, 09:44   

shwax, nie widziałeś moich białych alu :) nie ma na nich siły farba się trzyma jak trzeba leżą już 2 zimę, bo na uniaka nie pasowały.

naklejka z tego wszystkiego razi mnie najmniej. bo to tak jakbym widział golfa gti stanie 5 takich i każdy jest gti, ma 2 rury i je*ie ropą na kilometr, syf kiła mogiła na zewnątrz, zniszczenia, ruchawka i pożoga w środku... ale gti i to na czerwono jeszcze się świeci na klapie i taki ślad dookoła po mokrej szmacie od pucowania naklejki.
nie mniej jednak kiedy produkowano Tipo, Abarth nie istniał, reaktywował się w 2007r. Nie mniej jednak stilo i secento miały w nazwie sygnaturę tej firmy więc aż tak mnie to nie razi.

Lasgo07, co mnie razi? proszę:
-felgi (ok napracowałeś się podobają ci się, fajnie)
-to co wisi na lusterku wstecznym
-plastikowe nakładki na nadkola rodem z golfa 3 (synonim gnijących nadkoli)
-lampy sedici
-listewka na klapie sedici
-lotka
-kolorowe pokrowce
-ciemne szyby
-PASY NA MASCE (rodem z calibry)
-ciemne szyby
-światła do jazdy dziennej mi się nie podobają, niby oszczędzasz na energii i żarówkach ale wygląda to niezbyt ładnie dla mnie (a i oszczędność marna, żarówki po 10pln (lepsiejsze po 20), a dobry akumulator wytrzyma tyle samo co na światłach do jazdy dziennej).

nie unoś się bo skoro wystawiasz auto na forum to licz sie z krytyką, ja ci nie każę tego zdejmować bo to Twoja sprawa.
felgi na lato masz fajne tyle powiem i powiem że auto zadbane (po raz kolejny), a jak opylisz na allegro.pl/tablica.pl ten cuda którymi pooblepiany jest wózek to będziesz miał kaskę na zawieszenie niższe (przynajmniej na springi)
pozdrawiam
     assistance   Moneta

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-01-2012, 09:46   

Cytat:
-ciemne szyby
Cytat:
-lotka

Nie wiem czemu Ci to się nie podoba jak to jest właśnie ok i ja z czasem to samo zrobię :)

n-e-o 

Wysłany: 28-01-2012, 10:23   

Świstak, czyli każda modyfikacja Tipo jest dla Ciebie bleee?

Troche nie rozumiem czemu to się może nie podobać:

Cytat:
-felgi (ok napracowałeś się podobają ci się, fajnie)
-lampy sedici
-listewka na klapie sedici
-ciemne szyby
-PASY NA MASCE (rodem z calibry)

Wiem, masz swój gust, a o nich się nie dyskutuje. Ale nie widze w tych modyfikacjach ani wsi, ani jakiegoś rażącego w oczy druciarstwa.

Poza paroma duperelami o których napisałeś, auto bardzo dobrze się prezentuje. Zrobione z głową przez POPRZEDNIEGO właściciela. Obecny zmienił naprawde niewiele.

Najwięcej kontrowersji widze wzbudzają światłą do jazdy dziennej. Fakt, robią z auta choinke i nie są zamontowane (podłączone) jak powinny być, ale jednak są one dopuszczone do ruchu. Spełniają wymagania i każde auto (nawet te drogie z montowanymi fabrycznie), wygląda dzięki nim jak choinka. Wielu się to nie podoba (mnie też lekko irytuje wszechobecność tego typu lamp w nowych autach każdego modelu i za każde pieniądze), ale nic z tym nie zrobimy. Ktoś zamontował, jemu się podobają i tyle, a wydaje mi się, że są one montowane w autach z fabrycznymi xenonami/bi, aby tych nie zapalać i nie gasić non stop, bo to skraca ich żywotność. Tak gdzieś słyszałem.

Mnie auto się ogólnie podoba. Widziałem je na żywo i to może dlatego. Na fotach nie widać auta takim jakie na żywo jest, poza tym co naprawde razi w oczy ;)
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato
(1998r)

Gość, Twoje auto jest najładniejsze :)

Rajek 

Wysłany: 28-01-2012, 11:18   

Świstak napisał/a:

A ja uważam je za jeden z lepszych dodatków do Tipo ( i to nie dlatego, że sam je sprzedałem ;) ) tym bardziej, że drugie takie na Tipolu ciężko znaleźć. Lasgo Tobie poradzę, że jak już kiedyś ten kolor wyblaknie, to psiknij je pod kolor nadwozia :) sam chciałem tak zrobić, ale w końcu wszystkie komplety poszły na sprzedaż..
Uważam też, że lampy jak najbardziej pasują do tego koloru, bo przecież nie każdy musi wiedzieć, ze tylko w Sedici były takie montowane :)
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
ZTM :P
     Moneta

pisario 

Wysłany: 28-01-2012, 16:57   

Jak dla mnie to Lasgo i tak zrobi jak bedzie chcial :) I to jest najlepsze w demokracji. Choc ja pozbylbym sie napisow z drzwi, daylighty kupilbym jakies inne np kwadratowe w miejsce halogenow i w zasadzie tyle, lampy dla mnie bomba pasuja. Od Sedi sa poprostu ladniejsze :)

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 29-01-2012, 00:11   

no kurde ale się rozkręciło :p

Lasgo znany jest ze swoich upiększeń samochodów które zdecydowanej większości nie przypadają do gustu.
I tak zrobi jak uważa. My możemy tylko wygarnąć co nam się nie widzi :p

Ja podzielam zdanie, że w aucie jest przesyt dodatków które nie koniecznie dodają uroku.

Co do czerwonych lamp - nie widzę powodów, żeby to było obciachowe :lalala:
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 29-01-2012, 09:26   

Faktycznie się rozkręciliście więc przedstawiam Wam zmiany jakich dokonam jak tylkozrobi się cieplej:

- Daylight bedą zdemontowane choćby z tego względu że diody zaczęły się na nich przepalać ponieważ jedna jest nieszczelna i dostaje się woda.
- nakljeki Abarth z drzwi bedą usunięte i narazie chyba niczym nie zastąpione
- co do choinek na lusterku to uważam ten komentarz za zbędny i nie będę go brał pod uwagę, ponieważ to jest najgłupsza rzecz do której ktokolwiek mógłby się przyczepić. To samo mógłbym powiedzieć do kogoś: Ooo jaki masz obciachowy odswiezacz powietrza włożony do kratki nawiewu :zolta:
- co do naklejki Sedici to nie bedę jej usuwał ponieważ nie ja jedyny z nią jeżdżę i jak zwykle ktoś się przyczepia tylko do mnie, ponieważ nie widziałem jeszcze w innych postach aby ktoś ją krytykował. Skoro lampy są od sedici to naklejka też musi być.
- pokrowce na siedzenie są założone tylko dla tego że jest zima i szkoda aby fotele się brudziły. Poza tym są bardzo wygodne i ciepłe.
- Nakładki na nadkola są najbardziej udanym i praktycznym rozwiązaniem ponieważ chronią właśnie przed korozją. Jak ktoś ma wątpliwości że jest tam rdza, niech zajrzy. Zapewniam że nie ma ani grama. Poza tym auto wygląda inaczej na nich. Jak dla mnie o wiele lepiej. Zwłaszcza że zderzaki nie są w kolorze nadwozia.

pisario, Co do daylightów to w halogenach zrobię światła dzienne. Wystarczy kupić żarówki ledowe H3 na allegro i po sprawie.

** Dodano: 29-01-2012, 09:28 **
Właśnie. Czy ktoś ma jakiś cudowny pomysł jak zaślepić dziury pozostałe po daylightach aby to ładnie wyglądało ? musiałbym kupić nowy zderzak a nie chce bo ten jest w stanie idealnym a wiadomo że to koszt 150 zł :doubt:

pisario 

Wysłany: 29-01-2012, 10:40   

no i bomba :D

Nie kupuj H3 led... przerabialem w hondzie. Jak Cie Panowie zatrzymaja to masz problem. Halogen nie jest homologowany do bycia swiatlem dziennym DRL.

Myslalem jednak o czyms takim. Nie wiem, ale wydaje mi sie, ze nie wygladaloby to zle gdyby w zderzaku umiescic cos takiego

http://allegro.pl/swiatla...2061186711.html

Dziury po tamtych? Nie łataj nie ma opcji, bedzie masakrycznie wygladac.

Kup zderzak, z szerokim najlepiej :)

Lasgo07 

Wysłany: 29-01-2012, 15:55   

pisario, Okrągłe światła w Tipo ? raczej nie. Choćby dlatego że Tipo jest kanciaste i nie bardzo bedą pasować :doubt:

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 29-01-2012, 16:01   

pisario, jest już zaczarowany swoją Hondą to i takie Ci polecił :P

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

Świstak 

Wysłany: 29-01-2012, 19:31   

KrzychuB, n-e-o, przecieżwszyscy kilka postów wcześniej przyznali jednogłośnie ze to sprawa gustu. i ja napisałem ze mi się to nie podoba i koniec.

n-e-o napisał/a:
czyli każda modyfikacja Tipo jest dla Ciebie bleee?

nie, modyfikacje silnika wydechu i zawieszenia są jak najbardziej w porządku. wizualnie lusterka w kolor nadwozia i jakieś ładne duże felgi aluminiowe. (czyste auto to podstawa i brak korozji, wtedy nie potrzebne sa modyfikacje zewnętrzne)
n-e-o, ja również nie widze wsi w tych modyfikacjach mnie po prostu się nie podobają.
ale powiem Ci że właściciele calibr mega tuningowanych tez nie widzą w nich wsi... (taka delikatna złośliwość ale prosze nie brać jej do siebie)
n-e-o napisał/a:
Zrobione z głową przez POPRZEDNIEGO właściciela

a nasze krytyczne uwagi mają na celu podsunięcie NOWEMU właścicielowi nowych pomysłów :)
Lasgo07 napisał/a:
jak zaślepić dziury pozostałe po daylightach

silikon bezbarwny i czarna farba. tylko musisz oczyścić dokładnie i będzie gitara :)
     assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 29-01-2012, 19:34   

Świstak, ale to chyba trzeba podkleić czymś od spodu ? bo sam silikon się dziur nie bedzie chyba trzymał.

Świstak 

Wysłany: 29-01-2012, 19:59   

Lasgo07, jakąś blaszkę możesz podłożyć, cokolwiek, plastik jakiś, płyteczkę, no coś płaskiego, podkleisz na silikon i wyrównasz zanim zaschnie. to samo ze szpachlą. możesz na szpachlę to zrobić, tylko nie wiem jak szpachla trzyma sie plastiku bo nigdy plastiku nie szpachlowałem :D
ale proponuję poczekać aż sie ciepli
     assistance   Moneta

Rajek 

Wysłany: 29-01-2012, 23:01   

Ja bym polecił zestaw do naprawy zderzaków. Kiedyś kupiłem taki w Castoramie. Dostajesz, włókno szklane jedno o grubej gradacji i drugie o mniejszej. Kilka gram żywicy i jakąś małą puszeczkę szpachli z tego co pamiętam. Całość kosztowała ok 20zł . Jak nie dorwiesz takiego, to kup oddzielnie włókno szklane o 2 gradacjach, i żywicę z utwardzaczem. Szpachli do tego nie będziesz potrzebował jak dobrze użyjesz żywicy. Zależy jak duże masz te dziury, bo jak to małe kropeczki po śrubach np. to walnij silikonem jak już było wspominane :) a od spodu zderzaka przykładasz na czas utwardzenia jakiś kawałek plastiku
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 30-01-2012, 09:11   

Rajek, nie no dziury są prostokątne tak jak Daylighty bo one siedzą w zderzaku a nie są tylko przykręcone do niego.

Rajek 

Wysłany: 30-01-2012, 22:10   

To tak jak pisałem, wystarczy użyć włókna szklanego bo dziury nie są takie duże. Ewentualnie wyciąć kawałki plastiku na odpowiedni wymiar i wkleić. Jest to akurat takie miejsce, gdzie jest to prosty kawałek więc nie powinieneś mieć z tym problemu
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 01-02-2012, 21:10   

Pomimo mrozu zaczynam powoli ogarniać niektóre rzeczy w swoim Tipku. Oczywiście nie wszystko się da w takiej temperaturze :/ Ostatnio zakupiłem alternator, co prawda używkę ale oryginał ponieważ stary się kończy (przynajmniej tak myślałem) Objawem był świst dochodzący z jego okolic pod maską. Myślałem że to łożysko. Pasek klinowy piszczał przy rannym odpalaniu.
Dzisiaj zakupiłem nowy pasek. Wziąłem się za wymianę samego paska stwierdzając że może pomoże. Okazało się że miałem rację ponieważ stary pasek był w opłakanym stanie. Pomimo napięcia go ślizgał się powodując świst nawet na rozgrzanym silniku. Zakręciłem kołem od alternatora i wszystko jest w porządku. Cisza :) wystarczyło wymienić pasek. Teraz mam zapasowy alternator który wiadomo że kiedyś się przyda ;)

Foto starego i nowego paska:

Ponadto. Uszkodziła mi się jedna z postojówek SMD które montował Pisario. Zamówiłem na Allegro mocniejsze, coś takiego:
http://moto.allegro.pl/za...2081778370.html

Wcześniej miałem takie:

http://moto.allegro.pl/za...2083404054.html

Powiem że różnica w świeceniu jest ogromna, i diody obecne dają więcej światła i jaśniejszą barwę.

Do całego zestawu kupiłem żarówki H4 Xenon Effect firmy Type R, dobry zamiennik Philipsów Blue Vision. W Połączeniu z diodami efekt jest super. Światło o potężnej białej barwie. Pod kątem delikatna poświata niebieska od halogenówek. Bardzo przypomina HID-y ;) co najważniejsze nie oślepiają a widoczność znacznie lepsza.

Teraz czeka mnie wymiana postojówek w kierunkach które w porównaniu z Ledami w lampie dają mizerny efekt. W kierunki pójdą też SMD ale oczywiście nie takie duże, z mniejszą ilością diód ;)

Porównanie reflektora i kierunku:

Jeśli chodzi o lewy kierunek to diody w nim już nie ma ponieważ ostatnio miałem małą stłuczkę i kierunek poszedł do kosza
:( na szczęście nic poza tym się nie stało.

No i zaczęło mi brakować tego basowego pomruku :) więc odrestaurowałem swój sportowy tłumik poprzez załatanie w nim dwóch nieszczelności. cAłość pomalowałem. Kupiłem pastę do łączeń wydechów i zamontowałem. Powiem tak: jest nieco ciszej jak było. Jak znowu mi się znudzi to nowy fabryczny tłumik wraz z rurą leży w garażu :P

** Dodano: 17-02-2012, 10:20 **
Zapewne powiecie że zrobiłem kolejną choinkę z mojego auta ale oprzeć się temu bajerowi nie mogłem :D

Dla dociekliwych jest to końcówka wydechu WM Sport podświetlana niebieskimi Ledami przy wciśnięciu STOPu. Będzie świecić pewnie do pierwszej kontroli drogowej ale cóż :)

n-e-o 

Wysłany: 17-02-2012, 10:26   

Niestety żadne zamienniki nie zastąpią żarówek dobrej firmy :(

Co do końcówki, to tak jak napisałeś, poświeci do pierwszej kontroli. Mnie osobiście takie 'bajery' nie powalają, ale to Tobie ma się podobać.

Czekam na jakieś GRUBE mody.
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato
(1998r)

Gość, Twoje auto jest najładniejsze :)

pisario 

Wysłany: 17-02-2012, 14:51   

Ja powiem tylko:

ps. mowilem nie wrzucaj na forum ;) raczej nie spotka sie z aprobata :D pozdro.

Bdm 

Wysłany: 17-02-2012, 15:14   

Teraz tylko czekam aż dołożysz stożek z turbinką, magnetyzery, neony i spoilery :) Ładne było tipo ale idziesz chyba w drugą stronę ze zmianami...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

maniutek 

Wysłany: 17-02-2012, 21:34   

Lasgo07, a mialem Cie za porzadnego czlowieka na tym forum. Zaloz sobie jeszcze wiatraczek na dolot, gwizdek symulujacy dzwiek turbiny na wydech, ze 8 magnetyzerow, termometr w kolorze rozowym, jakies dokladki z laminatu, nakladki na pedaly, dywaniki z tesco na ksztalt ryflowanej blachy, niebieskie nakladki (spojlery) na wycieraczki i nie zapomnij o kolpakach typu "spiner". Smiech na sali, wies jak nie wiem :red_kartka: :red_kartka: :red_kartka: :red_kartka: :red_kartka: porazka, ale to moje zdanie, ktorego nie moglem sie powstrzymac, zeby nie wypowiedziec.

** Dodano: 17-02-2012, 21:34 **
Bdm napisał/a:
Ładne było tipo ale idziesz chyba w drugą stronę ze zmianami...
dokladnie

Miłego dnia życzę kolego Gość
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS
     assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 17-02-2012, 21:58   

maniutek napisał/a:
a mialem Cie za porzadnego czlowieka
porządny to ja jestem tylko mam inny gust niż większość na tym forum ;) po to ono jest aby przedstawiać swoje pomysły, modyfikacje. JEśli Wam się nie podoba to trudno, szanuję każdą wypowiedź. U mnie na mieście ta końcówka robi furrorę :)

maniutek 

Wysłany: 17-02-2012, 22:00   

Lasgo07 napisał/a:
porządny to ja jestem tylko mam inny gust niż większość na tym forum
moze zle to ujalem, nie to zebym nie mial Cie za porzadnego czlowieka, ale z ta koncowka nie mam Cie za porzadnego czlowieka :) :) :)
Lasgo07 napisał/a:
U mnie na mieście ta końcówka robi furrorę

To widze ze macie tam w Pultusku najdluzszy rynek w Europie i w parze idace dziwne gusta :)

Miłego dnia życzę kolego Gość
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS
     assistance   Moneta

Raku 

Wysłany: 17-02-2012, 22:05   

tyle w temacie.

Ostatnio miałem mega polewe z takiego wydechu...w golfie.
     Moneta

Odpowiedz do tematu